Omul care ┼či-a cerut singur demisia

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Confruntat cu un val de critici ╚Öi remarci nefavorabile dup─â condamnarea ├«n dosarul referendumului, Liviu Dragnea a ales, cel pu╚Ťin ├«ntr-o prim─â instan╚Ť─â, s─â reziste. ├Äncerc├«nd s─â explice frustrarea pe care a resim╚Ťit-o ├«n timpul ╚Öi la finalul procesului, pre╚Öedintele PSD spune c─â ╚Öi-a cerut singur demisia. Adic─â, explic─â serios domnul Dragnea, sÔÇĹa g├«ndit dac─â n-ar trebui s─â se retrag─â pentru a nu mai trebui s─â suporte presiunea public─â pe care continu─â s─â o cread─â nejustificat─â. A ales s─â nu o fac─â pentru c─â ar arunca partidul ├«ntr-o criz─â ╚Öi, consecin╚Ť─â inevitabil─â, Rom├ónia nu ar mai fi ÔÇ×insul─â de stabilitateÔÇť. Aceast─â autoevaluare a unui politician, f─âr─â ├«ndoial─â important, e ├«n acela╚Öi timp amuzant─â, cinic─â ╚Öi arogant─â.

G├«ndul c─â stabilitatea Rom├óniei st─â ├«n persoana unui singur om politic e nepl─âcut, dar, chiar dac─â accept de dragul ra╚Ťionamentului aceast─â premis─â, nu va fi niciodat─â spus suficient: Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pentru fraudarea unui referendum. Adic─â pentru pervertirea unuia dintre principalele instrumente de consultare a voin╚Ťei populare. Altfel spus, democra╚Ťia rom├óneasc─â se sprijin─â pe cineva care ├«ncalc─â cu probe regulile care definesc democra╚Ťia. Enervant paradox ╚Öi stupid─â premis─â.

Din fericire, personalitatea, cariera ┼či charisma dlui Dragnea nu s├«nt chiar echivalente cu aderarea la NATO, scutul antirachet─â ╚Öi drepturile civile. Pericolul de a avea un peisaj politic lipsit de domnia sa e mai degrab─â minor. De╚Öi vechi ├«n partid(e), actualul pre╚Öedinte al PSD a l─âsat urme pu╚Ťine ├«n evolu╚Ťia Rom├óniei ultimilor dou─âzeci de ani. Fost ╚Öef al unui jude╚Ť care sufer─â de subdezvoltare cronic─â, uneori ministru ╚Öi tot timpul politician de nivel secund, Liviu Dragnea a fost mai degrab─â asociat cu anchete ╚Öi dezv─âluiri de pres─â care nu l-au ajutat s─â ├«╚Öi fac─â un profil de reformator sau vizionar. Prezen╚Ťa sa ├«n fruntea PSD e mai degrab─â un accident biografic al partidului, rezultat din r─âbdarea cu care dl Dragnea ╚Öi-a a╚Öteptat r├«ndul ╚Öi din gre╚Öelile predecesorilor s─âi. ├Än fapt, Liviu Dragnea face ce face orice politician aflat ├«n dificultate: inventeaz─â un pericol, apoi explic─â cum ne va ap─âra de el.

├Äns─â relevan╚Ťa ├«nc─âp─â╚Ť├«n─ârii cu care se ap─âr─â de consecin╚Ťele condamn─ârii ╚Ťine mai degrab─â de cultura politic─â din interiorul c─âreia vine ╚Öi mai pu╚Ťin de persoana sa. La fel ca majoritatea celorlal╚Ťi ╚Öefi de partide, succesorul lui Victor Ponta e o persoan─â lipsit─â de orice urm─â de fior ideologic, iar cariera sa este rezultatul incapacit─â╚Ťii partidului de a aplica o politic─â de resurse umane care s─â foloseasc─â nu numai cercului restr├«ns ╚Öi exclusiv al Puterii, ci ╚Öi societ─â╚Ťii ├«n ansamblu. Liviu Dragnea este exponentul unui grup restr├«ns de oameni care fac scut ├«n jurul institu╚Ťiilor rom├óne╚Öti pentru a ocupa cu r├«ndul func╚Ťii publice. Este rezultatul multor ani de legi electorale restrictive ╚Öi al unui refuz plenar de a discuta felul ├«n care s├«nt finan╚Ťate partidele.

Insisten╚Ťa cu care oameni cu probleme penale sau, cum e cazul amintit mai sus, condamn─âri definitive confisc─â spa╚Ťiul public are ╚Öi o semnifica╚Ťie paralel─â. Aceea a unui cinism periculos care domin─â societatea. Lipsa de alternative ╚Öi sl─âbiciunea anticorpilor civici arat─â ╚Öi un abandon al politicii de c─âtre oamenii de r├«nd. Or, asta nu se termin─â niciodat─â bine.

Refuz ├«ns─â s─â cedez pesimismului. Cred totu╚Öi c─â, de╚Öi pu╚Ťine, vocile care insist─â c─â politica nu poate fi amoral─â s├«nt ├«nc─â relevante. Cel mai mare truc al omului care ├«╚Öi cere demisia singur e s─â te fac─â s─â crezi c─â el e singurul care poate s─â ╚Öi-o ob╚Ťin─â.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.