Pe muchia muchiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Am ajuns tîrziu în Niagara Falls, ne-am cazat grăbiți la hotelul rezervat din timp și ne-am îndreptat apoi repede spre turnul cu lifturi exterioare ce urcau la restaurantul rotitor, unde aveam rezervare la oră fixă. La prima vedere, localitatea ne-a părut cam tristă și fără nici un haz. Apropiindu-ne de restaurant, am început să percepem tot mai clar acel vuiet de care, în vremurile cunoscute, orașul n-a scăpat decît pentru o zi, pe 29 martie 1848, cînd, din cauza unui ger teribil, ghețurile de pe lacul Erie au blocat imensa curgere de apă. Cu alte cuvinte, cascada a înghețat și pur și simplu s-a oprit. Din liftul care urca am început să zărim întîi „aburii” albi care pluteau ca deasupra unui uriaș cazan în fierbere, apoi am văzut și „cazanul”, adică însăși uriașa cascadă semicirculară. Foarte aproape se putea vedea și cea de-a doua cascadă, mai mică, aflată pe teritoriul american. Aceasta a fost oprită și în 1969, de data aceea de către om. Geniștii armatei americane au blocat-o temporar printr-un baraj artificial, pentru a studia eroziunea și a face unele consolidări. Cum spuneam și altădată, pentru constructorii și inginerii americani nimic nu pare imposibil. La Chicago, de exemplu, au inversat pur și simplu cursul marelui rîu care traversează orașul. Apoi, prin lucrări de mare amploare, au transformat metropola din mijlocul continentului într-un port din care se poate ajunge cu vaporul în Atlantic, prin Marile Lacuri și fluviul Sf. Laurențiu sau în Golful Mexic, prin canale artificiale care-l leagă și de fluviul Mississippi. 

Revenind la Niagara, pot să spun că, din restaurantul rotitor, fenomenul părea mai puțin spectaculos decît ne așteptaserăm. Am mîncat scump, ca niște turiști înscriși în schema clasică, în timp ce ne roteam, admirînd apusul, împrejurimile și, bineînțeles, cascadele care odată cu întunericul au început să fie luminate în culori. Părea un obiectiv bifat și nimic mai mult. A doua zi am insistat cu turismul clasic, luînd vaporașul care te purta pînă foarte aproape, sub imensa cădere de apă. Pasagerii vaporașelor ce porneau de pe malul american purtau toți pelerine albastre. Dinspre Canada, noi primeam cu toții pelerine roșii. Carevasăzică, noi eram ca niște pete de cerneală roșii care se agitau pe un vapor alb, iar americanii erau parcă și mai pete de cerneală, albastre, pe un vapor tot alb. Organizare în culori. Navele înaintau disciplinat, pe rînd, una după alta, trecînd pe lîngă „aperitivul” care era cascada de pe teritoriul american (foarte impresionantă și aceea, dacă n-ar fi avut ghinionul să fie atît de aproape de cea canadiană, de zece ori mai mare) și se apropiau apoi de centrul geometric al „potcoavei” pe care o forma cascada cea mare.  Ei bine, acolo spectacolul naturii reușea să te prindă și chiar să-ți facă părul măciucă. Nu mai era doar ideea de mare cascadă cu marketing-ul aferent, văzută printr-un geam sau pe vreun ecran. Era ceva real și colosal. Atunci am descoperit că majoritatea pasagerilor erau copii de școală pentru că, pe măsură ce ne apropiam, fantomaticele pete roșii, cu identitate imperceptibilă, au început să se agite în toate sensurile și să țipe făcînd concurență vuietului apei. Unii erau de-a dreptul speriați. Milioane de metri cubi de apă cădeau ca o cortină enormă de la o înălțime de peste o sută de metri, făcînd aproape un cerc de jur împrejurul nostru. Ca o gigantică orgă, construită de uriași. Apa poate avea multe chipuri, dar acesta era cel mai violent pe care l-am văzut. Maximum de forță, maximum de zgomot, maximum de furie. De fapt, în acel loc, un lac cît o mare se varsă în alt lac cît o mare. Despărțirea e făcută de o falie. 

Întorși la docuri, am coborît de pe vapor și am urcat înapoi pe faleza de promenadă a orașului. Te poți plimba pe acel trotuar pînă la doar cîțiva metri distanță de muchia cascadei, de locul unde apa cade în gol. Puterea zdrobitoare și zgomotul apei nu mai sînt așa de copleșitoare ca jos. Acolo, în schimb, te impresionează curgerea. Alunecarea fără oprire a apei dincolo de prag e fascinantă, amețitoare și totodată deprimantă. E ca timpul care nu se oprește niciodată, se tot prăvale ireversibil și catastrofal. Totul pe lume ajunge la un asemenea prag, la o limită, dincolo de care dispare. La Niagara e o curgere care se frînge brusc, fără compromisuri, limita nu e difuză ca, de exemplu, aceea a vărsării Dunării în Marea Neagră.

De-a lungul vremii, mulți oameni au sărit de acolo. Cîțiva au supraviețuit. Odată, un temerar s-a lăsat purtat spre cascadă într-un butoi. A căzut și a scăpat întreg, iar povestea i-a rămas de pomină. Cu siguranță că s-a simțit ca și cum ar fi învins moartea. Nu doar pentru că a biruit riscul concret, foarte probabil, al sfărîmării butoiului de stîncile cascadei cu el cu tot, ci mai ales pentru că a depășit ca idee acel prag, acea muchie înspăimîntătoare, de netrecut.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.