„Numai omu’ care-i mort...“

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

„…nu ştie ce-i ăla sport!“ Așa scrie pe ușa redacției Sport de la TVR. Glumița lor m-a pus pe gînduri și m-am apucat să număr performanțele (în continuă scădere) ale noastre, ale românilor, pe la toate disciplinele sportive. Ținînd cont, evident, de excepțiile de rigoare.

Acum ceva vreme, după Olimpiada de la Londra, m-am apucat cumva în joacă să compar clasamentul pe țări, la medalii, cu indicele de performanță universitară. Am găsit o tulburătoare coincidență, atunci cînd am eliminat abaterile statistice. Acestea țin de țara-gazdă a Jocurilor (ușor avantajată în cam toate cazurile) sau de regimul de subvenție financiară de dragul propagandei (ca în cazul unor țări precum Kazahstanul sau chiar Rusia, într-o oarecare măsură). Nu m-am putut abține să constat că țările cu performanțe sportive au un excelent indice al calității învățămîntului și, evident, sînt printre statele care stau foarte bine în statisticile productivității și competitivității economice.

Apoi, cu amar, m-am uitat în jurul meu, adică în București, și m-a apucat jalea! Cam tot ce înseamnă baze sportive este eliminat sau în curs de eliminare. Investițiile ultimilor ani mai degrabă distrug decît construiesc. Elimină în loc să adauge. Stadionul Ghencea este afară din circuit pentru că Gigi Becali s-a certat cu Armata. În schimb, Complexul Dinamo e construit și renovat. Ei sînt excepția. La Complexul Triumf s-a investit în terenul central de rugby. În schimb, Parcul Copilului arăta acum doi ani exact ca acum 30, cînd subsemnatul juca pentru juniorii de la Grivița Roșie. Pînă și robinetele dușurilor erau aceleași, iar petele de igrasie din vestiare decorau incinta din aceleași poziții. Pînă aici, una caldă, una rece. Numai că intru acum în enumerarea privatizărilor din domeniu. Voinicelul (sectorul 3) este parteneriat public-privat și oferă generos terenuri de tenis și minifotbal mai degrabă corporățeilor. De faimoasa (fostă) bază Cutezătorii, ce să mai zicem? A devenit megacelebră de cînd cu fostul tenisman Pescariu, implicat pînă peste cap în tot soiul de transferuri de comisioane, denunțuri, anchete penale. O bucată din terenul aferent fostului patinoar Flamaropol a fost utilizată întru buna dezvoltare profitabilă a unor activități cu caracter parțial sportiv. Fie vorba între noi, tocmai această tranzacție a întîrziat lucrările la noul patinoar cu aproape un an. La prima vedere, implicarea banului privat în sport pare un lucru bun, dezirabil. Necazul este că același capital se îndreaptă (firesc!) numai către zonele care pot aduce profit. Profit ai cînd ai clienți. Așa că se umplu Capitala cu piscinuțe de lux (nici una de mărime olimpică, alea sînt prea scumpe) și terenuri de tenis și minifotbal. Toate dedicate uzului aproape exclusiv al băieților și fetelor care au căpătat cîte ceva din fructele financiare ale tranziției. Am altă excepție de adăugat: fostul Complex Granitul, acum numit „Ion Țiriac“, după numele celui care l-a renovat. Acolo, copiii din sectorul 2 au unde bate mingea, pe gratis.

Mult mai rău stăm acolo unde Primăria Capitalei a decis să se implice forțos, puternic, spectaculos. Arena Națională a trecut prin peripețiile ultracunoscute și, oricum, este subutilizată. Sala Polivalentă este un proiect înghețat, încurcat în ițe legale și administrative. Patinoarul este, în fine, pornit spre demolare, cu o întîrziere de (numai) doi ani! Prin comparație, cu chiu, cu vai, Ministerul Sportului a reușit să mai cîrpească și să țină cît de cît în funcțiune bruma de baze sportive care i-au mai rămas.

Dacă la toate astea mai adăugăm lipsa oricărei strategii coerente de formare de cadre sau măcar de păstrare a lor în țară, nu trebuie să ne mai mire că (vorba colegei mele Alina Alexoi) în sala unde s-au desfășurat Campionatele Mondiale de gimnastică s a vorbit mai mult limba română decît altă limbă, pe la delegațiile naționale, dar fetele din România nu s-au calificat la Olimpiadă.

Așa că propun o modificare lozincii de pe ușă: „Numai statu’ care-i mort nu știe ce-i ăla sport!“

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA
Bătălia pentru Donețk. Ucraina a numit un nou comandant pe frontul din regiune, în timp ce trupele se retrag din zone cheie
Retragerile strategice din zone precum Kurahove și Pokrovsk vin pe fondul dificultăților majore, în contextul avansului rusesc spre noduri logistice cheie.
Meteorologii anunță cod galben  de vânt puternic în 35 de județe ale țării jpeg
Vremea duminică, 15 decembrie. Mai multe județe sunt sub Cod galben de ceață și vânt puternic
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineața avertizări Cod galben de vânt puternic și ceață pentru mai multe județe din țară.
Mango Mannheim O6 jpg
Fondatorul lanțului de magazine Mango a murit după ce a căzut de pe o stâncă
Fondatorul lanţului spaniol de produse textile Mango, Isak Andic, a murit într-un accident în Spania, a anunţat compania, relatează agenţiile internaţionale de presă. Isak Andic avea 71
Craciun copii jpg
Cum contribuie Crăciunul la sănătatea psihologică a copiilor
Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din întreaga lume. Pe lângă luminițele din brad, podoabele și cadourile mult așteptate de la Moș Crăciun, această sărbătoare constituie un prilej de petrecere a timpului în familie și contribuie la menținerea unei stări de optimism și liniște, a
banner Iulia Albu
Iulia Albu, mesaj pentru toți romanii în preajma sărbătorilor de iarnă: „Anul acesta, de Crăciun...”
Sărbătorile de Crăciun sunt un prilej fantastic pentru majoritatea românilor de a se reuni cu familia și persoanele dragi. Cu doar câteva zile înainte, Iulia Albu vine în atenția oamenilor cu sfaturi prețioase. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
Scena  mortii lui decebal Eikipedia common jpg
Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Unde se afla locul plin de secrete, considerat un oraș sfânt al dacilor
După descoperirea în 1965 a unui monument funerar care oferea informații despre sfârșitul lui Decebal, înfrânt de romani, oamenii de știință au căutat noi indicii despre locul misterios numit Ranisstorum, de numele căruia se leagă moartea regelui dac.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.