Nu vreau să investesc la bursă!

Publicat în Dilema Veche nr. 509 din 14-20 noiembrie 2013
Nu vreau să investesc la bursă! jpeg

„Alo, bună ziua. Domnul Giurgiu?“
„Da, eu sînt.“
„Domnule Giurgiu, aveţi două minute pentru a sta puţin de vorbă?“ (sînt deja în alertă)
„Depinde de subiect. Ce doriţi să discutăm?“
„Domnule Giurgiu, sînt de la firma Fîsss_Invest, lider global pe pieţele de capital mondiale“ (devin brusc enervat, am experienţă, bănuiesc ce urmează), „şi aş dori să purtăm o discuţie despre oportunităţi incredibile de investiţii pe piaţa de valori.“
„Ce vă face să credeţi că mă interesează să conversez pe acest subiect?“ (întreb să mă aflu în treabă; ştiu deja ce va urma)
„Păi, dumneavoastră sînteţi un om de afaceri, preocupat de orice oportunitate de a cîştiga bani, de a face un profit“, îmi spune vocea care se prezintă a fi de la Fîsss_Invest. „Ciudat. Nu mă interesează afacerile pe piaţa de capital, nu am bani de investit. De unde aveţi numele meu?“

De aici, încep variantele de răspuns. Cel mai des mi se spune: „Dintr-o bază de date.“ Eu întreb, ca prostul: „Ce bază de date? De unde şi pînă unde?“ De aici- încolo, încep să curgă replici diverse: „Nu ştiu, e de la firmă, şefii ştiu, eu nu am nici o informaţie“ este cel mai des auzit răspuns. Pe locul 2 vine cel cu „Vă ştim de la Registrul Comerţului.“ Aici am o replică simplă: „Drăguţă, minţi de îngheaţă apele. Nu am avut în viaţa mea vreo firmă, nu am fost acţionar nicăieri, astfel încît deduc faptul că eşti, de fapt, un escroc. Nu ai cum să îmi ştii numele de la Registrul Comerţului.“ Se lasă o oarecare linişte de două-trei secunde, după care, cu un tupeu impresionant, sînt atenţionat asupra faptului că nu ei vor face investiţia, ci eu. Ei doar mă vor ajuta cu informaţii pertinente, la ordinea zilei, despre mersul pieţelor globale. Nici un cuvînt asupra faptului că, de fapt, nu mi-au găsit numele prin Registrul Comerţului. Alt răspuns nostim auzit a fost: „Domnule Giurgiu, ne-am cunoscut la un eveniment cultural.“ Evident, replica îmi vine de la sine: „Stimate domnule, eu nu calc pe la evenimente culturale. Nu am fost la teatru de pe vremea lui Ceauşescu, Opera nu ştiu unde e, iar lansări de carte nu servesc, căci mi-e teamă de suflul rachetei în zona de lansare.“ Domn’le, jumătate dintre ei nu se prind! Rămîn la telefon, nu mă înjură de mamă şi continuă să încerce a mă convinge că Fîsss_Invest (lider global pe pieţele mondiale de capital) este oportunitatea optimă de îmbogăţire rapidă, fără dureri de cap. Condiţia? Să le dau lor pe mînă banii mei, cum s-ar zice, iar ei să îi investească înţelept şi să îmi returneze un profit nemaivăzut!

În funcţie de dispoziţia (mea) din ziua respectivă, de aici încolo, conversaţia evoluează spre soluţia amiabilă („Nu mă interesează nici un fel de investiţie, uitaţi-mă şi nu mă mai sunaţi.“) sau spre cea relativ ameninţătoare („Stimabile, informează, te rog, pe şefii matale că acum îmi oferiţi produse şi servicii nesolicitate, utilizînd în acest scop date cu caracter personal, ceea ce este ilegal şi, dacă mă mai sunaţi o singură dată, vă veţi trezi cu ditai reclamaţia penală şi cu procurorii la uşa firmei voastre de garsonieră, de profil global şi cu mare renume pe pieţele mondiale de capital.“) De fiecare dată, îmi doresc să fie ultimul apel din partea lui Fîsss_Invest. Deşartă speranţă! Am o medie de patru-cinci asemenea apeluri – săptămînal! Nimic nu funcţionează: nici ameninţările cu procuratura, nici vorba bună. În ultima vreme, am constatat că sînt mai multe voci feminine decît masculine, şi că ele (vocile, carevasăzică), îmi solicită o întrevedere între patru ochi, într-un loc de mine ales, pentru a mi se explica într-o manieră personalizată – ha, chiar aşa! – care sînt avantajele investiţiilor prin intermediul firmei respective…

Am o singură nelămurire: de unde mi se trage? La promoţiile de la supermarket-uri livrez întotdeauna numere false de telefon, iar cont de Facebook nu am! De unde mama naibii şi-au închipuit ăştia că eu aş vrea să cumpăr acţiuni Apple la bursa din New York, prin intermediul lui Fîsss_Invest? Fiind ei aşa de bine informaţi, cum de nu au aflat că eu, de fapt, sînt un amărît de bugetar, salariat la Televiziunea publică? Cred că, de fapt, ei sînt nişte simpli escroci. Dumneavoastră ce ziceţi?  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

catuse arest 3 jpeg
Pistolarul din Maramureș, arestat preventiv. Și-a împușcat rivalul, orbit de gelozie
Bărbatul din Maramureș care a tras patru focuri de armă într-un tânăr a fost arestat preventiv. El este acuzat de tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept.
Regele Charles al III-lea FOTO Getty Images
Cifrul regal al regelui Charles al III-lea, dezvăluit. Cum arată FOTO
Monograma combină inițialele sale „C” și „R” de la „Rex”, cuvântul latin pentru rege, plus III de la cel de-al treilea rege Charles. Cifrul înlocuiește „E II R” al reginei Elisabeta a II-a.
Toma Petcu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cearta PNL-PSD pe închiderea minelor: cum justifica liberalii votul din Parlament
PNL susține că PSD dezinformează și vrea să speculeze subiectul închiderelor a două mine, proces întins însă pe durata a patru ani, în care se poate reveni asupra deciziei.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.