Parohii

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Erasmus Doi jpeg

Încă din copilărie îi priveam respectuos pe bărbaţii în vîrstă care stăteau în dreapta, lîngă cor. Ei organizau de fiecare dată coada pentru agheasma de Bobotează, tot ei împodobeau bradul bisericii înainte de Crăciun şi ei, numai ei, păreau a avea autoritate în faţa consiliului de babe din stînga, cele care se uitau mai degrabă spre rochiile (uneori, prea) scurte ale enoriaşelor decît spre altar. Mă intimidau mereu prin vîrstă, siguranţa mişcărilor, felul în care ştiau fiecare moment al liturghiei. Mai tîrziu am aflat că ei sînt stîlpii de bază ai consiliului parohial. Ei, împreună cu preotul, modelează o parohie într-un fel sau altminteri.

Am copilărit pe lîngă biserica Sfîntul Dumitru din Colentina, lîngă piaţa Obor. Biserică mare, frumoasă, solidă, construită, pare-se, de negustorii bogaţi dimprejurul Oborului interbelic. După anii ’70, după ce s-au construit blocurile cartierului – OD-urile, R-urile şi cele pentru sinistraţii de la ’77 –, parohia s-a înmulţit. Nu ştiu cum era înainte de venirea noastră, a celor de la bloc. Îmi amintesc doar de seniorii consiliului parohial, serioşi, exacţi în mişcări, organizaţi, lucrînd în sobră sincronizare.

Am plecat din Colentina şi m-am mutat în zona Unirii. Aici am găsit alt tip de biserică. Tot între blocuri. Am mers destul de des, l-am cunoscut mai bine pe paroh, pînă la o agreabilă relaţie amicală. Se străduie din răsputeri să construiască o comunitate. Are şi un post la Patriarhie care îi mănîncă destul timp. Nu are barbă, locuieşte în zona Dorobanţilor, vrea să fie un profesionist în cele ce face. Este un foarte agreabil reprezentant al unei clase mijlocii dinamice, adaptate timpurilor. Cum arată parohia? Păi, cei care vin acolo sînt, în marea majoritatate, reprezentanţi ai unei clase mijlocii dinamice, adaptate timpurilor (cum altfel?). Media de vîrstă este spre 40-50 de ani. Vin din ce în ce mai mulţi tineri. Pînă şi printre membrii comandoului din dreapta sînt cîţiva non-pensionari. După o vreme, am fost aproape acceptat între ei, am dat o mînă de ajutor la împodobitul bradului, ne spuneam pe nume, am fost ales să duc icoana într-o sfîntă noapte a unei Vinere Mari.

Apoi, am descoperit altă parohie, mai aproape de casă şi cu loc de joacă în curtea bisericii. Apăruse deja fie-mea, criza de tobogane curate era mare, astfel încît am mers mai des dincoace. Am cunoscut alt preot, cam de o vîrstă cu mine. Un om serios şi aplicat, cu o fostă funcţie importantă la Patriarhie. Profesionist, serios, dar cu simţul umorului, preocupat de cele ce se întîmplă în parohie şi împrejurul ei. Nu are tarif pentru nunţi sau botezuri. Pui în cutia bisericii cît doreşti, cît te lasă inima sau cît poţi. Oamenii care vin la slujbă acolo sînt, în general, arhitecţi, medici, profesori, compozitori sau preşedinţi ai Rederaţiei Române de Fotbal. Este o parohie liniştită, în ciuda asaltului sistematic din partea unor prea-agitaţi lumpeni care sălăşluiesc prin cîteva case dărăpănate ale zonei. Nu există înghesuială, icnete, ţîţîieli, bombăneli, telefoane mobile sunînd în timpul „Crezului“. Văd din ce în ce mai mulţi liceeni, studenţi sau tineri profesionişti de varii bresle care vin, regulat, la liturghie. Comandoul din dreapta este foarte discret, aici. Sincer, încă nu i-am identificat cu precizie pe toţi componenţii.

