Oieri la Casa Poporului şi democraţie faultată

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

P robabil că foarte puțini dintre membrii Parlamentului României înțeleg consecințele asaltului oierilor asupra Casei Poporului. Cel puțin așa au arătat evenimentele din ziua cu pricina și reacțiile politicienilor. Desigur, sîntem în Uniunea Europeană, iar proteste ale agricultorilor, cu animalele lor cu tot, s-au văzut de nenumărate ori la Bruxelles sau în alte capitale. Dar ce s-a întîmplat la București este dintr‑un cu totul alt film. Este, de fapt, în totală opoziție cu ceea ce se întîmplă în Europa civilizată.

Mai întîi, modul de legiferare: fără audierea părților, fără dezbateri publice serioase, fără studii de impact. Dar, mai ales, o legiferare făcută pe ascuns, pe „șestache“. De parcă s-ar fi ticluit un trafic de influență ori s-ar fi pus la cale niște avantaje personale ce trebuie ținute departe de ochiul public. Păcat că președintele și-a dat girul final pe această lege, în asemenea condiții – ar fi avut posibilitatea, în această fază, să refuze promulgarea și să trimită legea la reexaminare. 

N -ar fi pentru prima oară cînd se legiferează în acest mod. Doar că, de data aceasta, cei afectați au reacționat mai vehement. Merită spus aici că există o problemă și în dreptul producătorului român, prea individualist și refractar la orice formă de organizare. Bine ar fi ca oierii sau alte categorii să-și creeze din timp organizații care să le apere interesele și, da, să-i tragă de mînecă pe guvernanți sau parlamentari încă înainte ca gîndurile lor să devină legi. 

Acum, că oamenii au reacționat, se va găsi o soluție tehnică pentru a repara ce-a făcut prost acest Dorel legislativ. Consecințele politice, pe termen lung, sînt însă extrem de greu de remediat – și aceasta scapă unui mare număr de membri ai Parlamentului, care și-au demonstrat de acum, cu prisosință, lipsa de viziune politică, de cultură politică și de atașament față de valorile democrației.

Atacarea Parlamentului – instituția fun­damentală a democrației – de către „talpa țării“ a generat imagini-simbol, cu un puternic impact în societate. Și, pe fondul unei stări generale de ne­mul­țumire față de „clasa politică“, dar și al unui tot mai puternic curent antieuropean și izolaționist, asigură o bază numai bună pentru lansarea de teorii ale conspirației. Deja, pentru mulți, legea cu pricina nu mai este doar un rezultat al suficienței, al lipsei de proceduri sau al slabului angajament democratic, ci expresia unui plan bine pus la punct pentru înrobirea țării. Altfel spus, după ce „ne‑au luat petrolul, băncile, terenul agricol, după ce ne-au tăiat pădurile, acum au pus gînd rău pășunii alpine și vor să ne distrugă simbolurile naționale“. Pentru că, într-adevăr, oaia și oieritul au un loc special în mentalul românesc. 

„Strada“, aceea care este văzută astăzi ca un agent legitim al schimbării so­cietății, nu a venit doar cu revendicări în sensul consolidării democrației. Au fost și voci radicale – minoritare, dar au fost – care au cerut desființarea instituțiilor democratice, începînd cu Parlamentul, neutralitatea României (adică, mai pe șleau, părăsirea NATO), naționalizarea unor companii cu capital străin, legi care să favorizeze produsele românești pe piața autohtonă față de cele de import (direct spus, ieșirea de pe piața unică a Uniunii Europene), reintroducerea pedepsei cu moartea și altele. Toate aceste curente, din ce în ce mai vocale în spațiul public românesc, primesc acum un nesperat cadou tocmai din partea unei instituții fundamentale a democrației. Și – nu mai e un secret pentru nimeni – cînd instituțiile democratice eșuează în misiunea lor, soluțiile radicale capătă tot mai multă rezonanță.

A doptarea, dar și promulgarea unei asemenea legi a însem­nat un grosolan fault prin impru­dență la adresa democrației noastre. Iar consecințele vor fi pe termen lung. 

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.