Noima necazurilor uitate

Publicat în Dilema Veche nr. 339 din 12 - 18 august 2010
Noima necazurilor uitate jpeg

„Aţi confundat formularele. Completaţi din nou cererea de intrare în ţară. Nu îmi dau seama de ce nu vă pricepeţi la lucruri atît de simple. Este prima oară cînd intraţi în Franţa?“ Funcţionarul era vizibil iritat, nervos pe americanul venit în concediu, pe la începutul anilor ’50. Replica însă a venit prompt. „Mă scuzaţi, am mai fost în Franţa o dată. Numai că, pe plaja Omaha, la debarcare, nu am găsit nici picior de oficial francez care să mă înveţe cum să completez formularele de intrare în ţară.“ 

Autorităţile franceze au, zilele astea, o problemă nou descoperită, bine mediatizată în Hexagon: cetăţenii români (cei mai mulţi, de etnie romă) care adastă prin tabere improvizate, întru sîcîitoare cerşetorie şi enervante hoţii de prin buzunare. Poliţia reclamă resursele uriaşe care sînt consumate în lupta cu criminalitatea măruntă dimprejurul numitelor tabere. Aşa că, în tam-tam media, au trecut la demontarea aşezărilor ilegale. Este drept că prima întrebare, inevitabilă, este cum de s-au putut construi respectivele aşezăminte. Care parte a administraţiei locale nu şi-a făcut treaba? Ăstimp, ministrul francez al Afacerilor Europene avertizează România asupra costurilor politice (ne-aderarea la spaţiul Schengen), în cazul în care Guvernul de la Bucureşti nu ia măsuri imediate, programatice şi asumate, pentru a rezolva problema romilor aterizaţi în Franţa. „Sînt cetăţeni ai României, creează probleme celorlalte state membre, rezolvaţi“ – zic francezii. „Sînt cetăţeni ai Uniunii Europene, nu le putem îngrădi dreptul la liberă circulaţie, asta e o problemă la nivelul Uniunii“ – răspunde Guvernul României. 

Pînă la urmă, asistăm la o dispută clasică pe motive de resurse şi imagine. Cetăţenii români/comunitari care fac probleme în spaţiul francez/comunitar sînt săraci, fără educaţie, cu puţine şanse de a-şi găsi un loc legal de muncă. Este deci nevoie de multă imaginaţie şi bani pentru a crea politici coerente şi eficiente care să redreseze situaţiunea. Franţa nu a reuşit prea bine atunci cînd a fost vorba despre astfel de programe, destinate unor minorităţi defavorizate. Dovada stă măcar în regularitatea cu care au loc aprinderi spontane de automobile în cartierele mărginaşe ale Parisului, locuite de cetăţeni francezi de origine maghrebiană. Nici România nu are imaginaţia necesară, nicicum forţa administrativă (ori materială) pentru a pune în practică atari programe pentru ţigani. Ceea ce s-a încercat cu oarecare succes (de exemplu, locurile preferenţiale, în licee, pentru copiii de ţigani) s-a adresat, mai degrabă, romilor din zonele urbane, mai puţin celor cu adevărat săraci, din satele şi comunele patriei. 

Aşadar, măcar din punctul de vedere al experienţelor anterioare, pasarea problemei de la nivel bilateral spre cel comunitar ar părea justificată (recunosc: presupunerea că la Bruxelles s-ar găsi resurse suplimentare de imaginaţie şi creativitate poate părea hazardată). Necazul este că aici intervine bătălia de imagine. Cum să recunoşti eşecul administraţiei (pentru francezi) sau al politicilor sociale naţionale (pentru români)? În plus, cît este de tentant, în vremi bugetare grele, să dai vina pe alogen, pe străin… Este drept că ţiganii-cetăţeni români din Franţa reprezintă o oarecare cheltuială suplimentară pentru contribuabilul francez (asistenţă socială, medicală, cheltuieli cu justiţia, locurile în puşcării, poliţişti mai mulţi), dar nu şatrele ad-hoc au creat deranjul bugetar cu care se confruntă cam toate guvernele statelor membre. Este doar simplu să dai vina pe ele. Iar prăpădiţii de acolo nu au nici educaţia, nici credibilitatea necesare pentru a-şi face auzite argumentele (marea majoritate sînt cioflingari, adică fără ocupaţie). 

