Om mani padme hum

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Fotografia are ceva neliniștitor în ea. Primarul din Botoșani îngenuncheat în fața unor moaște în procesiune prin oraș. De-a stînga și de-a dreapta demnitarului sînt doi polițiști. Și ei tot în genunchi. Sînt credincioși? O fi ordin? Nu e clar. Dar stau acolo toți trei, cu măști pe față și cu privirea spre obiectivul aparatului foto. Cel din stînga pare că își face o cruce.

Comentariul acesta nu e despre libertatea de credință, ci despre adecvare. Despre semnalul pe care un primar îl poate trimite comunității lui. Doar Dumnezeu o mai fi rămas? Sau e bine să fii sigur? O fi poate nevoie și de interpretarea unei mantre?

Om mani padme hum.

Cu accent moale, de est de Românie.

Polițiștii din Botoșani sînt probabil de altă religie decît jandarmul din Brăila pe care cineva l-a surprins lovind din senin un tînăr. Inspectoratul local de jandarmi anunță sobru că ei nu tolerează abuzuri. Ce s-o mai întîmplat cu ancheta privind intervenția din 10 august? Domnul știe.

Pe Facebook apar diverși năuci care insistă că oamenii trebuie să meargă la slujba de Paște. Reacția firească de enervare pe care o creează oamenii ăștia produce pagube pe o arie mult mai mare decît simpla enunțare militantă a unei tîmpenii. Am căutat o poziție oficială a Bisericii Ortodoxe din care să rezulte că ar încuraja așa ceva. Nu există. Instituția stă în limitele stabilite de ordonanțele militare și a găsit soluții pentru a-și continua misiunea.

Ce nu a făcut BOR a fost să încerce, măcar așa, timid, să își potolească exaltații. Se mulțumește să le plătească stoic nota de plată. În cîteva luni se va mira iar că nu primește înțelegere din partea societății. Se va întreba – a cîta oară? – de ce discursul privind banii pentru catedrale e întotdeauna mai puternic decît cel privind întreprinderile sale caritabile.

Și nu va înțelege.

Falsul conflict al credincioșilor cu coronavirusul e și prin alte părți. În Statele Unite, spre exemplu, cîteva dintre așa-numitele mega-churches rămîn deschise. Sînt aproape sigur că, pe undeva prin Biblie, cineva a atras atenția cu privire la inutilitatea sfidării și păgubele trufiei. Și dacă nu, o face constant universul: în Sacramento, California, una dintre aceste mega-biserici a fost acuzată că, prin refuzul de a suspenda slujbele, a contribuit la infectarea unui număr semnificativ dintre pacienții cu COVID-19 descoperiți în zonă. De altfel, cam o treime dintre cazurile identificate de oficiali au, într-un fel sau altul, legătură cu slujbele religioase. Descoperiri de felul acesta au pus gaz pe focul războaielor ideologic-culturale mai vechi. Conservatorii acuză stînga că e intolerantă, stînga acuză bisericile că sînt iresponsabile. În schimbul acesta de replici e greu să observi că toate cazurile discutate sînt mai degrabă excepții de la regulă, iar marea majoritate a populației, creștină sau nu, încearcă să respecte restricțiile cerute de guverne.

Înapoi în România: o altă față a micului nostru război cultural e aceea a concurenței confesionale. Cel puțin unul dintre cultele religioase importante încearcă să își marcheze diferența față de cel majoritar prin sublinierea în tușe ușor cam groase a faptului că, din primul moment, ierarhia sa a decis să nu conteste în nici un fel limitele impuse prin ordonanță militară. Un pic cam neelegant, dar, hei, cine stă să țină scorul?

Apoi mai e și partea de propagandă politică. În Italia, spre exemplu, Matteo Salvini și-a găsit un nou cal de bătaie și cere insistent deschiderea bisericilor de sărbători.

Izolaționiști care se plîng de izolare. E ironie în pandemie.

Salvini a fost ignorat pînă acum, la fel cum ignorați sînt și năucii noștri locali. Dar sînt destui care vor rămîne cu senzația că sînt victime. În funcție de gust și aplecări, asupritorul poate fi vreo conspirație globalistă sau una medievală.

Urmărindu-i, trăind printre ei, dar nefiind de acord cu nici unii, nu poți decît să mai spui și tu din cînd în cînd: om mani padme hum.

Dacă nu îi poți convinge, măcar stupefiază-i.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

loto Loteria Romana FOTO Facebook
Tragere LOTO duminică, 25 mai. Sume importante puse în joc la Joker și 6/49
Duminică, 25 mai, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.
image png
Ce va face Damaris Lupu cu cei 120.000 de euro câștigați la Românii au talent. În ce va investi suma colosală
Sezonul 15 al emisiunii de talente de la PRO TV a fost câștigat de Damaris Lupu, adolescenta din Tecuci în vârstă de 15 ani. Munca și determinarea i-au adus o mare recompensă: nu doar că a câștigat „Românii au talent”, dar a plecat acasă cu suma de 120.000 de euro. Ce urmează să facă cu acești bani?
Daniel David, captura video jpg
Ce spune şi ce nu spune raportul QX al ministrului David. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară... (III) Planurile cadru pentru liceu
Ministrul Educaţiei, Daniel David, ne anunţă că noile planuri-cadru de liceu 2025 sunt în varianta finală și vor fi publicate în următoarele două săptămâni
ucraina atac jpg
Atacul rusesc cu zeci de rachete și si sute de drone a ucis cel puțin 12 persoane în Ucraina. „Cel mai grav atac de după Al Doilea Război Mondial”
Rusia a atacat Kievul și alte regiuni ucrainene cu drone și rachete în noaptea de 25 mai, ucigând cel puțin 12 persoane, inclusiv trei copii, potrivit oficialilor locali. Rusia a lansat peste noapte 69 de rachete și 298 de drone, potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Alin Ghinea, iridolog JPG
Analiza irisului este ca un RMN complet. Interviu
Studierea irisului ne poate oferi informaţii despre diverse probleme de sănătate despre care nu ştiam. Alin Ghinea, care are o experienţă de peste 10 ani ca iridolog, ne vorbeşte despre cum poate iridologia să ajute la depistarea bolilor.
de bruyne fb1 jpg
Kevin De Bruyne va deveni cel mai bine plătit jucător din Serie A. Echipa uriașă la care va juca
Mijlocașul s-a despărțit de Manchester City, după o perioadă de glorie.
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Doi bărbați, arestați preventiv după ce au jefuit o sală de jocuri din Brașov și au fugit cu banii în Anglia
Doi bărbați dați în urmărire după o tâlhărie de 130.000 lei la o sală de jocuri din Brașov, au fost prinși în Anglia și arestați preventiv.
Florinel Coman (Facebook) jpg
Florinel Coman nu a convins în Serie A. Unde va juca tricolorul după despărțirea de Cagliari
Internaționalul român a fost împrumutat de arabi la gruparea italiană.
FOTO X / Open Source Centre
Trei oficiali nord-coreeni, arestați după eșecul lansării navei de război. Kim Jong Un ordonă ca distrugătorul să fie reparat până in iunie
Trei oficiali nord-coreeni au fost arestați după accidentul grav produs în timpul lansării unui nou distrugător, a anunțat duminică, 25 mai, agenția de presă oficială KCNA.