O țară fără probleme

Publicat în Dilema Veche nr. 900 din 8 – 14 iulie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

România n-are cine știe ce probleme și atunci își mai omoară plictiseala cu tot felul de discuții în care cetățeni fără o miză directă exprimă opinii adesea nedocumentate, dar foarte ferme. Asta ar putea fi o primă observație a unui străin aterizat de cîteva ore la Otopeni și pus în fața unei selecții reprezentative din dezbaterea publică românească.

Nu poate fi altă explicație pentru pasiunea cu care politicieni români se trezesc la intervale regulate fluturînd steagul pericolului LGBTQ sub diverse forme, care mai de care mai ridicolă. De la avertismente directe și pînă emiterea de definiții stranii care leagă cumva viața intimă de patriotism sau de apartenența la națiunea română, curcubeul negativ al conservatorismului românesc nu ratează nici o ocazie de afirmare. 

În viziunea conservatorului valah, să fii român înseamnă să fii heterosexual, căsătorit, creștin practicant și, eventual, bărbat. Sigur, libertatea de opinie e sfîntă și trebuie respectată, însă e greu să nu observi că, ghinion, nu toți românii sînt heterosexuali, milioane dintre ei trăiesc în parteneriate nerecunoscute de stat care produc copii, dar nu și familii „tradiționale”, și cei mai mulți dintre ei dau pe la biserică mai rar decît dă biserica pe la ei.

Apoi e greu să nu observi ipocrizia care însoțește aceste luări de poziție. Sînt, probabil, printre conservatorii români și unii care trăiesc după propriile principii, egali cu sine și cu sufletul împăcat. Cei pe care i-am cunoscut eu nu prea sînt așa, dar cercul meu de cunoștințe nu e cercetare sociologică. Ajută însă o privire mai atentă către politicienii care promovează astfel de valori. Dacă vi se pare că pentru vreunul dintre ei smerenia, preocuparea pentru aproapele său și o viață spirituală intensă sînt chestiuni care îi definesc, atunci probabil ne uităm la politicieni diferiți.

Oportunismul ăsta retoric produce însă efecte. Pozînd din cînd în cînd cu crucea între maxilare, conservatorul valah împrăștie iresponsabil toxine în spațiul public. Alimentează discursuri false care creează falii reale. Ura care începe să domine rețelele sociale are multe explicații, dar încurajarea din partea politicienilor este una dintre cele plauzibile.

Se creează, astfel, platforme din pericole inventate și, din vîrful lor, aceiași politicieni avansează o agendă care să îi ridice și mai sus. Să nu ne iluzionăm – războiul cultural face victime reale. Așa am ajuns să avem medici care, în numele „conștiinței”, refuză asistența medicală celor care o solicită. E vorba, evident, de avorturi, iar conservatorul valah ignoră convenabil faptul că primul conservator al țării a fost Ceaușescu.

E o bizarerie românească faptul că avem o stîngă schizoidă care la Bruxelles e europeană, iar la Brăila aproape de extremă dreapta. Cît despre liberalismul conservator e cumva o minune a fizicii că nu produce rupturi în spațiu/timp ori de cîte ori e invocat.

Sigur că România are probleme. Și-s mari. Poate nu așa de mari ca ale Ucrainei, nu așa de penibile ca ale Ungariei și nu enunțate în alfabet chirilic ca ale Bulgariei. Dar are. Iar promovarea discursului conservator de import (sînt suficiente dovezi) e una dintre cele mai reușite tactici de evaziune folosite în politica și în viața publică românească.

De ce să vorbești despre sărăcie cînd poți vorbi despre LGBTQ, de ce să vorbești despre libertate cînd practicarea ei te sperie, de ce să fii pragmatic cînd poți să nu fii? De ce să nu identifici dușmani imaginari dacă ei ajută la profituri reale?

Problema cu adevărul din viața publică românească nu e că el este negat, ci că între atîtea minciuni devine din ce în ce mai greu de identificat. Iar adevărul simplu e că mica și relativ liniștita comunitate gay din România nu vrea să preia puterea și să fure suflete de creștini. Alt adevăr e că milioanele de oameni care nu au trecut pe la primărie, dar trăiesc totuși în cupluri (heterosexual-banale) ar merita mai mult decît limitarea unor drepturi firești. Și mai e și adevărul că viața spirituală a românilor e mai complexă și mai interersantă decît ar vrea să recunoască cine știe ce deputat de Bistrița speriat că suferă creștinii într-o țară covîrșitor creștină. Sînt unii care meditează, alții care îl caută pe Dumnezeu și îl găsesc în artă sau unii care reușesc fabuloasa perfomanță să nu caute nici un arhitect al universului și să trăiască totuși vieți decente, ce pot fi lesne invidiate pentru echilibru și sens.

