Noaptea pe afară

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Amicul Georgescu mi-a povestit ce i s-a întîmplat nu foarte demult. Era pe cînd ziua scăzuse mult și întunericul domina tot mai nestingherit și mai nesuferit, pe cînd și soarele începuse a-și pierde timpul său, acela scurt care-i mai rămăsese din zi, ascunzîndu-se printre nori și cețuri tot mai posomorîte, iar frigul lua locul, din ce în ce mai ascuțit, blîndei vremi de toamnă de care lumea tocmai avusese parte. Inevitabila iarnă nu se instalase încă definitiv, dar nici mult nu mai avea.

Într-o vineri, l-a cuprins o răceală cum nu mai pomenise, ca un fel de revoltă a întregului organism împotriva noii vremi. L-a durut în gît și i-a curs nasul. A vorbit greu și a fost înfundat, i-a pierit pofta de mîncare și chiar, spunea el, o bună parte din pofta de viață. S-a tot gîndit însă că, după cîteva zile, va trece ca orice răceală. A auzit că cineva o pățise cam la fel și îl ținuse trei săptămîni. Nu, nu era COVID, era o viroză simplă, chipurile. După prima săptămînă era aproape ca la început. În cea de-a doua, unele simptome au început să mai scadă în intensitate, dar i-a rămas un fel de hîrîială în gît și o tuse sîcîitoare. De astea nu scăpase nici la începutul celei de-a treia săptămîni. Doctorul i-a spus că e „la modă” o tuse, care după ce trece viroza, mai poate ține încă vreo lună și poate chiar mai bine. Necazul asociat, zicea Georgescu, era că senzația din gît nu-l lăsa să doarmă. Avea impresia că se sufocă și-i era frică să adoarmă. Răceala se transformase într-o hîrîială cu insomnie. Parcă era tot mai greu. Într-una din aceste lungi nopți n-a mai putut răbda. A dat plapuma la o parte și a sărit din pat. S-a îmbrăcat și a ieșit afară, să respire. A observat cu surprindere că era aproape ora patru dimineața. Nu închisese un ochi de seara, de cînd se culcase.

Afară era, bineînțeles, foarte întuneric și frig. I s-a părut că aerul rece îi activează puțin relele din gît. Și-a tras fularul în dreptul gurii și a pornit-o spre parcul din apropiere. Asfaltul era ud și o burniță ușoară îi biciuia fața. Avea să meargă vreo doi-trei kilometri și să se întoarcă înapoi acasă în așternut, căci... ce altceva putea face?

Pe stradă, la ora aceea, era pustiu. Cel puțin așa a fost la început. După vreo două minute de mers, a observat o siluetă întunecată venind din sens opus, pe partea cealaltă. Era un bărbat pe care, cînd a trecut prin dreptul lui, l-a auzit dregîndu-și glasul. Exact cum îi venea și lui să facă. Ceva mai încolo, a trecut pe lîngă el altcineva, tot ca o siluetă cețoasă, de te întrebai dacă-i chiar un om real. La un moment dat, acela a început să tușească. Georgescu nu s-a mai abținut și a tușit și el. La o a treia asemenea intersectare cu un alt tip care tușea, a început să se întrebe dacă nu cumva era încă în pat și doar visa că ieșise pe stradă. Dar nu, era chiar pe stradă, în ciuda orei stranii, de care nu mulți sînt conștienți că există în realitate. Și-a zis că trebuie să fi fost un moment la care oamenii cu viroze respiratorii ieșeau pe străzi, dați cumva afară din case de tuse. În fond, dacă el o pățise și doctorul chiar îi spusese că e ceva „la modă”, de ce să nu mai fi fost și alții în aceeași situație? Ce poți face cînd tusea nu te lasă să dormi? Ieși pe stradă. Era destul de logic. Mai ales, la cîtă lume locuiește într-un asemenea „cartier dormitor” planificat pe vremea comuniștilor, era chiar foarte probabil, statistic, să se întîmple ceea ce se întîmpla. El era martor. 

La intrarea în parc, a văzut un tip care se ținea de un stîlp, parcă să nu-și piardă echilibrul, și tușea ca și cum ar fi vrut să dea afară niște draci. Ăsta nu mai era discret precum cei dinainte, era un tușitor de-a dreptul spectaculos. Georgescu spunea că nici nu s-a mai mirat. Se obișnuise cu ideea că intrase deja în lumea celor care tușesc noaptea pe stradă. Era o lume insomniacă, poate chiar somnambulică, perfect paralelă cu lumea cealaltă, care dormea liniștită. În minte i-a venit atunci o întrebare amuzantă: „Oare presa o ști ce se întîmplă noaptea prin cartiere?”. Atunci s-a gîndit la mine și și-a propus să-mi povestească întreaga întîmplare. S-a gîndit că voi fi singurul care va crede una ca asta, mai ales că-l știam ca fiind un inginer destul de realist și fără imaginație. 

În sfîrșit, după întîlnirea cu marele tușitor de la poarta parcului, fenomenul nu s-a mai repetat. Pînă acolo numărase patru. Odată intrat în parc însă, și-a dat seama că a nimerit într-o altă lume, într-un altfel de club. Prima oară cînd a auzit niște pași repezi s-a speriat puțin. Apoi și-a dat seama că era un tip care alerga. Cu timpul, a înțeles că nu era doar unul, ci o mulțime. Și bărbați, și femei. Fiecare alerga pe cont propriu, mînat de propriile sale motive și plin de ale sale gînduri. Cu siguranță, erau oameni adevărați și nu niște duhuri. La ora patru dimineața! S-a uitat din nou la ceas ca să fie sigur și s-a convins încă o dată că nu visa (numai el știe cum). Oamenii alergau pe lîngă el și el tușea. „Ce-o să mai tușiți și voi, dacă alergați așa pe frigul ăsta”, le-a zis în gînd. Apoi s-a întors acasă și s-a culcat liniștit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

colet jpg
Prins în flagrant. Comportamentul sfidător al unui curier care livra în batjocură coletele unui client
Șoferul unei firme de curierat a fost surprins aruncând pachetele fragile ale unui client peste poarta acestuia, lăsându-le deteriorate.
horoscop dragoste 9 octombrie 15 octombrie 2023 vhxji6i3 jpg
Horoscop duminică, 15 decembrie. Leii își caută jumătatea, iar Gemenii sunt apreciați la locul de muncă
Unii nativi petrec timpul liber cu vârstnicii din familie, iar alții trebuie să aibă grijă de sănătatea lor. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent în Capitală. Două familii, inclusiv doi copii, au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări
Un incendiu puterrnic a izbucnit la o clădire din zona centrală a Capitalei, iar de mai bine de o oră pompierii încearcă să stingă flăcările. Două familii au reușit să iasă din imobil, adulți dar și copii în vârstă de 9 și 11 ani.
FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.