„O politică care...”

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
„O politică care   ” jpeg

Păi, cum să încerci să îmbunătăţeşti o politică care, deliberat, ignoră cu nonşalanţă principiul competitivităţii, interesele consumatorilor şi propriul titlu? Este vorba despre celebra, faimoasa, unica Politică Agricolă Comună. E „o politică care“, aplicată numai în ţări cu economii de piaţă concurenţiale, orientate spre client, reuşeşte să ignore piaţa (pentru că distorsionează mecanismul reglării preţului prin cerere şi ofertă), principiul concurenţei (pentru că oferă stimulente unora, dezavantajînd pe alţii) şi îi defavorizează pe clienţi (adică pe consumatori, promovînd politici ale preţurilor înalte, convenabile producătorilor). Îşi ignoră pînă şi propriul nume, atîta vreme cît se plătesc subvenţii directe pentru terenuri de golf, aeroporturi, staţiuni turistice, mici plantatori suedezi de canabis (acum doi ani, fix 2500 de euro) sau mari proprietari (miliardari) de terenuri de vînătoare. De aia, zic, politica care se numeşte Politica Agricolă Comună este o mare cacofonie în sine.  

Să te apuci – precum Cristian Ghinea şi Lucian Luca (am trimis cuvenita erată la 10 minute după articol, mama ei de tipografie...) – să îmbunătăţeşti CAP-ul european (CAP vine de la Common Agricultural Policy, îmi place mai tare acronimul ăsta), prin măsuri de genul decuplării subvenţiei de proprietate şi introducerii unei cereri multianuale seamănă cu încercarea lui Gorbaciov de a reforma URSS-ul, păstrînd intact regimul politic. Astfel încît, introduc cuvenita nuanţă. Socot încercarea respectivă drept socialistă de rit gorbaciovist. Nu seamănă a Che Guevara (apropo, am auzit că barul din Bruxelles cu respectivul nume a dat faliment, ducă-se!), nu seamănă a Troţki, şi nici a Stalin. Este doar simpatic-gorbaciovistă. 

Să reiau argumentaţia la care nu am primit contraargumente. Dacă se decuplează subvenţia directă de suprafaţă, adică se va plăti, şi dacă proprietarul îşi vinde terenul, în scopul formării de suprafeţe mai mari, deci mai profitabile, ce crede Cristi Ghinea că se va întîmpla? Nu cumva o să crească oferta şi o să scadă cererea (terenul fiind vîndut fără subvenţia adiacentă...)? Oare ce se întîmplă în economii de piaţă (în pieţele în care nu se aplică Politica Agricolă Comună, evident), atunci cînd scade cererea şi creşte oferta? Din ce ştiu eu, preţul scade. Scade, carevasăzică, exact preţul pămîntului. Cu alte cuvinte, amărîtul/amărîta cu pînă la 10 hectare proprietate se va pomeni că deţine un bun mai puţin valoros decît înainte. Va mai fi interesat(ă) să vîndă? În opinia mea, nu prea. „La preţul ăsta, de ce să-l vînd, lasă-l acolo, că nu cere de mîncare“ este o replică des auzită la ţară, mai ales în condiţiile în care „foncirea“ pe terenul agricol nu reprezintă, în România, o avere. Altfel spus, autorii propunerii constată că ţăranii români nu prea vînd pămîntul la preţurile de acum. Apoi, îşi închipuie că, introducînd o măsură care, în opinia mea, va scădea preţurile terenurilor, ţăranii români o să se înghesuie să vîndă. 

 Cea de-a doua parte a propunerii lui Lucian şi a lui Cristi vine din simpatia faţă de micul proprietar nevoit „să facă drumuri lungi şi dese la oraş“ pentru a căpăta subvenţia. Să definim „dese“. „Dese“ înseamnă, în acest caz, o dată pe an! O dată pe an, la cel mai apropiat centru APIA. Sincer, nu cred că este un efort supraomenesc. „Cel mai apropiat centru APIA“ nu înseamnă neapărat „la oraş“. O simplă căutare pe site-ul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va arăta că locuri precum Comana, Valea Plopilor, Hotarele şi Bolintin Vale (am luat exemplul judeţului Giurgiu, la întîmplare...) nu sînt chiar „oraşe depărtate“, în care micul proprietar nu ar călca decît urgisit de o birocraţie asupritoare care îl obligă samavolnic să depună o cerere pe an (pentru a primi banii altora, apropos). Orice judeţ are cel puţin cinci centre APIA. Întreţinute şi plătite şi ele din bani publici, orice s-ar zice.  

În final, dragii mei prieteni Cristian şi Lucian: să încerci să cîrpeşti o politică care ia de la consumator şi dă producătorului reprezintă, orice s-ar spune, un gest uşor excentric, în cazul în care eşti un om care crede că economia de piaţă funcţionează mai bine decît cea controlată de stat.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic