Nopți marine cu povești

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am povestit săptămînile trecute despre diminețile din porturi și zilele pe mare. A mai rămas de spus ceva și despre serile sau chiar nopțile de pe yacht-uri. Prima asemenea noapte a fost o plimbare între Mangalia și Constanța. Eram pe un velier cu niște oameni puși pe chef. Era greu de ales între glumele lor spumoase și întunericul fascinant al unei mări liniștite. În față se zăreau lumina de pupa a unui alt velier care mergea înaintea noastră, ca o lumînare călăuzitoare ale cărei pîlpîiri deveneau însă parcă tot mai fragile. Compasul nostru arăta ca globul luminos al unei vrăjitoare, în vreme ce velele fluturau din cînd în cînd, asemeni aripilor unei păsări albe, de dimensiuni mitologice. Atunci am aflat că fluturarea velelor unei ambarcațiuni e semn că aceasta e prost manevrată. În acel moment însă, cheful la bord se încinsese atît de tare, încît ne-am hotărît să amînăm procesarea mentală a acestei informații pentru altă dată. Cineva chiar a zis: „Să fluture, că nouă, acum, ni se fîlfîie”. „Noaptea e ca ziua” se spune în navigație și chiar așa e din punct de vedere al circulației. Cum poți conduce mașina noaptea pe șosele, „între apus și răsărit” ‒ ca să folosesc o altă formulă specifică navigației ‒, poți conduce și o ambarcațiune. Dar în navigația cu vele, de agrement, rareori se merge noaptea.

De obicei seara, porturile de veliere sînt pline. Pline de ambarcațiuni, dar și de cîntece și povești. Tensiunea de peste zi se descarcă, iar oamenii, deși obosiți, își exprimă cumva bucuria că sînt împreună și au ajuns cu bine la mal. Unii colindă cîrciumile, alții stau în cockpit-uri și petrec acolo, în jurul mesei pe care se montează o lampă nu foarte puternică. 

Mai nou, am descoperit și ce înseamnă a face un raft sau a sta la raft. Cînd sînt mai multe veliere asociate, ele pot ancora într-un golf în formație, adică aruncînd fiecare ancora, dar legîndu-se în același timp și unele de altele, tribord în tribord și babord în babord. Dacă se spune că de obicei „cînd ești legat la ancoră nu dormi bine” ‒ pentru că există mereu pericolul ca ancora să grapeze, adică să se miște și ambarcațiunea să ajungă în cine știe ce poziție periculoasă ‒ într-o asemenea formație, lucrurile sînt mult mai sigure și mai stabile. De dormit, tot nu se doarme bine, dar din alte motive. Pentru că pe o singură barcă veselia e limitată, dar cînd se adună mai multe ambarcațiuni prietene la un loc, se înmulțește și veselia. Întotdeauna se ivește ceva de sărbătorit, muzicile se amestecă, iar schimburile de băuturi și condimente înfloresc, ca între vecini: „Cine dă o lingură de oregano pe un pahar cu whisky?” sau „Cine vrea o sticlă de retsina contra un litru de ulei de măsline?”. 

Iar în timpul ăsta, peste tot, poveștile curg în valuri. Bineînțeles, sînt snoave cu specific. 

Una auzită mai recent, de exemplu, vorbea despre un pescar grec care a fost observat atîrnînd în capătul gutei legate de undiță... o gheară de pui. Adică dădea la pește cu gheare de pui. Toți se întrebau ce spera oare să prindă, ce fel de pește poate înșfăca așa ceva. Și ne-am amintit, bineînțeles, de „tacîmurile” de pe vremea mizeriei ceaușiste.

Altcineva a povestit cum un alt pescar, cu o barcă, reușise să agațe o caracatiță destul de mare. Aceasta, însă, se lipise cu ventuzele de coca bărcii, iar omul se chinuia s-o desprindă. Îi desfăcea un picior și ea punea un altul, ba, din cînd în cînd, îl mai și stropea cu cerneală. Era o adevărată luptă. Concluzia a fost că dacă pescarul își închipuia că prinsese o caracatiță, la rîndul ei, caracatița își putea închipui că prinsese o barcă cu un pescar în ea. 

