O creştere economică de un gri strălucitor

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
O creştere economică de un gri strălucitor jpeg

În vremi de prosperitate naivă, cumperi vinul de zi cu zi la sticlă, de la supermarket. Pe ăla de ocazii festive îl iei de la negustori specializaţi, conaisseurs, cu care mai tragi şi o conversaţie despre recolta din anul X sau Y. În vremi de recesiune sau de prosperitate prudentă, o laşi mai moale cu ocaziile şi cauţi un negustor cît mai cinstit şi agreabil, care să îţi poată oferi cel mai bun raport calitate/preţ pentru litrul de vin „la vărsat“, de băut la masă, în familie. Dacă omul mai croieşte şi o conversaţie decentă, cu atît mai bine. Am avut noroc şi, din doar a doua încercare (e drept, la recomandarea unui amic), am găsit „crama“ ideală, aproape de casă şi cu preţuri decente.

În plus, de la obişnuitul „Cum mai merge vînzarea?“, în timp, am ajuns la a discuta despre starea economiei în particular şi a naţiei, în general. Fiind eu un soi de „Gică contra“, de fiecare dată cînd aud discursul avînd ca temei „la noi ca la nimenea, ai noştri fură şi noi sîntem muritori de foame“, îmi şi scormonesc varii contraargumente. De dragul conversaţiei. Ei bine, întrebarea amicului negustor de vin a fost ceva mai nuanţată: „Cum de avem creştere economică mare, dar românii o duc destul de prost? Mai prost decît înainte de criză…“ Nu mă pricep la macroargumentaţie sociologică. Aşa că am ales exemplul foarte local, adică pe mine însumi. Şi mi-am dat seama că, deşi cîştig cam ca înainte, sînt mai mereu la limita cardului şi număr regulat cîte zile mai sînt pînă la salariu. Apoi, mi-am dat seama că am trecut de la prosperitatea naivă de dinainte de 2008 (cu credite, leasing-uri şi vacanţe în străinătate), la o atitudine mult mai prudentă, cu tăieri masive din bugetele pentru vreun televizor nou sau din cel alocat drumurilor spre casa de la ţară. „Consum intern mult mai mic“, i-am spus negustorului.

„Bine, bine, dar unde sînt ăia 5% creştere?“ insistă amicul. Are dreptate. În statisticile UE, România are cea mai mare creştere economică dintre toate cele 28 de state membre: 5,1%, faţă de o medie de un procent la nivelul comunitar. Cîrcotaşii vor spune că a fost meritul lui Dumnezeu, care ne-a dat un an agricol de excepţie. O fi, nu zic nu. Mai este şi exportul performant înspre ţări din zona euro, dar şi înspre pieţe mai îndepărtate. Avem, aşadar, o economie care merge bine, dar consumatori precauţi, care merg mai rar la magazin. I-am zis amicului, luîndu-mă tot pe mine ca exemplu: „Mi-e cam teamă de cheltuieli, recunosc. Şocul de acum trei-patru ani a fost nasol.“ Amîndoi am găsit, apoi, alte argumente: benzinarii povestesc cum „a face plinul“ e mai rar. Mult mai des a devenit „pune de-un milion“. Acum cîţiva ani, la supermarketuri erau cozi de jumătate de oră la raionul care oferea garanţiile pentru electrocasnice. Stăteai la rînd, după un cîrd de cărucioare umplute ochi cu plasme uriaşe şi stive de laptopuri. Acum, la aceleaşi raioane cam sufla vîntul. „Păi, situaţia e cam gri“, conchide omul.

Tot de dragul conversaţiei, îi zic că nu e gri pur şi simplu. E un gri strălucitor, căci Guvernul se laudă cu procentul creşterii economice. Este o rată spectaculoasă, ce să zic… Acelaşi Guvern stă însă prost la capitolul colectării de taxe şi impozite, bugetul naţional pare a fi mereu pe muchie, iar FMI-ul agreează impozitarea suplimentară a benzinei şi motorinei. Fie vorba între noi, cunosc argumentul lor. Prin anii ’90, auzeam de la ei opinii de genul „atîta vreme cît se mai fac ambuteiaje pe DN1 în fiecare week-end înseamnă că România nu este săracă sau benzina nu este suficient de scumpă.“ Opoziţia îi spune Guvernului că se făleşte degeaba, că nu a făcut nimic pentru mediul de afaceri şi se opune accizării suplimentare, spunînd că ar sufoca şi mai tare consumul intern, respectiv cheful românului de a mai cumpăra ceva.

Aşa am ajuns la o concluzie comună: trăim cu prosperitate zgîrcită, adică prudentă, într-o economie cu o creştere economică de un gri strălucitor. 

P.S. Nu vă zic unde este prăvălia, dar cred că vă pot recomanda Feteasca Neagră de Budureasca. E potrivit cu vremurile. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

Foto: L. Muntean

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.