Pandemia: vieţi salvate azi şi vieţi sacrificate în viitor…

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

De cîtva timp, cam de cînd în Franţa a fost decretată interdicţia de circulaţie după ora 18, convulsiile geopolitice ale lumii parcă mă interesează mai puţin. Am urmărit, ca şi alte milioane de oameni de pe planetă, instalarea lui Joe Biden la Casa Albă şi m-am bucurat că America îşi va asuma din nou multiplele roluri internaţionale pe care le-a avut înainte de Donald Trump. Marile întrebări pe care probabil fiecare om de pe planetă şi le pune însă acum sînt cînd scăpăm de virus? şi cînd vom putea trăi din nou ca înainte de apariţia virusului?

Din ceea ce spun mulţi editorialişti şi experţi rezultă că victoria sanitară împotriva virusului nu va însemna şi o revenire automată la viaţa de dinainte. S-ar putea ca la sfîrşitul acestui an virusul să fie lichidat prin vaccinarea masivă a populaţiei. Dar consecinţele acestei epidemii s-ar putea să fie resimţite încă zece sau douăzeci de ani. Am găsit această opinie şi într-o carte apărută recent în Franţa, semnată de editorialistul, jurnalistul şi omul de teatru Christophe Barbier. Titlul eseului său, apărut la Editura Fayard, echivalează cu o constatare dramatică: Tiraniile epidemiei – Libertăţile noastre sacrificate.

Ceea ce Christophe Barbier aduce nou în eseul său nu este atît observaţia că lumea a acceptat fără să crîcnească restricţii de tot felul, ci faptul că epidemia ascunde un „război între generaţii”. Editorialistul francez nu îndeamnă la revoltă, departe de el acest gînd. Dar se întreabă totuşi dacă nu cumva în viitor nu vom avea mai multe vieţi distruse de consecinţele economice, culturale, sociale, psihologice ale pandemiei decît vieţile salvate în ultimele 12 luni prin carantină şi alte măsuri drastice. Generaţia de după al Doilea Război Mondial s-a bucurat (cel puţin în Europa şi în America de Nord) de condiţii de viaţă incomparabil mai bune decît tot ce a trăit omenirea pînă în 1945, dar tot ea s-ar putea să pregătească un dezastru pentru generaţia aflată acum la vîrsta studiilor şi a intrării în viaţa activă. Citez din ce spune Christophe Barbier: „Prin supunerea noastră în faţa noii ordini sanitare, rezultat al unei opţiuni colective, noi am optat pentru securitatea bătrînilor în detrimentul viitorului tinerilor. Indiferent dacă avem de-a face aici cu o formă de umanism sau cu o formă de orbire, acest arbitraj avînd aparenţe altruiste disimulează dictatura unei generaţii privilegiate, cea numită şi baby-boomers”.

Pentru moment este prea devreme ca să poată fi făcut procesul celor care, aflaţi la putere, au gestionat criza sanitară. Dar presimt că acest lucru va veni foarte curînd, imediat ce mecanismele democraţiei vor începe din nou să funcţioneze „normal”. S-ar putea să aflăm într-o bună zi că epidemia putea fi oprită şi fără suprimarea aproape totală a vieţii culturale şi sociale, a vacanţelor şi a călătoriilor, a activităţilor sportive şi a vieţii universitare. Deseori, în presa franceză, am întîlnit reflecţii de genul: Cum de a fost posibil ca noi, francezii, care avem faima că ne revoltăm repede şi uneori pentru lucruri mărunte, să fim de data aceasta atît de disciplinaţi şi să acceptăm în masă toate ordinele sanitare venite din partea executivului şi a autorităţilor medicale?

Cotidianul Le Figaro a publicat în cursul lunii ianuarie un articol despre un interesant fenomen: cel al restaurantelor clandestine. Cum barurile şi restaurantele sînt închise în Franţa de la sfîrşitul anului trecut, unii patroni au decis să intre într-un fel de „rezistenţă” şi să primească totuşi un număr restrîns de clienţi pe bază de prietenii şi de recomandări. Informaţiile circulă probabil în mod discret, cineva care a luat deja masa într-un astfel de restaurant clandestin îşi informează prietenii buni, iar aceştia, la rîndul lor, după ce se bucură de un astfel de moment devenit aproape o formă de lux, îşi iniţiază şi alte cunoştinţe apropiate. Mă întreb dacă nu cumva, în curînd, nu vor apărea şi săli de teatru clandestine, şi săli de concert clandestine, şi săli de sport clandestine…   

