O cafeluță cu garnitură

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Iconofobie jpeg

Un fost profesor al meu mi-a povestit, cu ani în urmă, un episod din tinereţea lui ieşeană, demn de antologat într-o (nescrisă încă) istorie a progresului mentalităţilor (şi chiar al „tehnologiilor“) pe plaiuri mioritice. Era la începutul anilor ’60 şi, dacă vă vine să credeţi, abia atunci debuta prin urbe un obicei apusean (deşi, să recunoaştem, la origine tot oriental), de a merge în oraş, la o cafea. Boierimea locală se delecta, desigur, de secole bune, după cum atestă „izvoarele“, cu minunata licoare, îndeosebi după mesele copioase, dar numai în intimitatea conacelor proprii. Se pare că românii – altfel mari vizitatori de „cîrciumi“ şi „hanuri“ – nu au dezvoltat, în paralel, şi un concept al „cafenelei“, precum europenii vestici, decît tîrziu, în a doua jumătate a secolului trecut. Povestea amintită are ca personaje cîţiva tineri ai acelor ani „proletari“, veniţi, cu burse de stat, la Universitatea din Iași, de prin diverse sate şi cătune moldoveneşti. Deşi studenţi de ceva timp, deruta lor în mediul urban rămînea majoră, adaptarea la standardele „oraşului“ dovedindu-se un proces cultural îndelungat, anevoios şi, frecvent, încărcat de imense primejdii. Profesorul – coleg cu respectivii juni – observase că pînă şi traversarea străzii devenea, pentru unii dintre ei, o veritabilă experienţă iniţiatică.

Pe acest fond, un lucru extraordinar se petrecu într-o seară de toamnă. Un student dintr-o serie mai veche (şi, prin urmare, ceva mai avizată în derularea „misterelor Iaşiului“) abordă, în cămin, grupul de novici cu o relatare năucitoare. Cică, la Mioriţa (loc mitologic pentru studențimea moldavă din mai multe generații), „se băgase cafea la ceaşcă“. „Adică“, explica entuziast omul nostru, „te duci şi comanzi, liniştit, o cafea. Ţi-o aduce ospătarul, frumos, pe tavă, împreună cu un pahar cu apă.“ Toţi ascultau, cu gurile întredeschise, ca şi cum ar fi fost părtaşi la dezvăluirea uneia dintre teribilele enigme ale Universului. Profesorul mi-a mărturisit că îşi construise – încă de pe vremea cînd era „internist“ la „Negruzzi“ – un bun instinct de conservare (în lumea urbană), ce-l ferea de situaţii penibile. Asculta foarte atent astfel de naraţiuni şi îi lăsa mereu pe ceilalţi să pună întrebările încuietoare. Aidoma lui Moromete (aflat în vizită la Bucureşti), prefera să-şi consume mirările în forul său interior, aprobînd orice, fără obligaţia însă de a şi crede totul. Inevitabilul s-a produs şi în acea inubliabilă seară autumnală. Un băietan roşcovan din echipă, cu bujorii sănătăţii rurale în obraji, îl interogă, la un moment dat, neconvins, pe povestitor: „Şi tu vrei să spui că-ţi aduce ăla cafeaua acolo aşa, chiar cu tot ce-i trebuie? Şi cu mămăliguţă caldă, cu tot?...“.

Progresul – o ştie oricine – a fost, dintotdeauna, o chestiune de „naturalizare“ a nefamiliarului la familiar. Nu te poţi aşeza în „evoluţie“ fără a-ţi lua măcar puţin din „autarhia“ atotprotectoare în care încerci să te ascunzi, fie şi pentru un minut în plus, aşa cum faci în dimineţile geroase, cînd ai vrea să amîni ieşirea traumatizantă din plapumă fie şi cu două secunde. Ea – autarhia – este ursuleţul tău de pluş, pe care, precum copiii înspăimîntaţi de întuneric, îl strîngi puternic în braţe, inducîndu-ţi, subliminal, ideea că totul va fi în regulă. Nu sînt biolog şi nici antropolog, dar cred că, ştiinţific vorbind, nu sîntem dotaţi – în ciuda aparenţelor istorice – să ne schimbăm abrupt şi radical. Ceea ce unii numesc „obtuzitate“, alţii „spirit refractar“, iar alţii de-a dreptul „retard“ nu constituie altceva decît un impuls legitim de autoconservare, înscris în codurile noastre genetice de adîncime. Voi găsi semnificaţia noutăţii doar în măsura în care aceasta îmi va explora, delicat, sensurile ataşate deja de mine intervalului obsolet. Înţeleg, altfel zis, „inovatorul“ cu condiţia inexorabilă a prezenţei mele în procesul naşterii sale din „tradiţional“. Cum istoria nu permite – nici măcar în „durata“ ei „lungă“, vorba lui Braudel – desfăşurarea, en détail, a spectacolului evolutiv, atunci eu, ca individ „captiv“ într-un cronotop dat, sînt nevoit să-mi „iau“ codurile tradiţiei cu mine, în momentul în care, sub presiunea timpului, „păşesc“ în progres.

