O dilemă biblică

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
O dilemă biblică jpeg

O parabolă din Noul Testament – cea a fiului risipitor (Luca 15: 11-32) – este, în general, percepută unidirecțional, din unghiul pocăinței răsplătite cu iertare. Desigur, acesta rămîne mesajul principal al poveștii. Nimeni nu l-ar putea contesta. Cred totuși că alegoria mai ascunde și alte subtilități demne măcar de o rapidă trecere în revistă. Înainte de a face observațiile în cauză, să ne amintim împreună, pe scurt, conținutul episodului biblic. Spune Iisus că un om avea doi fii. La solicitarea insistentă a băiatului mai tînăr, tatăl le împarte averea, lăsîndu-și astfel progeniturile să ia singure deciziile de viitor. În timp ce fiul mai mare continuă, meticulos, munca părintelui, sporind agoniseala generației anterioare, copilul mai mic pleacă în lume, unde își cheltuiește, iresponsabil, banii în petreceri deocheate. Ca atare, ajunge sărac lipit. Trăiește acum, din greu, îngrijind porcii. În plină suferință, experimentează o revelație. Ce-ar fi să se întoarcă la tatăl său? Fără vreo pretenție, se înțelege. Răul făcut nu ar mai putea fi desfăcut oricum, însă – fie și în postură de servitor –, gîndește tînărul, tot mai întreg s-ar simți pe moșia seniorului decît în sclavia furnizată de ostila străinătate. Prin urmare, într-un tîrziu, revine, spăsit, acasă.

Spre surprinderea nefericitului vagabond, aflînd vestea cea mare, bătrînul, în loc să-și arate supărarea, îl primește cu lacrimi în ochi. Îl îmbrățișează și îl îmbracă în haine noi, cerînd slugilor să înjunghie vițelul cel gras în cinstea petrecerii ce va marca bucuria momentului. Înștiințat de cele petrecute, fiul mai mare (aflat – ca de obicei – la muncă) se mînie grozav și merge la tatăl lui profund tulburat. Zice el: „Iată, de atîția ani îți slujesc și niciodată n-am călcat porunca ta. Și mie /…/ nu mi-ai dat un ied să mă veselesc cu prietenii mei. Dar cînd a venit acest fiu al tău, care ți-a mîncat averea cu desfrînatele, ai înjunghiat pentru el vițelul cel îngrășat“ (29-30). Să admitem că spiritul justițiar din noi ne-ar cam îndemna să rezonăm aici cu bietul om. La prima vedere, din orice unghi te-ai raporta la intriga biblică, nedreptatea sa rămîne strigătoare la cer: muncitorul onest și tăcut pare trecut cu vederea în favoarea zvăpăiatului nestatornic și zgomotos. Tatăl oferă însă o explicație neașteptată, care merită, la rîndu-i, consemnată ad litteram: „Fiule, tu totdeauna ești cu mine și toate ale mele ale tale sînt. Trebuia /…/ să ne veselim și să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat“ (31-32).

Ultima parte a răspunsului – cea referitoare la „fiul risipitor“ (probabil și din cauza conținutului ei metaforic superior) – e, de regulă, supralicitată de comentatori. Păcătosul a recurs la penitență și, asumîndu-și din nou calea dreaptă a existenței, va fi încununat cu iertare și iubire. Evenimentul trebuie așadar celebrat. Logica reacției paterne se situează, pînă la un punct, în parametrii naturali. Dar găsim și altceva în răspunsul bătrînului – în prima sa parte, mai precis –, ceva ce risipește prezumția abia menționatei „nedreptăți“, ceva aproape deloc amintit, din păcate, în interpretările teologice ale narațiunii. Este vorba despre trimiterea la fiul – cum să-l caracterizăm oare? – nerisipitor, trimitere materializată într-o propoziție sumară și nespectaculoasă, plină însă de conotații filozofice abisale: „Tu totdeauna ești cu mine și toate ale mele ale tale sînt“. Ce dragoste mai puternică poate exista pe pămînt decît cea descrisă printr-o remarcă atît de simplă și de exactă? Fiul risipitor se bucură de afecțiunea părintelui inconstant, imprevizibil și, mai ales, incoerent, în intervalurile sporadice ale crizelor sale identitare și ale tensiunilor emoționale culpabilizatoare. Apariția lui e impredictibilă și, de aceea, constituie un eveniment.

