O fostă capitală

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Un aer inconfundabil de toamnă mă face să vreau să scriu, iremediabil, despre Philadephia. Ce are toamna cu Philadelphia? Ei bine, deși era luna mai, în scurtul răgaz, de nici 24 de ore, pe care l-am petrecut în acel oraș mie mi s-a părut că era toamnă. Chiar și florile de tei îmi aduceau a frunze galbene. Fosta capitală a Statelor Unite avea un aer trist și obosit, o frumusețe palidă și desuetă. Ne-am plimbat pe strada istorică Elfreth’s Alley, ale cărei case au rămas neschimbate de 300 de ani. Aerul ei britanic parcă te retranspunea dincoace de Ocean, într-un mod straniu, ca și cum, mergînd tot mai departe de locurile știute, nimerești dintr-o dată într-un loc mai vechi și mai familiar, ca într-un fel de buzunar spațio-temporal aflat după colț. Poate că era chiar și un soi de mică pungă toamnatică la început de vară, căci prin apropiere am găsit și un anticariat desprins și el din altă lume și din alt timp, cu multe cărți cu paginile galbene și răsfrînte de atîta citire, albume geografice vechi, discuri de vinil, balansoare de lemn, covoare persane, servicii de cafea descompletate, suveniruri la mîna a doua, mașini de cusut, binocluri, telescoape, busole și cîte și mai cîte. La intrare, vînzătorul, din alte vremuri și el, bineînțeles, stătea de vorbă cu un client vîrstnic în baston. 

Magazinul era foarte lung și înaintai în adîncimile lui pe un fel de potecă șerpuită, în scîrțîitul parchetului închis la culoare de vechime și nelustruire, printre toate acele rafturi și obiecte, spre zone din ce în ce mai întunecoase. Parcă ți-era frică să nu cumva să nu te mai poți întoarce în lumea de dinainte sau să te trezești deodată ca dintr-un vis ciudat. La plecare, vînzătorul, care rămăsese singur, a insistat să luăm ceva, orice. Nu ne puteam însă permite să ne mai încărcăm bagajele. Aveai senzația că în magazinul lui doar se adunau lucruri, ca într-un depozit, fără ca vreun client să cumpere vreodată ceva. Era un loc plin de nostalgie, chiar de o oarecare tristețe, atipic pentru America. Poate pentru că trecutului i se dădea mai multă importanță decît prezentului. În țara unde totul se înfăptuiește acum și unde chiar și vechiul pare nou și modern, un spațiu dedicat unor obiecte demodate, prăfuite și nefolositoare e cel puțin curios. De fapt, am avut impresia că atmosfera întregului oraș se încadra, cumva, în această idee. O fostă capitală (e drept că doar zece ani a durat acest statut, dar în vremuri decisive pentru formarea națiunii americane), care mi-a dat o senzație de faliment. Deși mă așteptam la un oraș cochet, ceea ce în bună măsură chiar așa este, nu mă gîndisem că voi vedea pe străzi atîția homeleși și indivizi fără vreo ocupație. Mirosul de marijuana plutea adesea și el în aer deși, în statul Pennsylvania, consumul a rămas ilegal. Poate că e soarta tuturor fostelor capitale să devină decadente, uitate, prăfuite, fără motoare economice și fără viitor. Te gîndești și că înaintea Bucureștiului, de exemplu, capitalele Țării Românești au fost Cîmpulung Muscel, Curtea de Argeș sau Tîrgoviște, care astăzi sînt toate trei orașe de un provincialism desăvîrșit.

Locuitorii Philadelphiei au sperat că, în virtutea inerției, capitala va rămîne acolo, în marele lor oraș foarte prosper (pe atunci), și că nu se va muta „în pădure”, pe malul Potomacului, așa cum prevedeau planurile politice înainte de 1800. Și totuși, proiectul noii capitale a mers înainte, iar Guvernul s-a mutat chiar în pădurea care era Washington (și multă pădure e acolo și astăzi).

