Nu mi-e ruşine!

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Nu mi e ruşine! jpeg

Cer scuze anticipat pentru pledoaria din acest articol. Încerc să îl ţin în limitele rezonabile ale unei obiectivităţi care nu poate să-mi fie deplină. Pe scurt, voi scrie despre TVR şi despre recentele atacuri din partea unor televiziuni „dinamice“ care funcţionează „în două camere“.

În primul rînd, înţeleg prea puţin violenţa limbajului folosit. „Antenele“ şi B1 au organizat un soi de festival naţional de aprecieri crunte la adresa televiziunii publice (nu de stat, cum zise domnul preşedinte Băsescu). S-au întrecut în a „demasca“ incompetenţa, corupţia, aservirea politică şi alte alea, utilizînd drăgălăşeniile pe care le adresează, de obicei, politicienilor. Cred că nu au putut ieşi din reflexul „tigăii cu teflon iminente-n cap“ cu care îşi tratează, de obicei, subiectul aprecierilor. Robert Turcescu a depăşit orice limită, titrînd „TVR – Ruşine naţională“, mare, pe ecran.

Zic, şi eu, ca Moise Guran: „Pe mine nu m-a trimis mama la şcoală pentru a fi ruşine naţională“. Am fost, e drept, „trădător naţional“ într-o listă vadimiană, prin 1992 (dar vecinii de listă mă onorau, aşa că nu m-a deranjat de nici un fel). Am un serviciu (la TVR) şi un orgoliu (de ziarist care încearcă să-şi facă meseria cît mai onest cu putinţă). De aceea, reacţionez, în paginile unei gazde îngăduitoare precum Dilema veche.

În primul rînd, politizarea. Mă simt cumva vinovat faţă de colegii de la Ştiri. Ani la rînd, enervat de acuzele de politizare şi de reclamatele parti pris-uri, i-am tot condamnat. Ei oricum sînt un fel de stat în stat, sînt „altfel“ decît noi. Îmi cer scuze. Acolo, la Ştiri în TVR sînt oameni ca Adelin Petrişor, Mihai Rădulescu sau Ioana Dumitrescu. Ei sînt jurnalişti profesionişti, îşi fac meseria la cele mai înalte niveluri posibile în România şi nu mi-e jenă cu ei. Defel. Pe lîngă ei – alţi colegi care fac zi de zi ştiri corecte, fără greşeli gramaticale, încercînd să găsească Importantul, nu Senzaţionalul. Pe lîngă ei, e drept, o dată la un ciclu electoral, vin „paraşutaţii“. Foştii „lipitori de afişe“ din jurnalism (da, avem aşa ceva în breaslă, ce vă miră?), cărora li se livrează spaţii de prime time pentru a sluji patronul. Nu sînt mulţi, cam cinci-şase la fiecare schimbare de putere. Vin, îşi fac datoria faţă de sponsor, apoi pleacă atunci cînd pleacă şi partidul, bombănind în cor „politizarea“ TVR (parte dintre ei au înjurat la greu TVR, cerînd desfiinţarea, exact zilele astea). „Vieţaşii“, precum Mihai sau Ioana, nu au de ales. Ei rămîn să îşi facă meseria, indiferent de partidul la putere. Credeţi că le este uşor? Le este la fel de greu ca oricărui funcţionar de la vreo agenţie de stat sau minister, cînd „lipitorii de afişe“ le devin şefi pentru perioade cuprinse între şase luni şi doi-trei ani.

În plus, cine acuză „politizarea“? Păi, exact cei care ne fac peisajul audiovizual nesuferit de ceva vreme încoace: posturile de televiziune angajate crunt în lupta politică. Unii – la putere (Antenele), alţii – în opoziţie (B1). De ce oare singura televiziune care îşi vede de menirea ei de televiziune comercială (PRO TV) nu a intrat în respectivul cor? Simplu. Ei nu par a avea mize propagandistice. Produc excelente emisiuni de divertisment, de foarte bună calitate profesională (tip Vocea României), publicistică pentru care îi invidiez (România, te iubesc), ba chiar l-au sedus pe Dan C. Mihăilescu să lucreze pentru ei. De fapt, Dan C. este singurul om din zona emisiunilor culturale care lipseşte din „panoplia“ TVR. Restul, fie au fost, fie sînt prezenţi cu emisiuni pe unul dintre canalele televiziunii publice.

Revin: de ce ar fi TVR o ruşine naţională? În opinia preşedintelui, este clar. O televiziune trebuie să fie „dinamică“, lucrînd în „două camere“. Îi atrag atenţia cît de respectuos pot că acelea nu sînt televiziuni. Acelea sînt locuri unde se face radio filmat. Tocşouri cu nişte capete vorbitoare care enunţă cestiuni cvasiprevizibile, în linia editorială megaprevizibilă a unui patron aflat fie la putere, fie în opoziţie. Aceea nu este presă. Este propagandă. În final, vă provoc şi afirm: TVR este (cu excepţiile PRO TV enunţate mai sus) cea mai bună televiziune din România. Vă rog să mă contraziceţi. Cu argumente, dacă se poate!

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Radu Mirică s-a sinucis
Tânărul chirurg Radu Mirică s-a sinucis. Mesajul trimis soției înainte de gestul fatal
Un medic s-a sinucis, joi, aruncându-se de pe un bloc din Pantelimon, în zona Mega Mall. Totul s-ar fi întâmplat,în jurul orei 10:15, iar Poliția Capitalei și Ambulanța au fost anunțate imediat de trecători prin intermediul Serviciului 112.
bai ocna3 jpg
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, în probe tehnologice. Stațiunea balneară a fost construită cu 7 milioane de euro VIDEO
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, investiție în valoare de circa 7 milioane de euro, a intrat în etapa de final a investiției. Constructorul a demarat procedura probelor tehnologice.
un elev a fost incatusat in fata colegilor captura facebook 1 jpg
Trei elevi din Bihor au intrat băuţi în şcoală. Un adolescent a fost încătuşat de polițiști VIDEO
Trei elevi din Bihor au intrat băuţi în şcoală, înjurându-şi colegii şi cadrele didactice. Profesorii au cerut ajutorul Poliţiei, iar unul dintre adolescenţi a fost scos în cătuşe şi condus la Poliţie.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.