Nu mi-e ruşine!

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Nu mi e ruşine! jpeg

Cer scuze anticipat pentru pledoaria din acest articol. Încerc să îl ţin în limitele rezonabile ale unei obiectivităţi care nu poate să-mi fie deplină. Pe scurt, voi scrie despre TVR şi despre recentele atacuri din partea unor televiziuni „dinamice“ care funcţionează „în două camere“.

În primul rînd, înţeleg prea puţin violenţa limbajului folosit. „Antenele“ şi B1 au organizat un soi de festival naţional de aprecieri crunte la adresa televiziunii publice (nu de stat, cum zise domnul preşedinte Băsescu). S-au întrecut în a „demasca“ incompetenţa, corupţia, aservirea politică şi alte alea, utilizînd drăgălăşeniile pe care le adresează, de obicei, politicienilor. Cred că nu au putut ieşi din reflexul „tigăii cu teflon iminente-n cap“ cu care îşi tratează, de obicei, subiectul aprecierilor. Robert Turcescu a depăşit orice limită, titrînd „TVR – Ruşine naţională“, mare, pe ecran.

Zic, şi eu, ca Moise Guran: „Pe mine nu m-a trimis mama la şcoală pentru a fi ruşine naţională“. Am fost, e drept, „trădător naţional“ într-o listă vadimiană, prin 1992 (dar vecinii de listă mă onorau, aşa că nu m-a deranjat de nici un fel). Am un serviciu (la TVR) şi un orgoliu (de ziarist care încearcă să-şi facă meseria cît mai onest cu putinţă). De aceea, reacţionez, în paginile unei gazde îngăduitoare precum Dilema veche.

În primul rînd, politizarea. Mă simt cumva vinovat faţă de colegii de la Ştiri. Ani la rînd, enervat de acuzele de politizare şi de reclamatele parti pris-uri, i-am tot condamnat. Ei oricum sînt un fel de stat în stat, sînt „altfel“ decît noi. Îmi cer scuze. Acolo, la Ştiri în TVR sînt oameni ca Adelin Petrişor, Mihai Rădulescu sau Ioana Dumitrescu. Ei sînt jurnalişti profesionişti, îşi fac meseria la cele mai înalte niveluri posibile în România şi nu mi-e jenă cu ei. Defel. Pe lîngă ei – alţi colegi care fac zi de zi ştiri corecte, fără greşeli gramaticale, încercînd să găsească Importantul, nu Senzaţionalul. Pe lîngă ei, e drept, o dată la un ciclu electoral, vin „paraşutaţii“. Foştii „lipitori de afişe“ din jurnalism (da, avem aşa ceva în breaslă, ce vă miră?), cărora li se livrează spaţii de prime time pentru a sluji patronul. Nu sînt mulţi, cam cinci-şase la fiecare schimbare de putere. Vin, îşi fac datoria faţă de sponsor, apoi pleacă atunci cînd pleacă şi partidul, bombănind în cor „politizarea“ TVR (parte dintre ei au înjurat la greu TVR, cerînd desfiinţarea, exact zilele astea). „Vieţaşii“, precum Mihai sau Ioana, nu au de ales. Ei rămîn să îşi facă meseria, indiferent de partidul la putere. Credeţi că le este uşor? Le este la fel de greu ca oricărui funcţionar de la vreo agenţie de stat sau minister, cînd „lipitorii de afişe“ le devin şefi pentru perioade cuprinse între şase luni şi doi-trei ani.

În plus, cine acuză „politizarea“? Păi, exact cei care ne fac peisajul audiovizual nesuferit de ceva vreme încoace: posturile de televiziune angajate crunt în lupta politică. Unii – la putere (Antenele), alţii – în opoziţie (B1). De ce oare singura televiziune care îşi vede de menirea ei de televiziune comercială (PRO TV) nu a intrat în respectivul cor? Simplu. Ei nu par a avea mize propagandistice. Produc excelente emisiuni de divertisment, de foarte bună calitate profesională (tip Vocea României), publicistică pentru care îi invidiez (România, te iubesc), ba chiar l-au sedus pe Dan C. Mihăilescu să lucreze pentru ei. De fapt, Dan C. este singurul om din zona emisiunilor culturale care lipseşte din „panoplia“ TVR. Restul, fie au fost, fie sînt prezenţi cu emisiuni pe unul dintre canalele televiziunii publice.

