O fostă capitală

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Un aer inconfundabil de toamnă mă face să vreau să scriu, iremediabil, despre Philadephia. Ce are toamna cu Philadelphia? Ei bine, deși era luna mai, în scurtul răgaz, de nici 24 de ore, pe care l-am petrecut în acel oraș mie mi s-a părut că era toamnă. Chiar și florile de tei îmi aduceau a frunze galbene. Fosta capitală a Statelor Unite avea un aer trist și obosit, o frumusețe palidă și desuetă. Ne-am plimbat pe strada istorică Elfreth’s Alley, ale cărei case au rămas neschimbate de 300 de ani. Aerul ei britanic parcă te retranspunea dincoace de Ocean, într-un mod straniu, ca și cum, mergînd tot mai departe de locurile știute, nimerești dintr-o dată într-un loc mai vechi și mai familiar, ca într-un fel de buzunar spațio-temporal aflat după colț. Poate că era chiar și un soi de mică pungă toamnatică la început de vară, căci prin apropiere am găsit și un anticariat desprins și el din altă lume și din alt timp, cu multe cărți cu paginile galbene și răsfrînte de atîta citire, albume geografice vechi, discuri de vinil, balansoare de lemn, covoare persane, servicii de cafea descompletate, suveniruri la mîna a doua, mașini de cusut, binocluri, telescoape, busole și cîte și mai cîte. La intrare, vînzătorul, din alte vremuri și el, bineînțeles, stătea de vorbă cu un client vîrstnic în baston. 

Magazinul era foarte lung și înaintai în adîncimile lui pe un fel de potecă șerpuită, în scîrțîitul parchetului închis la culoare de vechime și nelustruire, printre toate acele rafturi și obiecte, spre zone din ce în ce mai întunecoase. Parcă ți-era frică să nu cumva să nu te mai poți întoarce în lumea de dinainte sau să te trezești deodată ca dintr-un vis ciudat. La plecare, vînzătorul, care rămăsese singur, a insistat să luăm ceva, orice. Nu ne puteam însă permite să ne mai încărcăm bagajele. Aveai senzația că în magazinul lui doar se adunau lucruri, ca într-un depozit, fără ca vreun client să cumpere vreodată ceva. Era un loc plin de nostalgie, chiar de o oarecare tristețe, atipic pentru America. Poate pentru că trecutului i se dădea mai multă importanță decît prezentului. În țara unde totul se înfăptuiește acum și unde chiar și vechiul pare nou și modern, un spațiu dedicat unor obiecte demodate, prăfuite și nefolositoare e cel puțin curios. De fapt, am avut impresia că atmosfera întregului oraș se încadra, cumva, în această idee. O fostă capitală (e drept că doar zece ani a durat acest statut, dar în vremuri decisive pentru formarea națiunii americane), care mi-a dat o senzație de faliment. Deși mă așteptam la un oraș cochet, ceea ce în bună măsură chiar așa este, nu mă gîndisem că voi vedea pe străzi atîția homeleși și indivizi fără vreo ocupație. Mirosul de marijuana plutea adesea și el în aer deși, în statul Pennsylvania, consumul a rămas ilegal. Poate că e soarta tuturor fostelor capitale să devină decadente, uitate, prăfuite, fără motoare economice și fără viitor. Te gîndești și că înaintea Bucureștiului, de exemplu, capitalele Țării Românești au fost Cîmpulung Muscel, Curtea de Argeș sau Tîrgoviște, care astăzi sînt toate trei orașe de un provincialism desăvîrșit.

Locuitorii Philadelphiei au sperat că, în virtutea inerției, capitala va rămîne acolo, în marele lor oraș foarte prosper (pe atunci), și că nu se va muta „în pădure”, pe malul Potomacului, așa cum prevedeau planurile politice înainte de 1800. Și totuși, proiectul noii capitale a mers înainte, iar Guvernul s-a mutat chiar în pădurea care era Washington (și multă pădure e acolo și astăzi).

În sfîrșit, ieșiți din acel anticariat parcă mai bătrîni cu niște ani, ne-am întors la imensul hotel în care ne cazaserăm. În holul de la intrare, din pricina unei mari cupole care-l acoperea, se crea un efect sonor special. Un ecou care făcea ca zece oameni vorbind să sune ca o întreagă mulțime. Era un zgomot cum numai la bursă, în filme, am mai văzut. Lifturile, multe și mari, transportau în sus și-n jos numeroșii participanți la o conferință (ceva legat de marketing), cu ecusoane în piept, care schimbau politețuri și-și aruncau unii altora glume specifice. Evitaserăm să lăsăm mașina pe mîna valetului, să parcheze adică în subsolul hotelului, pentru că știam bine ce prețuri și bacșișuri ne-ar fi așteptat. Am lăsat-o, în schimb, într-o parcare deschisă, pe mîna unui tip de culoare foarte vocal, care ne-a cerut, fără discuție, o sumă aproape dublă față de cea afișată. Ne-a spus că prețul mai mic ar fi fost pentru o altă parcare, iar felul în care discuta și se postase în fața noastră, plus faptul că mașina era deja vîrîtă într-un spațiu foarte strîmt, ne-ar fi făcut foarte dificilă o eventuală  răzgîndire. La hotel ni s-a încasat încă o dată și prețul pentru micul dejun care fusese inclus în rezervare. N-am observat asta pe loc, pentru că obiceiul în America e să-i dai cardul de credit recepționerului (vînzătorului sau chelnerului) care-l manipulează undeva, departe de ochii tăi. Toată lumea face așa acolo. Reclamațiile noastre ulterioare s-au soldat cu o recuperare tîrzie și doar parțială. Nu mai spun că hotelierii americani blochează, de regulă, în avans de pe cardul clienților o garanție bunicică pentru posibile daune care ar putea fi provocate în timpul șederii. Suma se eliberează după vreo cîteva zile, dar uneori poate dura și două săptămîni. În Cleveland ni s-a întîmplat să ni se oprească automat pe factura hotelului și banii de parcare, deși nici măcar nu parcaserăm la ei. Iar sumele pentru o zi de parcare sînt de neînchipuit, adică depășesc binișor chiar prețul închirierii unui automobil pe o zi.

Iată cum, de la poezia tomnatică a fostei capitale a Statelor Unite, am ajuns la prozaice descrieri legate de carduri și bani –o caracteristică americană. 

După Philadelphia am ajuns la Baltimore, un alt oraș care ni s-a părut trist, dar fără farmecul celui dintîi.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.