Partidul Comunist Francez – o sută de ani de enigme

Publicat în Dilema Veche nr. 875 din 14 - 20 ianuarie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

În anii copilăriei mele, revista care mi-a stimulat cel mai mult imaginaţia se numea Pif şi era editată de… Partidul Comunist Francez. La acea oră, însă, nu mă interesa cine era editorul şi cum ajungea acea revistă în România. Importante erau desenele, benzile desenate şi poveştile uşor de înţeles chiar dacă nu ştiam franceza. Personajele aveau haz, aveau caracter. Mă impresionau, pe bună dreptate, culorile şi diversitatea stilistică a desenelor. Fantoma Arthur, un cowboy numit Teddy Ted, căţelul Pif, ursuleţul Placid şi vulpiţa Muzo deveniseră prietenii mei, îi desenam eu însumi după ce răsfoiam fiecare număr al revistei.

Prin ce minune se puteau abona românii la acea oră, în anii ʼ70, la această publicaţie franceză pentru copii şi tineret, foarte populară şi în Franţa? Iată o altă întrebare care nu mă frămînta la acea oră, dar i-am găsit răspunsul mai tîrziu. Partidul Comunist Francez avea relaţii frăţeşti cu Partidul Comunist Român, iar şeful comuniştilor francezi, Georges Marchais, avea relaţii prieteneşti cu „conducătorul suprem” al României, Nicolae Ceauşescu. Cei doi „prieteni” mergeau uneori împreună şi la vînătoare de urşi, în Carpaţi.

Anul trecut, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la întemeierea Partidului Comunist Francez, revista Pif a reapărut în chioşcurile de ziare din Franţa. Poate că această iniţiativă a fost un posibil răspuns la întrebarea pe care şi-au pus-o unii editorialişti: ce a rămas, după un secol de existenţă, din Partidul Comunist Francez?

În septembrie anul trecut, istoricul Roger Martelli a publicat un eseu intitulat Partidul Comunist Francez, o enigmă franceză (Editura La Dispute). Cred că nici un alt cuvînt nu captează mai bine traiectoria acestei formaţiuni. De la bun început, partidul s-a dorit unul radical, revoluţionar, decis să schimbe lumea cît mai repede în spiritul învăţăturilor marxist-leniniste. Foarte repede a devenit însă un partid stalinist, total înfeudat Moscovei, ba chiar cel mai retrograd şi mai dogmatic partid comunist din Occident. Probabil că aici, în aceste contradicţii, ar trebui căutată enigma evocată de istoricul francez Roger Martelli. În anumite perioade istorice, comuniştii francezi au reprezentat o veritabilă forţă politică, au influenţat destinul a milioane de oameni, au forţat capitalismul să adopte o faţă mai umană. Anul 1936, cînd muncitorii francezi au obţinut pentru prima dată două săptămîni de concediu plătit, a reprezentat un fel de moment de apogeu pentru popularitatea Partidului Comunist Francez. Trei ani mai tîrziu, însă, după ce Hitler şi Stalin au semnat pactul de neagresiune (de fapt, de împărţire a Europei), comuniştii francezi au intrat într-o perioadă de puternice turbulenţe. De la o zi o alta, linia partidului s-a modificat sub presiunea Moscovei. Hitler, care era duşmanul numărul unu, trebuia elogiat ca un aliat, considerat un campion al păcii, alături de Stalin. Mulţi comunişti francezi n-au suportat această piruetă ideologică şi şi-au rupt carnetele de partid. Dar marea majoritate a militanţilor s-au supus.

În nici o altă ţară occidentală glorificarea lui Stalin nu a luat forme atît de groteşti ca în Franţa. Putem efectiv vorbi de o enigmă dacă ne întrebăm cum a fost posibil ca, în ţara devenită prin excelenţă un simbol al libertăţii de gîndire, sute de mii de oameni să accepte fără să crîcnească ordinele Moscovei. O enigmă rămîn şi intelectualii şi artiştii care au gravitat în jurul partidului refuzînd să vadă crimele comise de Stalin, negînd existenţa Gulagului şi a terorii staliniste. Absolut nimeni nu i-a pus poetului Louis Aragon un pistol la tîmplă pentru a-l obliga să scrie o odă închinată KGB-ului, poliţiei politice staliniste. Şi totuşi a scris-o.

După ce Hitler a atacat Uniunea Sovietică, Partidul Comunist Francez şi-a regăsit într-un fel demnitatea şi s-a angajat masiv în Rezistenţă. Nimeni nu va nega niciodată curajul comuniştilor francezi, după război a fost numit chiar „partidul împuşcaţilor” din cauza marelui număr de pierderi şi de oameni executaţi de nazişti. Potrivit filozofului Michel Onfray, după război Generalul de Gaulle ar fi făcut un pact cu comuniştii francezi: le-a dat pe mînă cultura, iar el şi-a rezervat economia şi statul. Aşa se explică probabil de ce influenţa comuniştilor a rămas considerabilă timp de încă trei decenii în viaţa culturală. În paralel, însă, şi dogmatismul de partid a rămas „de nezdruncinat”, chiar şi după revolta din Ungaria din 1956, chiar şi după înăbuşirea primăverii de la Praga de tancurile ruseşti în 1968.

În 1980 a apărut la Editura Seuil o carte intitulată Le stalinisme français. Istoricul Bernard Legendre a adunat în acest volum de 316 pagini o parte din marile enormităţi debitate, între 1944 şi 1956, de lideri comunişti, precum şi de intelectuali, jurnalişti şi artişti francezi simpatizanţi ai Partidului Comunist Francez. Lectura acestei cărţi este năucitoare. Cînd descoperi cît de eficientă a fost în Franţa propaganda Moscovei, cînd descoperi cu cîtă uşurinţă s-au lăsat spălaţi pe creier nişte oameni născuţi în libertate şi avînd acces la libertate, nu poţi decît să-ţi spui că servitutea voluntară este o boală şi că nicăieri în lume, nici măcar în cele mai solide democraţii, oamenii nu sînt la adăpost de ea.

La această oră, Partidul Comunist Francez nu mai dispune decît de un sprijin electoral minuscul, de 3%. Clasa muncitoare şi-a modificat profilul, iar mulţi dintre cei care altădată votau pentru PCF consideră astăzi că extrema dreaptă le apără cel mai bine interesele. Partidul Comunist Francez nu şi-a făcut încă, după opinia mea, o mea culpa istorică. Personal, cred că dacă în anii stalinismului comuniştii francezi ar fi îndrăznit să fie nişte veritabile spirite critice şi să vadă ceea ce Moscova le interzicea să vadă, Stalin ar fi comis mai puţine crime.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.