Pandora Papers

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 913 din 7 ÔÇô 13 octombrie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

O trecere ├«n revist─â a reac╚Ťiilor generate de Pandora Papers scoate ├«n eviden╚Ť─â mai repede blazarea dec├«t indignarea ├«n r├«ndul publicului ai c─ârui lideri ╚Öi-au ascuns averea ├«n diverse paradisuri fiscale. Asta ├«n cazul ├«n care organiza╚Ťiile de pres─â na╚Ťionale au avut curaj s─â men╚Ťioneze existen╚Ťa acelor documente. 

├Än Kenya, spre exemplu, The Star, unul dintre principalele ziare, a deschis edi╚Ťia direct cu o nega╚Ťie: ÔÇ×Nu s├«nt dovezi c─â pre╚Öedintele Uhuru Kenyatta a furat din fonduri publiceÔÇŁ. Cea mai important─â publica╚Ťie a ╚Ť─ârii, The Nation, navigheaz─â ╚Öi ea prin realitatea paralel─â ╚Öi public─â ╚Ötirea, ├«ns─â se concentreaz─â pe dezv─âluirile care ├«l privesc pe regele Abdullah al II-lea  al Iordaniei. O atitudine asem─ân─âtoare a putut fi g─âsit─â ├«n presa rus─â, care a preferat s─â vorbeasc─â despre banii pre╚Öedintelui Ucrainei ╚Öi aproape deloc despre leg─âturile dintre cercul apropia╚Ťilor lui Vladimir Putin ╚Öi mori╚Öca sp─âl─âtorilor de bani. 

├Äns─â chiar ╚Öi ├«n cazurile ├«n care presa na╚Ťional─â a tratat pe larg documentele, cazul Pakistanului, reac╚Ťia public─â, cel pu╚Ťin ├«ntr-o prim─â faz─â, a fost apatic─â. ├Än afar─â de mici revolte retorice ale unor persoane publice, la trei zile de la publicarea documentelor, efectul lor e mai degrab─â minor. Sigur, pentru cei viza╚Ťi e un moment st├«njenitor, ├«ns─â s├«nt pu╚Ťine semne c─â vreun pre╚Öedinte, premier sau chiar vreun ministru din statele vizate va suferi pagube majore din punct de vedere al statutului sau al carierei. 

Pandora Papers reprezint─â cea mai mare scurgere de informa╚Ťii despre averile ascunse ale acestei lumi. Nu e vorba numai despre lideri politici, ci ╚Öi despre vedete sau oameni de afaceri cunoscu╚Ťi. Apoi, nu toate dezv─âluirile reprezint─â neap─ârat infrac╚Ťiuni prev─âzute ├«n diverse coduri penale. Uneori e vorba doar despre o subliniere cu o linie groas─â a ipocriziei unora dintre politicieni, fo╚Öti sau actuali. 

Apelul la tot felul de stratageme pentru a evita plata impozitelor este cel pu╚Ťin imoral ╚Öi de-a dreptul cinic mai ales pentru oameni ├«n al c─âror discurs public solidaritatea ocup─â un loc central. Tony Blair, de exemplu. Fostul premier britanic a reu╚Öit s─â evite plata unei taxe pe proprietate de 312.000 de lire sterline pentru c─â, tehnic, nu a cump─ârat un imobil, ci firma ├«nregistrat─â ├«n str─âin─âtate care de╚Ťinea imobilul respectiv. 312.000 de lire ├«nseamn─â un pic peste 1.800.000 de lei. Bani dintr-o singur─â tranzac╚Ťie. Bani care n-au mai ajuns s─â fie investi╚Ťi, de exemplu, ├«n spitalele britanice, de╚Öi finan╚Ťarea inadecvat─â a NHS (Serviciul Na╚Ťional de S─ân─âtate) este o discu╚Ťie permanent─â ├«nc─â de c├«nd aceast─â structur─â a fost ├«nfiin╚Ťat─â. 

Efortul pentru publicarea acestor dezv─âluiri este uria╚Ö. S├«nt aproape 12 milioane de documente (e-mail-uri, fi╚Öiere Excel etc.), adic─â 2,94 terrabi╚Ťi de date ÔÇô echivalentul a 41 de zile de transmisie continu─â HD pe aplica╚Ťia preferat─â de urm─ârit filme. Pentru a putea pune ordine ├«n muntele acesta de informa╚Ťii, consor╚Ťiul care a le-a prelucrat a colaborat cu 150 de organiza╚Ťii de pres─â (Rise Project ├«n Rom├ónia). Dezv─âluirile vizeaz─â 35 de fo╚Öti ╚Öi actuali ╚Öefi de state sau de guverne ╚Öi 330 de politicieni ╚Öi al╚Ťi oficiali publici din 91 de ╚Ť─âri ╚Öi teritorii. Din primele informa╚Ťii rezult─â c─â doi dintre ace╚Ötia s├«nt rom├óni. P├«n─â la data public─ârii acestui text, numele lor nu era cunoscut. 

Seria dezv─âluirilor va continua probabil o vreme. Acolo unde societ─â╚Ťile func╚Ťioneaz─â pe baze m─âcar vag democratice va exista o oarecare dezbatere. Uneori, rar, c├«te un oficial public ├«╚Öi va exprima cabotin regretul, apoi totul va fi uitat. Actualitatea ofer─â noi ╚Öi, de cele mai multe ori, frivole motive de indignare. Dac─â lu─âm ca exemplu precedentele (Panama Papers), s├«nt pu╚Ťine ╚Öanse ca efectele dezv─âluirilor curente s─â fie semnificative.. 

Problema unor astfel de exerci╚Ťii de transparen╚Ť─â este c─â ele vin ├«n lipsa unei dezbateri vii despre egalitate. Egalitate ├«n fa╚Ťa legii ╚Öi a fiscului. E un cerc vicios: dezbaterea lipse╚Öte pentru c─â nu s├«nt informa╚Ťii concrete, informa╚Ťiile concrete au efecte mici pentru c─â nu vin pe un fond de con╚Ötientizare a dimensiunilor fraudei. Fraud─â de ├«ncredere ╚Öi, uneori, fiscal─â. Ceea ce se poate spera de la Pandora Papers este s─â rup─â acest cerc. Vom ╚Öti peste c├«teva luni ├«n ce m─âsur─â efortul a meritat.

Ceea ce se spune foarte rar este c─â publicul este aproape ├«mp─âcat cu ideea c─â liderii politici pot beneficia de un tratament preferen╚Ťial (i.e. pot fura). Pentru ca Pandora Papers ╚Öi orice dezv─âluire de felul acesta s─â conteze cu adev─ârat, costul refuzului de a pl─âti taxe trebuie s─â fie unul major. ╚śi nu numai politic.

├Än Rom├ónia cel pu╚Ťin n-am v─âzut nici un fel de efort al statului de a afla ├«n ce paradisuri fiscale ajung banii care ar trebui cheltui╚Ťi ├«n serviciile publice. Ba ├«nc─â, ├«ntre dou─â investi╚Ťii ├«n criptomonede, mai po╚Ťi auzi politicieni care spun senini c─â taxarea e furt. ├Än fraza urm─âtoare se vor pl├«nge c─â statul nu func╚Ťioneaz─â bine. ╚śi, culmea, au dreptate.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.