Pe mare

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Val, după val, după val. Așa descria marea o fată dintr-o barcă. Iar valurile acelea depășeau adesea doi metri și uneori ajungeau și la patru. Privite la nesfîrșit, puteau chiar stîrni un soi de fobie. E greu să spui ceva despre mare cînd știi că a fost înfățișată în nenumărate feluri, într-o mulțime de capodopere literare și artistice. Ce ar mai fi de zis despre așa un colosal element al naturii? Se știe că marea poate fi extraordinară în toate sensurile, magnifică și groaznică în momente diferite sau chiar în același timp. Mulți i-au comparat capriciile cu ale unei femei. Dar ce femeie, Doamne Dumnezeule! 

Ce am observat eu e că marea poate avea absolut toate culorile. Numiți o culoare sau chiar o nuanță și vă garantez că undeva și într-un anume moment al zilei o mare are acea culoare. Nuanțele de albastru sînt, evident, cele mai cunoscute, dar există și un albastru intens (des întîlnit în Marea Ionică), poate cel mai fascinant, în care ai impresia că dacă te scufunzi nu poți ieși decît vopsit. La răsărit și la apus, marea poate fi galbenă sau roșie, roz sau portocalie, lila sau chiar ciclam. Că poate fi verde sau turcoaz, cred că mai toată lumea a observat (Jules Verne scria și despre „unda verde” vizibilă la asfințit). Cînd e înnorat, marea căpătă uneori culoarea oțelului, ba poate prinde și tonuri vineții, reflectînd culoarea norilor. În unele după-amiezi tîrzii devine ca smoala. Ei bine, într-o seară am văzut-o maronie, iar noaptea e, bineînțeles, neagră, nu se mai vede, dar se aude. Sunetul ei te poate liniști sau îți poate da fiori. 

Și pe munte te poți confrunta cu capriciile vremii, dar muntele măcar e fix, relieful lui e stabil. Marea se mișcă întruna, neliniștea ei e imposibil de potolit, nu stă nici o clipă, ca viața, ca istoria. Pe cît de infinite, pe atît de efemere îi sînt formele. Mi se pare că nestatornicia asta plină de diversitate e de fapt adevărata ei grozăvie. Urmînd însă așa o cale a gîndurilor ajungem la fobia de care aminteam și mai bine ne întoarcem.

Omul învățat cu fermitatea uscatului poate fi fascinat de mare, dar îi e mai greu să se obișnuiască cu ea. De altfel, puțini dintre cei crescuți doar pe uscat știu că, așa cum există rău de mare, există și rău de uscat. Adică, după cîteva zile petrecute pe mare, odată întors pe țărm, s-ar putea ca paturile și pereții să înceapă să se clatine, cam ca la cutremur. Doar că omul acela ar putea chiar să înceapă să vrea să fie legănat. Marinarii spun, de altfel, adeseori, că a dormi pe valuri nu se compară cu a dormi într-un pat „fixat” pe un teren ferm. Iar răul de uscat te prinde de obicei chiar atunci cînd te trezești brusc într-un asemenea pat stabil, după ce, înainte, ai dormit mai mult timp pe mare.

© A. Manolescu
© A. Manolescu

Trebuie neapărat să spun însă că eu nu fac parte din categoria marinarilor profesioniști și nici măcar din a celor foarte-foarte pasionați de mare. Am început să navighez de plăcere destul de tîrziu, și în mod limitat. Adică nu m-aș gîndi să traversez oceane, să merg zile în șir fără să văd vreun țărm. Deocamdată, cel puțin, mă încîntă așa-numita navigație costieră, aceea practicată și de antici, pe lîngă mal, cu repere pe țărm. A te desprinde complet de uscat, fără să-l mai atingi, măcar dimineața și seara, e o altă poveste. Marea de lîngă țărm îmi pare a fi o lume încă reală, cu care te poți obișnui. Marea fără țărm e deja un spațiu prea abstract, un fel de infinit fără repere în care îmi închipui că, dacă nu ai un echilibru mental special, te poți rătăci, nu neapărat la propriu, cît mai ales la figurat (am auzit de un navigator pe care, într-o foarte lungă asemenea traversadă solitară a Mării Negre, valurile au început să-l strige pe nume).

O bună urare posibilă pentru cei (tot mai mulți din România) cărora le place să cutreiere mările asemeni mie ar fi: Să dea Dumnezeu să te trezești în fiecare dimineață în alt port! (în port, dar pe o ambarcațiune legată la doc sau la ancoră și legănată de valuri). Uscatul văzut dinspre mare e cu totul altfel decît cel privit dinspre el însuși. Tot așa, și marea privită dinspre uscat e altfel decît cea privită de pe ea însăși. Grecia văzută dinspre mare, de exemplu, pare o cu totul altă Grecie decît cea văzută dinspre uscat, tot așa cum lumea văzută din avion e altfel decît cea privită de pe sol. În Milos, de pildă, cînd intri în golful care te duce spre port, poți vedea căsuțele oamenilor așezate pe țărm, cu ușile colorate ale garajelor lor pentru bărci. Fiecare intrare are altă culoare, pesemne pentru ca proprietarii să le recunoască din larg și, eventual, pe vreme mai rea să nimerească mai ușor casa. Sînt la fel ca intrările în stup, colorate diferit pentru ca albinele să le recunoască. Lucrul ăsta nu-l poți vedea de pe mal. Doar de pe mare poți vedea și insulele pustii, cele fără case, fără șosele și fără aeroporturi, cum e Antimilos, de exemplu, giganticul bolovan vulcanic, ca o cocoașă verde întunecată, cu pante amețitoare ieșite direct din albastrul mării. Treci pe lîngă el încet, dus de vînt, gîndindu-te inevitabil la cît de greu ar fi de cucerit cu piciorul și te cam înfiori de atotputernicia naturii care l-a creat. Cu asemenea peisaje și forme, zeii Greciei n-au fost greu de născocit. Ba chiar aș spune că era de-a dreptul imposibil ca ei să nu fi fost inventați. Poate că nici n-au fost inventați... ci descoperiți.

Revenind la marea lui Poseidon (fie ca el să fie mereu blînd cu noi), mă întreb tot așa: oare cum s-ar fi putut ca omul să nu fi fost atras de o asemenea suprafață fascinantă? Dacă nu putea păși pe ea, cum să nu inventeze el un mod de a o străbate, totuși?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.