De aceea, afirm cu întreaga convingere: atunci cînd copiii proprii vă vorbesc despre „procesoarele Intel cu 48 de nuclee“, „graphene“, „bioplanturi cerebrale“, „tablet PC-uri“ (sau, mai pe „româneşte“, „iPad-uri“), „tranzistori virtuali nanosferici“, iPhone 6-uri“, „HTML 5“, „cameră foto cu control tactil“, „MP3 Player-e“ (de acum, vai, depășite), „memorie RAM“, „kilobytes“, „megabytes“, „gigabytes“ şi „pixeli“, nu disperaţi! Retrageţi-vă, o clipă, în sine, inspiraţi profund şi apoi zîmbiţi optimist! Viitorul nu arată aşa de rău cum aţi crezut, poate, privind fugitiv la figura nedumerit-interogativă a adolescentului din faţa dumneavoastră. Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

andreea raicu numita termita jpg
De ce i se spune Andreei Raicu „termita”? Este sau nu într-o relație: „Nu mă simt singură niciodată”
Andreea Raicu (47 de ani) a fost invitata lui Teo Trandafir la podcastul acesteia, Gând la gând cu Teo.
politie agent politie jpg
Bărbat acuzat că a lovit o femeie gravidă din cauză că mânca pe o bancă
O femeie însărcinată în luna a noua a fost lovită de un bărbat de 59 de ani, nemulțumit că aceasta mânca pe o bancă din fața unui magazin din Alba Iulia. După ce imaginea sa a fost făcută publică, agresorul s-a predat la Poliție.
Sorin Boţârcă, bancherul arbitru la tenis de masă
Blaturi și la ping-pong. Patru jucători de tenis de masă, prinși cu combinații
Patru jucători de tenis de masă au fost prinși cu nereguli și pedepsiți.
apus foto Firefly Aerospace
Primul videoclip HD al unui apus de soare filmat de pe Lună. Imagini spectaculoase surprinse de sonda Blue Ghost
Înainte de a-și încheia misiunea, sonda Blue Ghost a surprins un apus spectaculos, capturând lumina soarelui stingându-se treptat peste orizontul selenar.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Alimentul popular printre români pe care medicii îl numesc „otrava albă”. Are efecte similare cu drogurile
Nimeni nu poate nega faptul că alimentele moderne sunt delicioase. Cu toate acestea, anumite ingrediente folosite în zilele noastre ne pot provoca probleme serioase de sănătate, mai ales atunci când sunt consumate pe termen lung.
Elon Musk a comentat pe X protestele violente din Marea Britanie FOTO PROFIMEDIA
Elon Musk a atras un miliard de dolari pentru X. Compania revine la evaluarea inițială de 44 de miliarde de dolari
Elon Musk a reușit să atragă aproximativ 1 miliard de dolari într-o nouă rundă de finanțare, ceea ce aduce rețeaua socială X la o evaluare de 44 de miliarde de dolari – exact prețul plătit de Musk la achiziția din 2022.
Statele Unite SUA Uniunea Europeana UE FOTO Shutterstock
Uniunea Europeană închide ușa Statelor Unite în timp ce își propune să construiască un complex militar-industrial
Uniunea Europeană își propune să construiască un complex militar-industrial pentru a descuraja Rusia. Producătorii de armament din Statele Unite sunt excluși din noul plan masiv de cheltuieli pentru apărare.
Petr Pavel Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Liderul de la Praga: Europa este suficient de puternică pentru a ajuta țări precum R. Moldova
Petr Pavel afirmă că lumea trece prin schimbări profunde, iar regulile stabilite după al Doilea Război Mondial sunt contestate de Rusia, China și, recent, de SUA, subliniind că Europa rămâne puternică și capabilă să susțină țări precum Republica Moldova, afirmația fiind făcută în timpul vizitei sale
483895038 1089393443216449 7379865081078196482 n jpg
„Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri” – expoziție la Casa de Cultură a Studenților
Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti din Calea Plevnei nr. 61, Sector 1, găzduiește joi, 10 aprilie 2025, ora 19:00, vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri”.