„Noutăți“
despre Războiul Troian

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

R

ăzboiul dus de ahei împotriva Troiei continuă să fascineze. Poate fi considerat printre conflictele armate cele mai importante din antichitate și chiar din întreaga istorie a omenirii, dar unii l‑au apreciat drept o pură ficțiune, o invenție a unui poet. S‑a spus și că Homer ar fi înglobat în poemele sale mai multe războaie, dîndu‑le drept unul singur, cel al Troiei. Ba au existat chiar ipoteze potrivit cărora  însuși Homer ar fi fost o invenție. S‑a emis și ideea că Iliada și Odiseea n‑ar fi fost scrise de același autor sau că ar fi fost, de fapt, mai multe cînturi și legende adunate la un moment dat  la un loc, de cineva necunoscut.

Pe măsura avansării cercetărilor arheologice și a tehnologiei, în secolele și deceniile din urmă, dovezile concrete au început să se înmulțească. Realitatea descoperirilor pare a se suprapune tot mai mult peste ceea ce putea fi doar o ficțiune. Nu doar că, pe baza celor consemnate în Iliada, Schliemann a putut descoperi Troia în 1872, dar mult mai recent, arheologii au descoperit la unul din nivelurile istorice ale Troiei, corespunzător perioadei în care se presupune că ar fi avut loc invadarea ei de către greci, dovezile unui dezastru. A fost un incendiu violent la nivelul de locuire cunoscut drept Troia VII (datat între 1230 și 1180 î.Hr.). Istoricul american Barry Strauss, în cartea sa Războiul Troian – o nouă istorie, scrisă în 2006 și publicată în românește la Editura Humanitas în 2022, descrie cum „arheologia conturează o imagine care confirmă jefuirea Troiei“. E vorba despre descoperirea, la nivelul la care a fost și incendiul, a unor resturi de arme de tip grecesc și a unor schelete umane în citadelă sau chiar în case, în condițiile în care, scrie Strauss, „anticii îngropau rareori oamenii în interiorul zidurilor cetății, doar atunci cînd un atac îi împiedica să se ducă într‑o necropolă din afara orașului“.

Cu prudența caracteristică omului de știință, istoricul face totuși precizarea că, deși dovezile arheologice sînt în concordanță cu poveștile care au ajuns pînă la noi, ele nu dovedesc fără tăgadă cucerirea Troiei de către greci.

Barry Strauss e specializat în antichitatea greco‑romană și în istorie militară. Despre o altă savuroasă carte a sa, Zece Cezari – Împărații romani de la Augustus la Constantin cel Mare, scriam că mi‑a dat ușoara senzație a „americanizării“ Imperiului Roman. Ei bine, și aici, în Războiul Troian, se observă un fel de popularizare a subiectului, despre care aș spune totuși că nu face deloc rău. Povestea devine astfel mai cursivă, iar Barry Strauss reușește, prin speculații și comparații inspirate, să‑l transpună pe cititor în acea lume de demult, să‑l facă să‑și imagineze mai bine cum se petreceau lucrurile atunci.

D

e exemplu, descrie foarte nostim posibila relație dintre Paris și Elena. Paris era prințul troian venit în vizită în regatul provincial al lui Menelaus, iar cucerirea frumoasei Elena (soția lui Menelaus) i‑ar fi adus o mai bună reputație în ochii celor de acasă și o posibilă îmbunătățire a poziției în propria casă regală. La rîndul ei, Elena își dorea un trai mai interesant și mai rafinat în sofisticata Troia. Fiind probabil ambițioasă și deloc naivă, ea spera ca în Troia să se bucure de libertate și putere. Deci scopurile lor, își imaginează Strauss, erau mai curînd de natură politică și nu aveau atît de mult de‑a face cu dragostea, „așa că acest cuplu adulterin semăna mai degrabă cu Juan și Evita Perón decît cu Romeo și Julieta“. 

În altă parte, Barry Strauss descrie foarte expresiv abilitățile pe care trebuia să le aibă un conducător de armate grec din vremea Războiului Troian. E vorba de regii sau generalii de genul celor care apar în Iliada, cum ar fi Agamemnon, Ahile, Menelaus, Aiax, Diomede, Nestor sau Filoctet. El spune că, deși aceștia pot fi de domeniul ficțiunii, ei sînt personaje reprezentative pentru arta războiului din acele timpuri. „Cunoșteau caii ca niște grăjdari și corăbiile ca niște cîrmaci, dar cei mai mulți dintre ei cunoșteau oamenii și știau cum să‑i conducă. Puteau fi la fel de moi ca pasta de unt și miere cu care asirienii lipeau cărămizile de chirpici ori la fel de duri ca trunchiurile noduroase ale unui măslin bătrîn. Știau ce soldați să recompenseze cu inele de argint și pe care să‑i pedepsească cu închisoarea sau mutilarea. Puteau să‑i facă pe oameni să‑i urmeze pe jos în timp ce ei mergeau în carele de luptă și să se bată pentru onoarea de a lupta alături de ei. Puteau să rupă lancea unui inamic sau să‑l amăgească cu vorbe. Știau de cîtă făină e nevoie pentru a hrăni o armată și cîte lemne trebuiau pentru a incinera un cadavru. Știau cum să ridice o tabără sau cum să lanseze la apă o corabie, cum să interogheze o iscoadă sau cum să trimită un informator. Puteau să încordeze un arc și să rupă un lingou de cupru ca pe o trestie ori să arunce o suliță și să străpungă cusătura din platoșa inamicului. Nu‑i speriau noroiul și zăpada, valurile înalte sau ploaia torențială. Puteau să evalueze o piatră de Lapis lazuli cu ochiul unui bijutier ori să rupă gîtul unui negustor cu mîinile unui călău. Puteau să curte­ze o lăptăreasă ori să violeze o prințesă.“    

Evident că generalii sau conducătorii de astăzi nu mai sînt în stare de atîtea lucruri și nici nu mai au nevoie să le știe. 

T

alentul și cunoștințele lui Barry Strauss fac ca lumea descrisă de el să devină concretă și plină de culoare. Unul dintre marile atuuri ale autorului este că, dincolo de cunoașterea perfectă a Iliadei și Odiseei, se bazează pe multe alte surse și, așa cum spuneam, pe descoperiri recente cu care e perfect la curent, fiind chiar unul dintre cei care au participat la cercetări arheologice, la fața locului.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.