O agendă indiscutabilă

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Amicul meu nu este vreun autist social sau politic. E destul de implicat în ale cetăţii. A participat la fel de fel de acţiuni caritabile, a fost membru al unui partid istoric în anii ’90, a tot ieşit prin Piaţa Universităţii la demonstraţii şi proteste. În plus, e un tip optimist, plin de umor, pozitiv, fără încrîncenări aiurite sau talibanisme de vreun fel.

De-aia m-am bucurat să nimeresc lîngă el. Ziceam că mai am cu cine să comentez evenimentele la zi, cele fierbinţi, tocate zi de zi pe la tocşouri, numite aşadar că formează agenda publică. Pe lîngă noi, alţi amici, cam la fel cu toţii: vîrste şi condiţii materiale mijlocii, burghezi, familişti, cu copii. Primul subiect ce-mi vine-n cap: Turcescu. „Mă ierţi“, zice prietenul meu. „Nu prea am ce comenta. L-am urmărit o vreme, apoi l-am lăsat în plata Domnului, după fazele cu Orban şi Becali. Nu l-aş fi crezut nici dacă îmi zicea că e gheaţă la Polul Nord.“ Amicul se referea la celebrul interviu cu Gigi Becali, pe capota Maybach-ului, în Piaţa Universităţii, un soi de act „jurnalistic“ prestat pe bani. Grei. Apoi, îmi amintea şi de celălalt moment, aproape la fel de faimos, în care Robert a încercat să îl linşeze mediatic pe Ludovic Orban, în urma unui banal accident de circulaţie, şi i-a înregistrat o convorbire telefonică pe care a difuzat-o pe post. Nici una dintre acţiuni nu avea legătură cu jurnalismul. „Eh, o fi avut legătură cu agenturili pentru care lucra“, zîmbeşte amicul şi încearcă să schimbe vorba, dînd din mînă a lehamite.

„Sobaru!“ zic eu, sperînd să reintru în conversaţie (da, cam ca Sveik). „Trist! Subiect de film mai degrabă decît de dezbateri la televizor“, îmi răspunde. „Un om lovit de soartă, cu un ghinion fantastic, care a cedat nervos. Dacă aş fi la Hollywood şi aş avea talent, cred că i-aş transforma povestea într-un scenariu destul de bun. Ar avea de toate: dramă, lacrimi, suişuri, coborîşuri, deznădejde, speranţă, faimă de-un sfert de oră, manipulare media, cinism editorial. Ar avea de toate, cu excepţia finalului. La Hollywood, ar trebui să îi trag un happy-end. Nu ştiu dacă e posibil. Tot cinic vorbind, este un fapt divers ceva mai răsărit.“ Nu am a-l contrazice. Toate smucelile scrîşnite de moderatorii unor dezbateri televizate în încercarea de a generaliza şi de a face din gestul lui Adrian Sobaru ceva utilizabil în campania electorală au eşuat în interminabila răfuială dintre B1 şi Antena 3. Cu rare excepţii – nici un act jurnalistic, nici în cazul ăsta. Ce să comentezi, ce să dezbaţi? Un caz trist, atît. Amicul încearcă din nou să schimbe subiectul.

Ce să mai zic? Am zis: „Microsoft!“ Ciubucul pe care ei l-ar fi plătit în conturile a opt miniştri români, adică. Amicul este, repet, un bun cunoscător al vieţii publice. A cunoscut personal mai mulţi politicieni decît media. V-am spus doar că a activat şi la nivel de organizaţie locală, într-un partid istoric. „Lista acuzaţilor mi se pare neverosimilă. Sînt acolo nume despre care nu s-a auzit niciodată că ar fi luat. Fie vorba între noi, indiferent de ce scrie presa, de dezvăluirile mai mult sau mai puţin direcţionate cu privire la corupţia din mediile de afaceri şi politice la nivel naţional sau local, se «cam ştie» cine ia şi cine nu, în administraţie. În cazul cu Microsoft e ceva ce nu se potriveşte: prezenţa unor anumite nume printre cei acuzaţi.“ Tind să fiu de acord. Nici eu nu îi văd pe Andronescu, Funeriu, Tănăsescu sau Ţicău spălînd bani obţinuţi din oarece şpăgi. Nu e plauzibil. Amicul are emoţii. „Ar fi păcat să asistăm la un flaps al DNA-ului tocmai acum, cînd credibilitatea îi este în creştere.“ În plus, atît de imprudent să fie Microsoft? Odată dovedită cîrdăşia, gigantul american ar avea mari probleme la el acasă: amenzi substanţiale şi investigaţii penale care pot aduce închisoarea pentru cei vinovaţi. Neclară afacere.

Aşa am constatat că sîntem în criză de subiecte publice. Că nu prea avem, cum s-ar zice, „agendă la zi“. Se poate ca amicul să nu fi avut chef de vorbă. În fond, eram la o nuntă şi muzica era destul de tare. Greu să dezbaţi „agende“ în atari condiţii. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.