Paradoxul rusesc

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Întrerup poveștile despre America pentru a explora unele întîmplări recente dintr-un pol opus al lumii.

Cu cîteva luni înainte de rebeliunea armată provocată de Evgheni Prigojin mi se părea inevitabil ca între acesta și Vladimir Putin să izbucnească un conflict. Cu siguranță, mulți l-au prevăzut. Dar n-am crezut asta din cauza declarațiilor tot mai puternice pe care Prigojin le făcea împotriva conducerii armatei, care începuseră să-l vizeze, mai voalat, chiar pe președinte și nici pentru că aș fi știut ceva despre intențiile sau despre felul de a fi al liderului grupului Wagner. De fapt, nu aveam nici o idee aparte despre personajele în sine implicate în această istorie și nici vreo informație în afara celor generale, vehiculate în presă. 

Ce știam, însă, era că grupul Wagner se putea lăuda cu o eficiență în luptă ceva mai mare decît a armatei rusești de stat. Poate că ocuparea Bahmutului n-a fost cine știe ce realizare militară. Specialiștii au spus chiar că acea victorie a rușilor n-avea de fapt nici un fel de importanță strategică, era doar un fel de ambiție motivată politic. Totuși, a fost singura reușită militară a rușilor în decurs de foarte multe luni de zile. Una peste alta, era aproape unicul motiv de împăunare în acest domeniu. 

Rusia trăiește în acest moment sub dictatură, e o societate aproape totalitară. Chiar dacă ne e greu să ne amintim, noi știm bine cum funcționează un asemenea sistem. Una dintre caracteristicile lui e lipsa de responsabilitate generată în lanțurile ierarhice, funcționărești sau militare. Fiecare ocupant al unui post, mai mare sau mai mic, în stat ori în armată, tinde spre o anumită inerție. O vorbă populară înainte de 1989 spunea că „timpul trece, leafa merge”. Tot ce se întîmplă se raportează superiorilor și fiecare are tendința de a se eschiva de orice răspundere prin descărcare în sus pe scară ierarhică. Cu toții simt că raportările astea trebuie să fie cît mai roze sau neutre, iar într-un astfel de sistem, decizia și acțiunea devin tot mai rare. Structurile de putere se rigidizează. Sînt puțini cei care-și mai asumă inițiative, de teamă să nu iasă prost și apoi să fie tocmai ei făcuți răspunzători. Orice problemă, oricît de mică, tinde să ajungă tot mai sus  la rigoare, pînă la șeful suprem. Cu meteahna asta, moștenită în mare parte din comunism, noi ne mai confruntăm și astăzi în structurile statului.

În Rusia, respectiva chestiune e la ea acasă și așa a fost mereu. E una din cauzele pentru care și statul, și armata funcționează la un nivel minim. Așa s-a ajuns probabil la necesitatea unor armate private, cu un alt gen de management. Însă, într-un regim de un asemenea autoritarism, de fiecare dată cînd ceva merge altfel, eventual mai bine, iese din rînd și atrage atenția. Creează o concurență nedorită sistemului descris anterior și, în plus, polarizează în juru-i și nemulțumirile generate de acel sistem (care de obicei sînt multe și latente). Pînă și succesele aparente pot avea un asemenea efect. Omul care răspunde de un sistem alternativ relativ eficient poate fi împins chiar și fără să vrea într-o rivalitate cu conducătorul suprem. 

Exemple în istoria Rusiei sînt multe. Ajuns șef al organizației de partid din Leningrad, Kirov, vechi tovarăș revoluționar bolșevic, a asigurat o relativă dezvoltare a orașului, devenind popular și, în mod automat, potențial rival al lui Stalin. În 1934 a fost asasinat. După ce s-a remarcat prin victoriile obținute pe front, celebrul general Jukov a devenit  un personaj foarte popular în Uniunea Sovietică și s-a pomenit, la rîndu-i, un potențial pericol pentru Stalin. La încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, acesta l-a retrogradat din funcție și l-a marginalizat. Se poate spune că, spre deosebire de Kirov, a fost norocos.

