O copilărie și o zi

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
O copilărie și o zi jpeg

Istoricii au descoperit tîrziu copilăria ca temă independentă și substanțială de studiu. Cărți de istorie se scriu de 2.500 de ani, dar nu s-au concentrat pe copil și pe viața de familie pînă în secolul 20 (Philippe Ariès, 1960). Arheologii, care au o tradiție de zece ori mai scurtă, au descoperit copilăria în ultima clipă – acum vreo 30 de ani. Mult timp, studiul copilăriei trebuie să li se fi părut o nostimadă: copiii nu luptă în războaie, nu intră în politică, nu fac vînzare/cumpărare. Trei adevăruri cu mărime și lățime, dar care se prăbușesc imediat ce reflectezi un minut. Doar că, e adevărat, pentru minutul ăla e nevoie mai întîi de ani ca să se schimbe cadrul în care gîndești.

Un alt motiv pentru a ignora copilăria ca temă de studiu trebuie să fi fost ideea difuză din capul nostru – plin de idei difuze – că toate copilăriile sînt la fel. Copiii se joacă și cu asta basta. Ele, bineînțeles, nu sînt la fel nici măcar în același oraș, în același secol. De exemplu, lîngă orașul roman Durnovaria (Dorchester) se află un cimitir împărțit în două – ca să nu complic lucrurile o să zic că e împărțit într-o zonă săracă și una bogată. Copiii din ambele erau cam rahitici, dar sufereau de scorbut doar cei din cimitirul bogat, și anume într-o formă severă. De ce? E ceva ce merită investigat aici?

Mai e poate și faptul că istoria și arheologia au fost mult timp controlate aproape în totalitate de bărbați. Chiar și azi, cînd studenții care merg spre arheologie sînt probabil majoritar fete, iar pe șantiere distribuția participanților e destul de echilibrată, de îndată ce numărăm directorii de săpătură, oamenii care iau deciziile și dau banii, vedem că lucrurile nu s-au schimbat deloc așa de mult, mai ales în estul Europei. Mulți dintre acești bărbați nobili încă preferă să studieze război, politică și bani. Subiectele astea grave sînt și ele simpatice, nimic de zis, doar că nu acoperă tot ce înseamnă istoria. Am citit de curînd un articol despre zbîrnîitoare – jucării pe cît de modeste (cioburi rotunjite cu două găuri prin care se trec două sfori), pe atît de răspîndite în antichitate pe toate continentele și aproape mereu identificate drept orice altceva, numai jucării nu. Tare aș vrea să-l văd pe autorul articolului vorbind despre locul și rolul zbîrnîitoarei între jucăriile antice, în fața patriarhilor arheologiei obișnuiți cu mari împărați și mari bătălii.

E adevărat că, pentru a studia copiii în arheologie, chiar trebuie să-i cauți. Din Pompei și Herculaneum, unde găsești tot ce vrei și ce nu vrei de prin casele oamenilor, avem dintre obiectele copiilor doar un leagăn, un biberon și cîteva păpuși. Asta e tot. În antichitate, cultura materială a copiilor e foarte discretă, posesiunile lor nu își exaltă funcția prin formă și culoare. Practic, nu există design pentru copii, iar jucăriile lor sînt adesea confundate cu altceva – de exemplu, cu figurine votive din cultele păgîne. Rar se întîmplă să le dea de gol cîte un detaliu, fie o găurică de care să poți să-ți tragi căluțul cu o sfoară, fie bobițe de teracotă prinse înăuntru ca să zornăie. Cînd găsim obiecte miniaturizate – ca vasele minuscule de ceramică din Danemarca preistorică sau săgețile foarte mici depuse alături de copii –, le atribuim grăbit o funcție rituală. Dar de ce n-am accepta existența veselei și a tacîmurilor pentru păpuși? Ele aveau nevoie să mănînce și în antichitate, așa cum au și azi. E adevărat, desigur, că în antichitate jucăriile (cele neimprovizate) nu erau deloc așa comune, între altele pentru că, spre deosebire de ce se întîmplă azi, atunci copiii se jucau mai mult cu alți copii decît cu jucării.

