O rețetă ca oricare alta

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
O rețetă ca oricare alta jpeg

Un (mult) mai tînăr prieten de pe Facebook, fost student al meu, m-a întrebat recent, în interiorul unui dialog electronic privat, cam care ar fi rețeta succesului. Evident, interogația s-a născut pe fondul unei bănuieli mai vechi a partenerului de conversație că eu aș fi un om de succes. Pe moment, m‑am mărginit – zîmbind, desigur – să resping o asemenea ipoteză de lucru. Nu din falsa, ipocrita „pudoare“ a propriului ego, ci dintr-o riguroasă evaluare a așa-ziselor mele „realizări“. Fie și o privire sumară (însă, cum să spun, din interior, adică fatalmente obiectivă, onestă, în deplină cunoștință de cauză) asupra traseului meu biografic de pînă azi mă obligă să număr mai multe „eșecuri“ decît „triumfuri“ existențiale. Cum se întîmplă asta? Păi, printr-o radiografie simplă a decalajului dintre ceea ce aș fi putut face (fiind, constant, disciplinat, harnic, modest și eficient!) și ceea ce am făcut cu adevărat (disipîndu-mă, prea des, în lejerități, comodități, orgolii și multiple inutilități). Credeți-mă pe cuvint, dispropoția este descurajantă! Am scris cîndva un articol (sper, comic) despre ratare ca „ruptură“ între „ceea ce ai visat să realizezi“ în junețe și „ceea ce ai putut să realizezi“, în mod real, la maturitate. Folosind un astfel de criteriu de selecție pentru redactarea – așa cum sugeram acolo ironic – Dicționarului rataților români, cred că m-aș califica glorios pentru includerea persoanei mele într-unul dintre locurile fruntașe.

Apoi, în executarea pasului al doilea de prelucrare mentală a întrebării tînărului amic, mi-am dat seama că debitam, de fapt, prostii. Nu avem o „rețetă“ a ratării/eșecului, în aceeași măsură în care nu avem una a succesului/triumfului. Relativismul acestor noțiuni se revelează a fi, în fond, de o stridentă proeminență. Oare cum nu reușim să-l observăm uneori, cufundîndu-ne, candid, în filozofii ieftine, „motivaționale“, despre „izbînda în viață“ sau, dimpotrivă, în perorații lacrimogene, „demobilizatoare“, despre înfrîngere ca „dat“ insurmontabil al propriului nostru destin? Ca întotdeauna, unghiul de percepție (adică nivelul/gradul de implicare subiectivă a receptorului realității) joacă aici rolul central. Atît eșecul, cît și succesul constituie fenomene arbitrare, puse în perspectivă semantică și simbolică de fiecare individ în parte. O banalitate, dar o banalitate extrem de convingătoare tocmai prin nevoia permanentă de reiterare a ei: triumful unuia înseamnă ratarea altuia și invers ori, chiar mai bine subliniat, ceea ce pare succes pentru unul poate fi ratare pentru celălalt și viceversa. Inutil de precizat că o victorie reprezintă frecvent debutul teribilelor sucombări ulterioare, în vreme ce aparenta înfrîngere dezvăluie premisele unor extraordinare construcții de viitor. Așezarea insului în sistemul de valori ilustrează așadar fondul configurării conceptelor de mai sus în hermeneutica lui personală. Lumea externă nu oferă soluții, ci dileme.