Revin: de ce ar fi TVR o ruşine naţională? În opinia preşedintelui, este clar. O televiziune trebuie să fie „dinamică“, lucrînd în „două camere“. Îi atrag atenţia cît de respectuos pot că acelea nu sînt televiziuni. Acelea sînt locuri unde se face radio filmat. Tocşouri cu nişte capete vorbitoare care enunţă cestiuni cvasiprevizibile, în linia editorială megaprevizibilă a unui patron aflat fie la putere, fie în opoziţie. Aceea nu este presă. Este propagandă. În final, vă provoc şi afirm: TVR este (cu excepţiile PRO TV enunţate mai sus) cea mai bună televiziune din România. Vă rog să mă contraziceţi. Cu argumente, dacă se poate!

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

library 869061 1280 jpg
Două universități românești, în clasamentul QS 2026. Ce loc ocupă? România este penultima în Europa la performanță academică
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București ocupă același interval – 761-770 – în ediția 2026 a clasamentului internațional QS World University Rankings, publicat joi, 19 iunie.
Nicușor Dan FOTO Presidency.ro
Ce îl avertizează un expert în securitate pe Nicușor Dan: „Riscați să fiți doar de formă”
Într-un apel public formulat fără echivoc, expertul în securitate internațională Hari Bucur Marcu îl avertizează pe președintele României, Nicușor Dan, că primele trei săptămâni ale mandatului său prezidențial sunt marcate de erori strategice grave.
senatorul american Alex Padilla foto captura video jpg
Senator american, în lacrimi, după ce a fost arestat pentru că a vrut să pună o întrebare: „Mă rog să nu trăiți niciodată așa ceva”
Senatorul democrat din California, Alex Padilla, a povestit printre lacrimi, în plenul Senatului american, cum a fost arestat și scos cu forța de la o conferință de presă a secretarului pentru Securitate Internă, după ce a încercat să adreseze o întrebare.
rmn cardiac timisoara jpg
Premieră medicală la Timișoara: RMN-ul care previne infarctul
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara se realizează, în premieră pentru vestul țării, RMN-ul cardiac de stres, o investigație de ultimă generație care detectează ischemia miocardică înainte de a provoca infarct.
ion iliescu jpg
Starea de sănătate a lui Ion Iliescu, în ușoară ameliorare. „Este stabil cardiac și s-au echilibrat parametrii respiratorii”
Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” anunță că starea fostului președinte Ion Iliescu s-a ameliorat.
incendiu provocat de o persoana cu probleme psihice magurele foto fb png
Incendiu provocat de un bărbat cu probleme psihice, la stația de epurare din Măgurele. Primăria acuză „intenții criminale”
Un incendiu violent a izbucnit în noaptea de 18 iunie la stația de epurare a comunei Măgurele, județul Prahova.
banner pepe png
Cu ce provocări s-a confruntat Pepe în carieră, de-a lungul timpului. Artistul, dezvăluiri neștiute: „Degeaba cânți bine...”
Despre provocările din carieră, Pepe mărturisește că muzica, familia, fanii și profesia pe care o iubește profund reprezintă reperele esențiale care îi conturează viața. Cu o carieră de peste două decenii, artistul reușește să se reinventeze constant.
image png
Ratonii au pus stăpânire pe un oraș german. Ei s-ar putea extinde spre întreaga Europă
Mulți locuitori din Kassel au îmbrățișat animalul, însă UE îl clasifică drept specie invazivă, iar ecologiștii sunt împărțiți cu privire la ce trebuie să facă în continuare.
accident masina calea ferata foto capttura video jpg
„Dacă nu sărea din mașină, era moartă!” O șoferiță de 19 ani s-a salvat în ultima clipă după ce i s-a oprit motorul pe calea ferată
O adolescentă de 19 ani a fost la un pas de tragedie în localitatea Salva, județul Bistrița-Năsăud, după ce autoturismul pe care îl conducea s-a oprit pe calea ferată chiar în fața unui tren.