O maladie necruțătoare

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
Iconofobie jpeg

Cîteva narațiuni scrise de unul dintre autorii mei preferați – romanticul american Nathaniel Hawthorne – m-au lăsat în mare confuzie după prima lor lectură. Nici chiar a doua nu m-a ajutat semnificativ. Nici măcar faptul că am studiat textele respective în facultate și le-am analizat detaliat, ulterior, în perioada stagiului doctoral din America, nu a îmbunătățit situația. Ce mai, pot să spun că nici critica dedicată lor și parcursă consecvent de mine nu m-a scos din ambiguitate de-a lungul timpului. Era acolo un mister capabil, se pare, să depășească posibilitatea „explicativă” a literaturii, legîndu-se de viața propriu-zisă, viață pe care trebuia, în mod evident, să o trăiesc mai întîi și abia după aceea să o înțeleg. Mă refer la o parte dintre nuvelele cuprinse în celebra antologie epică (din 1843) a prozatorului – Twice-Told Tales / Povestiri spuse a doua oară – și unite, conform comentatorilor operei lui, de o așa-numită temă a egoismului. Mai exact, e vorba de acei eroi creați de Hawthorne care, inexplicabil, își părăsesc familiile și viețile fericite duse alături de ele pentru a se izola de lume și a-și asuma niște existențe fără orizont, petrecute în singurătate deplină.

Personaje din această categorie sînt Wakefield, Ethan Brand și Roderick Elliston. Primii doi dau și titlurile povestirilor unde evoluează ca protagoniști, al treilea apare într-o intrigă enigmatică, intitulată Egotism or the Bosom Serpent / Egoismul ori Șarpele din piept. O precizare importantă: egotism – termenul folosit de către scriitor în textele sale și preluat apoi de exegeți pentru a defini „tema” centrală a parabolelor amintite – nu înseamnă, în engleză, întocmai, egoism. Pentru „egoism” avem un cuvînt stabil, pe care îl știe toată lumea: selfishnessEgotism implică mai curînd „egocentrismul”, preocuparea maniacală pentru sine, „autoabsorbția” în universul interior pînă la ruperea de alteritate, pînă la dezvoltarea unui „autism” afectiv. Unul dintre sensurile noțiunii de egotism, oferite de dicționarele anglofone, rămîne însă și cel de egoism, așa încît nu greșim traducîndu-l astfel. În plus, însăși semnificația conceptului de egoism ar trebui lărgită prin includerea, în aria ei semantică, a tuturor înțelesurilor de mai sus. În limitarea terminologică s-a aflat de fapt, observ azi, și originea lipsei mele de comprehensiune a mesajului real transmis de Hawthorne.

Repet, protagoniștii în cauză sînt paradoxali și, prin urmare, bizari. Absolut toți se bucură de o fericire nemeritată. Au soții exemplare, unii și copii minunați. Nimic nu le întunecă biografiile. Dimpotrivă, tot ce au atins în viața lor s-a transformat în aur: familie, stabilitate socială, siguranță materială. Aripa îngerului protector s-a aflat mereu asupra lor. Și totuși, la un moment dat, îi apucă nebunia. Pleacă, fug, se ascund, se îndepărtează de cei dragi care îi caută, inițial, disperați, bănuindu-i, ultimativ, morți. Unii, după însingurare, precum Roderick Elliston, trec prin transformări fizionomice: se înverzesc la față, se schimonosesc teratologic, descoperind, într-un tîrziu, că îi devorează „șarpele din piept”, că un „monstru” așadar le mănîncă „inima”. Alții, ca Ethan Brand și Wakefield, revin acasă, după decenii de absență, dar atitudinea lor se dezvăluie aceeași. Nu vor să comunice cu nimeni, intrînd în recluziune taciturnă (Wakefield), sau se sinucid pur și simplu (Brand) – interesant, sinucigașul preferă autoincendierea, revelînd, după carbonizarea trupului, conturul perfect al propriului cord nemistuit de flăcări, solidificat precum o bucată de marmură. Nici focul carevasăzică nu poate „înmuia” o inimă împietrită.

