Observații asupra lumii academice

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Iconofobie jpeg

Vorbeam deunăzi cu un bun prieten – excelent chirurg și profesor la Medicină. Discuția a alunecat, inevitabil, spre ceea ce ne leagă social pe amîndoi: profesia didactică. Pe palierul universitar, se știe, „profesoratul” s-a mișcat, în ultimii ani, la noi și în lume, indiferent de domeniu, spre o colosală „predispoziție” contabilicească. Universitarii de pretutindeni sînt așteptați/invitați/obligați/terorizați „să puncteze” (era să spun „să înscrie”, dar mi-am amintit de o conotație cam neacademică a acestui verb și am renunțat). Vechea formulă Publish or perish! („Publică sau pieri!”), care avea logica ei, clar, intelectuală (mai ales pentru amintita categorie, a universitarilor), a devenit, sub auspiciile postmodernității, ceva bizar, de genul – pentru a mă exprima tot în engleză – Score or deplore! („Punctează sau jelește!”). Cu alte cuvinte, nu mai este suficient să publici intens (cărți, articole etc.) și să participi activ la viața academică (prin prelegeri, expuneri, interacțiuni cu zonele de profil ș.a.m.d.), ci, dacă te conformezi, firesc, rigorilor existenței universitare, trebuie să o faci doar în anumite condiții și doar în anumite locuri. „Condițiile” și „locurile” care aduc, desigur, mult-rîvnitele „puncte” necesare ascensiunii și validării în meseria de dascăl la nivelul cel mai înalt din educație.

Inutil de precizat: frecvent, „condițiile” și „locurile” respective nu sînt, nici pe departe, ariile de veritabilă excelență și vizibilitate intelectuală ale domeniului unde se manifestă universitarul „prins” de noua și absurda legislație. Reprezintă ele însele (măcar în spațiul umanist, pe care-l cunosc bine, dar, sînt convins că situația apare, chiar dacă la scară mai mică, și în cel al „științelor”, cum ar veni) niște „făcături” academice, adaptate la regulamentele de dată recentă și axate pe profilul „micii afaceri” (poate chiar al „micii escrocherii”) cu materia cenușie. De aceea, bietul om renunță adesea la dezvoltarea sa profesională naturală și legitimă, pentru a „vîna” astfel de „surogate” ale „cercetării” și pentru a-și „contabiliza”, compulsiv, numărul de „puncte” realizat. Prin urmare, întreb mirat: se vor mai naște, în atari circumstanțe, în viitor, mari și adevărați profesori universitari, intelectuali de anvergură, „monștri sacri” ai amfiteatrelor și „terminatori” ai bibliotecilor de inspirație alexandrină? Vă răspund tot eu fără ezitări: cu siguranță, nu! Pe culoarele universităților îl vom vedea, tot mai intens, pe contabilul grilelor de punctaj, pe specialistul desăvîrșit în „arta” calculului „de activitate”. Îl vom aplauda triumfal pe măruntul arhivar al tonelor de hîrtie consumată inutil și stupid.

Nu am folosit întîmplător termenul de specialist. „Produsul” regulamentelor academice actuale (aș îndrăzni să afirm „internaționale”, deși unele nuanțe, în modul de percepție a lor în România și în afară, există, bineînțeles, cu un ascendent de normalitate pentru lumea „externă”) e „specialistul”, personajul arogant și autosuficient, care îți flutură „punctele” sale de „activitate” (acumulate după formula de mai sus) pe la ochi, îndemnîndu-te la respect necondiționat pentru impozanta-i făptură „intelectuală”. În realitate, „specialistul” în cauză vegetează într-un univers meschin, limitat și complet lipsit de miză „științifică”, supraestimat, supraevaluat, supracelebrat de cîțiva ipochimeni și, cu precădere, protejat de legi eronate, inflexibile, impermeabile la particularitatea unui teritoriu sofisticat, precum cel universitar. Dacă-l vei lua la întrebări, vei observa că „specialistul” are lacune imense de pregătire profesională și carențe fundamentale în prelucrarea rațională a unui subiect oarecare. Insul în chestiune se apără totuși, susținînd că tu nu aparții „grupului” de inițiați, că tu nu stăpînești așadar „conceptele” elitei din care el provine. „Specializările” nu sînt apanajul oricui: trebuie dobîndite prin „punctaje” severe și prin amănunțite „grile de parcurs”. Nu prin așa-zisa viață intelectuală. „Aia” constituie jucăria „profanilor”.

Vorba amicului meu chirurg: presupunînd (prin absurd, fără îndoială) că acești „specialiști”, în medicină par exemple, ar fi tobă de carte, dar asta nu ar ajuta cu nimic bolnavii, cunoștințele lor derulîndu-se, autist, în cercuri închise, de savanți defazați, care ar fi, pînă la urmă, cîștigul umanității? Medicina s-a născut pentru salvarea pacienților, nu pentru „jocul cu mărgelele de sticlă” (așa cum ar zice, parabolic, Hermann Hesse). Nu te duci să te vindeci la un doctor întrucît are puncte multe pe grila de activitate, ci pentru că știe și poate să te trateze. Situația se arată identică pînă și în zona restrictivă a textului. De ce scriem oare noi, editorialiștii, publiciștii,  autorii? Ca să ne urmărim, în deplină solitudine, unii pe alții ori pentru a fi citiți de către oamenii din jurul nostru? Mă îngrozesc imaginîndu-mi ce ar răspunde aici, competent, „specialistul” în literatură.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.
Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.