O soluţie pentru Grecia? Salvarea Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Ecourile tragediei jpeg

Victoria partidului Syriza este mai întîi rezultatul unei reacţii umane şi de-abia în al doilea rînd o provocare de ordin politic sau ideologic. Semnalul dat de greci la urne a fost clar: aşa nu se mai poate merge, vrem să fim trataţi altfel. Grecii tocmai ne-au spus răspicat că au plătit destul şi că au suferit suficient de mult pentru un tratament care nu a dat roade.  

În definitiv, nu ei au băgat mîna adînc în buzunarele băncilor internaţionale pentru a împrumuta statul şi a-l pune pe butuci. Liderii lor iresponsabili au făcut-o.

Grecii doar achită nota. Să nu spuneţi acum că grecii ar fi trebuit să-şi sancţioneze liderii

. Adică atunci cînd statul se împrumuta din greu şi oamenii o duceau bine. Nu s-a mai pomenit încă un popor care să protesteze în astfel de situaţii. Nici americanii n-au făcut asta pe cînd primeau în plic, acasă, carduri de credit. Urmarea o cunoaştem.

Syriza a cerut acum un vot pentru reafirmarea demnităţii Greciei. Cînd un partid poate cîştiga alegerile cu un asemenea slogan, atunci, să recunoaştem, în ţara respectivă avem o problemă – şi încă una majoră. Grecia a răspuns însă cu instrumentele democraţiei, după o campanie fair şi nişte alegeri necontestate. Dacă Europa nu dă acum un răspuns Greciei, atunci la ce mai e bună democraţia? Şi cum putem spune asta tocmai la Atena? 

„Pieţele“ se vor opune. Previzibil. Doar că, pînă la sfîrşitul sfîrşitului, „pieţele“ tot au nevoie de democraţie, de domnia legii, şi nu de regimuri politice arbitrare, pentru a funcţiona în condiţii normale, pe termen mediu şi lung. Deşi tentaţii şi experimente au fost, pînă la urmă, s-a dovedit că regimurile autoritare distorsionează grav pieţele. Luaţi ca exemplu doar Rusia lui Putin. 

Europa este acum datoare cu un răspuns. Syriza nu este nici UKIP, nici Frontul Naţional, iar grecii înşişi nu-şi doresc să plece din Uniunea Europeană, şi nici să renunţe la moneda unică.  

Potrivit sondajului Eurobarometru din toamna anului 2014, susţinerea grecilor pentru moneda euro se situa la 63%, peste media UE de 56%. Altundeva se vede nemulţumirea grecilor: în privinţa încrederii în viitorul Uniunii. Aici, grecii se situează pe ultimul loc printre cele 28 de naţiuni, cu numai 37%. Cu alte cuvinte, grecii sînt nemulţumiţi de

Uniune Europeană.  

Răspunsul Europei ar fi nu doar o uşurare a situaţiei de moment a Greciei – ar fi incomplet şi aproape inutil. Într-un fel, şefa FMI, doamna Lagarde, avea dreptate atunci cînd spunea că Grecia nu va avea parte de un tratament special.  

Problema nu este ca grecii să primească un cadou fiindcă au ales cum au ales. Grecia are nevoie de un răspuns la nivelul întregii Europe, aceasta e problema. 

Cîteva raze de speranţă se întrevăd. Ar fi, înainte de toate, noua politică a Băncii Centrale Europene, care urmează să arunce pe piaţă circa 60 de miliarde de euro în fiecare lună, pînă în septembrie 2016, şi să cumpere active, inclusiv obligaţiuni emise de statele membre. Grecia ar putea să fie principala beneficiară a acestor achiziţii. Ar mai fi şi planul de investiţii al preşedintelui Juncker, de peste 300 de miliarde de euro, plan intrat însă într-un con de umbră, după ce a stîrnit multe comentarii şi a generat multe speranţe în momentul lansării. Preşedintele Comisiei trebuie să facă rost cît mai repede de fondurile promise şi să le pună la treabă, pentru a reporni motoarele economiei.  

Apoi, Grecia, alături de celelalte state de la Mediterana, are nevoie de un gest de solidaritate din partea tuturor statelor membre în privinţa securizării frontierei maritime. Ameninţarea teroristă arată cît de importantă este pentru întreaga Uniune ţinerea sub control a fenomenului migraţionist. Lăsate singure în această misiune, ţările mediteraneene pur şi simplu nu pot face faţă. 

Chiar şi aşa, Alexis Tsipras va putea cu greu să-şi ţină promisiunile de campanie extrem de generoase, precum subvenţiile alimentare pentru familiile sărace, crearea a 300.000 de noi locuri de muncă, introducerea salariului minim de 751 de euro sau scutirea de taxe a micilor proprietari de terenuri. 

