O rugăciune la Bicaz

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
Iconofobie jpeg

Într-o vară a anilor ’70, pionier (de şcoală primară) fiind, am plecat în vacanţă cu părinţii mei şi cu o familie prietenă. Făceam acest lucru anual şi e oarecum surprinzător că mi-a rămas acel august atît de puternic întipărit în memorie. Motivaţia se leagă, probabil, de revelaţia infantilă (trauma?) prilejuită de respectiva experienţă. Chiar în prima seară a sejurului nostru montan (la Bicaz), tatăl meu şi fostul lui coleg de facultate (capul celeilalte familii de drumeţi) hotărîră o ieşire, alături de mame, la ceea ce au numit „o oră” de vizitare a barajului şi de retrăire, pesemne narativă, a intervalului lor studenţesc. Zis şi făcut. În mod straniu însă, „ora” de admiraţie a entuziasmului comunist (infiltrat în pereţii terifianţi ai construcţiei) se dilată monstruos, căpătînd, cel puţin în mintea mea şcolară, dimensiuni seculare. Fusesem nevoit să accept compania unui băieţel cepeleag şi ochelarist (mai mic cu un an decît mine) cu care dezvăluiam, pe măsura trecerii timpului, foarte rare şi inconsistente afinităţi. Reţin că deja citise Românii supt Mihai Voevod Viteazul (de care eu, jenat, nici măcar nu auzisem!) şi încerca să localizeze semne de bătălii „răzeşeşti” prin noroiul pădurilor potociene.

Într-un interval relativ scurt, am ajuns la disperare. Mi se părea că părinţii, în diabolică şi mutuală conspiraţie, ne abandonaseră, decizînd, poate, să fugă din ţară şi să înceapă o nouă viaţă, sub noi identităţi şi cu noi progenituri. Privindu-l pe cepeleag, înţelegeam perfect o astfel de opţiune, dar nu pricepeam în ruptul capului ce îi apucase pe ai mei. Îmi făcuseră mereu impresia unor părinţi grijulii. Şi dacă, totuşi, în reprezentările lor intime, nu eram – eu însumi – decît un întristător cepeleag (ochelari nu purtam, dar, asaltat de demonii anxietății, devenisem nesigur şi m-am pipăit de vreo două ori pe nas)? Dacă, în realitate, mă detestau pentru că nu citisem Românii supt Mihai Voevod Viteazul şi concluzionaseră că, față de un asemenea copil ignorant, orice catastrofă este acceptabilă, chiar şi sinuciderea, prin planare, de pe barajul Bicaz? Această ultimă deducție mă lovi ca un trăsnet, prin conotațiile ei oribile. Dumnezeule, de aceea nu se întorceau părinţii! Păţiseră ceva. Un accident, o crimă, un jaf, o amnezie galopantă, un şoc psihic, un lucru, neîndoios, apocaliptic.

Lacrimile îmi umplură cu violenţă ochii. Picioarele mi se înmuiaseră, iar mîinile îmi erau reci ca gheaţa. M-am retras după un copac, profitînd de faptul că atenţia companionului fusese complet absorbită de un fragment de fecală cabalină, pe care îl bănuia tutun mestecat de un oştean moldovean. Am ridicat ochii umezi către un crîmpei de cer, decupat de vîrfurile brazilor milenari şi am zis, în şoaptă, cu glas tremurat: „Te rog, Doamne, fă să se întoarcă părinţii mei cu bine la mine! Dacă mă ajuţi, sînt de acord să  mor eu, bătut de golani, noaptea, între blocuri” (nu trebuie să surîdeţi la modelul sacrificial pe care îl ofeream la schimb – în anii ’70, angoasa colectivă cea mai mare, legată de criminalitate, era chiar aceasta, să fii bătut de golani, noaptea, între blocuri). Apoi, după un moment de ezitare, am adăugat: „Cînd voi fi de optzeci şi cinci sau nouăzeci de ani...”. Tîlcul povestirii traumatice stă, aş spune eu acum, la aproape o jumătate de secol de la eveniment, tocmai în bizara rugăciune de mai sus. Nu conotaţia ei perversă, de „fentare” a lui Dumnezeu, mă uimeşte, ci altceva.

