Othello în Atena

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Othello în Atena jpeg

Exista, da sau nu, rasism în Grecia antică ? Nu sînt echipat să dau un răspuns la o asemenea întrebare. Spontan aș zice doar că, așa, problema e prost pusă. Dar e adevărat că acum toată lumea care scrie despre africani (non-egipteni) în antichitate se simte obligată să se poziționeze undeva. Multă vreme dezbaterea a lipsit cu totul, apoi au urmat studiile de recuperare și (uneori) de supralicitare a contribuției africane la cultura greacă. După 2000, în vocile cercetătorilor se aud timidități complexe și ecourile unor polemici implicite: ni se zice fie că nu existau prejudecăți semnificative împotriva negrilor (în dialog mascat cu unii care proiectează forțat rasismul în antichitate), fie că acolo, în Grecia clasică, se naște protorasismul (pentru a-i motiva pe alții să nu mai conteste discriminări reale de azi). Numai că cercetarea istorică nu poate fi folosită compensatoriu – un studiu dezechilibrat al lumii de altădată nu va rezolva niciodată un dezechilibru în cea de azi.

Aici n-o să ating tema decît pieziș, plecînd de la un artefact de la sfîrșitul epocii arhaice (foto), un tip de vas numit aryballos. Dar ceramistul extravagant a depășit cu mult această formă standardizată, transformînd vasul într-o sculptură, ba chiar una dublă, printre cele mai frapante din antichitate, juxtapunînd o femeie albă și un bărbat negru.

Cînd africanii își fac apariția în arta greacă prin secolul VI î.Hr., ei erau cunoscuți în civilizația egeeană de o mie de ani. Dar contactele-cheie cu „etiopienii”, cum îi numesc sistematic sursele antice, trebuie să fi avut loc în colonia greacă din Egipt, Naukratis, și apoi, în Grecia însăși, cu nubienii din armata persană invadatoare a lui Xerxes. Vasele arhaice și clasice decorate cu imagini de africani reflectă poate faptul că mulți prizonieri de război negri ajungeau să fie vînduți ca sclavi. Nu e vorba de războaie pe care să le fi purtat chiar grecii, ci de campaniile egiptene și ahemenide contra Nubiei (regatul Kush – Sudan) și de cele ale nubienilor înșiși contra vecinilor lor în interiorul continentului. Arta greacă fotografiază aceste situații, și mulți africani apar așa cum probabil publicul-țintă al vaselor putea să-i vadă cel mai frecvent în realitate – ca sclavi, sau în orice caz în roluri sociale modeste. Unele excese caricaturale din pictura pe vase par mai degrabă concesii făcute nevoii de tipologizare (nevoie care poate fi criticată) și gustului acestui public. E de notat însă că, pe vasele cu figuri negre, toți bărbații au oricum trupurile negre (doar femeile pot avea uneori trupuri albe, în culoare adăugată), iar pe vasele cu figuri roșii, toate corpurile sînt roșii. Sînt și limitări tehnice la mijloc – oxidul de fier din emulsia de argilă pur și simplu n-are de unde să dea, oricît ai varia temperatura și oxigenul, alte culori decît acestea două. Dar simpla origine nu decide totul pentru artiști. Prințesa Andromeda, după unele surse etiopiană, apare roșie, deși sclavii ei sînt de culoare neagră. Regele etiopian Memnon, aliat al troienilor, ucis de Ahile, are fizionomia unui grec, deși însoțitorii lui au figuri africane. „Clasa” bate „rasa”. De altfel, pentru vechii greci, culoarea neagră a pielii africanilor era doar un rezultat al expunerii la soarele puternic, fără să fie o calitate moștenită, ceea ce în sine șubrezește orice discuție modernă despre rasismul antic.

Mă întorc la obiectul din poză, unul dintr-o serie restrînsă produsă în antichitate, al cărui mesaj e greu de prins. Dar indiferent care e acest mesaj, pentru artist vasul pare să fi fost în primul rînd o provocare estetică. Lumea vaselor pictate, ignorată de sursele scrise, e foarte vie, foarte auctorială, cu sute de semnături ale ceramiștilor și ale pictorilor. Oamenii știau ce fac și nu-și cereau scuze pentru talentul lor. E adevărat că primatul emoției artistice în faza de producție nu scutește neapărat un obiect să fie apoi ideologizat prin contexte specifice de utilizare. Dar e imposibil să nu-ți imaginezi cît de satisfăcut trebuie să fi fost artistul de corespondența perfectă între luciul negru al angobei vasului său și pielea modelului. Nu mă grăbesc, desigur, să zic că artistul își propune să celebreze diversitatea sau așa ceva. E clar doar că se simte bucuria lui de a avea un pretext să evadeze din subiecte convenționale. În evadările de acest tip, el păstrează de obicei demnitatea ambelor fețe ale vasului. O zi în atelier cu un asemenea aryballos ianiform trebuie să fi fost o sărbătoare, cum era poate și pentru Shakespeare cînd scria despre Othello și Desdemona, nume pe care un istoric din anii ʼ70 le lega în glumă de vasul nostru. Pentru care însă încerc să vin cu o interpretare serioasă săptămîna viitoare.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic