Note din vacanţa altora (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

● Brexitul a oferit României nu numai dureri de cap legate de soarta cetățenilor săi din Marea Britanie, ci și nesperata șansă de a-și testa influența europeană. Concret, zilele acestea o bună parte a statelor rămase în UE își dispută privilegiul de a găzdui instituțiile comunitare care sînt obligate de contextul politic să părăsească teritoriul britanic. Sînt două: Agenția Europeană pentru Medicamente și Autoritatea Bancară Europeană.

România a ales să își încerce norocul pentru prima dintre ele și a făcut deja publice planurile de relocare. Problema este că, dincolo de detaliile tehnice, decizia va fi una eminamente politică. Alt­fel spus, credibilitatea liderilor noștri va conta teribil de mult în decizia finală. Ăsta este un prim motiv de scepticism. Al doilea ține de gradul de atractivitate al Bucureștiului, care se sufocă și se scufundă zi de zi sub administrare ineptă și lipsă de viziune. Va fi foarte greu pentru autoritățile române să convingă angajații Agenției pentru Medicamente că orașul acesta poluat, isteric și neîngrijit e un loc în care poți să îți aduci familia.

Eforturile de lobby ale Bucureștiului sînt deocamdată discrete, mai discrete decît ale altor state, însă asta nu înseamnă că nu există. Dacă însă le comparăm cu decizia aceea nefericită de a construi în neștire stadioane prin toate orașele României doar pentru că, uneori, cîte o echipă românească are meci internațional, ele se apropie de ridicol. Ambele teme au legătură cu prestigiul local și național, însă vreau să cred că cercetarea medicală și fotbalul au, totuși, grade de relevanță diferite. Ratarea acestei ținte ar fi un eșec major și umilitor, și un motiv suficient pentru o demisie a guvernului. Indiferent ce culoare politică ar avea el la acel moment.

● Cine a dorit să se amuze săptămîna trecută a avut ocazia să urmărească întreg circul pus la cale de bizarul vicepremier al Rusiei, Dmitri Rogozin. MAE român suspectează că dl Rogozin a încercat să provoace o criză în relațiile bilaterale și de aceea a insistat să forțeze granița aeriană a României, în disprețul sancțiunilor la care este supus de Uniunea Europeană. Elemente ale acestei crize în relația dintre cele două țări există – la Moscova s-au auzit cereri de sanc­ționare a României inclusiv prin aplicarea unei interdicții de survol totale pentru toate avioanele românești.

Pe de altă parte, dl Rogozin a fost și va rămîne un excentric, iar relațiile dintre cele două state sînt deja aproape înghețate, e greu de crezut că pot ajunge la un nivel și mai jos fără consecințe grave.

Ceea ce autoritățile române, cuprinse brusc de fermitate, nu au explicat e criteriul după care au acționat. Nu e prima oară cînd vicepremierul rus comite un astfel de trolling diplomatic inutil. Uneori a trecut prin spațiul aerian românesc fără să fie deranjat în nici un fel. Acum nu s-a putut. De ce? Întrebarea ține mai degrabă de situațiile din trecut, faptul că acum au fost aplicate sancțiunile în litera și spiritul lor e, fără discuție, un lucru pozitiv.

● Dmitri Rogozin încerca să ajungă la Tiraspol, prin Chișinău, pentru a participa la o rușinoasă aniversare a misiunii „trupelor de pace“ de pe teritoriul provinciei transnistrene. O posibilă explicație pentru eșecul voiajului său ține de strategiile guvernului moldovean de a poza în pro-euroean și pro-occidental. Altfel spus, prezența lui Rogozin pe teritoriul moldovean ar fi făcut ca guvernul de la Chișinău să arate un pic ridicol. Putem presupune aici o coordonare între Chișinău și București pe această temă. O colaborare care există de cîțiva ani buni și care acoperă mai multe teme decît cele legate de un domn oarecare din Rusia. O colaborare atît de strînsă încît în mediile politice românești nimeni nu mai vrea să observe că Moldova se îndreaptă spre o dictatură a lui Vlad Plahotniuc, un oligarh care domină absolut toate aspectele vieții din teritoriul delimitat de granițele României și Ucrainei. La București nu s-a auzit nici o voce fermă care să condamne micul puci pus la cale de Plahotniuc prin modificarea legii electorale astfel încît partidul său să se permanentizeze la putere. La fel cum nu se aude nimic despre felul în care guvernul moldovean cheltuiește bani românești oferiți generos și fără prea multe condiții. În numele unui pro-europenism mincinos și fără substanță, România cauționează o dictatură, puțin studiată și discutată, în țara vecină. Presupun că „stabilitatea Moldovei“ va fi trecută printre realizările cu care Bucureștiul se va lăuda anul viitor, cu ocazia centenarului Unirii.

