Părinţii sportului românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Statul român a băgat în faliment sportul românesc. O banalitate! Statul român a băgat în faliment sistemul spitalicesc, rețeaua de drumuri, educația, propriile căi ferate sau televiziunea națională. Care mai e mirarea? Sportul pare a fi încă o victimă a incompetenței administrative și cu asta basta, închidem subiectul și ne grăbim să vedem următoarea serie din Românii au talent, că ne mai crește moralul național.

De fapt, drag prieten cititor, problema nu e statul, adică o sumă de funcționari leneși și incompetenți (așa cum ne place să îi zugrăvim la televizor), ci este exact societatea pe care tu și cu mine, prietene, am construit-o și o consolidăm zi de zi. O societate care acum începe să se lamenteze privind duios la lichidarea mișcării sportive de performanță din România. Mare lucru! CFR-ul stă să moară, TAROM-ul cam la fel, TVR-ului i se cîntă deja prohodul. Niște sportivi în plus sau în minus. Cine să le simtă lipsa?

Societatea nu este dispusă să plătească pentru propria performanță (fie ea academică, fie sportivă). Antrenorii costă, bazele de antrenament încurcă proiectele pentru mall-uri, sportivii au nevoie de echipament, iar ăla e păzit, nu se dă gratis. Cine mai rămîne? Părintele sportivului. Ăla care s-a pomenit cu beleaua în casă. În timpurile în care tot copilul își vede liniștit de tabletă sau de privit imbecil la Soy Luna sau Violetta de dimineața pînă seara, unii s-au trezit că au copii care vor să alerge, să sară, să facă piruete, să ridice greutăți, să joace mingea. Blestem! Din acel moment, viața li se schimbă.

În afară de serviciu, rate la bancă și trafic împuțit, mai ai de făcut față și altor provocări: trebuie să te împrietenești cu antrenorii, cu ceilalți părinți, să afli regulamentele și care mai sînt ultimele mișcări de finețe care se petrec în federație. Afli unde și cum se țin cantonamentele, cît costă, și scapi de grija concediului, pentru că banii se duc în comune obscure, acolo unde a hotărît clubul sau federația că se va ține pregătirea.

A nu se înțelege greșit. Părinții sportivului român nu sînt niscaiva sfinți. Nici poveste! Ei sînt bine-mersi complici și parte a falimentului sportului românesc. Ei atîta știu: că viața e dură la ei la firmă și că la fel trebuie să fie și în sport. Că nu degeaba se cheamă competiție și colo, și dincolo. De aceea, își freacă la cap zilnic copiii, scoțîndu-le pe nas cît cheltuiesc pe antrenori și cantonamente. Apoi, au grijă să ungă antrenorul. Ăla, amărîtul, e plătit de stat cu aproape 400 de euro pe lună. Tati cîștigă de trei-patru ori mai mult, așa că e păcat să nu-l ajutăm pe amărît, să bage copilul în echipă. Asta la sporturile colective. La cele individuale e ceva mai rău. Acolo se ajunge la mizerii greu de imaginat.

Statul oricum nu contribuie cu nimic. Toți banii de pregătire sînt ai părinților. Ei țin la terapie intensivă sportul din România, de ani buni. Fără banii lor, se închidea prăvălia mult mai devreme. Necazul este că nici părinții nu fac bine. În lipsa cluburilor (niște firme fără fond) sau a federațiilor (în multe cazuri, simpli atîrnători) și, mai ales, în lipsa statului, părintele sportivului se simte dator să îl cheme la ordin pe antrenor cînd și cum vrea. El plătește, el decide! Așadar, el decide că vrea să ajungă pe podiumul olimpic (el, nu copilul, că doar el plătește, nu ăla mic) și tratează antrenorii ca pe niște simpli furnizori de servicii. Ca pe instalatori sau ca pe mecanicii auto. Profesioniștii enervați de situație au plecat de mult în străinătate (vezi cazul gimnasticii). Alții au preferat să facă marele compromis și să cîștige o pîine mizerabilă care nu aduce decît rezultate mediocre, la comanda lui mami sau tati care, dacă plătesc, decid.

