Nimeni nu-i perfect...

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Doamna era turcoaică de origine, musulmană de religie și își făcea datoria să ne arate cum s‑au gospodărit ei în cartier. Centrul are de toate: o moschee, săli de clasă pentru meditații școlare, o cantină. Este în spatele blocurilor, retrasă de la stradă. Așa se construiau centrele astea: mai ferite. Pare liniștită, zice că au reușit cît de cît să se simtă integrați. Ne plimbă prin cartier și ne arată ce face firma ei pentru Primărie: colo repară nişte leagăne într-un părculeț, dincolo trasează un itinerar pentru amatorii de mișcare în aer liber. La un moment dat, naiba mă pune să o întreb ce e cu anunțul dintr-un geam. Era în românește. „Va rugam nu lasati gunoiul pe pervaz, nu va sprijiniți de geam si pastrati linistea intre orele 8-19. Va multumesc.“ Suna exact ca la blocurile noastre de cartier. Greșeală mare am făcut că am întrebat. Doamna a luat foc! A început să turuie că afișul este pus pentru unii care nu înțeleg banale reguli de conviețuire, care fac grătare în mijlocul străzii, aruncă gunoaiele peste tot, fac scandal și ascultă muzică la tone de decibeli și cărora nu le pasă nici cît negru sub unghie de vecini, de cartier, de ceilalți. Pentru că anunțul era în românește, mi-a fost clară originea emigranților la care se referea. Tocmai treceau strada. Un el, două ele și patru copii (trei pe jos, unul în cărucior). M‑am simțit ca acasă, pe Călărașilor. Aș fi putut chiar să jur că el era din neamul lui Ghiocel, vecinul meu de vizavi. Pe ele nu le-am recunoscut. Am trecut, însă, în cîteva minute, pe lîngă părculețul copiilor. Covor de coji de semințe pe jos, trei seringi ascunse timid sub o băncuță, niște șipci rupte din gărdulețul proaspăt reparat de Primăria locală. Déjà-vu. Ca la mine în cartier, pe Mîntuleasa.

A doua zi, seara, altă întîlnire din programul oficial. La sediul centrului comunitar grecesc, într‑un cartier meseriaș, cam ca Vatra Luminoasă, cu multă verdeață și viluțe cochete, o întîlnesc pe o tînără asistentă socială. Avea pînă în 30 de ani, părinții erau din Iran. Știa perfect araba și persana. S-a angajat la un centru de primire a refugiaților, în Berlin. Știți dumneavoastră, unul dintre acelea pe care am căutat în zadar să le vizitez. Mi se tot cerea ba o programare în avans, ba o aprobare de la un director de comunicare, lucruri imposibil de obținut pe loc. Îi povestesc pățaniile mele și ea începe să rîdă. Nu e defel mirată. Adăposturile din Germania sînt administrate de cine s-a nimerit. Acum (cam) un an, la vîrful crizei refugiaților, țara-gazdă a fost administrativ sufocată, nefiind în nici un fel pregatită pentru asemenea asalt. Oficiile LaGeSO de primire erau depășite. Ministerul de Interne nu avea nici oamenii, nici mașinăriile necesare. Unde să doarmă refugiații? Ce să mănînce? Pe atunci, era suficient să dai un telefon și să zici că ești ONG, biserică sau un SRL oarecare și că vrei să ai grijă de refugiați. Dădeai adresa și, în nici 24 de ore, cei fără adăpost erau trimiși acolo, însoțiți de un funcționar care îți zicea că o să vină și cu un contract pe bani publici, cît de curînd. Adăposturile erau de toate felurile: săli de sport, foste hangare de aeroport, fabrici părăsite. Important era să beneficieze de un număr de paturi și de apă curentă. În timp, s-au stabilit niște standarde minime de trai. Nu mai puțin de X metri pătrați pentru o familie, nu mai puțin de Y număr de dușuri pentru Z număr de refugiați și așa mai departe. Azi, diferențele între adăposturi sînt enorme. Unii respectă misiunea pe care și-au asumat-o, se limitează la 10-15% marjă de profit. Alții ajung spre 50-60% și taie sănătos din investițiile promise. Păi, fiind pe bani publici, nu se fac controale? – întreb eu. Evident că se fac, îmi răspunde interlocutoarea. Cele mai multe sînt inopinate, dar anunțate cu cel puțin două ore înainte. În curînd, aveam să aflu și alte detalii senzaționale.

(Călătorie realizată la invitația Ministerului Federal de Externe al Republicii Federale Germania și susținută de Public Diplomacy Initiativkreis e.V. și Ambasada Germaniei la București.)

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.