Nu chiar despre fotbal

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Nu știu pentru alții cum e, dar pentru mine fotbalul e o chestiune subiectivă. Iar ceea ce scriu mai departe trebuie tratat în cheia unei depline subiectivități. Chiar dacă nu joacă România, adesea mi-e greu să admir detașat frumusețea pură a jocului. De cele mai multe ori, țin cu una dintre cele două echipe și mă bucur sau sufăr pentru ea (fără să exagerez). Nu se exclud nici cazurile de antipatie, în care nu țin neapărat cu o echipă, dar o detest pe cealaltă. Deși nu mă mai uit prea des la meciuri, nu sînt nici genul care să piardă ceva din  fazele superioare ale unui Campionat Mondial, cum e cazul în zilele acestea. Îmi pun însă problema cum oare se formează în mintea mea simpatia sau antipatia pentru unii sau alții. Cum ajung să țin cu o țară sau alta, căci, sigur, aici e vorba și de țările reprezentate, nu doar de echipe în sine și de fotbaliști. Uneori lucrurile sînt și mai complicate. De exemplu, la meciul dintre Olanda și Argentina mă întrebam dacă pot ține cu Olanda și cu Messi în același timp... 

Prima finală a unui campionat mondial pe care am urmărit-o pe cînd eram copil a fost chiar cea dintre Olanda și Argentina, în 1978. Pe atunci țineam din tot sufletul cu Olanda lui Neeskens, Rensenbrink, Haan, Krol, Nanninga și a celor doi van de Kerkhof. Nu le vedeam frumoasa culoare portocalie a tricourilor (imaginea televizorului era alb-negru), dar pentru mine Olanda era o reprezentantă a fascinantului capitalism occidental, cel interzis nouă și mult rîvnit. În același timp, intuiam că, din punct de vedere politic, Argentina nu era același lucru (nu-mi aduc aminte dacă știam sau nu că era condusă dictatorial de o juntă militară). În orice caz, jucătorii ei în frunte cu marele Mario Kempes, cu pletele lui negre, mi-erau antipatici. Singurul pe care-l plăceam puțin, poate din cauza numelui, era Passarella, dacă vi-l mai aduceți aminte. Ei bine, asta-i povestea, iar în virtutea inerției, astăzi, peste mai bine de patru decenii, am zis că țin cu Olanda. Totuși, pe parcursul meciului mi-am schimbat favoriții (uneori se poate întîmpla și asta). Olanda nu mi-a mai spus nimic și am început să apreciez finețea și tăria jocului echipei lui Messi. Fără să-i fiu un fan necondiționat, simpatia față de el din acel moment s-a extins și asupra echipei sale. În schimb, antipatia față de Cristiano Ronaldo (căruia îi admir totuși calitățile) nu se răsfrînge niciodată asupra Portugaliei, cu care țin ori de cîte ori joacă. 

Hotărît lucru, afectivitatea are niște căi foarte întortocheate. Ca o paranteză, cineva mi-a spus că, în urma unor studii, a reieșit că oamenii dezrădăcinați, exilați, plecați din locurile natale, își pot schimba viața, obiceiurile, familia și limba, dar nu-și vor părăsi niciodată echipa favorită. Vor rămîne întotdeauna fanii formației cu care au ținut din copilărie. 

Revenind la campionatul actual, cînd Portugalia a bătut Elveția cu 6 la 1, nu știu dacă m-am bucurat atît de victoria echipei care-mi plăcea, cît de înfrîngerea unei echipe care-mi displace profund. Poate că mi se trage de la meciul cu Naționala noastră din 1981, la care am asistat pe Stadionul „23 August“, cînd nu-mi venea să cred că Elveția ne poate învinge la noi acasă. În continuare, mărturisesc că echipa Elveției mi se pare una dintre cele mai anoste. N-are nici un haz și mă întreb, de fiecare dată cînd o văd, de unde or fi găsit la ei în țară un teren care să nu fie în pantă și pe care să poată juca fotbal. O fi contat, desigur, și neplăcuta înfrîngere a echipei noastre de la Mondialul din Statele Unite. În mintea mea, să ne bată Elveția e ceva absurd. 

În sfîrșit, dacă există o echipă care să-mi fie nesuferită fără nici un motiv clar, aceea e Franța. Nu pot să țin cu ea niciodată, ba cred că m-aș bucura și dacă ar învinge-o Elveția. Nu am nici o explicație pentru antipatia asta care se extinde asupra tuturor sporturilor de echipă, în ceea ce o privește pe Franța. Poate că percep un fel de aroganță stupidă a francezilor? Aroganți sînt și englezii, dar cu ei țin uneori, chiar dacă mi se pare că, de obicei, vedetele lor sînt supraevaluate (exemplul cel mai proeminent fiind Beckham). Totuși, n-am prea înțeles niciodată jocul rece al Angliei. Nu e neapărat un mecanism perfect pus la punct, un joc de echipă (ca al Germaniei, de exemplu), și constat că uneori funcționează, alteori nu, depinzînd de procese pe care nu le pot desluși cu nici un chip.

Îmi place întotdeauna Brazilia (cui nu-i place?), pentru fotbalul acela frumos, de dragul jocului, ca al copiilor, aș spune. La fel, în general, mă bucură să urmăresc echipele africane (apropo și de succesul Marocului de la acest campionat), pentru dezinvoltura și tehnica jucătorilor lor și chiar pentru naivitatea de care încă dau adesea dovadă. Dar, paradoxal, îmi place întotdeauna și Italia, din motive cu totul opuse: pentru lipsa ei de naivitate, pentru antijocul de-a dreptul tradițional pe care-l practică. În apărările lor betonate și în contraatacurile simple și tăioase pe care au obiceiul să le poarte percep un soi de profesionalism de zidari, care au învățat meseria din tată în fiu, de la meșter la calfă, la ucenic. Totodată, italienii sînt, cred, cei mai expresivi fotbaliști din lume, niște adevărate personaje. Gîndiți-vă la Chiellini, Schillaci, Donadoni, Vialli, Pirlo, Buffon... Dar pe teribilul Gentile vi-l mai amintiți? Anul acesta au lipsit și mi-au lipsit de la Campionatul Mondial.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.