Vorbind însă despre „fentarea” lui Dumnezeu, nu mă pot abține de la o digresiune anecdotică. Un cioban trece un pod şubred, peste o prăpastie, la vreme de furtună. Podul scîrţîie din toate încheieturile. Oierul, speriat, începe să se roage: „Doamne, ajută-mă să trec! Am să aprind o lumînare la altar!”. Furtuna, mai grozavă, podul, mai scîrţîitor. Omul, îngrozit: „Te implor, Doamne! Am să postesc şi am să merg mereu la biserică!”. Podul pîrîie îngrozitor. Ciobanul, verde la faţă, cade în genunchi şi strigă: „Doamne, ajută-mă, că jumătate din averea mea o dau săracilor!”. Se opreşte furtuna, trece insul în partea cealaltă, se şterge de sudoarea rece de pe frunte, îşi face cruce şi zice: „Mulţumescu-ţi ţie, Doamne, că mare milostivire ai făcut!… Acum, în privinţa ultimei chestii, nădăjduiesc că n-ai luat-o chiar în serios…”.

Ca atare, nu faptul că încercam să-l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală (ce trecea, iată, şi peste spaima de a fi rămas orfan) să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea. Codrinel, pionierul, spera nu numai să supraviețuiască, ci să supraviețuiască cu orice preț. „Negocia” cu Dumnezeu ca un afacerist vorace, fără scrupule… În seara epifanic-traumatică, m-am dovedit ridicol în temerile mele. Părinţii au revenit și ne-au apostrofat „că doar cu balegă de cai mai lipsea să ne jucăm”. De bucuria revederii am tăcut mîlc, fără a-mi clama inocența. Mai mult, la întoarcerea acasă, am citit, spăsit, Românii supt Mihai Voevod Viteazul.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

droguri scrisori penitenciar Mioveni 03 foto Facebook Penitenciarul Mioveni (4) jpg
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul „Droguri în scrisori la penitenciare”: 1.500 lei, prețul minim al unei depeșe impregnate cu stupefiante
În urma unor ample percheziții la penitenciarele Jilava, Rahova, Târgu Jiu și Mioveni, procurorii au descoperit că numeroși deținuți primeau droguri impregnate în coli de hârtie trimise în penitenciare ca scrisori. Printre coordonatorii operațiunii era o femeie al cărei soț este încarcerat.
JO Paris 2024 (EPA) jpg
Jocurile Olimpice de la Paris: Cât cheltuie marile branduri pe publicitate
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris este la doar o zi distanță, iar sponsorii sunt cu ochii pe beneficiile pe care eforturile lor le vor aduce dacă evenimentul va avea succes.
Screenshot 2024 07 26 002019 jpg
Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic
Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic
louis vuitton foto profimedia
Care este adevăratul preț al luxului și cum este influențat de acuzațiile de exploatare a muncitorilor
Percepția consumatorilor asupra unei mărci este un element cheie în decizia de consum, indiferent de piață. Consumatorii evaluează credibilitatea mărcii, beneficiile și justificarea prețului cerut.
dan condurache
26 iulie: ziua când s-a născut Dan Condurache, actor român de teatru și film
Tot pe 26 iulie s-au născut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, Monica Ghiuță, actriță de teatru și film, Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor.
Tempestini jpg
Simone Tempestini, printre favoriți la Rally di Roma Capitale 2024
Urmează o nouă cursă palpitantă pentru cel mai bun pilot de raliuri din România.
Benjamin Netanyahu si Joe Biden FOTO Profimedia jpg
Biden îi spune lui Netanyahu că o încetare a focului este necesară „rapid''
Preşedintele american Joe Biden intenţionează să-i spună joi premierului israelian Benjamin Netanyahu că este nevoie "rapid" de o încetare a focului în Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP.
Rybakina jpg
Rîbakina, forfait pentru Jocurile Olimpice: Jaqueline Cristian o va întîlni pe Caroline Garcia
Decizie neașteptată din partea sportivei din Kazahstan înainte de JO 2024 (26 iulie - 11 august).
Ciobotariu jpg
Liviu Ciobotariu, numit antrenor principal la FC Botoşani
Moldovenii s-au mișcat repede după despărțirea de Bogdan Andone.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.
image
Marile site-uri pun bariere accesului liber la informații: Reddit interzice toate motoarele de căutare, cu excepția Google
Google a devenit singurul motor de căutare care poate afișa rezultate recente de pe Reddit.  Controlul tot mai mare al marilor companii asupra conținutului online devine evident.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.