Cineva și-a amintit de excursiile din Delta Dunării. În urmă cu vreo douăzeci de ani, mare amator de pește fiind omul, odată ajuns în Deltă, a sperat că în sfîrșit va putea mînca pește pe săturate. Spre necazul lui însă, a fost tratat numai cu ciorbă de burtă și ceafă de porc. S-a întors dezamăgit. După un timp, a aflat că lucrurile s-au mai schimbat. I s-a tot spus că gazdele și proprietarii de pensiuni din Deltă își tratează acum oaspeții cu pește, de dimineață pînă seara, că altceva nici nu mai găsești acolo. De curînd, s-a hotărît să meargă din nou. A ajuns în cele din urmă la Sulina, visînd că în restaurante ar fi apărut un fel de shaormerii cu pește, în care bucătari înarmați cu niște cuțite enorme taie ritualic felii din mormanele de pești înfipți în țepușe cît catargele, puse la niște frigări imense. Nu știe exact unde a nimerit, dar i s-a spus că în Deltă nu se mai prea găsește pește și din nou s-a ales doar cu ciorbă de burtă și ceafă de porc...    

Orele de culcare în porturi sau la asemenea „rafturi” nu pot fi prea tîrzii, pentru că toți știu că în zori (poate chiar  înainte de răsărit) se vor trezi în duduitul motoarelor pornite și în huruitul lanțurilor ancorelor care se ridică. Alte golfuri și alte insule îndepărtate se cer ajunse pînă la următoarea înserare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

moaste venetia pantocrator jpg
Moaștele Sfintei Împărătese Elena de la Veneția ajung la Mănăstirea Pantocrator. Când are loc evenimentul
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. În aceeași zi vor poposi
Klaus Iohannis Foto Captură Video Facebook jpg
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, în zi de sărbătoare naţională: „La fel ca în urmă cu 166 de ani, România se află în fața unor multiple provocări”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de „La mulţi ani” tuturor românilor, reamintind, însă, că la fel ca în 1859, România se confruntă cu „multiple provocări”, printre care riscul de a cădea pradă populismului sau extremismului.
ministerul energiei plafonare preturi energie facturi romani aprilie 893526 jpg
Încep să vină facturile recalculate la energie electrică: de ce milioane de români le vor primi pe minus sau zero
Furnizorii de energie au fost nevoiți să refacă toate facturile emise în ultimele luni din 2024, după ce a fost introdusă nouă taxă, care a fost ulterior amânată de legiuitori.
flori iarna pixabay jpg
Ne așteaptă temperaturi ridicate pentru această perioadă. Prognoza meteo pentru o lună
Luna februarie vine cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, conform prognozei meteorologice pentru intervalul 27 ianuarie - 24 februarie, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii estimează deficit de precipitații la nivel național.
gradina zmeilor captura video jpg
Unde se află locul magic și fascinant din inima naturii, denumit Meteora de România. Seamănă izbitor cu celebra destinație din Grecia
Grădina Zmeilor este un loc de o frumusețe rară, situat în județul Sălaj, în apropierea localității Gâlgău Almașului. Acest loc magic, deseori supranumit „Meteora de România”, înseamnă mult mai mult decât o atracție turistică – este un peisaj natural fascinant.
Novak Djokovici FOTO Profimedia
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (30) jpg
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj prilejuit de „Mica Unire”: Modernizarea unei națiuni înseamnă un proces de lungă durată
Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că modernizarea României este un proces de durată, dar că acest obiectiv trebuie atins, indiferent de „costurile electorale pe care le implică”.
Directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA John Ratcliffe FOTO EPA-EFE
Senatul SUA îl confirmă pe John Ratcliffe ca director al CIA
John Ratcliffe, fost director al informațiilor naționale, a fost confirmat director al CIA de Senatul SUA, obținând 75 de voturi favorabile și 25 împotrivă. În fața legislativului, Ratcliffe a subliniat importanța analizelor obiective și lupta împotriva amenințărilor din partea Chinei.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Trump dă vina pe Putin pentru continuarea războiului. „Întrebați Rusia. Ucraina e pregătită de o înțelegere”
Donald Trump l-a acuzat direct pe Vladimir Putin pentru faptul că războiul din Ucraina continuă, la o zi după ce a amenințat cu tarife masive și sancțiuni asupra produselor rusești dacă acesta nu încheie un acord pentru a opri conflictul.