Noaptea pe afară

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Amicul Georgescu mi-a povestit ce i s-a întîmplat nu foarte demult. Era pe cînd ziua scăzuse mult și întunericul domina tot mai nestingherit și mai nesuferit, pe cînd și soarele începuse a-și pierde timpul său, acela scurt care-i mai rămăsese din zi, ascunzîndu-se printre nori și cețuri tot mai posomorîte, iar frigul lua locul, din ce în ce mai ascuțit, blîndei vremi de toamnă de care lumea tocmai avusese parte. Inevitabila iarnă nu se instalase încă definitiv, dar nici mult nu mai avea.

Într-o vineri, l-a cuprins o răceală cum nu mai pomenise, ca un fel de revoltă a întregului organism împotriva noii vremi. L-a durut în gît și i-a curs nasul. A vorbit greu și a fost înfundat, i-a pierit pofta de mîncare și chiar, spunea el, o bună parte din pofta de viață. S-a tot gîndit însă că, după cîteva zile, va trece ca orice răceală. A auzit că cineva o pățise cam la fel și îl ținuse trei săptămîni. Nu, nu era COVID, era o viroză simplă, chipurile. După prima săptămînă era aproape ca la început. În cea de-a doua, unele simptome au început să mai scadă în intensitate, dar i-a rămas un fel de hîrîială în gît și o tuse sîcîitoare. De astea nu scăpase nici la începutul celei de-a treia săptămîni. Doctorul i-a spus că e „la modă” o tuse, care după ce trece viroza, mai poate ține încă vreo lună și poate chiar mai bine. Necazul asociat, zicea Georgescu, era că senzația din gît nu-l lăsa să doarmă. Avea impresia că se sufocă și-i era frică să adoarmă. Răceala se transformase într-o hîrîială cu insomnie. Parcă era tot mai greu. Într-una din aceste lungi nopți n-a mai putut răbda. A dat plapuma la o parte și a sărit din pat. S-a îmbrăcat și a ieșit afară, să respire. A observat cu surprindere că era aproape ora patru dimineața. Nu închisese un ochi de seara, de cînd se culcase.

Afară era, bineînțeles, foarte întuneric și frig. I s-a părut că aerul rece îi activează puțin relele din gît. Și-a tras fularul în dreptul gurii și a pornit-o spre parcul din apropiere. Asfaltul era ud și o burniță ușoară îi biciuia fața. Avea să meargă vreo doi-trei kilometri și să se întoarcă înapoi acasă în așternut, căci... ce altceva putea face?

Pe stradă, la ora aceea, era pustiu. Cel puțin așa a fost la început. După vreo două minute de mers, a observat o siluetă întunecată venind din sens opus, pe partea cealaltă. Era un bărbat pe care, cînd a trecut prin dreptul lui, l-a auzit dregîndu-și glasul. Exact cum îi venea și lui să facă. Ceva mai încolo, a trecut pe lîngă el altcineva, tot ca o siluetă cețoasă, de te întrebai dacă-i chiar un om real. La un moment dat, acela a început să tușească. Georgescu nu s-a mai abținut și a tușit și el. La o a treia asemenea intersectare cu un alt tip care tușea, a început să se întrebe dacă nu cumva era încă în pat și doar visa că ieșise pe stradă. Dar nu, era chiar pe stradă, în ciuda orei stranii, de care nu mulți sînt conștienți că există în realitate. Și-a zis că trebuie să fi fost un moment la care oamenii cu viroze respiratorii ieșeau pe străzi, dați cumva afară din case de tuse. În fond, dacă el o pățise și doctorul chiar îi spusese că e ceva „la modă”, de ce să nu mai fi fost și alții în aceeași situație? Ce poți face cînd tusea nu te lasă să dormi? Ieși pe stradă. Era destul de logic. Mai ales, la cîtă lume locuiește într-un asemenea „cartier dormitor” planificat pe vremea comuniștilor, era chiar foarte probabil, statistic, să se întîmple ceea ce se întîmpla. El era martor. 

La intrarea în parc, a văzut un tip care se ținea de un stîlp, parcă să nu-și piardă echilibrul, și tușea ca și cum ar fi vrut să dea afară niște draci. Ăsta nu mai era discret precum cei dinainte, era un tușitor de-a dreptul spectaculos. Georgescu spunea că nici nu s-a mai mirat. Se obișnuise cu ideea că intrase deja în lumea celor care tușesc noaptea pe stradă. Era o lume insomniacă, poate chiar somnambulică, perfect paralelă cu lumea cealaltă, care dormea liniștită. În minte i-a venit atunci o întrebare amuzantă: „Oare presa o ști ce se întîmplă noaptea prin cartiere?”. Atunci s-a gîndit la mine și și-a propus să-mi povestească întreaga întîmplare. S-a gîndit că voi fi singurul care va crede una ca asta, mai ales că-l știam ca fiind un inginer destul de realist și fără imaginație. 

În sfîrșit, după întîlnirea cu marele tușitor de la poarta parcului, fenomenul nu s-a mai repetat. Pînă acolo numărase patru. Odată intrat în parc însă, și-a dat seama că a nimerit într-o altă lume, într-un altfel de club. Prima oară cînd a auzit niște pași repezi s-a speriat puțin. Apoi și-a dat seama că era un tip care alerga. Cu timpul, a înțeles că nu era doar unul, ci o mulțime. Și bărbați, și femei. Fiecare alerga pe cont propriu, mînat de propriile sale motive și plin de ale sale gînduri. Cu siguranță, erau oameni adevărați și nu niște duhuri. La ora patru dimineața! S-a uitat din nou la ceas ca să fie sigur și s-a convins încă o dată că nu visa (numai el știe cum). Oamenii alergau pe lîngă el și el tușea. „Ce-o să mai tușiți și voi, dacă alergați așa pe frigul ăsta”, le-a zis în gînd. Apoi s-a întors acasă și s-a culcat liniștit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.