„Pe bune!“

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt cinci ani de la un faimos dialog dintre doi demnitari pătrunși în ceasul al doisprezecelea de un oarecare fior etic. Sau deveniți brusc conștienți că viața li se poate schimba în moduri inimaginabile. Discuția, reprodusă de presa vremii după niște stenograme ale Parchetului, are un farmec aparte. E acolo un amestec delicios de spaimă, admirație și calcul disperat:

„Dobre Victor Paul: Da, da! Să facă o Ordonanţă, să nu voteze ăia de afară, să-i scoată de pe liste, o nebunie întreagă.

V: Victore, hai să vedem dacă nu ne dăm demisia de tot! Pe bune!

Victor Paul Dobre: Cum?

V: Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!“

Conversația aceea n-a fost niciodată negată și istoricii viitorului se vor întoarce la ea ori de cîte ori vor încerca să priceapă Zeitgeist-ul lui 2012 și al anilor care au urmat. Pentru că, într-o formă sau alta, momentul acela s-a tot repetat.

Cumva, în ultimul moment, se găsesc întotdeauna vreo doi care devin brusc raționali. Așa s-a întîmplat pe timpul nefericitului Guvern Grindeanu care s-a retras în ultimul moment de pe marginea prăpastiei, speriat de sutele de mii de oameni din stradă. Așa se întîmplă și zilele acestea, cînd ministrul Justiției, cu premier cu tot, (încă) refuză să atace la Curtea Constituțională un fantezist conflict DNA – Guvern izvorît din cercetările privind deja faimosul dosar Belina.

Faptul că acești oameni ajunși, n-am să mă satur să o repet, prea sus, prea repede, se tem de consecințele penale ale faptelor lor e un dat greu de contestat. Și e bine că e așa. Dar cred că mai e o explicație pentru bunul-simț de ceas 12. Structurilor de putere din România le convine aranjamentul actual în care, dacă ești suficient de șiret/insistent/lipsit de simțul ridicolului, ajungi pentru o vreme în vîrful piramidei. Și odată ajuns acolo rezolvi probleme pe care nu le vor mai avea de rezolvat trei generații ale familiei tale decît ca variantă de ucis rutina în perioade de spleen aristocratic. Ei bine, dacă, în aceste vremuri în care iliberalismul face cu ochiul de prin țări vecine, unuia dintre puternicii zilei i s-ar permite să preia toată puterea, s-ar putea ca aranjamentul să nu mai funcționeze. S-ar putea ca umorile unui autocrat oarecare să facă fioruri etice ca acela de mai sus imposibile.

Trăim vremuri în care te poți încă salva de ticăloșie cu o banală demisie. Nu e la fel în dictaturi, iar acești minioni enervanți care se încăpățînează să ocupe spațiul politic știu prea bine lucrul ăsta. Partea mai tristă e că a devenit aproape regulă că echilibrul se creează în interiorul prezumtivului grup infracțional organizat. Desenul constituțional românesc presupune existența unei Puteri care funcționează în limite legale și a unei Opoziții asemenea. În absența ultimeia, Puterea își tot testează limitele și tot ea renunță cînd i se pare că a depășit măsura. Problema e că aproape fiecare guvern care s-a instalat în ultimii ani a testat o altă graniță, tot mai depărtată de centrul legitim pe care obișnuim să îl numim interesul public.

Au început în 2012 cu referendumul acela păcătos de demitere a unui președinte despre care am aflat mai tîrziu că avea mici complicități cu cei care încercau să îl demită. Imaginea lui Dan Șova încercînd, asemeni unui Comical Ali, să explice după închiderea urnelor că referendumul s-a încheiat cu succes pentru USL rămîne pentru totdeauna mărturie că unii dintre ei chiar au crezut că modul grosolan în care au călcat în picioare instituții și legi funcționează. Unora dintre ei nu le parvenise memorandumul care spunea că pînă și ticăloșia are un ritm al ei care nu poate fi tulburat decît cu riscul să pici în ridicol.

Atunci era vorba de o coaliție largă care a eșuat. Astăzi e preponderent vor-ba despre PSD, care arată aproape zilnic că n-a înțeles nimic din acel eșec. Sau, dacă a înțeles ceva, atunci acel ceva e că trebuie să îngenuncheze Curtea Con-sti-tu-țională, ceea ce a reușit. Doar că asta înseamnă că PSD luptă încă în războiul pierdut de USL, ceea ce e un păcat major al oricărui strateg. PSD, azi, se uită în urmă, în loc să privească înainte. Își creează condițiile propriei înfrîngeri, poate și pentru că, așa cum observam anterior, nu e nimeni care să o facă în locul său.

Aici aș observa că o înfrîngere a PSD nu înseamnă neapărat și un abandon al puterii. O înfrîngere a PSD poate însemna dispariția oricărui instinct democratic din interiorul mastodontului care domină astăzi politica românească. Or, asta e ceva mult mai grav decît o temporară retragere de la guvern. Ar însemna că instinctele autoritariste pe care cu greu acest partid și le-a adormit s-au trezit și își cer drepturile pentru mai bine de douăzeci de ani de frustrare.

Ne aducem aminte cum, din FSN-ul care chema minerii și le organiza sejurul, PSD a devenit partidul care a asigurat prima tranziție democratică de putere din România modernă, a negociat accesul în UE și NATO, pentru ca ulterior să se degradeze lent către structura antiliberală de astăzi.

Pe bune că democrația românească, atîta cîtă e, supraviețuiește inerțial. Nu e clar cîtă vreme rațiunea de ultim moment va mai funcționa. Dacă va mai funcționa. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.