Opțiuni de criză

Publicat în Dilema Veche nr. 350 din 28 octombrie - 3 noiembrie 2010
Erasmus Doi jpeg

Ploua tare în Nessebar şi toata lumea se înghesuise în barul hotelului, transformat ad-hoc în Kinder-Disco şi loc de pierdut vremea pentru adulţi. Zăceam alene pe o canapea şi sorbeam din gin-tonicul bulgăresc decent. Mă amuzam privind la turiştii care încercau să îşi petreacă o seară de concediu într-o înghesuială demnă de o cauză mai bună. Alţi doi români jucau ping-pong şi era tare nostim să vezi cum jocul se transformase în altceva. Din cauza înghesuielii, unul dintre jucători (cel dinspre culoarul de trecere) se lovea tot timpul de oamenii care treceau pe lîngă el, cu pahare în mînă. Respectivul se scuza cînd lovea vreun trecător şi continua să joace cu pasiune. A doua zi îl regăsesc pe lîngă piscină. Intru în vorbă. Îl felicit pentru perseverenţa cu care jucase ping-pong. „Am de gînd să mă simt bine“, îmi spune. „Am strîns greu banii pentru concediul ăsta şi nu vreau să mi-l ruinez doar pentru că plouă afară sau din cauza cafelei care, vezi Doamne, nu e suficient de fierbinte. Îmi place totul în hotelul ăsta. Trebuie să-mi placă. Dacă aş sta să cîrcotesc non-stop, ce aş rezolva? Ar însemna că-mi bat joc de banii mei.“ Am mai stat mult de vorbă, în seara aia. Omul era (este) medic (chirurg) într-un orăşel mediu de prin Moldova. Îşi iubea la nebunie meseria pe care o practica exact cu aceeaşi pasiune cu care încerca să joace ping-pong în înghesuială. „Dacă aş sta să-nnebunesc pentru că am salariul mic(şorat), sau că nu am bani de investiţii sau că nu-s medicamente în spital, ce aş rezolva? Nici eu nu aş fi mai fericit, nici pacienţii nu ar duce-o bine“, părea a spune. Om la vreo 40 de ani, cunoştea în amănunt sistemele de sănătate din Germania sau Anglia. Nu avea de gînd să emigreze pentru că „la mine la spital sînt prea ocupat să mă mai gîndesc la aşa ceva“. Era şi el agasat de sistemul de tip feudal din învăţămîntul medical. Ştia bine cum se „ung“ rotiţele în favoarea companiilor farmaceutice. Nu era defel naiv. Ştia ce se petrece, dar nu vroia să se amărască din cauza asta. El avea oameni de operat, o meserie de făcut şi o viaţă de trăit.

După cam o lună, şedinţă editorială cu „ai mei“, pentru emisiune. Căutam idei de conţinut editorial pentru o ediţie despre CAP (acronimul Politicii Agricole Comune, în engleză). „Jale“, aud. „Ţăranii nu pot să îşi depună actele pentru subvenţia directă pentru că sînt furaţi“. „Preţurile o iau razna în pieţe pentru că Guvernul nu face nimic“. „Politica aia agricolă o fi bună în Vest, la noi e doar furăciune“. Şi tot aşa. Colegul care răspunde „de ramură“ (Grigore Vîrsta) şi cu mine rămînem uşor perplecşi. Cu greu, după vreo oră de dezbateri, cu argumente de tot felul, reuşim să aflăm că depresia care îi apucase pe colegi se baza mai ales pe irefutabilul „ştie toată lumea, voi sînteţi orbi, nu vă uitaţi la televizor?“ Degeaba dădeam noi cu „nu-i opreşte nimeni pe ţărani să se asocieze, sînt atîţia şi atîţia care iau bani de la APDRP (nu intru în amănunte, e o agenţie care distribuie fonduri europene), vă dăm noi grămezi de exemple de oameni care se descurcă decent din agricultură“. Degeaba. Ei ştiau mai bine.

Pînă la urmă, ne-am zis, e o chestiune de atitudine. Poţi să bombăni încruntat, cu mîinile în sîn şi să dai vina pe complotul între incompetenţa guvernului naţional şi birocraţia europeană. Combinaţia este, din păcate, al naibii de plauzibilă şi reprezintă alibiul perfect pentru propria lene. Sau poţi, ca medicul dintr-un mic oraş moldovean, să te încăpăţînezi să îţi faci treaba cît mai bine, să cauţi (cu lumînarea, de multe ori) motive să mergi mai departe, încăpăţînat în vrerea ta de a-ţi trăi bine viaţa. Peste Ocean, în eterna şi fascinanta Americă, alegerea respectivă face, de cele mai multe ori, diferenţa între loseri şi cei care reuşesc. Cred că recesiunea asta forţeaza opţiunea. Faimoasa variantă căldicică „merge şi-aşa“ a intrat în criză de resurse. În penultima seară, după multe gin-tonic-uri decente, bulgăreşti, îl întreb pe amicul medic de unde îşi trage optimismul. Dă din umeri. „Habar n-am, aşa sînt eu făcut. În plus, nu mă mai uit la televizor de ani buni“. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Constantin Hamangiu, Matei G. Nicolau: Dreptul roman
Ceea ce se păstrează în dreptul pozitiv sînt constantele, ca expresie a dreptului natural.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Război și corupție
În poza mare, contrastul e simplu: Ucraina este victima unei agresiuni oribile din partea Rusiei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Omul fără dileme
Nu vrem să extindem dilema asupra a ceea ce, în jurul nostru, e nedilematic.
Frica lui Putin jpeg
Holocaustul în „trunchiul comun”
Am remarcat pe FB că unii observatori s-au arătat surprinși, alții nedumeriți.
m simina jpg
Cinematografia românească. Secvența Buftea
Se adaugă și o bază hipică cu cai pursînge antrenați pentru filmări, o bază auto cu mașini de epocă și un velier cu pînze și motor. Plus vizita lui Kirk Douglas din 1966 și cea a lui Orson Welles din 1967.
AFumurescu prel jpg
D’ale Americii
Și încă ne mai chinuim s-o dăm afară. Îngăduiți-mi, așadar, să sper în continuare: nu-i dracu’ așa de negru!
Iconofobie jpeg
Doi frați (ciudați)
Moartea rămîne, prin urmare, unicul nostru reper de cunoaştere exactă, dar pînă şi moartea – luată în sine – este, încă de la debutul umanităţii, un mare mister.
„Cu bule“ jpeg
„Ștergabil”
Poate că a acționat pur și simplu analogia cu alte derivate în -abil, poate că s-a stabilit o legătură subterană cu derivatul ștergar.
HCorches prel jpg
Toate referatele școlare se pun de acord asupra unui lucru
O altă problemă o reprezintă cea a meditațiilor date elevilor din propriile clase.
radu naum PNG
Cristiano Ronaldo marchează primul său gol pentru Al-Nassr? E de rîs sau de plîns?
Ronaldo e dincolo de plîns sau rîs. A depăşit planului binelui şi răului. Ronaldo e o categorie în sine care nu poate fi măsurată corect decît de la înălţimea mileniilor.
p 7 Logo ul Grupului Wagner WC jpg
Moarte sau glorie în Rusia
Nu putem decît spera că vor bombarda pozițiile armatei ruse cu arme mai puternice decît bomboanele de ciocolată Mozartkugeln.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alergători
Destui fug pur și simplu de bătrînețe sau într-o permanentă căutare a vieții fără de moarte.
1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.