O vizită la doctor

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Amicul Georgescu mi-a povestit o pățanie cum n-a mai pățit, după vorbele lui. După o lungă așteptare în fața cabinetului unui medic, împreună cu soția și fiul său, ușa s-a deschis și a ieșit un pacient cam buimac, care dădea din cap ca și cum nu i-ar fi venit să creadă ce i se întîmplase. În locul lui au intrat soția lui Georgescu și copilul. „E și tata aici?“, a întrebat dinăuntru doctorul. „Să intre și tata, neapărat, să nu stea pe hol.“ A intrat și Georgescu. 

„Întîi vreau să vă întreb dacă aveți simțul umorului”, a început doctorul. „Cred că da”, a răspuns tatăl. „Crezi? Păi, nu știi sigur?” „Ba, da.” „Și ce căutați aici, de ce ați intrat, care-i problema?” „Pe copil îl doare spatele“, a început mama, „a crescut repede și nu mai stă…” „Las’ că asta văd și eu.” „Dar, domnu’ doctor, să știți că…”, a încercat ea să continue. „Sssst, mamo! Ești avocata lui? Vezi că acuși te bag în mă-ta.” Părinții rămîn fără grai. „Cum te cheamă, băiete? Așa? Ce sport faci? Scrimă? E un sport greșit. E unilateral. Ai chiloți? Da? Ia arată-mi-i!” Băiatul ezita. „Dezbracă-te, bă, deșteptule, păi, de ce-ai venit la doctor? Ia vino, tată, să vezi ceva. Acum, tată, ești chiuvetă… adică stai aici unde-i chiuveta ca să vezi. Pune, dom’le, curu’ aici. Așa. Uită-te în oglindă. Ce vezi la copil? Nu vezi nimic? Ești prost? Uite V-ul asta de aici. E simetric? Nu. Păi, vezi? Copilul ăsta are șoldul sărit din naștere.” „Din naștere?”, a exclamat mama. „Din naștere, deșteapto! Dar voi știați ceva, nu-i așa? La cine ați mai fost?” Georgescu i-a spus în două vorbe pe unde mai fuseseră. „Aaa, păi dacă nu nimerești gaura care trebuie nu poți nici copii să faci. N-ați fost la gaura care trebuie. Nu acolo trebuia mers.” Georgescu cică abia s-a abținut să-i răspundă că n-a știut de gaura doctorului unde tocmai intraseră. „Bine că ați ajuns la mine“, a conchis doctorul. „Ia dă jos ciorapii, băiete! Ce-ai aici? Ia uite, tată! A avut două entorse la glezna asta și una la astălaltă.” „Mai demult.” „Acum cîțiva ani, sigur, dar nereparate. Ia fii atent, vezi că n-are șanț aici? Uite așa, apăs pe ele… Stai, bă, deșteptule, că nu doare nimic. Uite acuma șanțul. Vezi? S-a reparat. Și dincoace… la fel. Ia calcă acum. Simți diferența? Așa trebuie să stea glezna.” „Domnu’ doctor, credeți că…”, a început mama din nou. „Taci, că pe urmă iar te bag acolo. Nu poți să-ți ții gura? Fii atent, băiete. V-ul ăsta e strîmb și deci baza crucii corpului e în neregulă. Temelia. Dacă ai temelia puțin strîmbă la casă, acoperișul stă complet aiurea. Și apar problemele. Ia să punem noi șoldul la loc. Stai, că nu doare nimic. Tată, pune mîna aici. Da, ești bărbat sau cîrpă? Ține, dracu’, mîna bine. Nu apăsa. Fii atentă, mamo, că eu cred că tu ești bărbatul din casă. Ăsta-i cîrlig de rufe.” 

Doctorul a apucat bine piciorul și s-a opintit o secundă. „Ai simțit? Cum să nu simți? Ia treci acum la ușă cu spatele. Pune mîinile pe ușă. Mă, ești prost? Pune ambele mîini pe ușă. Ia uitați-vă acum la spatele copilului. Ce vedeți ?” Părinții au privit uimiți cum scolioza dispăruse. Coloana era perfect dreaptă. Totul părea să se fi reparat cu ceva mai mult de o atingere. 

„Tată, acum ești coș de gunoi.” „Adică“, a întrebat tatăl timid, „nu mai sînt cîrlig?” „Nu, acum stai aici, în dreptul coșului de gunoi, și vezi ce-ar vedea el. Vezi V-ul bazinului? Mai e strîmb? Nu. Dar să știi că e foarte greu să faci asta fără radiografii, analize și alte drăcii. Foarte rar se poate așa ceva, fiindcă e nevoie de știință, iar știința asta…” „Dar dacă se strîmbă la loc?” „Mă, tată, tu nu înțelegi, eu mi-am făcut treaba, acum trebuie și el să-și facă datoria față de corpul lui. Să facă exerciții, îi spun eu de care.” „Mai venim din nou după o vreme la dvs.?”, a încercat și mama. „Mă, tu chiar ești proastă. I-am dat omului un pește și pe urmă i-am dat și undiță să pescuiască, trebuie să se descurce. La mine nu se vine de mai multe ori. Dar, evident, nu știu ce o să se întîmple în viitor. Stai acum, că și pe la gît mai e ceva de lucru.” Și-a apucat pacientul de un braț și i l-a mișcat într-un anume fel. Tot așa și pe celălalt. Georgescu a privit uluit cum poziția gîtului s-a remediat și ea, ca prin minune. „Respiră acum. Ce simți? Nimic. Ești prost. Respiri mai bine? Păi, să-ți spun eu: după mișcarea asta ți-a crescut capacitatea toracică cu 35 la sută. O să obosești mai greu la scrimă. Iar cu gleznele noi și cu șoldul reparat o să poți merge mult mai mult fără să obosești și fără să-ți mai strici pantofii. Pune-ți acum tricoul pe tine. Ia uite cum stă. E de căpătat sau e al tău?” Cică, tricoul stătea nefiresc în partea de jos a spatelui, făcea o burtă. „I-a căzut cocoașa acolo”, a observat tatăl. „Da, cocoașa lui e la mine în buzunar“, a replicat doctorul. „Acum“, a continuat el, „bagă mîinile în pantaloni, la spate. Strînge pumnii. Vezi că poți ? Păi, ce pantaloni sînt ăștia de pe tine? I-ai primit de pomană? Nu-mi spune că sînt ai tăi…”

