Note din vacanţa altora (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

ÔŚĆ Brexitul a oferit Rom├óniei nu numai dureri de cap legate de soarta cet─â╚Ťenilor s─âi din Marea Britanie, ci ╚Öi nesperata ╚Öans─â de a-╚Öi testa influen╚Ťa european─â. Concret, zilele acestea o bun─â parte a statelor r─âmase ├«n UE ├«╚Öi disput─â privilegiul de a g─âzdui institu╚Ťiile comunitare care s├«nt obligate de contextul politic s─â p─âr─âseasc─â teritoriul britanic. S├«nt dou─â: Agen╚Ťia European─â pentru Medicamente ╚Öi Autoritatea Bancar─â European─â.

Rom├ónia a ales s─â ├«╚Öi ├«ncerce norocul pentru prima dintre ele ╚Öi a f─âcut deja publice planurile de relocare. Problema este c─â, dincolo de detaliile tehnice, decizia va fi una eminamente politic─â. Alt┬şfel spus, credibilitatea liderilor no╚Ötri va conta teribil de mult ├«n decizia final─â. ─ésta este un prim motiv de scepticism. Al doilea ╚Ťine de gradul de atractivitate al Bucure╚Ötiului, care se sufoc─â ╚Öi se scufund─â zi de zi sub administrare inept─â ╚Öi lips─â de viziune. Va fi foarte greu pentru autorit─â╚Ťile rom├óne s─â conving─â angaja╚Ťii Agen╚Ťiei pentru Medicamente c─â ora╚Öul acesta poluat, isteric ╚Öi ne├«ngrijit e un loc ├«n care po╚Ťi s─â ├«╚Ťi aduci familia.

Eforturile de lobby ale Bucure╚Ötiului s├«nt deocamdat─â discrete, mai discrete dec├«t ale altor state, ├«ns─â asta nu ├«nseamn─â c─â nu exist─â. Dac─â ├«ns─â le compar─âm cu decizia aceea nefericit─â de a construi ├«n ne╚Ötire stadioane prin toate ora╚Öele Rom├óniei doar pentru c─â, uneori, c├«te o echip─â rom├óneasc─â are meci interna╚Ťional, ele se apropie de ridicol. Ambele teme au leg─âtur─â cu prestigiul local ╚Öi na╚Ťional, ├«ns─â vreau s─â cred c─â cercetarea medical─â ╚Öi fotbalul au, totu╚Öi, grade de relevan╚Ť─â diferite. Ratarea acestei ╚Ťinte ar fi un e╚Öec major ╚Öi umilitor, ╚Öi un motiv suficient pentru o demisie a guvernului. Indiferent ce culoare politic─â ar avea el la acel moment.

ÔŚĆ Cine a dorit s─â se amuze s─âpt─âm├«na trecut─â a avut ocazia s─â urm─âreasc─â ├«ntreg circul pus la cale de bizarul vicepremier al Rusiei, Dmitri Rogozin. MAE rom├ón suspecteaz─â c─â dl Rogozin a ├«ncercat s─â provoace o criz─â ├«n rela╚Ťiile bilaterale ╚Öi de aceea a insistat s─â for╚Ťeze grani╚Ťa aerian─â a Rom├óniei, ├«n dispre╚Ťul sanc╚Ťiunilor la care este supus de Uniunea European─â. Elemente ale acestei crize ├«n rela╚Ťia dintre cele dou─â ╚Ť─âri exist─â ÔÇô la Moscova s-au auzit cereri de sanc┬ş╚Ťionare a Rom├óniei inclusiv prin aplicarea unei interdic╚Ťii de survol totale pentru toate avioanele rom├óne╚Öti.

Pe de alt─â parte, dl Rogozin a fost ╚Öi va r─âm├«ne un excentric, iar rela╚Ťiile dintre cele dou─â state s├«nt deja aproape ├«nghe╚Ťate, e greu de crezut c─â pot ajunge la un nivel ╚Öi mai jos f─âr─â consecin╚Ťe grave.

