O lecție rusească

Publicat în Dilema Veche nr. 879 din 11 - 17 februarie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Într-un text publicat pe blog-ul serviciului diplomatic al Uniunii Europene, șeful instituției, spaniolul Josep Borrell, încearcă să explice una dintre cele mai umilitoare călătorii pe care le-a făcut vreodată în cariera sa. „Am fost la Moscova pentru a vedea dacă Guvernul Rusiei este interesat de o discuție despre diferențele dintre noi și inversarea tendinței negative înregistrate în relațiile bilaterale. Reacția pe care am primit-o indică contrariul”.

Arareori vreun oficial european reușește să enerveze establishment-ul de la Bruxelles așa de rău încît să i se ceară demisia pe mai multe voci. Borrell a reușit.

A mers la Moscova din proprie inițiativă, după ce patru ani de zile o vizită la acest nivel nu mai existase. Absența contactelor formale, la nivel înalt, are întotdeauna semnificația unei răciri a relațiilor. Și motive pentru așa ceva au existat cu prisosință. Umbra președintelui Vladimir Putin a fost prezentă în anii aceștia în asasinate, campanii de dezinformare, manipulări externe și amestec în afacerile interne ale mai multor țări dintre care cazul cel mai discutat, dar probabil nu cel mai grav, este cel al Statelor Unite. Peste toate astea se adaugă reprimarea rușilor care îndrăznesc să spere la un viitor democratic și fără Putin.

Și totuși, Borrell a ales să nu vadă toate acestea sau să le treacă în plan secund, plecînd de la prezumția că e mai bine să negociezi decît să lași lucrurile să se degradeze. Rușii au avut grijă să îi pedepsească această bună-credință. Sau naivitate, dacă vreți.

Cu doar cîteva minute înaintea conferinței de presă comune pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate urma să o țină alături de gazda sa, ministrul de Externe Serghei Lavrov, Guvernul rus a anunțat sardonic expulzarea a trei diplomați europeni. Cei trei – un polonez, un suedez și un german – au fost acuzați că au participat la demonstrațiile de solidaritate cu Alexei Navalnîi, cel mai gălăgios și eficient opozant al lui Vladimir Putin. Navalnîi a supraviețuit anul trecut unei tentative de otrăvire, a fost tratat în Germania și, spre exasperarea președintelui Rusiei, a revenit în țară pentru a-și relua activitatea politică. Prompt, a fost arestat. Asta a dat naștere unei mișcări de protest fără precedent în ultimii ani care a fost întîmpinată cu o brutalitate fără precedent pentru Rusia ultimilor 10-20 de ani.

Expulzarea celor trei e mai puțin relevantă decît momentul în care ea s-a produs. Borrell a fost pus în fața acestei situații fără să poată avea o replică pe măsură. Un martor mirat la propria-i umilire și, indirect, a întregului bloc comunitar.

Un alt moment jenant al conferinței, exploatat instantaneu de propaganda Kremlinului, a fost acela în care Înaltul Reprezentant a lăudat fără rezerve eforturile rusești de cercetare și producție a unui vaccin anti-COVID. „Vești bune pentru umanitate”, a conchis Borrell. La scurt timp după conferință, autoritățile au publicat un videoclip în care aceste declarații erau precedate de imagini cu Navalnîi criticînd autorizarea prematură a vaccinului. Mesajul deloc subtil era că Navalnîi e atît de rău-intenționat încît pînă și patronii lui occidentali îl contrazic. 

Însă rușii nu sînt vinovați pentru întreg dezastrul. Presa internațională relatează că Înaltul Reprezentant  i-ar fi spus anterior lui Lavrov că nici un stat european nu a propus noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a felului în care Guvernul de la Moscova își tratează Opoziția. Exasperați, alți diplomați europeni s-au simțit obligați să îl contrazică pe spaniol. S-au cerut sancțiuni, au zis diplomații. S-au cerut dinspre estul continentului. Balticii, Polonia, România – țări care au o experiență nemijlocită legată de conduita rușilor lăsați de capul lor. Era însă prea tîrziu și, probabil, analiștii de la MAE rus au rîs cu poftă observînd incoerența europenilor.

În cîteva ore de la conferința de presă, dinspre Bruxelles au început să sosească cererile privind demisia lui Borrell. În Parlamentul European, peste 50 de reprezentanți ai principalelor grupuri politice – deloc surprinzător, mulți estici printre ei – au semnat o scrisoare care îl acuză, printre altele, pe Înaltul Reprezentant că nu a părăsit imediat Rusia la vestea expulzării colegilor săi. În replică, diplomatul admite că a avut de învățat din această călătorie, dar nu a dat nici un semn că are de gînd să își asume responsabilitatea pentru eșecul ei demisionînd.

În absența unui gest unilateral de voință, poziția sa este aproape sigură. Pentru ca la vîrful serviciului diplomatic european să vină altcineva ar fi nevoie ca Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, să ceară în mod direct acest lucru. Scenariul acesta este improbabil, iar europenii rămîn doar cu o lecție învățată în cel mai umilitor mod.

P.S. Vreau să remarc aici o schimbare de atitudine a Ministerului de Externe român, care în ultima perioadă a avut o atitudine principială, fermă și fără echivoc față de mai multe crize din alte state în care democrația și drepturile omului sînt supuse unor grele încercări. Mă gîndesc mai ales la atitudinea „alor noștri” în cazul Belarusului, dar și la reacția fermă față de evenimente mai îndepărate de noi, cum sînt cele din Myanmar. Ca parte a unui popor care și-a obținut libertatea plătind un preț în vieți de oameni, o astfel de atitudine e nu numai necesară, dar și obligatorie. Pînă nu demult, România era mai degrabă evazivă sau tăcută în astfel de situații. Și asta era rușinos.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.