Pe muchia muchiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Am ajuns tîrziu în Niagara Falls, ne-am cazat grăbiți la hotelul rezervat din timp și ne-am îndreptat apoi repede spre turnul cu lifturi exterioare ce urcau la restaurantul rotitor, unde aveam rezervare la oră fixă. La prima vedere, localitatea ne-a părut cam tristă și fără nici un haz. Apropiindu-ne de restaurant, am început să percepem tot mai clar acel vuiet de care, în vremurile cunoscute, orașul n-a scăpat decît pentru o zi, pe 29 martie 1848, cînd, din cauza unui ger teribil, ghețurile de pe lacul Erie au blocat imensa curgere de apă. Cu alte cuvinte, cascada a înghețat și pur și simplu s-a oprit. Din liftul care urca am început să zărim întîi „aburii” albi care pluteau ca deasupra unui uriaș cazan în fierbere, apoi am văzut și „cazanul”, adică însăși uriașa cascadă semicirculară. Foarte aproape se putea vedea și cea de-a doua cascadă, mai mică, aflată pe teritoriul american. Aceasta a fost oprită și în 1969, de data aceea de către om. Geniștii armatei americane au blocat-o temporar printr-un baraj artificial, pentru a studia eroziunea și a face unele consolidări. Cum spuneam și altădată, pentru constructorii și inginerii americani nimic nu pare imposibil. La Chicago, de exemplu, au inversat pur și simplu cursul marelui rîu care traversează orașul. Apoi, prin lucrări de mare amploare, au transformat metropola din mijlocul continentului într-un port din care se poate ajunge cu vaporul în Atlantic, prin Marile Lacuri și fluviul Sf. Laurențiu sau în Golful Mexic, prin canale artificiale care-l leagă și de fluviul Mississippi. 

Revenind la Niagara, pot să spun că, din restaurantul rotitor, fenomenul părea mai puțin spectaculos decît ne așteptaserăm. Am mîncat scump, ca niște turiști înscriși în schema clasică, în timp ce ne roteam, admirînd apusul, împrejurimile și, bineînțeles, cascadele care odată cu întunericul au început să fie luminate în culori. Părea un obiectiv bifat și nimic mai mult. A doua zi am insistat cu turismul clasic, luînd vaporașul care te purta pînă foarte aproape, sub imensa cădere de apă. Pasagerii vaporașelor ce porneau de pe malul american purtau toți pelerine albastre. Dinspre Canada, noi primeam cu toții pelerine roșii. Carevasăzică, noi eram ca niște pete de cerneală roșii care se agitau pe un vapor alb, iar americanii erau parcă și mai pete de cerneală, albastre, pe un vapor tot alb. Organizare în culori. Navele înaintau disciplinat, pe rînd, una după alta, trecînd pe lîngă „aperitivul” care era cascada de pe teritoriul american (foarte impresionantă și aceea, dacă n-ar fi avut ghinionul să fie atît de aproape de cea canadiană, de zece ori mai mare) și se apropiau apoi de centrul geometric al „potcoavei” pe care o forma cascada cea mare.  Ei bine, acolo spectacolul naturii reușea să te prindă și chiar să-ți facă părul măciucă. Nu mai era doar ideea de mare cascadă cu marketing-ul aferent, văzută printr-un geam sau pe vreun ecran. Era ceva real și colosal. Atunci am descoperit că majoritatea pasagerilor erau copii de școală pentru că, pe măsură ce ne apropiam, fantomaticele pete roșii, cu identitate imperceptibilă, au început să se agite în toate sensurile și să țipe făcînd concurență vuietului apei. Unii erau de-a dreptul speriați. Milioane de metri cubi de apă cădeau ca o cortină enormă de la o înălțime de peste o sută de metri, făcînd aproape un cerc de jur împrejurul nostru. Ca o gigantică orgă, construită de uriași. Apa poate avea multe chipuri, dar acesta era cel mai violent pe care l-am văzut. Maximum de forță, maximum de zgomot, maximum de furie. De fapt, în acel loc, un lac cît o mare se varsă în alt lac cît o mare. Despărțirea e făcută de o falie. 

Întorși la docuri, am coborît de pe vapor și am urcat înapoi pe faleza de promenadă a orașului. Te poți plimba pe acel trotuar pînă la doar cîțiva metri distanță de muchia cascadei, de locul unde apa cade în gol. Puterea zdrobitoare și zgomotul apei nu mai sînt așa de copleșitoare ca jos. Acolo, în schimb, te impresionează curgerea. Alunecarea fără oprire a apei dincolo de prag e fascinantă, amețitoare și totodată deprimantă. E ca timpul care nu se oprește niciodată, se tot prăvale ireversibil și catastrofal. Totul pe lume ajunge la un asemenea prag, la o limită, dincolo de care dispare. La Niagara e o curgere care se frînge brusc, fără compromisuri, limita nu e difuză ca, de exemplu, aceea a vărsării Dunării în Marea Neagră.

De-a lungul vremii, mulți oameni au sărit de acolo. Cîțiva au supraviețuit. Odată, un temerar s-a lăsat purtat spre cascadă într-un butoi. A căzut și a scăpat întreg, iar povestea i-a rămas de pomină. Cu siguranță că s-a simțit ca și cum ar fi învins moartea. Nu doar pentru că a biruit riscul concret, foarte probabil, al sfărîmării butoiului de stîncile cascadei cu el cu tot, ci mai ales pentru că a depășit ca idee acel prag, acea muchie înspăimîntătoare, de netrecut.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic