O convenţie „Trump made“

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Chiar dacă decizia cea mai importantă a Convenţiei republicanilor era incontestabilă şi de toată lumea ştiută (nominalizarea lui Donald Trump drept candidat al partidului în alegerile prezidenţiale din noiembrie), totuşi, Convenţia nu a fost deloc plictisitoare. Convenţia republicană, desfăşurată între 18 şi 21 iulie la Cleveland, a fost un adevărat show Trump. Miliardarul s‑a implicat direct în organizarea evenimentului, după ce a spus că ultima Convenţie republicană, cea din 2012, a fost extrem de plictisitoare. Luminile, decorul, muzicile, micile regii de pe scenă – toate s-au subsumat intenţiei de a avea trei zile de show Trump. La o primă vedere, lista vorbitorilor reflectă amestecătura zestrei electorale pe care bazează miliardarul: vedete din fotbal şi văduve ale unor eroi de război, realizatori de ­talk-show-uri şi oameni de afaceri, pastori şi, evident, rudele lui Trump – toţi copiii plus soţia. Nu vă repeziţi să-l înjuraţi pe Trump pe motiv că-şi bagă familia în faţă. Aşa se face în America. Şi la Convenţia democrată vor vorbi toţi Clintonii. Ceea ce îl diferenţiază, însă, pe Trump este că familia sa nu are doar rolul de sprijin emoţional sau de poză de grup cu bun efect electoral. În cazul lui Trump, deciziile sale majore se iau în familie, cei mai importanţi sfătuitori îi sînt ginerii, nepoţii, verii, copiii şi, mai ales, soţia. Pînă acum, cariera politică a lui Trump este produsul unui efort de familie şi de corporaţie, mai mult decît unul de grup politic. Tendinţa de aristocratizare a politicii americane este, deja, vizibilă de mult timp. Politica americană devine tot mai mult o confruntare între familii, cam cum era în Europa renascentistă. Familia Bush, familia Clinton, familia Kennedy, familia Rockefeller, familia Daley, familia Taft, familia Udall şi multe altele – lor li se adaugă familia Trump, acum – accentuează aparenţa dinastică tot mai pregnantă a politicii americane. La noi, fireşte, i-ar zice nepotism şi presa noastră civică s-ar repezi, într-un elan de moralitate, să facă praf orice asemenea situaţie. Ba mai mult, angajarea rudelor este incriminată de lege în raiul corectitudinii numit România…

Convenţia a început dezgustător. Pentru rugăciunea de început şi binecuvîntare, a fost invitat pastorul Mark Burns, un fervent susţinător al lui Trump, faimos teleevanghelist (în America, există adevărate staruri ale teleevanghelismului, de calibrul laicilor Oprah Winfrey ori Jay Leno). Rugăciunea lui Burns a fost o soioasă pupare în dos a lui Trump şi o vituperare aproape de anatemă a democraţilor; numai mesaj creştin nu a fost aşa-zisa lui binecuvîntare. Am putut vedea încă o dată cît de jos poate fi tîrît numele lui Iisus Hristos cînd este folosit pentru propagandă electorală. Aproape că-L mai răstigneşti încă o dată, cu toate patimile reluate una după alta şi încă ceva pe deasupra. 

Apoi a urmat controversata cuvîntare a Melaniei Trump, care a semănat cam mult cu discursul rostit de Michelle Obama în 2008, la Convenţia democrată de atunci, cînd soţul ei candida la primul mandat de preşedinte al SUA. 

Punctul cel mai fierbinte a fost, însă, discursul lui Ted Cruz, fostul contracandidat al lui Trump în alegerile primare. Senatorul texan, deşi a fost programat să vorbească în Convenţie pentru a-şi exprima public susţinerea lui Trump, nu a făcut ceea ce lumea se aştepta să facă. Dimpotrivă, a îndemnat alegătorii să aleagă, după conştiinţa lor, pe acel candidat care le respectă drepturile şi care respectă Constituţia. Convenţia l-a huiduit şi analiştii s-au pus pe treabă. Au urmat zeci de ore de analiză a atitudinii lui Ted Cruz, plus reacţii de corp ale Partidului Republican, care, prin vocile sale cele mai importante, a dezavuat gestul texanului. Mai toţi analiştii spun că Ted Cruz a mizat pe faptul că acesta va pierde, caz în care el, cel care a vorbit împotriva lui Trump în Convenţia lui Trump, va fi cel mai bine plasat să asume candidatura republicană în 2020. Cruz a vrut să fie un fel de conştiinţă trează a partidului aflat în rătăcire, anume pentru a avea un ascendent moral cînd partidul îşi va reveni, după eşecul lui Trump. Nu neg că acesta ar putea fi calculul politic al lui Cruz. Însă partidele au şi ele memoria lor. Dacă te-ai distanţat de partid într-un moment sensibil, nu te uită şi nici nu te mai sprijină. Rămîne să vedem dacă această Convenţie Trump a fost un asemenea moment în istoria Marelui şi Vechiului Partid. Bineînţeles, dacă Trump cîştigă, Cruz va fi definitiv marginalizat.

