„O Europă durabilă, un viitor durabil“

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Acest titlu este de fapt sloganul cu care Finlanda a preluat, pe 1 iulie, de la România, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. După zilele de caniculă de la sfîrşitul lunii iunie, sloganul vine ca o briză reconfortantă întrucît Finlanda este campionul Europei în materie de comportament ecologic şi îşi propune să insufle acest spirit întregului continent.

Merită analizat interesul crescînd, din ultimii douăzeci de ani, pentru acest termen, durabil. În Franţa, el a fost introdus în limbajul politic de preşedintele Jacques Chirac. El a vorbit primul despre necesitatea unei dezvoltări durabile, şi a continuat apoi să vehiculeze această idee, şi anume că obiectivele economice pe termen scurt sînt de fapt nefaste. În ultimele două decenii, mai ales după ce China a trecut la economia de piaţă, a devenit tot mai evident că modelul de producţie şi de consum adoptat de întreaga umanitate nu poate să dureze. A devenit limpede şi faptul că planeta nu poate suporta la infinit presiunea unui productivism agresiv însoţit de epuizarea resurselor şi de risipă absurdă.

Civilizaţia umană nu poate dura dacă oamenii nu-şi vor schimba atitudinea faţă de mediul înconjurător, iată ce încep să înţeleagă atît oamenii, cît şi responsabilii politici, deşi cinismul clasei politice în-tîrzie adoptarea unor noi comportamente, ecoresponsabile.

Finlanda, ţară numărînd 5.500.000 de locuitori, condusă de un guvern social-democrat aliat cu ecologiştii, îşi propune să contribuie la forjarea unei conştiinţe ecologice în Europa. Ca să dea un bun exemplu, oraşul Helsinki a decis să-şi închidă centralele electrice pe bază de cărbune. În şcoli, copiii sînt învăţaţi că trebuie să economisească apa şi energia electrică. Consumatorii sînt sfătuiţi să nu cumpere chiar tot ce cred ei că le trebuie. Există şi produse pe care le putem împrumuta doar pentru o anumită perioadă. De unde şi conceptul de bibliotecă introdus în unele magazine de vestimentaţie la modă. Doriţi să purtaţi pentru o vreme nişte haine la modă şi nişte accesorii? Împrumutaţi-le, bucuraţi-vă de ele şi apoi aduceţi-le înapoi, vă costă mai puţin şi evităm în felul acesta risipa – iată filozofia unor buticuri precum Tampere şi Järvenpää de la Helsinki.

Finlandezii sînt şi în avangarda unui nou tip de turism, numit şi el durabil. Puteţi să vă bucuraţi de natură şi de călătorii fără să emiteţi în atmosferă cantităţi enorme de bioxid de carbon, cam aşa ar putea fi formulat sloganul acestui nou tip de comportament. Acest turist grijuliu faţă de natură va prefera, de exemplu, călătoriile cu trenul în locul celor făcute cu avionul. Se ştie deja că un traseu cu avionul poate însemna o cantitate de bioxid de cabon de 40 de ori mai mare decît cel parcurs cu trenul. De altfel, din ţările nordice vine o nouă tendinţă, numită „flygskam“. Totul a început în Suedia cu un fel de boicot al zborurilor aeriene. Tot mai mulţi scandinavi consideră că trebuie să ne fie ruşine atunci cînd luăm avionul, mai ales pe distanţe scurte, întrucît contribuim astfel la distrugerea stratului de ozon şi la poluarea planetei. Nu e glumă, acest tip de culpabilitate sau de culpabilizare funcţionează, iar Agenţia suedeză de transporturi arată că numărul de pasageri a scăzut în Suedia cu 4,4% de cînd a apărut fenomenul „flygskam“.

Tot în ţările nordice este vizibil şi aşa-numitul „efect“ Greta Thunberg. Tînăra activistă suedeză preocupată de protecţia mediului înconjurător a dat o lecţie de civism foarte mediatizată la începutul acestui an: fiind invitată la Forumul economic de la Davos, din Elveţia, ea a optat pentru o călătorie cu trenul, care a durat 32 de ore, decît una de două ore şi jumătate cu avionul. Sigur, nu toată lumea îşi poate permite acest lucru, dar toată lumea poate reflecta, de exemplu, la flagelul vacanţelor scurte cu avionul. Cînd sute de mii de oameni iau un zbor low cost pentru a petrece doar un week-end într-o altă capitală sau oraş al Europei, este limpede că gestul lor nu are o conotaţie durabilă.

Turismul durabil rimează cu alte formule similare: produse durabile, finanţări durabile, mobilitate durabilă, transport durabil, oraşe durabile… Termenul durabil are o conotaţie ecologică: în orice domeniu, acţiunile noastre sînt durabile dacă avem grijă să nu risipim ceea ce nu noi am produs, ci ni s-a dat (de către natură), dacă avem grijă să nu poluăm apele şi atmosfera, să nu cumpărăm mai mult decît avem nevoie şi să nu umplem chiar în fiecare zi cîte o pubelă întreagă cu deşeuri menajere…

În Finlanda s-a mai dezvoltat şi o reţea de restaurante slow food, precum şi o ecogastronomie, punînd accentul pe produsele proaspete locale şi de sezon. Europa, impulsionată şi de Franţa, se doreşte oricum în avangarda mişcării ecologice mondiale. Mediile de informare ar face bine să popularizeze ceva mai mult iniţiativele responsabile în materie de consum şi comportament cotidian, decît să reia publicităţile iresponsabile ale societăţii de consum.

Recent, la summit-ul G20 de la Osaka, responsabilii europeni s‑au fotografiat împreună cu omologii lor din Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay. Motivul este semnarea unui tratat de liber-schimb cu aceste ţări, considerat „istoric“. De fapt, el este iresponsabil, întrucît va stimula supraproducţia şi va face să circule dintr-o parte în alta a planetei mii de tone de produse care nu sînt indispensabile. Europenii vor putea, de exemplu, să mănînce anual 99.000 de tone de carne de vită provenind din America Latină. În timp ce producătorii de carne europeni vor rămîne cu produsele lor nevîndute. Acest tip de tratat de liber-schimb este departe de a fi durabil.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.