O agendă indiscutabilă

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Amicul meu nu este vreun autist social sau politic. E destul de implicat în ale cetăţii. A participat la fel de fel de acţiuni caritabile, a fost membru al unui partid istoric în anii ’90, a tot ieşit prin Piaţa Universităţii la demonstraţii şi proteste. În plus, e un tip optimist, plin de umor, pozitiv, fără încrîncenări aiurite sau talibanisme de vreun fel.

De-aia m-am bucurat să nimeresc lîngă el. Ziceam că mai am cu cine să comentez evenimentele la zi, cele fierbinţi, tocate zi de zi pe la tocşouri, numite aşadar că formează agenda publică. Pe lîngă noi, alţi amici, cam la fel cu toţii: vîrste şi condiţii materiale mijlocii, burghezi, familişti, cu copii. Primul subiect ce-mi vine-n cap: Turcescu. „Mă ierţi“, zice prietenul meu. „Nu prea am ce comenta. L-am urmărit o vreme, apoi l-am lăsat în plata Domnului, după fazele cu Orban şi Becali. Nu l-aş fi crezut nici dacă îmi zicea că e gheaţă la Polul Nord.“ Amicul se referea la celebrul interviu cu Gigi Becali, pe capota Maybach-ului, în Piaţa Universităţii, un soi de act „jurnalistic“ prestat pe bani. Grei. Apoi, îmi amintea şi de celălalt moment, aproape la fel de faimos, în care Robert a încercat să îl linşeze mediatic pe Ludovic Orban, în urma unui banal accident de circulaţie, şi i-a înregistrat o convorbire telefonică pe care a difuzat-o pe post. Nici una dintre acţiuni nu avea legătură cu jurnalismul. „Eh, o fi avut legătură cu agenturili pentru care lucra“, zîmbeşte amicul şi încearcă să schimbe vorba, dînd din mînă a lehamite.

„Sobaru!“ zic eu, sperînd să reintru în conversaţie (da, cam ca Sveik). „Trist! Subiect de film mai degrabă decît de dezbateri la televizor“, îmi răspunde. „Un om lovit de soartă, cu un ghinion fantastic, care a cedat nervos. Dacă aş fi la Hollywood şi aş avea talent, cred că i-aş transforma povestea într-un scenariu destul de bun. Ar avea de toate: dramă, lacrimi, suişuri, coborîşuri, deznădejde, speranţă, faimă de-un sfert de oră, manipulare media, cinism editorial. Ar avea de toate, cu excepţia finalului. La Hollywood, ar trebui să îi trag un happy-end. Nu ştiu dacă e posibil. Tot cinic vorbind, este un fapt divers ceva mai răsărit.“ Nu am a-l contrazice. Toate smucelile scrîşnite de moderatorii unor dezbateri televizate în încercarea de a generaliza şi de a face din gestul lui Adrian Sobaru ceva utilizabil în campania electorală au eşuat în interminabila răfuială dintre B1 şi Antena 3. Cu rare excepţii – nici un act jurnalistic, nici în cazul ăsta. Ce să comentezi, ce să dezbaţi? Un caz trist, atît. Amicul încearcă din nou să schimbe subiectul.

Ce să mai zic? Am zis: „Microsoft!“ Ciubucul pe care ei l-ar fi plătit în conturile a opt miniştri români, adică. Amicul este, repet, un bun cunoscător al vieţii publice. A cunoscut personal mai mulţi politicieni decît media. V-am spus doar că a activat şi la nivel de organizaţie locală, într-un partid istoric. „Lista acuzaţilor mi se pare neverosimilă. Sînt acolo nume despre care nu s-a auzit niciodată că ar fi luat. Fie vorba între noi, indiferent de ce scrie presa, de dezvăluirile mai mult sau mai puţin direcţionate cu privire la corupţia din mediile de afaceri şi politice la nivel naţional sau local, se «cam ştie» cine ia şi cine nu, în administraţie. În cazul cu Microsoft e ceva ce nu se potriveşte: prezenţa unor anumite nume printre cei acuzaţi.“ Tind să fiu de acord. Nici eu nu îi văd pe Andronescu, Funeriu, Tănăsescu sau Ţicău spălînd bani obţinuţi din oarece şpăgi. Nu e plauzibil. Amicul are emoţii. „Ar fi păcat să asistăm la un flaps al DNA-ului tocmai acum, cînd credibilitatea îi este în creştere.“ În plus, atît de imprudent să fie Microsoft? Odată dovedită cîrdăşia, gigantul american ar avea mari probleme la el acasă: amenzi substanţiale şi investigaţii penale care pot aduce închisoarea pentru cei vinovaţi. Neclară afacere.

Aşa am constatat că sîntem în criză de subiecte publice. Că nu prea avem, cum s-ar zice, „agendă la zi“. Se poate ca amicul să nu fi avut chef de vorbă. În fond, eram la o nuntă şi muzica era destul de tare. Greu să dezbaţi „agende“ în atari condiţii. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Franța își pune la bătaie cele 300 de rachete nucleare pentru a apăra Europa. Moscova amenință cu scufundarea Insulelor britanice
Europa ar putea fi pregătită să creeze o umbrelă de protecție nucleară în fața Rusiei, formată din 300 de rachete balistice franceze.
image
Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială.
image
Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
Sute de mii de familii din România s-au îmbogățit în anii 90, la scurt timp după Revoluție, în timp ce milioane sărăceau de la o zi la alta. Pentru asta, oamenii stăteau la cozi și noapte ca să își depună banii la Caritas, iar câteva săptămâni mai târziu ridicau o sumă de opt ori mai mare

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.