Opoziția. Matematică și loialitate

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Două sondaje publicate în ultima săptămînă confirmă cîteva lucruri devenite evidente în ultimele luni. Primul și cel mai clar e că PSD scade drastic. Apoi, încrederea în liderul său a ajuns la cote abisale – inadmisibile și păguboase pentru partid. Coaliția, însă, nu pierde atît de mult pe cît speră advesarii săi. Voturile pierdute se recuperează parțial în zona ALDE, al cărui președinte, cu un discurs mai calm și mai puțin identificat cu trăsnăile guvernării, începe să fie văzut ca o variantă decentă pentru pesediștii cu un oarecare discernămînt.

Erodarea la guvernare nu e nici o surpriză, singura observație care merită făcută aici ține de accelerarea ritmului pe fondul unor greșeli și, de ce nu, al unor ticăloșii care puteau fi lesne evitate. N-aș vrea să uite nimeni că guvernul actual a atacat populația în 10 august cu o ferocitate imposibil de apărat, în timp ce administrarea țării contină să fie suspectă de prioritizarea unor interese meschine, de ordin personal sau de grup restrîns.

Partea mai interesantă a sondajelor ține de zona Opoziției, unde lupta surdă pentru locul de lider devine din ce în ce mai intensă. Avem, pe de o parte, PNL, care continuă să fie liderul formal, însă cu o poziție mult slăbită, în pofida unor creșteri conjuncturale. De cealaltă parte, un „platouaș“ ex-tehnocrat compus din USR și încă nenăscutul MRÎ, a căror relație dificil-incestuoasă nu a fost încă foarte bine clarificată. Deasupra tuturor planează ca o suspiciune președintele Klaus Iohannis, a cărui acțiune politică, după patru ani de mandat, rămîne încă neclară și inconsecventă.

Să le luăm pe rînd. Cel puțin în ultimul an, PNL a făcut eforturi serioase să își spele imaginea de PSD-minus-talent de care nu mai scapă de cînd, la propunerea lui Dan Voiculescu, a acceptat să fie parte a USL. Peneliștii știu prea bine că ambiguitățile acestea i-au costat teribil de mult în ultimii ani, de la scorul dezamăgitor la ultimele alegeri parlamentare pînă la apariția alternativei sub forma unor partide noi.

Deși permanent suspect, rolul în opoziție al PNL trebuie totuși subliniat. De la recenta tentativă de descăunare a lui Liviu Dragnea din poziția de șef al Camerei Deputaților și mergînd înapoi către sesizările către Comisia de la Veneția sau către CCR, PNL a încercat să își îndeplinească, cît l-au ținut puterile, rolul. Uneori acest rol a fost minimalizat sau ignorat. Dar el a existat. Problema PNL e însă structurală. Un partid mare, după standarde românești, PNL a acceptat să își cedeze inima și sufletul oricui a părut că are vreo idee mai clară. Partidul seamănă în momentul acesta cu o gară. Ajung în preajma lui tot felul de oameni care știu unde se duc, numai el rămîne pe loc.

Președintele statului mai vrea un mandat, foști politicieni de rangul I, fără prezent, vor o vacanță la Bruxelles, o sumă serioasă de oportuniști de toate nuanțele își caută locul în tren. La casa de bilete a PNL e loc pentru toată lumea.

Relevant e faptul că și o bună parte dintre primarii săi vedetă dau serios din coate pentru a prinde un loc pe acea listă de candidați la europarlamentare. Asta, mai mult decît orice, denotă o neîncredere în viitorul „liberal“. Pe de altă parte, asocierea cu referendumul ratat al lui Liviu Dragnea din toamna aceasta arată o lipsă stupefiantă de discernămînt, imposibil de justificat sau explicat altfel decît prin dezorientare și spaimă.

Sub conducerea lui Ludovic Orban, PNL nu știe ce e, iar asta e vizibil pentru public. De altfel, dl Orban pare mai degrabă un soi de administrator tolerat acolo din lipsă de variante mai bune. Știm asta pentru că, deși insuficient discutat, dl Orban a supraviețuit unui puci anul acesta doar grație unei intervenții exasperate din zona Cotrocenilor. Orban reprezintă, dar nu conduce. PNL există, dar nu inspiră.

În atari condiții, nu e greu de înțeles de ce populația caută variante și le găsește la USR/MRÎ. Scriam mai sus că PNL e parțial vinovat pentru apariția acestei alternative. Însă nici aici lucrurile nu stau chiar bine. USR, în mijlocul unui proces de extindere și la capătul unui experiment reușit de selectare publică a candidaților pentru europarlamentare, se vede pus în situația inconfortabilă de a administra relația cu ne-partidul MRÎ. Iar pretențiile celui din urmă sînt măricele, mult peste ceea ce poate oferi.

Ironizat, pînă recent, pentru hipsterism, naivitate și obrăznicie, USR a reușit cumva și să își creeze imaginea de formațiune solidă, fermă și coerentă de care aveau nevoie mulți dintre cei care nu se mai regăseau în peisajul partidelor clasice. În tot acest timp, MRÎ a ezitat, s-a lansat de vreo trei ori, iar acum descoperă stupefiat că are necazuri cu înregistrarea legală, necazuri care îl fac să arate ca o rudă care întîrzie la masa de Crăciun, dar speră totuși că a mai rămas ceva. Adaug la asta o lipsă de lideri pe orizontală care face din grupul adunat în jurul lui Dacian Cioloș un soi de cenaclu politic de nișă la care participarea e facultativă.

Nu aș vrea să se înțeleagă de aici că acele aproximativ opt procente din sondaje din dreptul ne-partidului sînt neimportante. Din contra, mai ales în zona Transilvaniei, dl Cioloș are o tracțiune importantă. Probabil insuficient valorificată, dar imposibil de contestat.

Ceea ce încerc să spun e că efortul de colaborare dintre USR și MRÎ trebuie să plece de la premisa că ne-partidul e partener junior. Ambițiile trebuie ajustate în consecință. Închipuiți-vă numai efectul pe care l-ar avea în rîndul useriștilor popularea listei de candidați la europarlamentare cu mai mult de unul sau doi reprezentanți ai MRÎ, al căror principal „merit“ e că n-au fost aleși de nimeni acolo. „Underwhelming“, cum ar zice francezul. Un compromis e rezonabil, o cedare greu de înghițit.

Aceeași premisă trebuie să funcționeze și în relația celor două cu PNL. Sigur că datele se pot schimba, iar ajustarea planurilor în conformitate cu realitatea face parte din politică.

Deocamdată însă, asta e situația. PNL, așa șchiop cum e, conduce Opoziția. USR și MRÎ sînt, împreună, pe locul doi. Fiecare dintre ele trebuie să își cîștige și să își consolideze locul.

Matematica, pragmatismul și loialitatea pot face din Opoziția românească o formidabilă mașinărie politică. Ignorarea lor îi transformă pe toți reprezentanții ei în vinovați. Complici, dacă vreți. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.
printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.