Mai tîrziu, Bogdan Stașinski (cel despre a cărui poveste am scris recent), un simplu instrument în mîna KGB, care și-a dovedit însă calitățile și eficiența, asasinînd fără urme în Occident doi opozanți ucraineni ai Uniunii Sovietice (Lev Rebet și Stepan Bandera), s-a trezit în conflict cu propria organizație. Pentru KGB, devenise de la sine un martor periculos. Agentul a realizat că amenințarea KGB-ului era pentru el chiar mai mare decît cea din partea inamicilor din Occident, singura scăpare fiind să dezerteze în Germania Federală și să-și mărturisească faptele, ceea ce a și făcut. Toate trei sînt exemple de oameni loiali conducerii de la Kremlin, pe care succesele și eficiența i-au împins pe calea antagonismului cu aceasta. 

Prigojin a ajuns, inevitabil, în aceeași situație. Inițial a fost omul lui Putin, dar după ce i-a rezolvat o serie de treburi murdare cu relativă competență, a cîștigat multă popularitate prin comparație cu ceilalți comandanți, aparent incompetenți. Putin n-avea cum să nu-l perceapă drept un potențial rival, iar el n-avea cum să nu înțeleagă asta. A avut de ales între așteptarea „răsplății” și calea conflictului. Asemenea contradicții mai pot să apară.

În situația dată, paradoxul este că, deși Rusia are mare nevoie de structuri funcționale și inițiative eficiente, în momentul în care, de bine, de rău, acestea apar, ele intră inevitabil în conflict tocmai cu sistemul încetățenit în Rusia. În esență, e vorba de același mecanism care a făcut imposibilă reformarea comunismului. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

H276 coperta
Historia nr. 276, Ianuarie 2025
Acum 80 de ani, Hitler a lansat o ultimă ofensivă de amploare, luând prin surprindere Comandamentul Aliat. Germania a pierdut oameni și echipamente, dar şi costul Aliaţilor a fost dureros. Preţul pentru eliberarea Europei a fost mare. Dar mari au fost și speranţele legate de încheierea războiului.
covid tuse jpg
Creștere alarmantă a numărului cazurilor de Covid în ultima săptămână. Cifrele date de autorități
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat o creștere alarmantă a cazurilor persoanelor infectate cu Sars-Cov 2, cu 86,2% față de săptămâna precedentă.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Călin Georgescu are susţinători de marcă: Reţeaua, America, Rusia. Va fi, probabil, viitorul preşedinte al României
În plus, Georgescu ştie să hipnotizeze masele. Există toate şansele să câştige viitoarele alegeri prezidenţiale.
trump groenlanda/ FOTO:X
Afirmațiile lui Trump despre Groenlanda riscă să răstoarne echilibrul în Strâmtoarea Taiwan
Declaraţiile recente ale preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, privind posibila anexare a Groenlandei au stârnit reacţii vehemente pe scena internaţională, inclusiv în China.
cfr locomotiva facebook jpg
Accident feroviar cu un mort în Cluj. Circulația feroviară a fost blocată temporar
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a anunțat, miercuri dimineață, că circulația trenurilor a fost oprită temporar între stațiile Gherla și Dej Călători, după ce un autoturism a intrat cu mașina în fața unei locomotive, potrivit Club Feroviar. O persoană din autoturism a decedat.
V1 (5) png
Ratele la creditele ipotecare scad din ianuarie 2025: Ce trebuie să știi despre noul IRCC și impactul său
Începând cu 1 ianuarie 2025, ratele la creditele ipotecare cu dobânzi variabile vor scădea, odată cu actualizarea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC).
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
Se termină cu aglomerația pe Valea Prahovei! Ce proiect se demarează la primăvară
Începând din primăvara acestui an, traficul pe Valea Prahovei va deveni mult mai fluid, datorită unui proiect de infrastructură important, care promite să schimbe complet peisajul rutier din zonă.
Președintele Donald Trump, la depunerea jurământului în primul mandat, la 20 ianuarie 2017 (© Facebook / The Trump White House Archived)
Cine participă și cine boicotează ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump
Elon Musk, Jeff Bezos şi Mark Zuckerberg, fondatorii Tesla, Amazon şi Meta, trei giganţi din domeniul tehnologiei, vor participa luni la ceremonia de învestire a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump
politia nu treceti
O femeie a născut pe trotuar, lângă Spitalul Polizu. Bebelușul a murit. Poliția face cercetări
O femeie a născut pe trotuar, în apropierea Spitalului Polizu din București, poliția demarând deja o anchetă cu privire la împrejurările în care s-a produs acest eveniment, cu atât mai mult cu cât bebelușul a murit.