În sfîrșit, ieșiți din acel anticariat parcă mai bătrîni cu niște ani, ne-am întors la imensul hotel în care ne cazaserăm. În holul de la intrare, din pricina unei mari cupole care-l acoperea, se crea un efect sonor special. Un ecou care făcea ca zece oameni vorbind să sune ca o întreagă mulțime. Era un zgomot cum numai la bursă, în filme, am mai văzut. Lifturile, multe și mari, transportau în sus și-n jos numeroșii participanți la o conferință (ceva legat de marketing), cu ecusoane în piept, care schimbau politețuri și-și aruncau unii altora glume specifice. Evitaserăm să lăsăm mașina pe mîna valetului, să parcheze adică în subsolul hotelului, pentru că știam bine ce prețuri și bacșișuri ne-ar fi așteptat. Am lăsat-o, în schimb, într-o parcare deschisă, pe mîna unui tip de culoare foarte vocal, care ne-a cerut, fără discuție, o sumă aproape dublă față de cea afișată. Ne-a spus că prețul mai mic ar fi fost pentru o altă parcare, iar felul în care discuta și se postase în fața noastră, plus faptul că mașina era deja vîrîtă într-un spațiu foarte strîmt, ne-ar fi făcut foarte dificilă o eventuală  răzgîndire. La hotel ni s-a încasat încă o dată și prețul pentru micul dejun care fusese inclus în rezervare. N-am observat asta pe loc, pentru că obiceiul în America e să-i dai cardul de credit recepționerului (vînzătorului sau chelnerului) care-l manipulează undeva, departe de ochii tăi. Toată lumea face așa acolo. Reclamațiile noastre ulterioare s-au soldat cu o recuperare tîrzie și doar parțială. Nu mai spun că hotelierii americani blochează, de regulă, în avans de pe cardul clienților o garanție bunicică pentru posibile daune care ar putea fi provocate în timpul șederii. Suma se eliberează după vreo cîteva zile, dar uneori poate dura și două săptămîni. În Cleveland ni s-a întîmplat să ni se oprească automat pe factura hotelului și banii de parcare, deși nici măcar nu parcaserăm la ei. Iar sumele pentru o zi de parcare sînt de neînchipuit, adică depășesc binișor chiar prețul închirierii unui automobil pe o zi.

Iată cum, de la poezia tomnatică a fostei capitale a Statelor Unite, am ajuns la prozaice descrieri legate de carduri și bani –o caracteristică americană. 

După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Efecte apa de trandafiri si cum s o prepari in casa  Sursa foto shutterstock 411614062 jpg
Femeile cu piele impecabilă pariază pe apa de trandafiri. Un truc de frumusețe care face pielea să strălucească rapid
Fața ta poartă povestea ta în fiecare zi, așa că merită mai mult decât o îngrijire obișnuită. Apa de trandafiri nu este doar un parfum subtil, ci o atingere delicată a naturii care redă pielii prospețime și strălucire.
image png
Portret de candidat. Cine este John Ion Banu Muscel, românul ajuns milionar în SUA
John Ion Banu Muscel este printre candidații mai puțini cunoscuți. Românul plecat în SUA și-a mai încercat norocul într-o cursă prezidențială, însă fără succes. Acum pare că este hotărât să câștige, pornind în campanie cu mai multe teme surprinzătoare.
Nucile caju fructele bogate în colagen cunoscute drept „aurul tinereții” Colaj DMS
„Aurul tinereții”. Fructele uscate bogate în colagen care încetinesc îmbătrânirea și ajută la slăbit
Deși nu sunt printre cele mai consumate alimente de acest tip în România, nucile caju sunt o adevărată comoară nutrițională, oferind o sursă bogată de „vitamine, proteine și colagen”.
durere genunchi jpg
Planta medicinală cu proprietăți curative care alină durerea de genunchi și reduce rigiditatea
Durerea de genunchi este o afecțiune comună care afectează milioane de persoane din întreaga lume, cauzată de uzura articulațiilor, artrită sau îmbătrânirea naturală a corpului.
image png
Celebrul prezentator care spune „adio” unei cariere de 43 de ani în televiziune: „Nu e păcăleală!”
Unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de la TVR a anunțat ieri, 1 aprilie 2025, că pune punct carierei sale de 43 de ani în televiziune. Acesta a postat un anunț pe rețelele de socializare prin care își ia rămas-bun de la publicul său.
Cea mai bine vândută casă din Spania în acest moment   cabana din prefabricate Colaj El Espanol & pineca es
O casă de vis la preț de mașină second-hand. Unde și cum poți avea propria locuință cu doar 7.595 de euro
Îți poți imagina să ai o casă modernă, bine compartimentată și luminoasă, la un preț mai mic decât cel al unei garsoniere la marginea unui oraș din România sau chiar în mijlocul naturii?
Papadie  Sursa Freepik com jpg
Ierburile din farmacia dacilor, căutate de români primăvara. Cât de sănătoase sunt urzica, leurda, izma și păpădia
La început de aprilie, natura revine la viață, pajiștile înverzesc și se împodobesc de ierburi căutate pentru proprietățile lor curative. Folosite din cele mai vechi timpuri de români, urzica, leurda, izma și păpădia sunt printre cele mai apreciate.
evaluare nationala
Notele la Matematică de la simularea Evaluării Naționale, cele mai bune din ultimii ani. „Ne-am furat, din nou, căciula”
Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Națională 2025 la Matematică au fost cele mai bune din ultimii ani. Copiii au rezolvat subiectele pe bandă rulantă, unele exerciții fiind atât de simple încât, în anumite cazuri, nici nu au mai avut nevoie de ciorne.
luna 10 urss
3 aprilie, ziua în care stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii
La această dată se împlinesc 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pe 3 aprilie 1973, s-a înregistrat apariţia primului telefon mobil la New York și, astfel, prima convorbire telefonică.