Ne vine foarte greu să acceptăm că sîntem tot mai diferiți, și asta nu e un lucru rău. Accesul la propria libertate vine, cum spun teoreticienii dreptei, la pachet cu responsabilitatea. Or, cînd te temi de libertatea altuia și nu ești în stare să o negociezi, cu tine însuți în primul rînd, asta e, în cel mai bun caz, o dovadă de neînțelegere și, în cel mai rău, de prostie militantă.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

460637481 967932698706181 3913297087711491568 n jpg
Cum a devenit realitate visul incredibil al unei fost jurnaliste. Sanctuarul năpăstuiților, locul unde se termină durerea oamenilor nimănui
O fostă jurnalistă și soțul său au reușit să reabiliteze o fostă vilă de protocol comunistă, lăsată în paragină, și au transformat-o într-un centru gratuit pentru oamenii străzii. Zeci de oameni bolnavi și abandonați pe străzi sunt hrăniți, îngrijiți și alinați, cu ajutorul donațiilor.
History of Egypt, Chaldea, Syria, Babylonia and Assyria (1903) (14783417153) jpg
Misterioșii călăreți războinici care au inspirat legenda lui Conan Barbarul. Au trăit în Ucraina de astăzi și s-ar fi amestecat cu tracii
Cimerienii au fost triburi misterioase care au dominat teritorii întinse acum mai bine de 2700 de ani. Ei au fost sursă de inspirație pentru realizarea celebrului personaj Conan Barbarul dar, conform unor ipoteze, ar fi influențat decisiv și istoria teritoriului locuit astăzi de români.
01 bmw 520 foto mobile de jpg
Cum au fost păcăliți patronii unei firme să dea bani pentru un BMW inexistent. Verdictul judecătorilor
Judecătoria Sebeș a dat în această săptămână verdictul într-un dosar neobișnuit, în care patronii unei firme au fost înșelați de un infractor care postase pe site-ul Autovit un anunț fictiv de vânzare al unui autoturism BMW. Patronii au plătit aproape o treime din preț pentru limuzina inexistentă.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Cum se amestecă mâna lungă a lui Putin în alegerile din România. Expert: „Facem parte dintre inamicii lor mai abordabili”
Federația Rusă caută și, de multe ori, reușește să influențeze alegerile în statele democrate, avertizează profesorul Cosmin Popa. Slăbiciunea instituțiilor statului, politicienii gata să facă orice pentru a ajunge la putere și corupția sunt cele mai mari vulnerabilități de care profită rușii.
Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război. "E o probabilitate care se discută clar acum”
Economia Federației Ruse a făcut față până în prezent nenumăratelor sancțiuni, iar FM și Banca Mondială confirmă că va continua să fie pe creștere. Rușii au reușit să se adapteze la toate sancțiunile, dar ar putea să recepționeze o lovitură indirectă devastatoare, care le-ar ruina economia.
1 webp
Misterul identității celui de-al doilea om din FSB. Cum s-a dat de gol după o acoperire aproape perfectă
Șeful-adjunct al FSB și-a ascuns atât de bine identitatea încât apare pe lista de sancțiuni a unor țări europene cu date personale diferite de cele reale, relatează Kyiv Independent, care, în urma unei ample investigații, i-a dezvăluit identitatea secretă.
Drum în Norvegia Foto Statens vegvesen Werner Harstad jpg
Norvegia, țara unde se trăiește fără teama accidentelor rutiere. Diferența dintre statul nordic și România
Planurile implementate în ultimii ani autoritățile naționale au făcut din Norvegia una dintre țările cele mai sigure țări în privința traficului rutier, iar numărul accidentelor grave și al victimelor lor este extrem de redus față de România.
Bogdan Exarhu parcat pe trotuar pentru a arunca gunoiul, captura video Facebook
Răzvan Exarhu, filmat parcând pe trotuar. Gazda emisiunii „Morning Glory” și-a prezentat ulterior scuzele: „Îmi pare rău că mi-am pierdut cumpătul”
După ce în mediul online a apărut, vineri, o filmare cu el parcând pe trotuar şi spunându-i celui care l-a surprins să-şi bage telefonul undeva, Răzvan Exarhu, gazda emisiunii „Morning Glory” de la Rock FM şi-a cerut scuze public pe Facebook.
Satele comunei Blăjeni, din Apuseni  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (104) JPG
Viața românilor în satele arhaice din Apuseni. „Cerbii au ieșit la bocănit. Am întânit adesea și lupi și urși”
Natura oferă un spectacol grandios localnicilor din satele izolate din Munții Apuseni. Multe așezări aflate la limita județelor Hunedoara și Alba s-au depopulat și sunt cuprinse de sălbăticie.