O Europă care a pierdut direcția

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

A luat-o Europa razna? Sau măcar dă semne?

Să ne oprim puţin asupra recentei declaraţii a liderului partidului antieuropean UKIP, din Marea Britanie, Nigel Farage – o declaraţie care a făcut ceva vîlvă prin presa britanică, dar cam atît: politicianul britanic a declarat, într-un interviu, că nu şi-ar dori să aibă vecini români.

Desigur, ştim cine e Nigel Farage: un politician gălăgios, cunoscut pentru accentele lui xenofobe, îndreptate cu precădere împotriva est-europenilor. Nu ar trebui să-l privim ca pe altceva decît ca pe o ciudăţenie a naturii – asta dacă am trăi într-o Europă normală.

Într-o asemenea Europă, poate că o asemenea declaraţie nici nu ar merita discutată, pe considerentul că autorul trebuie să fie puţin dus de-acasă. Sau respectivul ar fi izolat şi ostracizat, dacă el ar reprezenta ceva în spaţiul public. În definitiv, n-ai decît să te muţi unde vrei şi să-ţi alegi ce fel de vecini vrei – există pe lumea asta o sumedenie de agenţii imobiliare care chiar asta îţi oferă, o lume „ideală“, cu vecini pe care poţi să ţi-i alegi. A face însă o declaraţie politică din asta nu mai ţine deloc de civilizaţie.

Problema nu este însă Nigel Farage. Problema este Marea Britanie, acolo unde respectivul nu este nici izolat şi nici ostracizat. Dimpotrivă, UKIP se afla în fruntea intenţiilor de vot la apropiatele alegeri europarlamentare, cu aproape 40%! Şi să nu ne facem iluzii: o asemenea declaraţie nu-i va aduce prejudicii electorale lui Nigel Farage. Mai degrabă îi va mai adăuga nişte procente.

Antieuropeni, xenofobi şi neofascişti au existat dintotdeauna în Europa. Democraţia îi tolerează. Alta este noutatea: că societăţile în care trăiesc nu-i mai tratează ca pe nişte exaltaţi marginali, ci îi votează cu entuziasm. Văd în ei o soluţie.

Vestea bună este că nu deţin majoritatea şi nici nu o vor obţine în viitorul Parlament European. Vestea proastă este că sînt suficient de puternici pentru a se ţine, totuşi, cont de ei.

Iar asta e o veste cît se poate de proastă dacă nu neapărat în perspectiva alegerilor, atunci cu siguranţă în ce priveşte viitorul Uniunii Europene. Şi ne putem întreba dacă nu cumva antieuropenilor li se vor face ceva concesii pe seama românilor, a bulgarilor şi, eventual, a altor est-europeni.

Că nu merităm să ni se întîmple asta o dovedesc multe, dar poate că ar merita să ne oprim asupra unui recent fapt divers petrecut nu în Marea Britanie, ci în Italia.

O crimă abominabilă a avut ca victimă o tînără româncă stabilită în Italia. Autorităţile italiene s-au mişcat repede şi l-au identificat pe suspect. Cazul a făcut carieră la televiziunile româneşti şi este evident că românii au manifestat compasiune pentru victimă şi solidaritate cu familia lovită de această nenorocire.

Dar, spre lauda lor, nu au mers mai departe. Nimeni nu s-a repezit să acuze un popor întreg pentru această crimă oribilă. Cu toate păcatele ei, mass-media din România nu s-a aruncat într-o campanie deşănţată şi populistă. Deşi s-ar fi putut inspira foarte bine din campaniile unor medii europene, inclusiv din Italia.

Să încercăm doar să ne imaginăm ce s-ar fi întîmplat dacă lucrurile ar fi stat invers, adică dacă un psihopat român ar fi făcut o victimă italiană. Cum ar fi reacţionat presa din Peninsulă, mai ales cea din aria de influenţă a lui Berlusconi? Şi ne putem uşor imagina, fiindcă am văzut cu ochii noştri campaniile împotriva românilor, punerea la zid a unei întregi naţiuni.

Cu siguranţă, dreapta italiană (cea extremă şi nu numai) ar fi stors un asemenea subiect pînă la ultima picătură, acum, în pragul alegerilor europene. Adversarii unei Europe deschise, a unei Europe a libertăţilor pentru toţi cetăţenii ei, nu ar fi lăsat să le scape o asemenea mană cerească.

Şi iată că românii aceştia de la marginea Europei au tratat subiectul ca pe un simplu fapt divers – o dramă la nivel individual, dar fără relevanţă la nivelul celor două societăţi. Şi cu atît mai puţin relevantă pentru relaţiile dintre cele două ţări şi naţiuni.

Se spune că un deviaţionist este acela care o ţine tot înainte, în timp ce partidul schimbă direcţia. Nu de alta, dar pare că noi devenim o ameninţare într-o Europă care o ia razna.

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nicusor dan a votat png
„Am votat cum votez de 35 de ani”. Nicușor Dan a vorbit despre importanța referendumului local inițiat de el
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat la urnele de vot pentru referendumul local inițiat de el și turul I al alegerilor prezidențiale. El a declarat că votul la referendum a fost împotriva mafiei imobiliare, iar cel de la prezidențiale pentru „o direcţie occidentală”.
Elena Lasconi la ieșirea din secția de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 Foto captură video
Elena Lasconi: „Am votat pentru o Românie din care să nu mai vrei să pleci! Am adus prăjituri fără «blat»”
Candidata USR la alegerile prezidențiale din 2024, Elena Lasconi, și-a exprimat opțiunea de vot, marcând momentul cu o notă de umor. Aceasta a precizat că nu a venit cu mâinile goale la secția de votare, oferindu-le membrilor comisiei cafea, ceai și prăjituri „fără blat”.
Kelemen Hunor la vot, 2024, foto Facebook jpg
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale: „Am votat vocea raţiunii”
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a votat în localitatea sa natală din Harghita, pentru un „preşedinte protector”, care reprezintă „vocea raţiunii”.
Djokovici Facebook jpg
image png
Ce s-a întâmplat, de fapt, între George Restivan și Silviu Prigoană: „A fost lupta de putere”
Povestea de dragoste dintre Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, pare-se că nu ar fi ajuns la sfârșit, așa cum jurnalista a declarat acum câteva luni. Ce a declarat încă partenerul său de viață, descoperiți din rândurile de mai jos.
CTP
CTP, despre „tăcerea” lui Klaus Iohannis după vot: „Mesajul este limpede: prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat atitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, la ieșirea din secția de votare.
IMG 6959 jpg
Un show în care s-a aruncat prosopul
Spre deosebire de box, unde aruncatul prosopului e semn de abandon, la Sala Palatului, prosoapele au zburat prin aer alimentând parcă energia celui care le lansa. Înnobilate cu amprenta unui artist, aceste râvnite suveniruri au făcut furori în rândul publicului, care a ajuns să le ceară insistent...
GdIokYVXMAA8NSR jfif
Rachetele nord-coreene furnizate Rusiei sunt alimentate de componente vestice: Doar metalul provine din Coreea
Rusia și-a intensificat utilizarea rachetelor balistice nord-coreene în atacurile împotriva Ucrainei, aproximativ o treime din atacurile sale din 2024 implicând aceste arme, potrivit oficialilor militari ucraineni și înregistrările publice analizate de CNN.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Ilie Bolojan a votat la Bihor şi a vorbit cu jurnaliştii „doar din politeţe”
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, curtat de liderii a trei mari partide pentru funcţia de viitor premier al României, a fost primul politician din Bihor care a votat, el prezentându-se la secţie cu un minut înainte de ora 9.