Ceea ce autorit─â╚Ťile rom├óne, cuprinse brusc de fermitate, nu au explicat e criteriul dup─â care au ac╚Ťionat. Nu e prima oar─â c├«nd vicepremierul rus comite un astfel de trolling diplomatic inutil. Uneori a trecut prin spa╚Ťiul aerian rom├ónesc f─âr─â s─â fie deranjat ├«n nici un fel. Acum nu s-a putut. De ce? ├Äntrebarea ╚Ťine mai degrab─â de situa╚Ťiile din trecut, faptul c─â acum au fost aplicate sanc╚Ťiunile ├«n litera ╚Öi spiritul lor e, f─âr─â discu╚Ťie, un lucru pozitiv.

ÔŚĆ Dmitri Rogozin ├«ncerca s─â ajung─â la Tiraspol, prin Chi╚Öin─âu, pentru a participa la o ru╚Öinoas─â aniversare a misiunii ÔÇ×trupelor de paceÔÇť de pe teritoriul provinciei transnistrene. O posibil─â explica╚Ťie pentru e╚Öecul voiajului s─âu ╚Ťine de strategiile guvernului moldovean de a poza ├«n pro-euroean ╚Öi pro-occidental. Altfel spus, prezen╚Ťa lui Rogozin pe teritoriul moldovean ar fi f─âcut ca guvernul de la Chi╚Öin─âu s─â arate un pic ridicol. Putem presupune aici o coordonare ├«ntre Chi╚Öin─âu ╚Öi Bucure╚Öti pe aceast─â tem─â. O colaborare care exist─â de c├«╚Ťiva ani buni ╚Öi care acoper─â mai multe teme dec├«t cele legate de un domn oarecare din Rusia. O colaborare at├«t de str├«ns─â ├«nc├«t ├«n mediile politice rom├óne╚Öti nimeni nu mai vrea s─â observe c─â Moldova se ├«ndreapt─â spre o dictatur─â a lui Vlad Plahotniuc, un oligarh care domin─â absolut toate aspectele vie╚Ťii din teritoriul delimitat de grani╚Ťele Rom├óniei ╚Öi Ucrainei. La Bucure╚Öti nu s-a auzit nici o voce ferm─â care s─â condamne micul puci pus la cale de Plahotniuc prin modificarea legii electorale astfel ├«nc├«t partidul s─âu s─â se permanentizeze la putere. La fel cum nu se aude nimic despre felul ├«n care guvernul moldovean cheltuie╚Öte bani rom├óne╚Öti oferi╚Ťi generos ╚Öi f─âr─â prea multe condi╚Ťii. ├Än numele unui pro-europenism mincinos ╚Öi f─âr─â substan╚Ť─â, Rom├ónia cau╚Ťioneaz─â o dictatur─â, pu╚Ťin studiat─â ╚Öi discutat─â, ├«n ╚Ťara vecin─â. Presupun c─â ÔÇ×stabilitatea MoldoveiÔÇť va fi trecut─â printre realiz─ârile cu care Bucure╚Ötiul se va l─âuda anul viitor, cu ocazia centenarului Unirii.

ÔŚĆ ├Än plan intern, PSD continu─â s─â se b├«lb├«ie ├«n actul de guvernare ├«ntr-un mod pe care nici cei mai aprigi contestatari ai partidului nu ar fi fost ├«n stare s─â ├«l anticipeze. Nu am spa╚Ťiu suficient c├«t s─â fac o list─â, dar pot observa c─â instalarea premierului Tudose nu a adus nici o urm─â de coeren╚Ť─â, iar guvernarea pare ├«n permanent─â tranzi╚Ťie.

├Än timp ce scriu acest text vin primele detalii despre o descindere a DNA la Palatul Victoria ╚Öi m─â v─âd obligat s─â remarc c─â exist─â totu╚Öi o oarecare linie directoare. Una care ╚Ťine mai degrab─â de rea-voin╚Ť─â ╚Öi de incompeten╚Ť─â dec├«t de orice altceva. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.