Altă dată voi povesti despre abuzurile la limita legii ale dragilor de părinți. Oameni care, în calitate de unici susținători ai sportului de performanță din România, au decis că e cazul să ipotecheze și proprietățile publice ale acestuia. De ajuns, însă, pentru azi. Prea aproape sînt Rio și dezamăgirea. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

echipament razvan tirlea jpg
A murit Răzvan, baschetbalistul de 8 ani rănit în tragicul accident de pe A2. Trei săptămâni s-a luptat pentru viață
Durere uriașă în lumea sportului românesc. Răzvan Țârlea, copilul de doar 8 ani pasionat de baschet, a murit după trei săptămâni de luptă crâncenă pentru viață. El fusese grav rănit în accidentul de pe A2
autostrada moldovei jpg
Ce autostrăzi din România rămân finanțate din PNRR
Ministerul Transporturilor a informat marți că România nu pierde niciun euro din PNRR destinat sectorului transporturilor și că urma discuțiilor tehnice purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, s-a stabilit că proiectele care rămân în PNRR vor fi finanțate integral din fonduri europene.
Dragos Pislaru FOTO Eduard Enea
Dragoş Pîslaru: Proiecte de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026
Proiecte de circa 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, din perspectiva analizelor tehnice, a declarat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Dragoş Pîslaru.
trump si putin 3 jpeg
Ce l-a determinat pe Trump să își schimbe atitudinea față de Putin. Dezvăluiri din culisele Casei Albe
Frustrarea lui Donald Trump față de Putin a crescut, în special după ce, săptămâna trecută, președintele american că Statele Unite au suportat „o grămadă de prostii” din partea liderului de la Kremlin, scrie The Atlantic.
ploaie torentiala shutterstock jpg
Cod portocaliu de averse torențiale, vijelii și grindină în cinci județe
Furtunile revin cu intensitate în mai multe regiuni din țară. Administrația Națională de Meteorologie a emis marți avertizări nowcasting Cod portocaliu
calcati cu masina camp captura video jpg
Doi tineri au fost loviţi cu maşina pe un câmp din Vaslui, după o şicanare în trafic. Unul dintre ei a murit, iar altul este în stare gravă
O şicanare în trafic s-a transformat într-o tragedie în Vaslui. Doi bărbaţi au fost loviţi cu maşina pe un câmp, unul dintre ei decedând, iar celălalt ajungând în stare gravă la spital.
image png
Oana Lis o duce din ce în ce mai greu cu banii. Cât a plătit pentru a repara o pereche de pantofi: „Ce s-au scumpit serviciile”
Traiul zilnic devine din ce în ce mai greu de dus pentru Oana Lis, care se confruntă cu probleme financiare. Mai nou, aceasta a rămas stupefiată de prețul care i s-a cerut pentru de către un cizmar pentru câteva retușuri aduse unei perechi de pantofi.
banner dana savuica jpg
Dana Săvuică, răvășitoare în costum de baie! Are o siluetă de invidiat chiar și la 55 de ani. Foto
Dana Săvuică, vedeta considerată una dintre cele mai frumoase din showbiz-ul românesc, are cu ce se mândri și la vârsta de 55 de ani! Cu un trup de manechin și cu o siluetă trasă ca prin inel, aceasta a îmbrăcat un costum de baie și s-a relaxat pe litoralul românesc, la piscina hotelului unde este c
afis general jpeg
Festival cu vibe fresh pentru tineri, magie pentru cei mici și distracție pentru adulți: vine Wonder Family Fest!
Meet & Greet View House cu vedetele preferate, Enchanted Forest cu Chill & Spa Zone, praștia și pendulul uman, printre premiere