Dar dacă Grecia va fi refuzată, dacă Europa îi va întoarce spatele, atunci speranţa alegătorilor se va transforma repede în frustrare şi chiar furie. Va fi un exemplu amar pentru alte state aflate în dificultate economică (Spania sau Portugalia, de exemplu, care au alegeri anul acesta) şi care se vor vedea puse cu spatele la zid, înţelegînd că nu au scăpare.  

„Grexit“-ul n-ar mai fi, în acest caz, o soluţie aplicată individual unui membru rebel, ci începutul unei spirale a groazei, pe care Europa nu şi-o poate permite.  

Ovidiu Nahoi este realizator la Money Channel TV. 

p 7 Jame Madison WC jpg
Revenirea antifederalismului
Urmașii intelectuali ai lui Madison au înțeles totodată că această Constituție a permis mai mult decît crearea unui ansamblu de state suverane.
640px Empire State Building MET DP106404 jpg
„Marea demisioneală” nu a trecut din America în Europa
„Marea demisioneală” este un curent care a plecat din Statele Unite ale Americii și a ajuns, mult mai puțin intens, în Europa.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Alte fronturi
Pariul lui Vladimir nu e că poate învinge Vestul,ci că Vestul poartă în suflet și în conduită premisele propriei înfrîngeri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Tutuiala
Ne scufundăm în omogenitatea lui „tu”, iar „tu” evoluează semantic spre „nimeni”.
Frica lui Putin jpeg
Omul: excepție în excepție în excepție în excepție
Și totuși, noi – excepție în excepție în excepție... – avem fantezia de a ne proclama drept normă, ba chiar scop și sens ale Universului. Admirabil tupeu!
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Sînt un deviaționist
Nebun de ură antioccidentală, nebun de sine, nebun mistic, treaba lui ce fel de nebun o fi, dar e nebun. Și simt că în „tribul” meu mă privesc de-aproape tot mai mulți nebuni...
Mussolini Salsomaggiore Terme 1941 jpg
Un secol de la Marș
A doua zi, pe 29 octombrie, regele i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern, învestindu-l astfel cu funcția de prim-ministru al țării.
Iconofobie jpeg
Virtuțile fatalismului
„Fatalismul” și „fatalitatea” reprezintă două noțiuni prea puțin agreate de oameni. În termenii filozofiei Facebook de astăzi, sînt genul de „postări” cu slabe șanse de a primi multe like-uri.
„Cu bule“ jpeg
Bulevarde și bulevardiști
Cuvîntul bulevardist putea fi format foarte ușor în română, de la bulevard, deja împrumutat din franceză (din boulevard) la jumătatea secolului al XIX-lea.
HCorches prel jpg
Ce boacăne mai fac elevii
Este utopic să credem că boacănele elevilor și problemele lor, ale vîrstei lor, pot fi anulate, că ele pot dispărea.
Un sport la Răsărit jpeg
Thierry Henry crede că VAR-ul omoară bucuria fotbalului. Păi, e mai bine cu VAR sau era mai bine fără VAR?
VAR, cînd funcţionează corect, nu cu sughiţuri, ca la noi, şi cînd nu e lăsat pe mîna unor Bonnie cu fluier şi Clyde cu joystick, e Lumea Nouă a acestei lumi vechi.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Polițiști
Evident că nu voiau decît mită. Cu 5 sau cel mult 10 dolari, te lăsau să pleci.
O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.

Adevarul.ro

talharie la Suceava
Bărbat atacat în timp ce vorbea la telefon cu soția din Italia. Agresorii i-au sărit în spate. Femeia a alarmat rudele
Bărbatul se îndrepta seara către casă și vorbea la telefon cu soția aflată la muncă în Italia, când a fost atacat brusc din spate. Omul a fost găsit inconștient într-un șanț de fratele său și de echipajul medical.
DINAMO BUCURESTI FC PORTO, EHF CHAMPIONS LEAGUE (30 09 2021) (1) jpg
Dinamo, prima victorie în Liga Campionilor la handbal. Românii au trecut fără emoții de Porto
Dinamo a câștigat în Sala Polivalentă din București, cu FC Porto, scor 32-27, în etapa a 4-a din Grupa A a Ligii Campionilor la handbal masculin.
Lopes jpg
Fost antrenor al lotului brazilian de gimnastică, condamnat la 109 ani de închisoare!
Lumea sportului din „Țara Cafelei“ a fost zguduită de o știre-bombă.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.