Scriu aceste rînduri într-un moment cînd francezii sînt pregătiţi psihologic pentru o a treia carantină, dar li se promite şi vaccinarea integrală pînă cel tîrziu în luna august. Deci, dacă vaccinurile sînt eficiente, dacă şi în toate celelalte ţări ale Europei anul acesta va fi unul al vaccinărilor, prin noiembrie sau decembrie se va vedea o ieşire din tunel. Cu condiţia ca între timp să nu apară alte variante de virus, dat fiind că umanitatea a deschis, prin modul ei de viaţă, un fel de cutie virală a Pandorei. În eseul său, Christophe Barbier semnalează cîteva paradoxuri şi incită la o reflecţie cît mai serioasă pe marginea lor. Globalizarea, spune el, a favorizat circulaţia virusului şi se află la originea pandemiei. Dar tot globalizarea a favorizat şi crearea vaccinurilor într-un timp record, prin eforturile reunite ale multor specialişti. Uniunea Europeană, în acest moment, prezintă imaginea unui sistem blocat, a unor state baricadate, cu totala suspendare a liberei circulaţii în interiorul ei şi a libertăţilor individuale în fiecare ţară în parte. S-ar putea însă ca exact din această criză sanitară să renască ideea europeană şi să se formeze embrionul unei naţiuni europene aderînd în primul rînd la ideea de solidaritate. Epidemia a mai însemnat o totală discreditare a populiştilor, şi nu doar în Europa. Toţi cei care iniţial au aplaudat declaraţiile excentrice şi uneori inconştiente ale unor lideri precum Donald Trump, Boris Johnson sau Jair Bolsonaro au pierdut din credibilitate, s-a dovedit că soluţiilor lor pentru ieşirea din criză nu au fost bune.

Personal, ceea ce îmi dă încredere în viitor este faptul că de o vreme pandemia începe să devină, mai ales pe reţelele de socializare, obiectul unor copioase anecdote, clipuri şi alte creaţii umoristice. Dar este ştiut că, în context de dictatură, umorul reprezintă o sursă de oxigen.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 oJAjrsJlLBne16epsULPfA webp
Cine a fost Carol al XII-lea, geniul militar al Suediei? A umilit trupele rusești și a stat prin Moldova
În galeria marilor comandanți ai istoriei universale, nume precum Alexandru cel Mare, Caesar sau Napoleon domină conștiința colectivă. Însă, în colțul nordic al Europei, un alt tânăr geniu militar a reușit să marcheze o epocă prin curaj, ambiție și o strategie ieșită din comun: Carol al XII-lea al S
boicot in portul Pireu  FOTO Facebook jpg
Sute de muncitori şi studenţi au blocat în Portul Pireu transportul de material militar către Israel
Angajații portului Pireu au blocat transportul de materiale militare către Israel, refuzând să încarce sau să descarce containere destinate industriei militare israeliene. Protestul lor a fost susținut de studenți și localnici.
2 mihaela radulescu si felix baumgartner 5 ani de relatie 4 jpg jpeg
A murit Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu. A aterizat într-o piscină și a lovit o tânără
Felix Baumgartner, partenerul Mihaelei Rădulescu, a murit după un zbor cu parapanta. Parașutistul austriac, cunoscut iubitor al sporturilor extreme, în vârstă de 56 de ani, a căzut în piscina unui hotel.
image png
Cu cât va crește impozitul pe proprietate de la 1 ianuarie. Calculele care vor dubla sau chiar tripla sumele datorate
Impozitul pe proprietate va fi mai mare de la 1 ianuarie 2026, dat fiind că va fi calculat în funcție de valoarea de piață a locuinței și nu de cea cu care a fost înregistrată la primărie, neactualizată, în multe cazuri, de ani de zile.
O ștanță monetară antică din bronz cu manșon de fier, descoperită Tilișca (© Muzeul de Istorie Casa Altemberger)
Descoperire arheologică remarcabilă, în zona cetății dacice de la Tilișca
O echipă de arheologi din Sibiu a descoperit miercuri, 16 iulie, în timpul unui sondaj de verificare stratigrafică la Tilișca, o ștanță monetară antică din bronz cu manșon de fier.
Lotul 2 Boița Cornetu al Autostrăzii Sibiu Pitești la finele lui august 2024 Colaj CNAIR
A fost emisă autorizația pentru lucrările la tunelul de aproape un kilometru de pe Autostrada Sibiu-Pitești
Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru prima etapă a lucrărilor la tunelul Robești de pe secțiunea 2 (Boița - Cornetu) a autostrăzii Sibiu-Pitești, a anunțat joi, 17 iulie, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Felix Baumgartner png FOTO Facebook
Cascadorul Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani
Cascadorul Felix Baumgartner a murit după ce ar fi pierdut controlul parapantei sale și s-a prăbușit în piscina unui hotel.
agatat in gard buzău, foto stiridinsursebuzău jpg
Scene incredibile în Buzău: Un bărbat a încercat să fugă de poliție și a rămas atârnat de gard, cu capul în jos. L-au dat jos pompierii
Scene incredibile noaptea trecută la Buzău, unde un bărbat care încerca să fugă de poliţie a rămas agăţat într-un gard. El a stat atârnând cu capul în jos şi cu lenjeria intimă la vedere până la sosirea pompierilor, care au reuşit să-l dea jos.
Rares Bogdan Foto Facebook jpg
Rareș Bogdan, avertisment pentru șefa Comisiei Europene din cauza fondurilor pentru agricultură
Europarlamentarul Rareș Bogdan consideră ca inacceptabilă comasarea fondurilor pentru agricultură și coeziune, în cadrul planurilor naționale din noul buget european.