Un ultim motiv pentru care e greu să scrii despre copii este faptul că poate cele mai importante date arheologice despre ei vin din morminte. Am avut ocazia să văd chiar și arheologi cu experiență coborînd privirea în fața scheletului unui copil. E partea cea mai grea a meseriei. Nu departe e situația cînd se descoperă atelele pentru deformarea treptată a craniului copiilor în primul an de viață, practicată de numeroase culturi vechi – dar e greu de zis aici cît de pronunțat era disconfortul copilului (capacitatea craniană nu se schimbă). Iar alteori macabrul dispare chiar cu totul. Din Scandinavia se cunosc destule cazuri de mastic din gudron de mesteacăn, în care se văd perfect urmele dinților de copii de acum 5-6.000 de ani.

În cazul din urmă, s-ar putea să nici nu fie neapărat vorba de gumă de mestecat. Copiii pregăteau poate masticul pentru înmănușarea uneltelor de silex: ai nevoie, între altele, de un lipici bun pentru coada de lemn. Asta deja e muncă. Există cîteva desene pe cioburi de la Deir el-Medina (secolul XII î.Hr.) care arată un băiat învățîndu-l pe altul cum să lustruiască un mare vas de provizii. Recent, pe ceramica preistorică din nordul Arizonei au fost identificate multe amprente de copii, care deci, contrar așteptărilor, participau activ la producție. Fără să putem generaliza. Învățarea unui meșteșug într-o anumită cultură poate începe pentru un copil înainte de vîrsta la care, într-alta, se termină alăptatul. Copii de cîțiva ani pot fi puși la muncă în secolul al XVIII-lea în Europa noastră, dar, citesc într-un studiu, la cutare populație din Noua Guinee, băieții nu trebuie să facă nici un fel de treabă pînă se căsătoresc.

Închei cu două vorbe despre artă. Ziceam mai sus că avem puține obiecte ale copiilor din orașele îngropate de erupția Vezuviului. Se pot studia însă, plecînd de la analiza desenelor copiilor moderni și mai ales a felului în care ele reflectă dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor, posibilele graffiti făcute de copiii romani. Cele vreo 160 de desene și inscripții stîngace lăsate de copii pe pereții din Pompei și Herculaneum sînt distribuite cam în toate tipurile de camere ale caselor, cu excepția atrium-ului, în care altminteri avem referințe în sursele scrise că se jucau, dar unde probabil supravegherea era cea mai strictă. (O „cameră a copilului” nu exista în antichitate.) Majoritatea sînt însă făcute pe pereții exteriori; cheia romană însă nu prea cred că se putea purta de gît. Animalele cel mai des reprezentate sînt păsările cîntătoare – 15 cazuri (și din ele rezultă că în antichitate existau și păsări cu patru picioare). Copiii înșiși sînt rar reprezentați în arta veche și, încă mai rău, ca și cum ar fi niște mici adulți supărați. Că veni vorba, cunoaștem forma multor mînuțe de copii în pictura parietală din paleolitic și despre ele am mai scris aici: https://www.dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/preistorie-buna-copii.

Dar artiștii antici par să aibă în comun cu istoricii noștri același dezinteres pentru copii. În toată arta Egiptului faraonic, de exemplu, nu există decît vreo două reprezentări de copii care merg de-a bușilea, scenă al cărei eroism era evident trecut cu vederea. În compensație, în Egipt arheologii au găsit niște obiecte extrem de simple, dar absolut neobișnuite: vreo zece biluțe de lut în care fusese închisă o buclă de păr de copil, găsite atît în case, cît și în morminte. Interpretarea lor nu e deloc simplă. Recent s-a scris o lucrare de 400 de pagini despre ele. Nu-l mai studiem numai pe Traian, ci și pe copii – dar tot titanic…