Fiul nerisipitor, dimpotrivă, trăiește etern în universul tatălui, cu care devine consubstanțial („toate ale mele ale tale sînt“). Destinul lui – lipsit de triumfalismul lacrimogen și strălucirea sărbătorească – reflectă construcția metodică și durabilă. El face istoria, nicidecum fratele său. Are un rol vital în dinamica lumii, pentru că lumea, în ce dezvăluie ea mai bun, se intersectează cu natura lui primă. Susțin, în concluzie, că acest fiu completamente nesenzațional reprezintă, în fond, personajul principal și, în egală măsură, personajul pozitiv al parabolei christice. Cel puțin asta vrea să ne determine să pricepem tatăl bucuros, pentru o clipă, de întoarcerea copilului rătăcitor.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Foto: Muzeul Național Brukenthal
A treia lucrare de Gustav Klimt, restaurată la Muzeul Național Brukenthal / FOTO
Muzeul Național Brukenthal a finalizat restaurarea unei lucrări de Gustav Klimt din colecția Castelului Peleș. Este a treia lucrare Klimt care ajunge în laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Național Brukenthal.
Calatorie jpg
Greșelile pe care le fac românii atunci când merg în vacanțe la all-inclusive. Obiceiurile la care trebuie să renunți complet
În ultima vreme, vacanțele all-inclusive au devenit de mare interes pentru români. Cu toate acestea, sunt câteva greșeli pe care majoritatea le fac atunci când optează pentru astfel de pachete. Iată obiceiurile la care trebuie să renunți.
ceai de musetel
Cum te ajută mușețelul dacă ai boli de inimă?
Îți place să te relaxezi cu o ceașcă de ceai fierbinte? Dacă da, ar trebui să alegi ceaiul de mușețel, o băutură aromată care nu doar că liniștește, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.
Sursa Calin Georgescu Pe tik Tok jpg
Influencerii TikTok care l-au promovat pe Georgescu fug din România după deschiderea anchetei privind rolul lor în alegeri
Influencerii români de pe TikTok care, în pragul alegerilor prezidențiale din România, au ajutat la propulsarea ultranaționalistului Călin Georgescu fug din țară, urmăriți de autoritățile fiscale care investighează presupusul lor rol în influențarea procesului electoral scrie Politico.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
Războiul hibrid al lui Putin în Europa. Asaltul Rusiei asupra Georgiei și României
În timp ce atenția lumii era captată de evenimentele din Damasc, Kremlinul își adâncea influența în două dintre cele mai vulnerabile state din vecinătatea sa: România și Georgia, scrie Wall Street Journal.
Monedă romană de aur cu efigia lui Brutus (© Numismatica Genevensis SA / news.artnet.com)
Istoria unei monede romane de aur cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Cezar
O monedă romană din aur, foarte rară și cu efigia lui Brutus, cel mai cunoscut dintre asasinii lui Iulius Cezar, a fost vândută la licitație la Geneva, pentru suma de 1,98 milioane de euro, a anunțat Numismatica Genevensis, organizatoarea licitației, potrivit AFP.
repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Titularizare 2025. Calendarul examenului: înscrieri, inspecții, probe. Care este marea noutate
Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic care predă în preuniversitar în anul școlar 2025-2026 a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei, proba scrisă a examenului de Titularizare are loc pe data de 15 iulie 2025.
Selena Gomez, Justin Bieber  foto   Instagram jpg
Cum a întârziat Justin Bieber logodna Selenei Gomez luni de zile
Iubirea vedetei americane pentru producătorul muzical Benny Blanco este cunoscută de toată lumea, însă logodna lor n-a devenit publică decât după câteva luni. De ce?