Oscaruri de-ar fi să dau...

Publicat în Dilema Veche nr. 402 din 20-26 octombrie 2011
Erasmus Doi jpeg

La fiecare ceremonie anuală, momentul decernării Oscarului special „pentru întreaga activitate“ mă intrigă, mă emoţionează sau mă întristează. De cele mai multe ori, trofeul se decernează unei personalităţi arhicunoscute. Respectivul este emoţionat sau mimează perfect emoţia, aşa că mă emoţionez şi eu, din fotoliu, de acasă. De multe ori mă enervez, pentru că premiul cu pricina seamănă a „rămas bun, îţi mulţumim, ştim că, de acum încolo, mare lucru nu o să mai creezi, pa“. Aşa m-am enervat acum zece ani (Poitier şi Redford) sau anul ăsta, cînd cu James Earl Jones. Mi s-a părut că prea s-a grăbit breasla să îi onoreze şi să îşi ia rămas bun. 

Oricum, dacă ar fi să dau un Oscar pentru întreaga activitate europeană (ca un rămas bun pentru un creator expirat), nu aş sta prea mult pe gînduri. José Manuel Durão Barroso ar merita o sală în picioare, cu aplauze multe şi de protocol, apoi un rămas-bun demn de o retragere onorabilă. Cuvîntul-cheie ar fi „retragere“. Dacă tot sîntem în sala arhiplină, dacă tot ne-am îmbrăcat de gală şi dacă tot sîntem dispuşi să premiem performanţele actoriceşti (pentru electorat şi atît) ale europenilor sus-puşi, propun o listă aproape completă, la cîte categorii îmi vin în minte. 

La actor/actriţă în rol principal, nu se poate evita cuplul Merkel-Sarkozy, pentru remarcabila prestaţie din horror-ul „2011, Odiseea bugetară“. Cei doi îşi expun lipsa de viziune pe termen mediu cu o energie demnă de un milion de cauze mai bune. Undeva, în fundal, David Cameron, premierul britanic, ar merita o menţiune pentru figuraţie. Este atît de absent, încît ai zice că nici nu joacă în piesa asta. De remarcat totuşi că, săptămîna trecută, s-a opus unui grup destul de numeros de parlamentari conservatori (aproximativ un sfert din numărul total) care doresc un referendum pentru scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană. În Consiliul European, cei trei se întîlnesc cu Silvio Berlusconi, cunoscut din numeroasele sale roluri de rebel la vîrsta a treia, un soi de Radu Mazăre ceva mai bătrîior, cu mai mulţi bani şi cu televiziuni mai mari. Pe lîngă ei, a apărut o daneză nouă, social-democrată, despre care, deocamdată, nu ştiu decît că este nora laburistului englez Neil Kinnock (cunoscut doar ca predecesor al lui Tony Blair). Ar trebui să dau căutări pe Google pentru a-mi aminti numele celorlalţi şefi de stat şi de guvern. De aceea, ei nu au ce să caute la Oscaruri. 

Dacă ar fi să caut categorii „oscariene“ potrivite pentru comisarii europeni actuali, aş scotoci în zona machiaj-costume-sunet (adică zona secundară, care ne plictiseşte pe noi, profanii, la fiecare ceremonie). Doamna Neelie Kroes a fost un foarte competent comisar pentru Concurenţă. De cînd se ocupă de Agenda Digitală, nu am decît o singură rugăminte: să lase planurile de ajungere din urmă a Americii şi să încerce să monteze măcar în sediul Comisiei Europene o instalaţie de Internet wireless. De aceea, aş nominaliza-o la categoria „Cele mai bune costume“ şi atît. Pentru machiaj am o singură idee: doamna Ashton. Recunosc, am ezitat un pic. Merita un Oscar şi pentru „Cel mai bun scenariu de ficţiune“: inexistentul şi inutilul Serviciu de Acţiune Externă, condus de domnia sa. Pentru „Cea mai bună bandă sonoră“, nu îmi rămîne decît să nominalizez un grup de comisari pentru splendidul zgomot de fond pe care îl produc, acesta fiind, în această perioadă, singurul rezultat al muncii lor bine plătite. Puteţi alege pe responsabilul cu extinderea sau pe cea cu ajutorul umanitar, pe doamna cu schimbările climatice sau pe omul de la cercetare, inovare şi ştiinţă. Nu vă încurc cu numele lor. Nu aţi auzit de ei pentru că nu aţi avut de ce. 

Am şi o zmeură de aur, pentru cel mai prost rol. Comisarul Almunia este cel care recomandă ferm României privatizarea de urgenţă a combinatului Oltchim, ca parte a soluţiei de ieşire din criză. Ce autoritate poate avea omul ăsta, pentru a indica vînzarea unui activ în vremi de criză, la un preţ de nimic? Ce ascendent politic sau intelectual are Comisia, pentru a face recomandări? De fapt, ce instituţie reprezintă un comisar european, azi?

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.