O poveste cu trenuleţe şi ziarişti

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
O poveste cu trenuleţe şi ziarişti jpeg

Acum multă vreme, Adrian Năstase făcea prima sa vizită externă în calitate de premier, într-una dintre ţările cele mai importante ale Uniunii Europene. Nu voi spune care, deoarece nu are relevanţă pentru morala poveştii. Aşa cum se obişnuia şi (încă) se mai face, delegaţia oficială era însoţită de un grup numeros de ziarişti. Ei veneau de pe la toate ziarele şi televiziunile importante ale vremii, fie ele mai îngăduitoare, fie mai acide cu puterea. Nume mari. Nu le voi menţiona, deoarece scopul textului de faţă nu este înfierarea deontologică a unui anumit confrate. Citeam, ca tot românul, relatările de la faţa locului. La un moment dat, văd titluri de-o şchioapă în toate ziarele: „Ţara X face investiţii de un miliard de euro în România!“ Pe vremea aia, nu exista moneda euro. Am aproximat eu suma, la cursul de schimb al monedei lor naţionale, acum dispărute. După terminarea vizitei, dau să aflu în ce domenii s-au petrecut respectivele investiţii, deoarece nu înţelesesem mare lucru din articole. Ajung la Guvern şi mi se acordă privilegiul rar de a consulta „dosarul de vizită“, adică documentaţia întocmită pentru a oferi premierului cele necesare negocierilor oficiale. Fascinantă lectură!

Am aflat că grosul „investiţiilor“ era direcţionat spre modernizarea a două termocentrale mari şi spre achiziţia unei licenţe de producţie a unor trenuri automotoare, de la o uriaşă firmă globală, să îi zicem S (numele său nu are relevanţă prea mare pentru morala acestui articol). România avea nevoie de tehnologie nouă în domeniu şi avea o tradiţie interbelică remarcabilă (fabricile Malaxa au produs automotoare foarte bune, pînă cînd sovieticii au demontat linia de fabricaţie, după război, şi au dus-o la ei acasă). În plus, în lipsa unei reţele de autostrăzi, ţara ar fi avut de cîştigat enorm din modernizarea transportului feroviar de călători. Oricum, se dovedea că, de fapt, România investea în ţara X un miliard de euro, nu viceversa. Din moment ce tu cumperi tehnologie, se cheamă că tu creezi locuri de muncă în ţara parteneră, nu viceversa. Paranteză: prin 2006, l-am întrebat pe responsabilul „cu ziariştii“ acelei vizite unde erau dînşii în momentul semnării respectivelor contracte şi cum de scriseseră la unison (ai puterii şi ai opoziţiei) atît de aiurea. „La shopping, domnule Giurgiu. Acolo erau, la shopping.“ Cum de au scris la fel? „Păi, ne-am ocupat şi le-am dat noi materialele, aproape gata editate.“ Am dat din umeri. Mai auzisem asemenea poveşti, astfel încît nu m-am mirat prea tare.

După ce am aflat de achiziţia licenţei, am făcut un drum la reprezentanţa din România a multinaţionalei respective. Voiam să aflu care va fi norocoasa uzină care va prelua producţia, asigurîndu-şi, astfel, viitorul economic. Domnul U (numele complet nu are importanţă pentru concluzia poveştii) îmi zice că e o dandana întreagă pentru a găsi producător. Electroputere nu avea chef, 23 August/Faur se codea. Pînă la urmă, licenţa a ajuns la Arad, cu chiu, cu vai. A mers aşa greu pentru că se poate ca lichidarea fabricilor sau valoarea imobiliară a curţilor interioare să fi fost mai interesante decît producţia de automotoare.

Aş fi păstrat povestea la capitolul anecdote cu ziarişti la shopping, numai că, recent, văd la o televiziune de ştiri (nu are importanţă numele ei în economia poveştii) cum că, dintre cele 120 de automotoare achiziţionate în cadrul acelui contract, mai merg doar 80. Restul de 40 zac şi ruginesc, deoarece „nu s-a contractat licenţă de mentenanţă“. Intervievaţi pe post de experţi: un lider sindical de la CFR şi faimosul domn Necolaiciuc. Nu înţelegeam nimic! Unde a dispărut licenţa? Cineva minţea, fără doar şi poate. Am dat un telefon. Nu are importanţă cui, unui şef din CFR. M-a lămurit imediat: lucrările de mentenanţă şi întreţinere au fost scoase la licitaţie şi, în afară de firma S (din acel stat membru al UE), mai doreşte să participe şi firma A (din alt stat membru). De aceea a apărut reportajul la o televiziune de ştiri ai cărei ziarişti sau patroni erau „la shopping“. Care e morala? Nu ştiu. E doar o poveste cu trenuleţe şi ziarişti, iar eu sprijin libertatea de expresie din ţara mea.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Referendum in zonele ocupate din Ucraina FOTO Profimedia jpg
Ucrainenii încearcă să scape din teritoriile care urmează a fi anexate: „De ce fugiți din Rusia?"
În timp ce Rusia se pregătește de anexarea teritoriilor ocupate, după ce a organizat așa zisele referendumuri în patru provincii, sute de ucraineni au reușit să scape din aceste zone.
Martin Jordan sosie Gordon Ramsay foto Antena 1 jpg
„Chefi la cuțite“, vizitați de Gordon Ramsay. „Când îți demontează farfuriile de la amuletă, te gândești: «Îți e permis, maestre»“
În ediția de miercuri a show-ului culinar de la Antena 1, chefii au avut un șoc total când l-au văzut în platou pe celebrul Gordon Ramsay.
marian cozma jucator handbal jpeg
Omagiul maghiarilor pentru Marian Cozma, handbalistul omorât la Veszprem VIDEO
Dinamo a jucat miercuri în turul 3 al Ligii Campionilor la handbal contra lui Veszprem. A fost întâlnirea echipelor la care a evoluat sportivul ucis mișelește într-un bar din Ungaria.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.