Observații asupra lumii academice

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Iconofobie jpeg

Vorbeam deunăzi cu un bun prieten – excelent chirurg și profesor la Medicină. Discuția a alunecat, inevitabil, spre ceea ce ne leagă social pe amîndoi: profesia didactică. Pe palierul universitar, se știe, „profesoratul” s-a mișcat, în ultimii ani, la noi și în lume, indiferent de domeniu, spre o colosală „predispoziție” contabilicească. Universitarii de pretutindeni sînt așteptați/invitați/obligați/terorizați „să puncteze” (era să spun „să înscrie”, dar mi-am amintit de o conotație cam neacademică a acestui verb și am renunțat). Vechea formulă Publish or perish! („Publică sau pieri!”), care avea logica ei, clar, intelectuală (mai ales pentru amintita categorie, a universitarilor), a devenit, sub auspiciile postmodernității, ceva bizar, de genul – pentru a mă exprima tot în engleză – Score or deplore! („Punctează sau jelește!”). Cu alte cuvinte, nu mai este suficient să publici intens (cărți, articole etc.) și să participi activ la viața academică (prin prelegeri, expuneri, interacțiuni cu zonele de profil ș.a.m.d.), ci, dacă te conformezi, firesc, rigorilor existenței universitare, trebuie să o faci doar în anumite condiții și doar în anumite locuri. „Condițiile” și „locurile” care aduc, desigur, mult-rîvnitele „puncte” necesare ascensiunii și validării în meseria de dascăl la nivelul cel mai înalt din educație.

Inutil de precizat: frecvent, „condițiile” și „locurile” respective nu sînt, nici pe departe, ariile de veritabilă excelență și vizibilitate intelectuală ale domeniului unde se manifestă universitarul „prins” de noua și absurda legislație. Reprezintă ele însele (măcar în spațiul umanist, pe care-l cunosc bine, dar, sînt convins că situația apare, chiar dacă la scară mai mică, și în cel al „științelor”, cum ar veni) niște „făcături” academice, adaptate la regulamentele de dată recentă și axate pe profilul „micii afaceri” (poate chiar al „micii escrocherii”) cu materia cenușie. De aceea, bietul om renunță adesea la dezvoltarea sa profesională naturală și legitimă, pentru a „vîna” astfel de „surogate” ale „cercetării” și pentru a-și „contabiliza”, compulsiv, numărul de „puncte” realizat. Prin urmare, întreb mirat: se vor mai naște, în atari circumstanțe, în viitor, mari și adevărați profesori universitari, intelectuali de anvergură, „monștri sacri” ai amfiteatrelor și „terminatori” ai bibliotecilor de inspirație alexandrină? Vă răspund tot eu fără ezitări: cu siguranță, nu! Pe culoarele universităților îl vom vedea, tot mai intens, pe contabilul grilelor de punctaj, pe specialistul desăvîrșit în „arta” calculului „de activitate”. Îl vom aplauda triumfal pe măruntul arhivar al tonelor de hîrtie consumată inutil și stupid.

Nu am folosit întîmplător termenul de specialist. „Produsul” regulamentelor academice actuale (aș îndrăzni să afirm „internaționale”, deși unele nuanțe, în modul de percepție a lor în România și în afară, există, bineînțeles, cu un ascendent de normalitate pentru lumea „externă”) e „specialistul”, personajul arogant și autosuficient, care îți flutură „punctele” sale de „activitate” (acumulate după formula de mai sus) pe la ochi, îndemnîndu-te la respect necondiționat pentru impozanta-i făptură „intelectuală”. În realitate, „specialistul” în cauză vegetează într-un univers meschin, limitat și complet lipsit de miză „științifică”, supraestimat, supraevaluat, supracelebrat de cîțiva ipochimeni și, cu precădere, protejat de legi eronate, inflexibile, impermeabile la particularitatea unui teritoriu sofisticat, precum cel universitar. Dacă-l vei lua la întrebări, vei observa că „specialistul” are lacune imense de pregătire profesională și carențe fundamentale în prelucrarea rațională a unui subiect oarecare. Insul în chestiune se apără totuși, susținînd că tu nu aparții „grupului” de inițiați, că tu nu stăpînești așadar „conceptele” elitei din care el provine. „Specializările” nu sînt apanajul oricui: trebuie dobîndite prin „punctaje” severe și prin amănunțite „grile de parcurs”. Nu prin așa-zisa viață intelectuală. „Aia” constituie jucăria „profanilor”.

Vorba amicului meu chirurg: presupunînd (prin absurd, fără îndoială) că acești „specialiști”, în medicină par exemple, ar fi tobă de carte, dar asta nu ar ajuta cu nimic bolnavii, cunoștințele lor derulîndu-se, autist, în cercuri închise, de savanți defazați, care ar fi, pînă la urmă, cîștigul umanității? Medicina s-a născut pentru salvarea pacienților, nu pentru „jocul cu mărgelele de sticlă” (așa cum ar zice, parabolic, Hermann Hesse). Nu te duci să te vindeci la un doctor întrucît are puncte multe pe grila de activitate, ci pentru că știe și poate să te trateze. Situația se arată identică pînă și în zona restrictivă a textului. De ce scriem oare noi, editorialiștii, publiciștii,  autorii? Ca să ne urmărim, în deplină solitudine, unii pe alții ori pentru a fi citiți de către oamenii din jurul nostru? Mă îngrozesc imaginîndu-mi ce ar răspunde aici, competent, „specialistul” în literatură.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?