Pe mare

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Val, după val, după val. Așa descria marea o fată dintr-o barcă. Iar valurile acelea depășeau adesea doi metri și uneori ajungeau și la patru. Privite la nesfîrșit, puteau chiar stîrni un soi de fobie. E greu să spui ceva despre mare cînd știi că a fost înfățișată în nenumărate feluri, într-o mulțime de capodopere literare și artistice. Ce ar mai fi de zis despre așa un colosal element al naturii? Se știe că marea poate fi extraordinară în toate sensurile, magnifică și groaznică în momente diferite sau chiar în același timp. Mulți i-au comparat capriciile cu ale unei femei. Dar ce femeie, Doamne Dumnezeule! 

Ce am observat eu e că marea poate avea absolut toate culorile. Numiți o culoare sau chiar o nuanță și vă garantez că undeva și într-un anume moment al zilei o mare are acea culoare. Nuanțele de albastru sînt, evident, cele mai cunoscute, dar există și un albastru intens (des întîlnit în Marea Ionică), poate cel mai fascinant, în care ai impresia că dacă te scufunzi nu poți ieși decît vopsit. La răsărit și la apus, marea poate fi galbenă sau roșie, roz sau portocalie, lila sau chiar ciclam. Că poate fi verde sau turcoaz, cred că mai toată lumea a observat (Jules Verne scria și despre „unda verde” vizibilă la asfințit). Cînd e înnorat, marea căpătă uneori culoarea oțelului, ba poate prinde și tonuri vineții, reflectînd culoarea norilor. În unele după-amiezi tîrzii devine ca smoala. Ei bine, într-o seară am văzut-o maronie, iar noaptea e, bineînțeles, neagră, nu se mai vede, dar se aude. Sunetul ei te poate liniști sau îți poate da fiori. 

Și pe munte te poți confrunta cu capriciile vremii, dar muntele măcar e fix, relieful lui e stabil. Marea se mișcă întruna, neliniștea ei e imposibil de potolit, nu stă nici o clipă, ca viața, ca istoria. Pe cît de infinite, pe atît de efemere îi sînt formele. Mi se pare că nestatornicia asta plină de diversitate e de fapt adevărata ei grozăvie. Urmînd însă așa o cale a gîndurilor ajungem la fobia de care aminteam și mai bine ne întoarcem.

Omul învățat cu fermitatea uscatului poate fi fascinat de mare, dar îi e mai greu să se obișnuiască cu ea. De altfel, puțini dintre cei crescuți doar pe uscat știu că, așa cum există rău de mare, există și rău de uscat. Adică, după cîteva zile petrecute pe mare, odată întors pe țărm, s-ar putea ca paturile și pereții să înceapă să se clatine, cam ca la cutremur. Doar că omul acela ar putea chiar să înceapă să vrea să fie legănat. Marinarii spun, de altfel, adeseori, că a dormi pe valuri nu se compară cu a dormi într-un pat „fixat” pe un teren ferm. Iar răul de uscat te prinde de obicei chiar atunci cînd te trezești brusc într-un asemenea pat stabil, după ce, înainte, ai dormit mai mult timp pe mare.

© A. Manolescu
© A. Manolescu

Trebuie neapărat să spun însă că eu nu fac parte din categoria marinarilor profesioniști și nici măcar din a celor foarte-foarte pasionați de mare. Am început să navighez de plăcere destul de tîrziu, și în mod limitat. Adică nu m-aș gîndi să traversez oceane, să merg zile în șir fără să văd vreun țărm. Deocamdată, cel puțin, mă încîntă așa-numita navigație costieră, aceea practicată și de antici, pe lîngă mal, cu repere pe țărm. A te desprinde complet de uscat, fără să-l mai atingi, măcar dimineața și seara, e o altă poveste. Marea de lîngă țărm îmi pare a fi o lume încă reală, cu care te poți obișnui. Marea fără țărm e deja un spațiu prea abstract, un fel de infinit fără repere în care îmi închipui că, dacă nu ai un echilibru mental special, te poți rătăci, nu neapărat la propriu, cît mai ales la figurat (am auzit de un navigator pe care, într-o foarte lungă asemenea traversadă solitară a Mării Negre, valurile au început să-l strige pe nume).

O bună urare posibilă pentru cei (tot mai mulți din România) cărora le place să cutreiere mările asemeni mie ar fi: Să dea Dumnezeu să te trezești în fiecare dimineață în alt port! (în port, dar pe o ambarcațiune legată la doc sau la ancoră și legănată de valuri). Uscatul văzut dinspre mare e cu totul altfel decît cel privit dinspre el însuși. Tot așa, și marea privită dinspre uscat e altfel decît cea privită de pe ea însăși. Grecia văzută dinspre mare, de exemplu, pare o cu totul altă Grecie decît cea văzută dinspre uscat, tot așa cum lumea văzută din avion e altfel decît cea privită de pe sol. În Milos, de pildă, cînd intri în golful care te duce spre port, poți vedea căsuțele oamenilor așezate pe țărm, cu ușile colorate ale garajelor lor pentru bărci. Fiecare intrare are altă culoare, pesemne pentru ca proprietarii să le recunoască din larg și, eventual, pe vreme mai rea să nimerească mai ușor casa. Sînt la fel ca intrările în stup, colorate diferit pentru ca albinele să le recunoască. Lucrul ăsta nu-l poți vedea de pe mal. Doar de pe mare poți vedea și insulele pustii, cele fără case, fără șosele și fără aeroporturi, cum e Antimilos, de exemplu, giganticul bolovan vulcanic, ca o cocoașă verde întunecată, cu pante amețitoare ieșite direct din albastrul mării. Treci pe lîngă el încet, dus de vînt, gîndindu-te inevitabil la cît de greu ar fi de cucerit cu piciorul și te cam înfiori de atotputernicia naturii care l-a creat. Cu asemenea peisaje și forme, zeii Greciei n-au fost greu de născocit. Ba chiar aș spune că era de-a dreptul imposibil ca ei să nu fi fost inventați. Poate că nici n-au fost inventați... ci descoperiți.

Revenind la marea lui Poseidon (fie ca el să fie mereu blînd cu noi), mă întreb tot așa: oare cum s-ar fi putut ca omul să nu fi fost atras de o asemenea suprafață fascinantă? Dacă nu putea păși pe ea, cum să nu inventeze el un mod de a o străbate, totuși?

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.