Prin urmare, dacă ar fi să ofer totuși o definiție a succesului, aș porni de la amănuntul „așezării“ individuale în marea schemă (enigmă?) a vieții. Devenind egal cu sine însuși – oricare ar fi spațiul său de integrare în piramida socială (istorică?) –, omul are, aș constata, șansa, chiar dacă temporar (precum toate fenomenalitățile înconjurătoare), să simtă gustul succesului, adică să-și asume, cu satisfacție, mecanismele ce reglează, în chip nevăzut, compatibilitatea dintre aspirație și posibilitate a fiecăruia dintre noi. Să admită, cu alte cuvinte, onest, că un pas în plus peste respectiva „posibilitate“ ar ajunge să funcționeze în variantă de succes mincinos și ar fi potențial autodisctructiv. În manieră similară, nu trebuie să accepte nici pasul în minus, în raport cu „aspirația“ sa legitimă (bazată carevasăzică pe abilități proprii autentice!), întrucît atunci s-ar găsi în textura unui eșec nemeritat, cumva autoindus artificial. Ieșirea din subiectivitate (care s-ar traduce drept renunțarea la autoevaluările bombastice, etern supraestimate) poate duce, într-un anumit sens, la triumf – nu mereu și neapărat vizibil, însă, cu certitudine, „palpabil“ pe palierele interne ale eului. „Încadrarea“ în sine însuși descrie gradul de mulțumire al cuiva pe parcursul dezvoltării lui biografice. Trebuie „să te cuprinzi“ în tine nici mai mult, nici mai puțin decît o singură dată, să eviți, altfel spus, un proces „inflaționist“ al personalității tale.

Dacă reușești asta, ai dobîndit, indubitabil, victoria supremă. Abia atunci ești calificat să furnizezi „rețete ale succesului“.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bontea, Dumitrescu si Scarlatescu Foto MasterChef Romania jpg
Înțelegerea pe care au făcut-o cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu: „N-are voie să comenteze”. Ce nu au voie să facă unul fără celălalt
Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea, cele trei nume emblematice din lumea culinară televizată, au dezvăluit detalii despre pactul care îi leagă: niciunul nu va lua decizii profesionale fără acordul celorlalți.
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Tradițiile importante pe care românii le respectă de Sfântul Spiridon. Rugăciunea care ne poate îndeplini dorințele
În fiecare an, pe data de 12 decembrie, este prăznuit Sfântul Spiridon, atât în calendarul rotodox, cât și în cel greco-catolic. Iar pe lângă faptul că în țara noastră există anumite tradiții legate de această zi, credincioșii obișnuiesc să rostească și o rugăciune anume, către Sfântul Spiridon.
calarasi Sf Spiridon praznuit pe 12 dec FOTO crestinortodox.ro
Pelerinaj la racla cu moașetele Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni. Ce să nu faci pe 12 decembrie și cum să atragi bunăstarea în casă
Sfântul Spiridon, episcop al Trimitundei, este sărbătorit de credincioşi anual, pe data 12 decembrie. Potrivit credințelor din popor, rugăciune către acesta poate face minuni și chiar să vindece boli.
Guardiola facebook jpg
Liga Campionilor: Manchester City nu se mai oprește din cădere
Rezultatele de miercuri din grupele Ligii Campionilor la fotbal.
image png
Cine este Georgiana Ene, câștigătoare Masterchef. Ce dramă ascunde: „Mi-au zis că..”
Georgiana Ene, câștigătoarea MasterChef 2024, a cucerit inimile telespectatorilor nu doar prin talentul său culinar, ci și prin povestea sa de viață incredibilă. Deși zâmbetul său constant și energia pozitivă au fost mereu evidente în emisiune, în spatele acestor trăsături se ascunde o dramă ce i-a
elon musk colaj gettypixabay jpg
Elon Musk a devenit prima persoană cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari. Are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc
Elon Musk a devenit prima persoană din istorie care acumulează o avere de peste 400 de miliarde de dolari, după ce afacerile sale au cunoscut un boom după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. În prezent, are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc.
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
Kaizen Gaming: În prima linie a acțiunii din fotbal, prin parteneriatul recent cu UEFA Europa League și UEFA Conference League
Sponsorul oficial al UEFA Europa League și UEFA Conference League sărbătorește noul început al fotbalului european
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România află joi data la care va intra în Schengen și cu granițele terestre
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunsesc joi, iar pe agendă este și decizia privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Memebrii Consiliului JAI vor stabili azi
image png
Cum va influența întâlnirea Xi-Biden relațiile chino-americane după întoarcerea lui Trump? China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea comunicatului oficial din limba chineză, referitor la întâlnirea din 16 noiembrie 2024 dintre președintele Xi Jinping și președintele SUA, Joe Biden, desfășurată în marja Summitului APEC de la Lima, Peru.