Paradoxul comportamental al eroilor și hermeneutica „egoismului” m-au oprit întotdeauna de la o bună înțelegere a construcției alegorice ridicate de Hawthorne aici. Mai întîi, ipoteza că cineva ar fugi de fericire, preferînd întunericul singurătății autoinduse, mi se părea absurdă. Cine ar face așa ceva? În al doilea rînd, ideea că egoismul s-ar găsi la rădăcina răului din personaje îmi sugera nonsensul. Cum să te izolezi, egoist, de toate, cînd ție îți merge ca-n Paradis? Aș fi înțeles, desigur, că frustrarea, eșecul, durerea te pot împinge la încrîncenare și, deci, la nevoia de izolare, dar bucuria? La fel, aș fi înțeles și egoismul rudimentar, plăcerea slujirii sinelui cu orice preț, dar cînd „sinele” e deja slujit cu asupra de măsură, ce-ți mai poți dori? Abia acum, vai, îl pricep pe marele scriitor, îmbătrînind eu însumi și „lărgind” totodată zona de semnificație a cuvîntului englezesc egotismEgoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”. Odată infectat cu acest virus, mai poți doar „viețui”, dar nici asta oricum, ci în carantină strictă.

Adică în totală recluziune.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

CURTEA DE APEL BUCURESTI FOTO AGERPRES
Elevul din București anchetat de FBI pentru terorism ajunge din nou în fața instanței. Ce alte acuzații i se aduc
Un elev bucureștean de 17 ani, suspectat că a trimis sute de mesaje de amenințare cu bombă către școli și instituții din SUA și Marea Britanie, va apărea luni, 31 martie, din nou în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București.
agentul 007 jpg
Cine a fost, de fapt, adevăratul James Bond. A creat cea mai mare rețea de spioni din Europa. Ce semnifică 007
Celebrul spion 007 nu este doar un personaj fictiv, ci are un corespondent real în istorie. Acesta se numea John Dee și a trăit cu peste patru secole înainte ca Ian Fleming să-l creeze pe James Bond.
mancare de praz lingura jpeg
Mâncărică de praz, deliciul acestei primăveri. Rețetă de post
Primăvara este momentul ideal pentru a înlocui preparatele grele și bogate în grăsimi cu preparate ușoare, dar pline de savoare, care să profite de prospețimea legumelor sezoniere.
shutterstock 2317141373 jpg
Piele fermă și fără celulită? Totul începe din farfurie!
Dieta care îți poate transforma pielea! Ce alimente combat celulita, ce trebuie să eviți și cum să te hidratezi corect pentru un corp tonifiat și o piele mai fermă.
minora disparuta  Foto IPJ Cluj jpeg
Alertă în Cluj-Napoca, după ce o copilă de 14 ani a dispărut de la familia care o avea în plasament
O copilă de 14 ani din Cluj-Napoca este căutată de polițiști după ce, duminică, 30 martie, a plecat de la familia la care era în plasament și nu s-a mai întors. Autoritățile solicită sprijinul populației pentru a o găsi.
Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock
Micul-dejun cu doar 2 ingrediente care îți dă energie și reglează nivelul de zahăr din sânge
Un mic dejun simplu și echilibrat poate fi cheia pentru a începe ziua cu multă energie și pentru a-ți menține corpul stabil.
salvamont ucraineni jpg
Intervenție Salvamont în Munții Maramureșului. Un ucrainean aflat în stare gravă a fost salvat, după ce fusese abandonat de grupul său
Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui ucrainean în vârstă de 29 de ani, aflat în stare critică într-o stână părăsită.
urs jpg
Șeful Salvamont Predeal, atacat de un urs, în timp ce își plimba câinele. Bărbatul a fost rănit grav
Un incident tragic a avut loc duminică noapte, în stațiunea Predeal, unde Șeful formațiunii Salvamont a fost atacat de un urs, suferind răni grave.
1 5col ghiseu registratura iasi fc 01 jpeg
Fenomen bizar într-un spital din Baia Mare. De ce zeci de oameni cer să afle ora exactă a nașterii lor
Situaţie neobişnuită la Spitalul de Urgență din Baia Mare, unde s-au înregistrat mai multe solicitări ale unor persoane care vor să afle ora excată la care s-au născut. Aflaţi care este motivul acestor cereri.