Nimic nou la Bruxelles

2 mai 2012
Erasmus Doi jpeg

- dare se seamă despre traiul cotidian al Instituţiilor -

Am plecat spre Comisia Europeană cu gînd clar să aflu cum e aia cu salariul minim pe economie la nivel de Uniune, bănuind zavera de nedescris care se va isca între ţările membre, pe axa nord/sud sau pe cea continentală/anglo-saxonă. Speram să găsesc dezbateri încinse, discuţii pe fond, preocupări intense. Cînd colo, nimic. Lumea era preocupată de madam Marine şi Frontul ei Naţional francez. Lucrătorul din instituţiile europene era şi el preocupat, mai cu seamă de apropiatul întîi mai şi de zilele libere de rigoare. Aşadar, neputînd să găsesc răspunsuri la teme importante pentru uniunea din care facem parte, mă văd nevoit să devin frivol şi să cobor nivelul relatării spre anecdotica vieţii de zi cu zi în capitala instituţională europeană.

Cea mai supărătoare constatare este că Bruxelles-ul stă tot prost la capitolul servicii ale municipalităţii. Străzile sînt mediocru sau deloc curăţate, taximetriştii sînt de o aroganţă şi obrăznicie rare, serviciile publice, în general, par a fi la limita de jos a decenţei. Un singur exemplu: rondul din Piaţa Schuman are tone de peturi şi cutii goale de bere, mai ceva ca un teren viran al sectorului cinci, spre periferie. În atare mediu de viaţă, nu e de mirare că funcţionarii Comisiei, Parlamentului şi Consiliului (cele trei instituţii de bază ale Uniunii, sper că nu vă supăraţi că nu le-am înşirat şi pe cele inutile, cum ar fi Comitetul Economic şi Social sau Comitetul Regiunilor) par mai degrabă trişti. Sînt de acord că la senzaţia asta contribuie şi recentele perspective de scădere a salariilor şi reducere a posturilor.

Una peste alta, nimeni nu pare a fi în mare formă. E drept, la frustrarea generală se adaugă şi trecerea la Windows7, ceea ce creează nervi, sincope ale fluxurilor de informaţie, traininguri (cîteodată) inutile. De curînd s-au mai răsculat şi corespondenţii de presă acreditaţi permanent la Bruxelles. Ei protestează împotriva încălcării dreptului la protecţia surselor. Adică, refuză să mai declare la intrarea în Berlaymont sau Charlemagne (două dintre clădirile importante ale Comisiei) la cine au venit în vizită, conform procedurii oficiale pentru vizitatorii obişnuiţi. Cu alte cuvinte, dacă apare un reportaj „pe surse“ în Financial Times despre bîlbele viitoarei politici de mediu (este un simplu exemplu), iar corespondentul respectiv a intrat cu o zi înainte la Comisie în vizită la funcţionarul X de la DG Mediu, devine clar cine e fost sursa. În atari condiţii, dorinţa funcţionarilor comunitari de a livra informaţii neplăcute a scăzut dramatic, spre ciuda ziariştilor acreditaţi. Altminteri, securitatea clădirilor are multe hibe. Pare-se că, de la începutul anului, numai în clădirea Parlamentului au fost trei spargeri. Ultima victimă a fost casieriţa de la cantină, căreia i s-au furat toate încasările zilei, în interiorul clădirii principale. Ştiu, e greu de crezut.

Cît priveşte Agenda Digitală şi accesul la informaţie, cu respect vă informez că în clădirile Comisiei tot nu există wi-fi peste tot şi că, în clădirea Parlamentului, la centrul de presă, computerele puse gratuit la dispoziţia onor ziariştilor sînt tot atît de puţin utilizabile ca acum şase luni. Colegul Ovidiu Nahoi poate oferi amănunte suplimentare, el ştie perfect care computer are tastatura făcută varză, care primeşte memory stick şi care nu, care e legat la imprimantă şi care nu salvează nimic pe hardul propriu.

Noutate mi s-a părut introducerea unui birou separat de acces (prevăzut cu camere de luat vederi), la Parlament, pentru reprezentanţii lobby-urilor comerciale (numit Registrul Transparenţei). Cei cu advocacy (adică ONG-iştii) intră pe la un birou separat, mai relaxat, fără registru. La fel de remarcabilă a fost şi afişarea unei conferinţe despre spiritul antreprenorial la femei, organizată de doamna parlamentar X (din Polonia, cred) în colaborare cu Fundaţia L’Oréal. Anunţul era lipit pe biroul pentru lobby-uri, nu pe cel pentru advocacy. Pare-se că, după întîmplarea cu cei patru parlamentari pozînd pentru Sunday Times (unul dintre ei fiind Adrian Severin), Parlamentul şi-a luat măsuri suplimentare de siguranţă.

De plouat, a plouat non-stop. 

(vizită de documentare organizată de Fundaţia Euromonitor şi finanţată de JTInternational) 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.