Vara, duminica mă prinde la ţară. Acolo, altă parohie. Mică. Aproximativ 35 de familii. Preotul face naveta de la vreo 20 de kilometri. Are cam 40 de ani şi doi copii. Nu se poate muta acolo, în cătun. Nici nu se poate întreţine din ce se vinde la colportajul bisericesc sau din taxele de înmormîntare. De aceea, are alte activităţi la oraş. Un tip cu personalitate, bun-simţ şi multă dorinţă de a construi o parohie solidă. Numai că enoriaşii sînt în vîrstă. Cînd e ceva de muncă, numeri doi-trei bărbaţi în stare să contribuie. De aceea, m-am hotărît. Vara asta o să încerc să îi conving pe ceilalţi bucureşteni cu case de vacanţă (sîntem cam 11 familii) să ne implicăm. Dacă reuşesc, în cîţiva ani o să fac şi eu parte din comandoul din dreapta, o să organizez coada pentru agheasmă şi o să distribui rolurile pentru slujba din Vinerea Mare. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

colesterol istock jpg
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
Reducerea nivelului de colesterol nu necesită întotdeauna medicamente. Nutriționiștii propun un plan de acțiune de 7 zile care include cinci pași simpli, dar eficienți.
horoscop, zodii, stres jpg
Planta medicinală cu efect antistres. Reduce anxietatea și te ajută să dormi bine
Stresul a devenit o constantă cotidiană, ia interesul pentru soluții naturale menite să sprijine sănătatea mintală este în creștere.
copii gradinita
Start la înscrierile pentru creșe și grădinițe 2025-2026. Ghid esențial pentru părinți
Începând cu 19 mai 2025, părinții pot reînscrie copiii la grădiniță și creșă pentru anul școlar 2025-2026. Prima etapă de înscriere pentru copiii noi va începe pe 26 mai și va dura până pe 13 iunie 2025. A doua etapă se va desfășura între 16 iunie și 7 iulie 2025.
rose jpg
Revoluțiile se petrec o dată la trei decenii
Răsfoind romanul Toamna patriarhului
locuri de munca angajari
Criză de muncitori în Grecia: 80.000 de posturi vacante în turism și construcții
Un stat european angajează masiv în această perioadă, anunțând că are un deficit de circa 80.000 de persoane, pentru că în perioada pandemiei angajații au plecat și nu s-au mai întors la vechile locuri de muncă.
Atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina Foto Captură video X jpg
Trei morţi, inclusiv un copil, într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din Ucraina
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte unsprezece au fost rănite marți seara într-un atac rusesc cu rachetă balistică asupra orașului Sumî din nord-estul Ucrainei.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
România, condusă de interimari. Criză politică fără precedent înainte de turul decisiv| ANALIZǍ
România se află într-un moment critic, cu un președinte interimar la Cotroceni și un premier interimar la Palatul Victoria, în timp ce țara se pregătește pentru turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Instabilitatea politică fără precedent accentuează miza votului din 18 mai.
Ceaikovski şi povestea celui mai emoţionant concert compus vreodată jpeg
7 mai: Ziua în care s-a născut compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski, cunoscut pentru baletul „Lacul lebedelor”
Piotr Ilici Ceaikovski, Johannes Brahms și Amza Pellea sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi. La 7 mai 1918 a fost încheiat Tratatul de pace de la București, iar în 1986 Steaua câștigă Supercupa Europei.
image png
Smoothie-ul delicios pentru persoanele de peste 60 de ani care calmează durerile articulare și întărește oasele
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile organismului se schimbă, iar grija pentru sănătatea oaselor și articulațiilor devine o prioritate. Pentru persoanele trecute de 60 de ani, alimentația joacă un rol esențial în prevenirea inflamațiilor și a degenerării sistemului osteo-articular.