O înfrîngere mare sau mai multe victorii mici?

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Cum explici România unui refugiat jpeg

PSD a semnat zilele trecute un nou protocol de colaborare cu UNPR. Au fost observatori care, anterior, mizau pe păstrarea unei distanțe între cele două partide. Parțial asta s-a întîmplat – documentul nu oferă deocamdată nici un fel de garanții că partidul lui Gabriel Oprea va primi locuri pe listele de la parlamentare. Pînă la legislativele din toamnă, însă, cele două partide vor colabora la locale. Documentul prevede că se pot crea alianțe la nivel de localitate sau județ în funcție de situația din teren.

Protocolul e important mai ales pentru PSD, care reușește, încă o dată, să evite tentativele de izolare din partea adversarilor și mai îndepărtează din ezitările unor posibili viitori parteneri. De asemenea, se reușește îndepărtarea, pentru moment, a pericolului schimbării legislației electorale în sensul introducerii alegerii primarilor în două tururi. Această idee a PNL a speriat suficient de mult PSD-ul încît să îl convingă să reia colaborarea cu partidul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Sigur, marcat de scandaluri publice și de o oarecare antipatie din partea mediului online, UNPR avea la rîndul său nevoie de o gură de aer proaspăt. Practic, protocolul relegitimează UNPR fără să angajeze PSD pe termen mediu. Documentul prevede expres că eventuala pre­luare a candidaților „progresiști“ pe listele social-democraților se va discuta doar după locale. Așa că Gabriel Oprea și colegii săi vor trebui să își demonstreze utilitatea atît în termeni de resurse alocate, cît și în ceea ce privește rezultatele. Liviu Dragnea a făcut o afacere bună.

Mișcarea lasă dreapta în ofsaid. Și nu numai dreapta, ci și partidele noi, așa-numitele formațiuni antisistem (locale sau naționale) de inspirație civică. Acestea din urmă, mici și fără resurse reale, sînt victime aproape sigure ale localelor și riscă să pice în derizoriu cînd se vor anunța rezultatele. O excepție poate fi Nicușor Dan și a sa Uniune Salvați Bucureștiul, însă doar dacă o sumă mare de precondiții se vor îndeplini. Există însă soluții pentru echilibrarea situației și ele sînt sugerate chiar de acțiunea stîngii. Acestea țin însă de un oarecare pragmatism, un pic de viziune și calcule solide.

Evoluția cea mai la îndemînă este semnarea de astfel de protocoale între PNL (principalul partid al dreptei) și partidele mai mici. Acestea, ca și în cazul PSD-UNPR, trebuie să lase libertatea organizațiilor locale să ia deciziile pe care le consideră de cuviință pentru un rezultat bun. Asta ar presupune inclusiv renunțarea la candidaturi controversate și susținerea unui reprezentant al partenerilor. Sigur că, în cele mai multe cazuri, candidatul unic ar fi al PNL. Dar se pot imagina situații în care PNL renunță la rîndul său. Bucureștiul e una dintre ele.

De ce ar face PNL așa ceva? În primul rînd pentru a-și mări șansele de a accede la puterea locală, indiferent dacă alegerile se desfășoară într-un tur sau două. Așa cum arată situația acum, PNL riscă să piardă aproape toate orașele mari, dacă nu găsește o ieșire din impas. Asta va transmite un semnal neplăcut pentru liberali, în perspectiva alegerilor parlamentare care vor urma. În al doilea rînd, liberalii au nevoie aproape disperată să arate că au o strategie, că sînt stăpîni pe situație. E destul de clar că PNL este mai degrabă reactiv și reținut. Fără putere reală în Guvern sau în Parlament, liberalii au o singură zonă de speranță: președintele Iohannis, care se menține (încă) destul de sus în sondaje. Un alt argument ar fi necesitatea de a nu-și îndepărta acel segment de electorat – mic, dar foarte vocal – care s-a săturat de tot felul de compromisuri între partidele mari. PNL poate arăta că e dispus să facă și compromisuri în sens invers: al unei politici mai apropiate de cetățeni și mai puțin cinice.

De cealaltă parte, putem lesne bănui că partide ca M10 sau USB au tot interesul să se delimiteze de politica ultimilor ani. Însă e foarte greu să faci asta practic. De aceea poate mult mai bine ar fi să încerce să cîștige cu pași mici teren. Astfel pot condiționa participarea la alianțe naționale sau locale de impunerea unor criterii de selecție a candidaților mai aspre și a unor principii de guvernare care au fost, în bună măsură, ignorate pînă acum. Întrebarea pentru aceste partide este dacă preferă un eșec plenar glorios sau mai multe victorii mici.

Stînga se va prezenta la locale în­tr un bloc compact. Simplul fapt că această construcție există îi oferă un avantaj incontestabil. Dacă dreapta vrea să anuleze acest avantaj, trebuie să procedeze la fel.

În lipsa unei mici doze de pragmatism, putem întrevedea deja depresia dreptei în dimineața de după locale. Nu va fi un spectacol plăcut.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: