Observații asupra lumii academice

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Iconofobie jpeg

Vorbeam deunăzi cu un bun prieten – excelent chirurg și profesor la Medicină. Discuția a alunecat, inevitabil, spre ceea ce ne leagă social pe amîndoi: profesia didactică. Pe palierul universitar, se știe, „profesoratul” s-a mișcat, în ultimii ani, la noi și în lume, indiferent de domeniu, spre o colosală „predispoziție” contabilicească. Universitarii de pretutindeni sînt așteptați/invitați/obligați/terorizați „să puncteze” (era să spun „să înscrie”, dar mi-am amintit de o conotație cam neacademică a acestui verb și am renunțat). Vechea formulă Publish or perish! („Publică sau pieri!”), care avea logica ei, clar, intelectuală (mai ales pentru amintita categorie, a universitarilor), a devenit, sub auspiciile postmodernității, ceva bizar, de genul – pentru a mă exprima tot în engleză – Score or deplore! („Punctează sau jelește!”). Cu alte cuvinte, nu mai este suficient să publici intens (cărți, articole etc.) și să participi activ la viața academică (prin prelegeri, expuneri, interacțiuni cu zonele de profil ș.a.m.d.), ci, dacă te conformezi, firesc, rigorilor existenței universitare, trebuie să o faci doar în anumite condiții și doar în anumite locuri. „Condițiile” și „locurile” care aduc, desigur, mult-rîvnitele „puncte” necesare ascensiunii și validării în meseria de dascăl la nivelul cel mai înalt din educație.

Inutil de precizat: frecvent, „condițiile” și „locurile” respective nu sînt, nici pe departe, ariile de veritabilă excelență și vizibilitate intelectuală ale domeniului unde se manifestă universitarul „prins” de noua și absurda legislație. Reprezintă ele însele (măcar în spațiul umanist, pe care-l cunosc bine, dar, sînt convins că situația apare, chiar dacă la scară mai mică, și în cel al „științelor”, cum ar veni) niște „făcături” academice, adaptate la regulamentele de dată recentă și axate pe profilul „micii afaceri” (poate chiar al „micii escrocherii”) cu materia cenușie. De aceea, bietul om renunță adesea la dezvoltarea sa profesională naturală și legitimă, pentru a „vîna” astfel de „surogate” ale „cercetării” și pentru a-și „contabiliza”, compulsiv, numărul de „puncte” realizat. Prin urmare, întreb mirat: se vor mai naște, în atari circumstanțe, în viitor, mari și adevărați profesori universitari, intelectuali de anvergură, „monștri sacri” ai amfiteatrelor și „terminatori” ai bibliotecilor de inspirație alexandrină? Vă răspund tot eu fără ezitări: cu siguranță, nu! Pe culoarele universităților îl vom vedea, tot mai intens, pe contabilul grilelor de punctaj, pe specialistul desăvîrșit în „arta” calculului „de activitate”. Îl vom aplauda triumfal pe măruntul arhivar al tonelor de hîrtie consumată inutil și stupid.

Nu am folosit întîmplător termenul de specialist. „Produsul” regulamentelor academice actuale (aș îndrăzni să afirm „internaționale”, deși unele nuanțe, în modul de percepție a lor în România și în afară, există, bineînțeles, cu un ascendent de normalitate pentru lumea „externă”) e „specialistul”, personajul arogant și autosuficient, care îți flutură „punctele” sale de „activitate” (acumulate după formula de mai sus) pe la ochi, îndemnîndu-te la respect necondiționat pentru impozanta-i făptură „intelectuală”. În realitate, „specialistul” în cauză vegetează într-un univers meschin, limitat și complet lipsit de miză „științifică”, supraestimat, supraevaluat, supracelebrat de cîțiva ipochimeni și, cu precădere, protejat de legi eronate, inflexibile, impermeabile la particularitatea unui teritoriu sofisticat, precum cel universitar. Dacă-l vei lua la întrebări, vei observa că „specialistul” are lacune imense de pregătire profesională și carențe fundamentale în prelucrarea rațională a unui subiect oarecare. Insul în chestiune se apără totuși, susținînd că tu nu aparții „grupului” de inițiați, că tu nu stăpînești așadar „conceptele” elitei din care el provine. „Specializările” nu sînt apanajul oricui: trebuie dobîndite prin „punctaje” severe și prin amănunțite „grile de parcurs”. Nu prin așa-zisa viață intelectuală. „Aia” constituie jucăria „profanilor”.

Vorba amicului meu chirurg: presupunînd (prin absurd, fără îndoială) că acești „specialiști”, în medicină par exemple, ar fi tobă de carte, dar asta nu ar ajuta cu nimic bolnavii, cunoștințele lor derulîndu-se, autist, în cercuri închise, de savanți defazați, care ar fi, pînă la urmă, cîștigul umanității? Medicina s-a născut pentru salvarea pacienților, nu pentru „jocul cu mărgelele de sticlă” (așa cum ar zice, parabolic, Hermann Hesse). Nu te duci să te vindeci la un doctor întrucît are puncte multe pe grila de activitate, ci pentru că știe și poate să te trateze. Situația se arată identică pînă și în zona restrictivă a textului. De ce scriem oare noi, editorialiștii, publiciștii,  autorii? Ca să ne urmărim, în deplină solitudine, unii pe alții ori pentru a fi citiți de către oamenii din jurul nostru? Mă îngrozesc imaginîndu-mi ce ar răspunde aici, competent, „specialistul” în literatură.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.