Dialog real prin anii ’50, cînd Franţa decisese să se distanţeze de NATO. „Nu va mai rămîne picior de soldat american pe pămînt francez“, zice, la un cocteil, un general francez. „Perfect“, răspunde generalul american, „ne ajutaţi, înseamnă, cu nişte excavatoare, să mutăm şi cimitirele din Normandia, nu?“ 

P.S. Franţa a fost, în anumite momente, la ananghie. Ţări mai bogate şi mai puternice i-au sărit în ajutor. Frumos ar fi să întoarcă gestul. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Joe Biden in Biroul Oval FOTO EPA-EFE
În ultima sa zi la Casa Albă, Joe Biden i-a graţiat preventiv pe Milley, Fauci şi alți funcționari pentru a-i proteja de represaliile lui Trump
Preşedintele în exerciţiu al SUA, democratul Joe Biden, i-a graţiat preventiv în ultima sa zi de mandat pe generalul Mark Milley, medicul Anthony Fauci, pe membrii comitetului Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
pnrr foto fb virgil popescu
Eșecul reformei pensiilor speciale ar putea să lase România fără bani din PNRR. Emisarii Comisiei Europene vin la București
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni, despre stadiul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că vizita Comisiei Europeane, în perioada 10-14 februarie, va fi definitorie pentru clarificările în privinţa cererii nr. 3 din PNRR.
David Popovici 5 (EPA) jpg
Cât costă noua vilă a lui David Popovici, aflată într-un complex rezidențial, în apropiere de București. S-a mutat cu iubita!
David Popovici și-a cumpărat casă nouă! Marele sportiv este mândrul proprietar al unei vile aflate într-un complex rezidențial din apropiere de Capitală. Înotătorul a beneficiat de un discount la achiziția imobilului. Câți bani costă locuința?
roua iarba rece vreme rece ploaie primavara foto shutterstock
Prognoza meteo până la începutul lunii februarie. Temperaturi de primăvară cu maxime de până la 13 grade
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează că în următoarele două săptămâni vremea va fi mult mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, cu maxime specifice lunii martie.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Nicușor Dan, pe cale să rateze majoritatea în Consiliul General al Municipiului București. PNL și PSD vor să își împartă posturile de viceprimari
Cei 29 de consilieri generali de la PSD, PNL și PUSL au cerut convocarea unei ședință extraordinare a CGMB pe 23 ianuarie.
Santier Damen Mangalia foto Damen jpeg
Concedieri în masă, în România. Sute de angajați își pierd locul de muncă și primesc compensații financiare
De abia am ajuns în a doua jumătate a lunii ianuarie, însă noul an deja vine însoțit de vești proaste, pentru nenumărați români. Sute de angajați de la șantierul naval Damen Mangalia urmează să își piardă locurile de muncă, iar disponibilizările vor avea loc începând chiar de luna viitoare.
banner bianca rus jpg
drumuri rele hunedoara foto daniel guta adevarul
Companii sancționate cu 1,4 milioane lei pentru trucarea unei licitații pentru reabilitarea de drumuri
Consiliul Concurenței a sancționat două companii, cu o amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (peste 286.000 de euro), pentru trucarea unei licitații lansate la o primărie din județul Cluj.
Gheorghe Flutur PNL - BEX - Palatul Parlamentului. FOTO Inquam Photos / George Calin
Tensiuni în PNL Suceava. Se cere demisia lui Gheorghe Flutur de la şefia filialei: „A devenit toxic”
Ioan Bălan, deputat PNL de Suceava, a declarat luni, într-o intervenție la postul de radio Top Suceava, că Gheorghe Flutur ar trebui să facă un pas în spate şi să renunţe la şefia filialei PNL Suceava.