● În plan intern, PSD continuă să se bîlbîie în actul de guvernare într-un mod pe care nici cei mai aprigi contestatari ai partidului nu ar fi fost în stare să îl anticipeze. Nu am spațiu suficient cît să fac o listă, dar pot observa că instalarea premierului Tudose nu a adus nici o urmă de coerență, iar guvernarea pare în permanentă tranziție.

În timp ce scriu acest text vin primele detalii despre o descindere a DNA la Palatul Victoria și mă văd obligat să remarc că există totuși o oarecare linie directoare. Una care ține mai degrabă de rea-voință și de incompetență decît de orice altceva. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

matei corvin
Secretele ”Legiunii Negre”, cea mai de temut armată de mercenari din istoria Europei. A fost creația singurului rege al Ungariei cu origini românești
Matei Corvin, regele Ungariei cu origini românești, a ridicat cea mai puternică armată de mercenari a Evului Mediu. Formată din oameni căliți în focul luptei, bine echipați și plătiți, regele Ungariei, a semănat teroare în Europa Centrală. Ba chiar a reușit imposibilul, cucerind Viena.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
LIVE TEXT Referendum în București. În jur de 1.8 milioane de bucureșteni sunt așteptați să răspundă la cele trei întrebări ale lui Nicușor Dan
Pe 24 noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale 2024, va avea loc, în București, referendumul lui Nicușor Dan. Aproximativ 1.8 milioane de locuitori ai Capitalei sunt așteptați la urne pentru a răspunde la cele trei întrebări de pe buletinele de vot.
somn pixabay jpg
Cinci semne alarmante ale apneei în somn, fără legătură cu sforăitul. Cum le poți combate
Fii atent la semnalele de alarmă ale apneei în somn, chiar și dacă nu sforăi. O serie de simptome, cum ar fi trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie, pot indica o afecțiune ce necesită atenție.
Trump Israel EPA
Îi va da Trump undă verde lui Netahyahu pentru un război cu Iranul? Analist: „Ar însemna implicarea SUA în război, ori el a zis că aduce pacea”
Dacă Trump îi dă undă verde lui Netanyahu pentru un război cu Iranul, asta ar însemna o implicare directă a SUA în conflict, ceea ce vine în contradicție cu unul dintre pilonii campaniei electorale a republicanului, spune experta în relații internaționale Ioana Constantin Bercean.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin mizează pe imagine amenințând cu o rachetă veche sub o denumire nouă. Specialiștii nu sunt impresionați
Racheta Oreșnik a Rusiei nu este atât de nouă precum susține Vladimir Putin.
Jorge Tamayo de la Harvard vorbeste despre AI la UBB jpg
Avertismentul unui economist de la Harvard cu privire la revoluția AI: „Un miliard de oameni trebuie să se recalifice în următorii 5 ani”
Jorge Tamayo, cadru didactic asociat la Universitatea Harvard, a vorbit în cadrul unei prelegeri la UBB despre impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii. Concluzia lui este că dacă nu vrem să ne pierdem slujba din cauza AI, va trebui să fim pregătiți să ne recalificăm din 3 în 3 ani.
bulgaria saracie jpg
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
Românii sărăcesc într-un ritm accelerat din cauza inflației care e folosită de stat pentru a umple „găurile” bugetului. Economistul Radu Nechita explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, de ce statul și Banca Națională nu iau nicio măsură concretă pentru a stăvili creșterile de prețuri și inflația.
Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.