Pe de altă parte, tratamentul pe care impetuosul Trump i l-a administrat lui Ted Cruz în campania internă a fost dur şi jignitor, greu de uitat. La un moment dat, în plină campanie internă, simţind o aluzie veninoasă a lui Cruz la adresa soţiei sale, Trump a replicat cu atacuri aprige, unele de-a dreptul nesimţite, la adresa soţiei şi tatălui lui Cruz. După ce Cruz s-a retras din cursa internă, Trump a revenit cu declaraţii politicoase la adresa familiei sale, dar rana din sufletul senatorului, învins şi în partid, nu s-a închis. Într-adevăr, ar fi fost prea mult să-l vedem pe Cruz lăudîndu-l pe Trump. Oricare dintre ceilalţi contracandidaţi din cursa internă o puteau face (au şi făcut-o), pentru că nici unul nu a fost atît de lovit de vorbele lui Trump şi nici unul nu şi-a asumat atît de intens campania anti-Trump în partid. Ted Cruz, însă, chiar nu o putea face. 

Convenţia a mers mai departe şi discursul final, în uralele delegaţilor, a fost al candidatului Donald Trump. Discursul său a încercat să fie orientat spre politici şi soluţii. A fost închegat şi coerent, elocvent şi cuprinzător. A încercat să-i convingă pe toţi votanţii anti-establishment din America (inclusiv pe cei ai lui Bernie Sanders!) că el este candidatul lor. Finala electorală americană e limpede în viziunea lui Trump: el este antisistemul, Hillary Clinton este sistemul. 

Venind de la candidatul opoziţiei, discursul lui Trump era de aşteptat să fie critic şi programatic, în acelaşi timp. Ceea ce i-a ieşit foarte bine magnatului a fost partea critică. Ceea ce nu i-a ieşit prea bine a fost partea constructivă. Trump a reuşit să ofere o imagine catastrofică a Americii: dominată de violenţa străzii pe care e incapabilă să o ţină sub control, vulnerabilizată de valuri de refugiaţi negestionabili care se dovedesc a ascunde nenumăraţi criminali şi terorişti, cu o economie supraimpozitată, care a pierdut locuri de muncă în favoarea altor state ca urmare a unor acorduri de liber-schimb prost negociate, o economie care a dus la creşterea numărului săracilor, o politică externă dezastruoasă etc. Nu prea am înţeles bine cum ar vrea Trump să rezolve aceste probleme, dar am înţeles bine că vrea şi poate să le rezolve – asta a tot spus-o. 

După discursul lui Trump, rămîn cu două impresii, fără legătură una cu cealaltă. Prima. Am putut auzi de nenumărate ori în Convenţia republicană cum sala scanda „La puşcărie!“ („Lock her up!“) de cîte ori cineva pronunţa numele lui Hillary Clinton la tribună. Ştiu că urletul „La puşcărie!“ este unul dintre favoritele gloatei de la noi. Dar nu-mi puteam imagina că delegaţii republicani au ajuns la nivelul gloatei româneşti. În general, ideea de a rezolva disputele politice cu puşcăria îmi displace profund. O consider specifică bolşevismului şi nazismului. Aşadar, deşi pe parcursul Convenţiei ceilalţi vorbitori au încurajat publicul să folosească acest slogan, Trump a reacţionat foarte bine cînd sala a început să strige astfel în timpul discursului său. A făcut un gest menit să potolească imediat scandările şi a spus: „Vreau doar să o învingem în noiembrie“. Delegaţii s-au conformat dorinţei vorbitorului şi nu au mai scandat aşa ceva în timpul discursului său, deşi, repet, „Lock her up!“ a fost una dintre scandările favorite pe parcursul celor trei zile de Convenţie republicană.

A doua impresie. Marile canale media americane au luat la puricat discursul lui Trump imediat după rostire. Nu este un secret că acestea (CNN, The New York Times, Washington Post etc.) sînt împotriva lui Trump, deci puricatul a fost voluptuos. Au descoperit, fireşte, că în multe privinţe Trump nu are dreptate şi a folosit statistica după cum i-a convenit, fără să mintă neapărat. Un exemplu: Trump a spus că rata criminalităţii în primele 50 mari oraşe americane a ajuns la cea mai înaltă cotă din ultimii 25 de ani. Imediat, preşedintele Obama a reacţionat spunînd că, în timpul celui de-al doilea mandat al său, rata criminalităţii în America a fost mai scăzută ca niciodată în istorie. Ironia este că amîndoi au dreptate. Electoratul este deja zăpăcit, şi tot mai zăpăcit va fi pînă cînd va ajunge la cel mai înalt grad de zăpăceală, şi exact în acel moment va merge la vot.

P.S. Văd că Trump îl aplaudă fără rezerve pe Recep Erdogan pentru ceea ce face în Turcia. Nu mă mai miră…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.