Pantalonii veneau altfel și păreau foarte largi. Întreaga arhitectură a corpului se schimbase. „Ia încalță-te! Cum îți vin bocancii? Sînt largi. Păi, nici ăștia nu-s ai tăi. Trebuie să-ți schimbi toate hainele. Ia așază-te pe burtă aici. Tată, vino să-l ții de glezne pe idiotul ăsta. Așa. Trage de spate, invers decît la abdomene. Așa să faci.” „Noi ne-am gîndit că…”, a început iar mama. „Tu taci, că nu v-ați gîndit la nimic. Ai fost vreodată la biserică?” „Da.” „Te-ai uitat bine la icoane?” „Cred că da.” „Și atunci de ce stai picior peste picior? Ai văzut vreodată un sfînt să stea picior peste picior? Cînd o să vezi, atunci să stai și tu. Crezi că ei nu știau de ce nu stăteau așa? Și dacă vă vedeți fiul că stă așa, dați-i una peste ceafă. Și nici cu piciorul sub tine să nu stai, și nici cu mîinile încrucișate. E și o chestie de fluxuri energetice. Cele negative trebuie să se scurgă în jos, ca la burlane, nu să se învîrtă în cerc. Și acum spuneți-mi toți trei, pe rînd: ce nu v-a convenit la vizita asta? Vreau să-mi spuneți.” Fiecare a bălmăjit cîte ceva. Doctorul a zîmbit pentru prima oară, discret, dar cald. Ei au părăsit cabinetul uluiți, cu copilul reparat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cover Reduceri de Sărbători la Garmin Romania peste 80 produse cu discounturi de până la 46% adevarul ro png
Reduceri de Sărbători la Garmin Romania: peste 80 produse cu discounturi de până la 46%
Între 15 noiembrie și 27 decembrie, Garmin susține shopping-ul de cadouri smart cu o campanie de Reduceri de Sărbători.
masina pompieri 112 foto Shutterstock
Un bloc de zece etaje, zguduit de explozia unei centrale termice dintr-un apartament. Locatarul, găsit inconștient
O centrală termică dintr-un apartament a explodat într-un bloc de zece etaje din Bacău, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență din teritoriu
cover Reduceri de Sărbători la Garmin Romania peste 80 produse cu discounturi de până la 46% adevarul ro png
Reduceri de Sărbători la Garmin Romania: peste 80 produse cu discounturi de până la 46%
Între 15 noiembrie și 27 decembrie, Garmin susține shopping-ul de cadouri smart cu o campanie de Reduceri de Sărbători.
Doi tineri au murit carbonizaţi în maşină Foto Monitorul de Vrancea jpg
Cine erau cei doi tineri care au murit arși de vii în accidentul cumplit din Vrancea: „Ați plecat așa cum poate v-ați dorit...”
Doi tineri, în vârstă de 17 și 21 de ani, și-au pierdut viața după ce mașina în care se aflau s-a ciocnit violent, sâmbătă seară, 16 noiembrie, cu un alt autoturism. Teribilul accident de circulație s-a petrecut în orașul Panciu din județul Vrancea. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a l
trandafiri istock jpg
Ce pun turcii la rădăcina trandafirilor la final de noiembrie. Îi protejează de frig, iar la anul vor înflori spectaculos
La sfârșitul lunii noiembrie, în multe regiuni din Turcia și alte țări cu climă similară, grădinarii se pregătesc pentru iarnă, având grijă de trandafirii din grădinile lor. Deși trandafirii sunt plante rezistente, protecția lor în fața gerului este esențială
Mastectomie bilaterală robotică jpeg
Premiera națională: echipa Spitalului MedLife Polisano Sibiu a efectuat cu succes prima mastectomie bilaterală robotică cu sistemul daVinci
Grupul MedLife anunță o premieră medicală națională, prin realizarea primei intervenții din România de mastectomie bilaterală asistată robotic, efectuată cu succes la Spitalul MedLife Polisano Sibiu.
ceata trafic oras urban foto shutterstock
ANM a prelungit Codul galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în 15 judeţe
Meteorlogii au prelungit Codul galben de ceaţă şi depunere de chiciură emis în această dimineaţă pe după prânz în localităţi din 15 judeţe.
Nicolae Iorga și Catinca Bogdan (foto: Muzeul Memorial „Nicolae Iorgaˮ)
Nicolae Iorga era timid cu femeile
În amplu portret „Nicolae Iorga” (Editura Carpaţii, Madrid, 1957), Pamfil Şeicaru se ocupă şi de relaţia marelui istoric cu femeile. Paginile sale confirmă un adevăr:
parbriz pixabay jpeg
Trucul extrem de ieftin care îi scăpa pe șoferi de chinul parbrizului aburit în anotimpul rece
Zilele ploioase sunt un coșmar pentru șoferi. Asfaltul este alunecos, iar vizibilitatea redusă de ploaia ce lovește parbrizul, sau de condensul ce se formează.