O lume fără Uniunea Europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În august 2013, în plină criză economică, guvernul Greciei a decis să ia o decizie radicală – a desființat televiziunea publică. Argumentul era că statul nu își poate permite să susțină financiar o întreprindere cu 2.700 de angajați care nu reușea să își acopere nici măcar o parte dintre cheltuieli.

Conservatorii greci au reînființat serviciul public de televiziune două luni mai tîrziu cu doar 500 de angajați și un număr redus de programe și ore de emisie.

Genul acesta de decizie radicală poate fi uneori justificată în cazul unei companii, fie ea și a statului. E mai complicat însă atunci cînd asemenea idei se vehiculează în cazul unor organizații multinaționale de sute de ori mai complexe decît o stație TV. Însă exact asta s-a întîmplat pe 9 septembrie în Parlamentul olandez, unde tocmai se discuta o posibilă condiționare a banilor europeni de respectarea normelor privind statul de drept.

EUobserver relatează că premierul Mark Rutte a explicat la un moment dat că ajutorul financiar pentru combaterea efectelor pandemiei ar putea fi oferit în baza unor acorduri interguvernamentale – deci nu prin intermediul Comisiei Europene. Sau, s-a întrebat Rutte, „am putea oare să fondăm altă Uniune Europeană, fără Ungaria și Polonia?”.

Sigur, nu se pune deocamdată problema refondării Uniunii Europene doar pentru statele dispuse să accepte un standard democratic ridicat. Dar simplul fapt că o asemenea idee e lansată de la nivelul șefului guvernului unuia dintre statele care de-a lungul timpului au contribuit major la proiectul european e un semnal de alarmă major cu privire la viitorul blocului comunitar.

Tehnic, o astfel de idee ar fi complicat de pus în practică. Pentru ieșirea din UE, nu există cale legală alta decît cea a celebrului articol 50 folosit în cazul retragerii Marii Britanii. Construită ca o organizație de state cu valori comune, Uniunea nu are prevăzute mecanisme care să permită excluderea recalcitranților. Are instrumente pentru a seduce, îi lipsesc cele necesare aplicării unei pedepse.

Apoi, descîlcirea complicatei țesături de acorduri, circuite financiare și mecanisme birocratice la care s-a lucrat zeci de ani și a cărei complexitate e imposibil de descris ar crea un coșmar pentru toți actorii implicați, fie ei democratici sau cu tendințe autoritariste.

Cert e că derapajele unor state ca Polonia și Ungaria (pînă nu demult și România) sînt din ce în ce mai greu tolerate în unele cancelarii occidentale care încep să se întrebe de ce trebuie permanent să achite note de plată folosite pentru consolidarea unor regimuri din ce în ce mai autoritariste.

Pe de altă parte, notează EUobserver, nici varianta ridicării din umeri nu este de dorit. Pe măsură ce derapajele din Ungaria și Polonia sînt mai multe, mai dese și mai intense, legitimitatea întregii Uniuni Europene, ca pol democratic într-o lume tot mai puțin interesată de drepturi și libertăți, dispare. Mai mult chiar, subvenționînd semidictaturi ca aceea din Ungaria, UE poate ajunge, în mod paradoxal, să promoveze involuntar valori complet contradictorii cu acelea care au dus la apariția sa de la bun început. 

În Polonia, de exemplu, cam o treime din populație trăiește în așa-numite „zone libere de LGBT” – un concept atît de absurd încît pare desprins dintr-o comedie. Nu există nimic legal care să legitimeze asemenea năzbîtii, însă simpla lor existență, consfințită prin declarațiile unor aleși locali conservatori, dă măsura climatului în care trăiesc toți cei care nu se conformează ideologiei dominante din Polonia. 

Pe de altă parte, o izolare a Poloniei și Ungariei ar pedepsi – nedrept aș spune – milioanele de oameni din aceste țări care nu aprobă conduita propriilor guverne. Din contra chiar, fac eforturi majore să își întoarcă societățile pe drumul democrației și al statului de drept, acel drum care dă guvernelor puterea pe care o folosesc atît de neinspirat azi.

E cert că, în acest moment, falia între regimurile democratice și cele dispuse să testeze limitele toleranței la stres a Uniunii crește vizibil. Mai devreme sau mai tîrziu se va ajunge și la o decizie. Cum va arăta ea, e neclar.  UE funcționează deja cu mai multe viteze din punct de vedere al integrării economice. Factorul politic a devenit important doar în ultimii ani și riscă să fie paiul care rupe spatele cămilei.

Dar, pînă cînd fanteziile ieșite din exasperarea lui Mark Rutte ar putea să devină scenarii plauzibile, cred că mult mai simplu e să ne închipuim cum ar arăta lumea fără Uniunea Europeană. Care ar fi discuțiile dintre actualele state membre, ce energii stranii ar apărea în societățile noastre și ce excentrici ne-ar conduce. Și, dată fiind recenta experiență din starea de urgență, putem merge mai departe, să ne închipuim dispariția libertății de a călători și de a munci oriunde pe continent, dispariția comerțului liber și, odată cu el, și a democrației liberale.

Cred că în felul acesta avertismentul din subtextul declarației premierului olandez devine mai clar.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.