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicușor Dan și CCR FOTO Mediafax
Cine are dreptate în disputa Nicușor Dan vs CCR. Expert: „Să bagatelizezi un principiu liberal atât de important e greu de calificat”
Bogdan Iancu, doctor în drept constituțional și conferențiar la Universitatea București, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce măsură Curtea Constituțională a procedat corect când a respins sesizarea președintelui Nicușor Dan privind unele ambiguități ale „legii Vexler”.
Familia Kennedy Sursa: John F. Kennedy Library / domeniu public
Familia Kennedy: saga unei dinastii între glorie, tragedii și blesteme care încă tulbură America
Familia Kennedy — o dinastie americană marcată de glorie politică și tragedii profunde, al cărei destin continuă să fascineze și să ridice întrebări despre un posibil blestem.
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Îl ai prin casă? Acest obiect din vremea lui Ceaușescu poate valora o mică avere
Deși epoca lui Nicolae Ceaușescu a rămas de mult în urmă, unele obiecte din acea perioadă continuă să atragă atenția colecționarilor. Un exemplu notabil este un album aparent banal, dar care poate aduce posesorului o sumă considerabilă de bani.
Panoramă  Muntele Fiji FOTO Shutterstock jpg
O țară asiatică a creat un birou special pentru a gestiona problemele cu străinii. Motivele din spatele deciziei
Japonia a înființat un birou pentru gestionarea relațiilor cu cetățenii străini, inclusiv turiștii, înainte de alegerile parlamentare de duminică. Problema găsește ecou în țară și se află pe agenda politică.
ochelari magazin optica medicala Foto Shutterstock jpg
Mai este obligat angajatorul să plătească ochelarii angajatului, în contextul măsurilor de austeritate?
Discuțiile legate de obligativitatea angajatorilor de a plăti ochelarii angajaților, în contextul măsurilor de austeritate impuse de Guvern, au luat amploare în ultima perioadă, persoanele interesate întrebându-se dacă este sau nu un beneficiu extrasalarial.
ucraina gif gif
Un clip dramatic arată cât de periculos a devenit câmpul de luptă din Ucraina
Transportul trupelor pe front a devenit la fel de periculos ca menținerea lui întrucât timpul de reacție al dronelor e acum de câteva secunde. E posibil ca ucrainenii să fi găsit totuși o soluție - una la limită, dar care le-ar permite să economisească timp prețios, relatează Euromaidan.
pepeni verzi si galbeni ghimpeteni, olt, iulie 2025   foto arhiva ionut craciun (4) jpeg
Produsul verii, cumpărat de la gheață, aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii. „Am găsit o soluție pentru umbrire”
Unul dintre cele mai cumpărate produse ale verii a fost scos pe piață cu două săptămâni mai târziu decât anul trecut, produsele similare de import afectând profitul fermierilor autohtoni. Va fi în schimb disponibil pentru clienți până aproape de sfârșitul toamnei.
masuri austeritate foto Shutterstock
Lista tuturor măsurilor de austeritate din pachetele 1, 2 și 3. Ce cuprinde reforma administrativă
În ultimele două săptămâni, guvernanții au propus și prezentat o serie de măsuri fiscale, menite să reducă deficitul bugetar și să reorganizeze administrația publică astfel încât să fie reduse drastic cheltuielile statului. Toate aceste măsuri de austeritate sunt cuprinse în 3 pachete.
Stațiunea Băile Herculane  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (31) JPG
Turiștii străini impresionați de Băile Herculane: „Peisajul de altădată e fascinant, dar unele clădiri sunt aproape să se dărâme”
Băile Herculane au redevenit una dintre stațiunile cele mai vizitate din România, dar starea dezolantă a multor clădiri emblematice ale sale continuă să îi îngrijoreze pe turiști.