Om mani padme hum

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Fotografia are ceva neliniștitor în ea. Primarul din Botoșani îngenuncheat în fața unor moaște în procesiune prin oraș. De-a stînga și de-a dreapta demnitarului sînt doi polițiști. Și ei tot în genunchi. Sînt credincioși? O fi ordin? Nu e clar. Dar stau acolo toți trei, cu măști pe față și cu privirea spre obiectivul aparatului foto. Cel din stînga pare că își face o cruce.

Comentariul acesta nu e despre libertatea de credință, ci despre adecvare. Despre semnalul pe care un primar îl poate trimite comunității lui. Doar Dumnezeu o mai fi rămas? Sau e bine să fii sigur? O fi poate nevoie și de interpretarea unei mantre?

Om mani padme hum.

Cu accent moale, de est de Românie.

Polițiștii din Botoșani sînt probabil de altă religie decît jandarmul din Brăila pe care cineva l-a surprins lovind din senin un tînăr. Inspectoratul local de jandarmi anunță sobru că ei nu tolerează abuzuri. Ce s-o mai întîmplat cu ancheta privind intervenția din 10 august? Domnul știe.

Pe Facebook apar diverși năuci care insistă că oamenii trebuie să meargă la slujba de Paște. Reacția firească de enervare pe care o creează oamenii ăștia produce pagube pe o arie mult mai mare decît simpla enunțare militantă a unei tîmpenii. Am căutat o poziție oficială a Bisericii Ortodoxe din care să rezulte că ar încuraja așa ceva. Nu există. Instituția stă în limitele stabilite de ordonanțele militare și a găsit soluții pentru a-și continua misiunea.

Ce nu a făcut BOR a fost să încerce, măcar așa, timid, să își potolească exaltații. Se mulțumește să le plătească stoic nota de plată. În cîteva luni se va mira iar că nu primește înțelegere din partea societății. Se va întreba – a cîta oară? – de ce discursul privind banii pentru catedrale e întotdeauna mai puternic decît cel privind întreprinderile sale caritabile.

Și nu va înțelege.

Falsul conflict al credincioșilor cu coronavirusul e și prin alte părți. În Statele Unite, spre exemplu, cîteva dintre așa-numitele mega-churches rămîn deschise. Sînt aproape sigur că, pe undeva prin Biblie, cineva a atras atenția cu privire la inutilitatea sfidării și păgubele trufiei. Și dacă nu, o face constant universul: în Sacramento, California, una dintre aceste mega-biserici a fost acuzată că, prin refuzul de a suspenda slujbele, a contribuit la infectarea unui număr semnificativ dintre pacienții cu COVID-19 descoperiți în zonă. De altfel, cam o treime dintre cazurile identificate de oficiali au, într-un fel sau altul, legătură cu slujbele religioase. Descoperiri de felul acesta au pus gaz pe focul războaielor ideologic-culturale mai vechi. Conservatorii acuză stînga că e intolerantă, stînga acuză bisericile că sînt iresponsabile. În schimbul acesta de replici e greu să observi că toate cazurile discutate sînt mai degrabă excepții de la regulă, iar marea majoritate a populației, creștină sau nu, încearcă să respecte restricțiile cerute de guverne.

Înapoi în România: o altă față a micului nostru război cultural e aceea a concurenței confesionale. Cel puțin unul dintre cultele religioase importante încearcă să își marcheze diferența față de cel majoritar prin sublinierea în tușe ușor cam groase a faptului că, din primul moment, ierarhia sa a decis să nu conteste în nici un fel limitele impuse prin ordonanță militară. Un pic cam neelegant, dar, hei, cine stă să țină scorul?

Apoi mai e și partea de propagandă politică. În Italia, spre exemplu, Matteo Salvini și-a găsit un nou cal de bătaie și cere insistent deschiderea bisericilor de sărbători.

Izolaționiști care se plîng de izolare. E ironie în pandemie.

Salvini a fost ignorat pînă acum, la fel cum ignorați sînt și năucii noștri locali. Dar sînt destui care vor rămîne cu senzația că sînt victime. În funcție de gust și aplecări, asupritorul poate fi vreo conspirație globalistă sau una medievală.

Urmărindu-i, trăind printre ei, dar nefiind de acord cu nici unii, nu poți decît să mai spui și tu din cînd în cînd: om mani padme hum.

Dacă nu îi poți convinge, măcar stupefiază-i.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bill Gates cu familia  sursa   Instagram jpg
Ce va lăsa moștenire Bill Gates copiilor săi: „Nu este o dinastie. Nu le cer să conducă Microsoft”
Bill Gates, fondatorul Microsoft, a declarat într-un podcast câtă avere va lăsa copiilor lui.
coreea de nord png
Un atlet român a reușit să viziteze Coreea de Nord. Ce l-a surprins: „Nu mă așteptam”
Coreea de Nord este o țară despre care am auzit cu toții, dar pe care foarte puțină lume o cunoaște cu adevărat. Cu toate acestea, sportul reușește de multe ori să treacă peste bariere politice, iar un atlet român a avut oportunitatea de a vizita de curând această țară.
Muste insecticide larvicide capcane scaled jpg
Ce plantă trebuie să o pui pe blatul din bucătărie pentru a ține muștele la distanță. Puțini știu acest lucru
Este frecvent ca muștele să se apropie de bucătărie, atrase de resturile de mâncare, băuturile vărsate sau umiditatea prezentă.
Ion Arin Alexandru si Matei Păun, martie 2025. Foto: Click!
Dovada cǎ Matei Paun este creierul campaniei prezidențiale a lui Nicuşor Dan. FOTO
Mai multe fotografii în care Nicuşor Dan este surprins alǎturi de controversatul om de afaceri Matei Pǎun confirmǎ relația strânsǎ dintre cei doi. Afaceristul este alǎturi de Nicuşor Dan în momentele-cheie al candidaturii, potrivit informațiilor Click!.
bancnote bani lei FOTO Shutterstock
PIB-ul României a crescut cu doar 0,8% anul trecut
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de anul 2023, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
shutterstock 2471287099 jpg
Ții la silueta ta? Află ce se întâmplă în corpul tău când mănânci 100 g de proteine pe zi
Consumul zilnic a 100 de grame de proteine îți susține metabolismul, te ajută să pierzi grăsime fără să pierzi mușchi și îți oferă o siluetă tonifiată, chiar și în timpul unei diete?
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump a semnat un ordin executiv pentru creșterea presiunii apei la duș: „Îmi place să fac un duş ca lumea, să am grijă de părul meu frumos”
Donald Trump a semnat miercuri, 9 aprilie, un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei. Acesta susține că a pus capăt „războiului Obama-Biden” privind presiunea apei și că va face dușurile din America din nou minunate.
legume jpg
Leguma socotită drept cel mai mare purificator al sângelui. Romanii o consumau des, scade tensiunea arterială și are proprietăți afrodiziace similare cu viagra
Un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate, sfecla roșie este din ce în ce mai apreciată pentru efectele sale puternice asupra organismului.
Foto X Macron png
Macron anunță că Franța ar putea recunoaşte statul Palestina „în iunie”, cu ocazia unei conferințe la New York
Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Franța ar putea recunoaşte statul palestinian „în iunie” cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York şi care urmează să conducă la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări.