O creştere economică de un gri strălucitor

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
O creştere economică de un gri strălucitor jpeg

În vremi de prosperitate naivă, cumperi vinul de zi cu zi la sticlă, de la supermarket. Pe ăla de ocazii festive îl iei de la negustori specializaţi, conaisseurs, cu care mai tragi şi o conversaţie despre recolta din anul X sau Y. În vremi de recesiune sau de prosperitate prudentă, o laşi mai moale cu ocaziile şi cauţi un negustor cît mai cinstit şi agreabil, care să îţi poată oferi cel mai bun raport calitate/preţ pentru litrul de vin „la vărsat“, de băut la masă, în familie. Dacă omul mai croieşte şi o conversaţie decentă, cu atît mai bine. Am avut noroc şi, din doar a doua încercare (e drept, la recomandarea unui amic), am găsit „crama“ ideală, aproape de casă şi cu preţuri decente.

În plus, de la obişnuitul „Cum mai merge vînzarea?“, în timp, am ajuns la a discuta despre starea economiei în particular şi a naţiei, în general. Fiind eu un soi de „Gică contra“, de fiecare dată cînd aud discursul avînd ca temei „la noi ca la nimenea, ai noştri fură şi noi sîntem muritori de foame“, îmi şi scormonesc varii contraargumente. De dragul conversaţiei. Ei bine, întrebarea amicului negustor de vin a fost ceva mai nuanţată: „Cum de avem creştere economică mare, dar românii o duc destul de prost? Mai prost decît înainte de criză…“ Nu mă pricep la macroargumentaţie sociologică. Aşa că am ales exemplul foarte local, adică pe mine însumi. Şi mi-am dat seama că, deşi cîştig cam ca înainte, sînt mai mereu la limita cardului şi număr regulat cîte zile mai sînt pînă la salariu. Apoi, mi-am dat seama că am trecut de la prosperitatea naivă de dinainte de 2008 (cu credite, leasing-uri şi vacanţe în străinătate), la o atitudine mult mai prudentă, cu tăieri masive din bugetele pentru vreun televizor nou sau din cel alocat drumurilor spre casa de la ţară. „Consum intern mult mai mic“, i-am spus negustorului.

„Bine, bine, dar unde sînt ăia 5% creştere?“ insistă amicul. Are dreptate. În statisticile UE, România are cea mai mare creştere economică dintre toate cele 28 de state membre: 5,1%, faţă de o medie de un procent la nivelul comunitar. Cîrcotaşii vor spune că a fost meritul lui Dumnezeu, care ne-a dat un an agricol de excepţie. O fi, nu zic nu. Mai este şi exportul performant înspre ţări din zona euro, dar şi înspre pieţe mai îndepărtate. Avem, aşadar, o economie care merge bine, dar consumatori precauţi, care merg mai rar la magazin. I-am zis amicului, luîndu-mă tot pe mine ca exemplu: „Mi-e cam teamă de cheltuieli, recunosc. Şocul de acum trei-patru ani a fost nasol.“ Amîndoi am găsit, apoi, alte argumente: benzinarii povestesc cum „a face plinul“ e mai rar. Mult mai des a devenit „pune de-un milion“. Acum cîţiva ani, la supermarketuri erau cozi de jumătate de oră la raionul care oferea garanţiile pentru electrocasnice. Stăteai la rînd, după un cîrd de cărucioare umplute ochi cu plasme uriaşe şi stive de laptopuri. Acum, la aceleaşi raioane cam sufla vîntul. „Păi, situaţia e cam gri“, conchide omul.

Tot de dragul conversaţiei, îi zic că nu e gri pur şi simplu. E un gri strălucitor, căci Guvernul se laudă cu procentul creşterii economice. Este o rată spectaculoasă, ce să zic… Acelaşi Guvern stă însă prost la capitolul colectării de taxe şi impozite, bugetul naţional pare a fi mereu pe muchie, iar FMI-ul agreează impozitarea suplimentară a benzinei şi motorinei. Fie vorba între noi, cunosc argumentul lor. Prin anii ’90, auzeam de la ei opinii de genul „atîta vreme cît se mai fac ambuteiaje pe DN1 în fiecare week-end înseamnă că România nu este săracă sau benzina nu este suficient de scumpă.“ Opoziţia îi spune Guvernului că se făleşte degeaba, că nu a făcut nimic pentru mediul de afaceri şi se opune accizării suplimentare, spunînd că ar sufoca şi mai tare consumul intern, respectiv cheful românului de a mai cumpăra ceva.

Aşa am ajuns la o concluzie comună: trăim cu prosperitate zgîrcită, adică prudentă, într-o economie cu o creştere economică de un gri strălucitor. 

P.S. Nu vă zic unde este prăvălia, dar cred că vă pot recomanda Feteasca Neagră de Budureasca. E potrivit cu vremurile. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Şiiţi houthi yemeniţi ridică armele în timpul luptelor lângă palatul prezidenţial din  Sanaa Yemen FOTO AP
Previziunea româncei care s-a specializat în analiza Orientului Mijlociu cu șeful CIA. „O să înceapă cu discursuri inflamate și inflamatorii”
Există focare de război care s-ar putea extinde în următoarele decenii, dar în prezent marile puteri nu au interes ca acestea să escaladeze, spune Ioana Constantin Bercean, expertă în Orientul Mijlociu. Cel mai probabil, SUA, chiar și cu Trump, vor avea o politică mai degrabă prundentă în zonă.
furie
Cum îți distruge furia corpul: șapte ore de cortizol în exces
Furia provoacă încordarea mușchilor, mai ales în zona gâtului și umerilor. „Este nevoie de șapte ore pentru ca nivelul de cortizol să revină la normal”, atrage atenția un specialist. Dar ce efecte devastatoare și nebănuite, are, de fapt, furia asupra corpului tău?
noua casa prima casa credit ipotecar
Băncile care acordă cele mai bune credite ipotecare, după sumă, dobândă și condiții de acordare
Creditul ipotecar rămâne una dintre principalele opțiuni pentru românii care doresc să își cumpere o locuință, impunându-se însă ca doritorii să compare dobânda și condițiile de acordare.
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
Fermierii cer aprobarea urgentă a Legii Arendei: proprietarii trebuie să poată face schimb de terenuri
Fermierii solicită parlamentarilor să susţină la vot Legea Arendei, care trebuie aprobat până cel târziu pe 20 noiembrie 2024, promulgat de preşedinte şi publicat în MO până pe 30 noiembrie.
tanara de culoare brasov foto captura jpg
O tânără de culoare a vrut să arate cât de sigură e România și dacă oamenii sunt rasiști. „Asta s-a întâmplat și azi”
Experiența unei vloggerițe de culoare în România a devenit virală pe internet. Tânăra a vrut să descopere România și să afle dacă românii sunt rasiști și a vizitat Bucureștiul și Brașovul.
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Elevii români învață mult, dar degeaba. Cum i-a transformat școala în analfabeți funcțional. Un profesor explică greșelile făcute de sistem
Deși învață foarte mult în timpul școlii, fiind bombardați cu volume impresionante de informații, concepte și teorii, elevii români termină cei 12 ani de studii fără să fi aprofundat mare lucru.
Klaus Iohannis la Consiliul European 13 decembrie 2023 FOTO Presidency jpeg
ANALIZĂ Klaus Iohannis, de zece ani președintele României. Cu ce s-au ales românii după cele două mandate ale sale
De zece ani președinte al României, Klaus Iohannis a fost mai degrabă apreciat pe plan extern, pentru că a reușit să onoreze angajamentele euro-atlantice ale României, însă modul său de comunicare cu românii nu a excelat, ba din contră, consideră specialiștii în politică.
miscarea 4 b jpg
Fără sex, fără întâlniri, fără copii, fără căsătorie: Cum ar putea Mișcarea 4B să schimbe America
Diviziunea de gen a sfâșiat societatea sud-coreeană – și acum aceasta se răspândește și în Statele Unite, scrie Politico.com.
 Louis Jacques Mandé Daguerre foto Wikipedia png
18 noiembrie: Se naște părintele fotografiei, Louis Daguerre și se stinge din viață marea actriță Draga Olteanu-Matei
În ziua de 18 noiembrie s-a născut Louis Jacques Mandé Daguerre, părintele fotografiei, iar mult apreciata actriță Draga Olteanu-Matei s-a stins din viață.