O convenţie „Trump made“

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Chiar dacă decizia cea mai importantă a Convenţiei republicanilor era incontestabilă şi de toată lumea ştiută (nominalizarea lui Donald Trump drept candidat al partidului în alegerile prezidenţiale din noiembrie), totuşi, Convenţia nu a fost deloc plictisitoare. Convenţia republicană, desfăşurată între 18 şi 21 iulie la Cleveland, a fost un adevărat show Trump. Miliardarul s‑a implicat direct în organizarea evenimentului, după ce a spus că ultima Convenţie republicană, cea din 2012, a fost extrem de plictisitoare. Luminile, decorul, muzicile, micile regii de pe scenă – toate s-au subsumat intenţiei de a avea trei zile de show Trump. La o primă vedere, lista vorbitorilor reflectă amestecătura zestrei electorale pe care bazează miliardarul: vedete din fotbal şi văduve ale unor eroi de război, realizatori de ­talk-show-uri şi oameni de afaceri, pastori şi, evident, rudele lui Trump – toţi copiii plus soţia. Nu vă repeziţi să-l înjuraţi pe Trump pe motiv că-şi bagă familia în faţă. Aşa se face în America. Şi la Convenţia democrată vor vorbi toţi Clintonii. Ceea ce îl diferenţiază, însă, pe Trump este că familia sa nu are doar rolul de sprijin emoţional sau de poză de grup cu bun efect electoral. În cazul lui Trump, deciziile sale majore se iau în familie, cei mai importanţi sfătuitori îi sînt ginerii, nepoţii, verii, copiii şi, mai ales, soţia. Pînă acum, cariera politică a lui Trump este produsul unui efort de familie şi de corporaţie, mai mult decît unul de grup politic. Tendinţa de aristocratizare a politicii americane este, deja, vizibilă de mult timp. Politica americană devine tot mai mult o confruntare între familii, cam cum era în Europa renascentistă. Familia Bush, familia Clinton, familia Kennedy, familia Rockefeller, familia Daley, familia Taft, familia Udall şi multe altele – lor li se adaugă familia Trump, acum – accentuează aparenţa dinastică tot mai pregnantă a politicii americane. La noi, fireşte, i-ar zice nepotism şi presa noastră civică s-ar repezi, într-un elan de moralitate, să facă praf orice asemenea situaţie. Ba mai mult, angajarea rudelor este incriminată de lege în raiul corectitudinii numit România…

Convenţia a început dezgustător. Pentru rugăciunea de început şi binecuvîntare, a fost invitat pastorul Mark Burns, un fervent susţinător al lui Trump, faimos teleevanghelist (în America, există adevărate staruri ale teleevanghelismului, de calibrul laicilor Oprah Winfrey ori Jay Leno). Rugăciunea lui Burns a fost o soioasă pupare în dos a lui Trump şi o vituperare aproape de anatemă a democraţilor; numai mesaj creştin nu a fost aşa-zisa lui binecuvîntare. Am putut vedea încă o dată cît de jos poate fi tîrît numele lui Iisus Hristos cînd este folosit pentru propagandă electorală. Aproape că-L mai răstigneşti încă o dată, cu toate patimile reluate una după alta şi încă ceva pe deasupra. 

Apoi a urmat controversata cuvîntare a Melaniei Trump, care a semănat cam mult cu discursul rostit de Michelle Obama în 2008, la Convenţia democrată de atunci, cînd soţul ei candida la primul mandat de preşedinte al SUA. 

Punctul cel mai fierbinte a fost, însă, discursul lui Ted Cruz, fostul contracandidat al lui Trump în alegerile primare. Senatorul texan, deşi a fost programat să vorbească în Convenţie pentru a-şi exprima public susţinerea lui Trump, nu a făcut ceea ce lumea se aştepta să facă. Dimpotrivă, a îndemnat alegătorii să aleagă, după conştiinţa lor, pe acel candidat care le respectă drepturile şi care respectă Constituţia. Convenţia l-a huiduit şi analiştii s-au pus pe treabă. Au urmat zeci de ore de analiză a atitudinii lui Ted Cruz, plus reacţii de corp ale Partidului Republican, care, prin vocile sale cele mai importante, a dezavuat gestul texanului. Mai toţi analiştii spun că Ted Cruz a mizat pe faptul că acesta va pierde, caz în care el, cel care a vorbit împotriva lui Trump în Convenţia lui Trump, va fi cel mai bine plasat să asume candidatura republicană în 2020. Cruz a vrut să fie un fel de conştiinţă trează a partidului aflat în rătăcire, anume pentru a avea un ascendent moral cînd partidul îşi va reveni, după eşecul lui Trump. Nu neg că acesta ar putea fi calculul politic al lui Cruz. Însă partidele au şi ele memoria lor. Dacă te-ai distanţat de partid într-un moment sensibil, nu te uită şi nici nu te mai sprijină. Rămîne să vedem dacă această Convenţie Trump a fost un asemenea moment în istoria Marelui şi Vechiului Partid. Bineînţeles, dacă Trump cîştigă, Cruz va fi definitiv marginalizat.

Pe de altă parte, tratamentul pe care impetuosul Trump i l-a administrat lui Ted Cruz în campania internă a fost dur şi jignitor, greu de uitat. La un moment dat, în plină campanie internă, simţind o aluzie veninoasă a lui Cruz la adresa soţiei sale, Trump a replicat cu atacuri aprige, unele de-a dreptul nesimţite, la adresa soţiei şi tatălui lui Cruz. După ce Cruz s-a retras din cursa internă, Trump a revenit cu declaraţii politicoase la adresa familiei sale, dar rana din sufletul senatorului, învins şi în partid, nu s-a închis. Într-adevăr, ar fi fost prea mult să-l vedem pe Cruz lăudîndu-l pe Trump. Oricare dintre ceilalţi contracandidaţi din cursa internă o puteau face (au şi făcut-o), pentru că nici unul nu a fost atît de lovit de vorbele lui Trump şi nici unul nu şi-a asumat atît de intens campania anti-Trump în partid. Ted Cruz, însă, chiar nu o putea face. 

Convenţia a mers mai departe şi discursul final, în uralele delegaţilor, a fost al candidatului Donald Trump. Discursul său a încercat să fie orientat spre politici şi soluţii. A fost închegat şi coerent, elocvent şi cuprinzător. A încercat să-i convingă pe toţi votanţii anti-establishment din America (inclusiv pe cei ai lui Bernie Sanders!) că el este candidatul lor. Finala electorală americană e limpede în viziunea lui Trump: el este antisistemul, Hillary Clinton este sistemul. 

Venind de la candidatul opoziţiei, discursul lui Trump era de aşteptat să fie critic şi programatic, în acelaşi timp. Ceea ce i-a ieşit foarte bine magnatului a fost partea critică. Ceea ce nu i-a ieşit prea bine a fost partea constructivă. Trump a reuşit să ofere o imagine catastrofică a Americii: dominată de violenţa străzii pe care e incapabilă să o ţină sub control, vulnerabilizată de valuri de refugiaţi negestionabili care se dovedesc a ascunde nenumăraţi criminali şi terorişti, cu o economie supraimpozitată, care a pierdut locuri de muncă în favoarea altor state ca urmare a unor acorduri de liber-schimb prost negociate, o economie care a dus la creşterea numărului săracilor, o politică externă dezastruoasă etc. Nu prea am înţeles bine cum ar vrea Trump să rezolve aceste probleme, dar am înţeles bine că vrea şi poate să le rezolve – asta a tot spus-o. 

După discursul lui Trump, rămîn cu două impresii, fără legătură una cu cealaltă. Prima. Am putut auzi de nenumărate ori în Convenţia republicană cum sala scanda „La puşcărie!“ („Lock her up!“) de cîte ori cineva pronunţa numele lui Hillary Clinton la tribună. Ştiu că urletul „La puşcărie!“ este unul dintre favoritele gloatei de la noi. Dar nu-mi puteam imagina că delegaţii republicani au ajuns la nivelul gloatei româneşti. În general, ideea de a rezolva disputele politice cu puşcăria îmi displace profund. O consider specifică bolşevismului şi nazismului. Aşadar, deşi pe parcursul Convenţiei ceilalţi vorbitori au încurajat publicul să folosească acest slogan, Trump a reacţionat foarte bine cînd sala a început să strige astfel în timpul discursului său. A făcut un gest menit să potolească imediat scandările şi a spus: „Vreau doar să o învingem în noiembrie“. Delegaţii s-au conformat dorinţei vorbitorului şi nu au mai scandat aşa ceva în timpul discursului său, deşi, repet, „Lock her up!“ a fost una dintre scandările favorite pe parcursul celor trei zile de Convenţie republicană.

A doua impresie. Marile canale media americane au luat la puricat discursul lui Trump imediat după rostire. Nu este un secret că acestea (CNN, The New York Times, Washington Post etc.) sînt împotriva lui Trump, deci puricatul a fost voluptuos. Au descoperit, fireşte, că în multe privinţe Trump nu are dreptate şi a folosit statistica după cum i-a convenit, fără să mintă neapărat. Un exemplu: Trump a spus că rata criminalităţii în primele 50 mari oraşe americane a ajuns la cea mai înaltă cotă din ultimii 25 de ani. Imediat, preşedintele Obama a reacţionat spunînd că, în timpul celui de-al doilea mandat al său, rata criminalităţii în America a fost mai scăzută ca niciodată în istorie. Ironia este că amîndoi au dreptate. Electoratul este deja zăpăcit, şi tot mai zăpăcit va fi pînă cînd va ajunge la cel mai înalt grad de zăpăceală, şi exact în acel moment va merge la vot.

P.S. Văd că Trump îl aplaudă fără rezerve pe Recep Erdogan pentru ceea ce face în Turcia. Nu mă mai miră…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani ajutor de deces pensie stare de urgenta jpeg
Peste 400.000 de pensii prevăzute de legi speciale au fost încasate în luna noiembrie
413.752 de persoane au încasat, în noiembrie, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
lovitura parta jpg
Lovitura Parta, cea mai ucigătoare tactică de luptă, care i-a năucit inclusiv pe romani. Cum se executa
De-a lungul istoriei, diferite civilizații au inovat strategii militare pentru a domina câmpurile de luptă. Una dintre cele mai temute și devastatoare tactici din Antichitate a fost Lovitura Partă,
receptie hotel
Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern
Industria ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie, reprezentând în acest an aproximativ 6% din PIB, ȋn creștere față de 2023, când a avut o cotă de 5,4%.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Ce este dieta DASH, cea mai căutată în anul 2024
În 2024, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru persoanele care doresc să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să adopte un stil de viață mai echilibrat.
armata legea martiala coreea de sud profimedia jpg
Coreea de Nord îl califică drept „dictator fascist” pe preşedintele sud-coreean, după încercarea sa de a impune legea marţială
Presa din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong Un, considerat el însuşi un dictator de comunitatea internațională, afirmă despre preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol că încearcă să impună o „dictatură fascistă”.
Beyonce, Jay Z  foto   Shutterstock jpg
Prefera adolescentele înainte de Beyoncé. Soțul cântăreței, acuzat de violul unei fete de 13 ani!
Pe vremea când încă nu forma un cuplu cu Beyoncé, Jay-Z avea iubite pe bandă rulantă. Câteva dintre ele minore...
Braiconf Foto facebook
Cel mai mare producător român de cămăşi bărbătești lansează o colecție pentru femei și deschide un magazin online
Cel mai mare producător de cămăşi bărbătești din România, care a închis majoritatea magazinelor fizice în urmă cu patru ani, a anunțat deschiderea unui magazin online și lansarea unei colecții de cămăși pentru femei.
Charalambous jpg
FCSB, ca mielul la tăiere în Germania? Probleme mari de lot pentru campioana României
FCSB merge în Germania pentru meciul de mâine, din Liga Europa, cu Hoffenheim, având mari probleme de lot.
La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, iar BNR estimează o scădere treptată până în 2025
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, cea mai mare valoare din acest an, pe fondul scumpirii alimentelor, produselor nealimentare și serviciilor.