Nicuşor faţă cu reacţiunea

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La scurtă vreme după anunțul privind intenția de transformare a Uniunii Salvați Bucureștiul în Uniunea Salvați România, atacurile la adresa lui Nicușor Dan și a apropiaților săi au căpătat brusc intensitate. E probabil cea mai relevantă probă că în rîndul complexului politico-mediatic de la București există un oarecare disconfort cu privire la avansul unui partid care pînă anul trecut nu exista și ale cărui ambiții au fost adesea ridiculizate. Spectrul insultelor și insinuărilor e comic de cuprinzător. Într-o singură zi am aflat că Nicușor Dan e „extremist de stînga“, „neoliberal trist“ și „agent de influență al Rusiei“. Am ascultat și am citit tot felul de demonstrații, care mai de care mai încîlcite, în a căror economie presupunerile, bănuielile și insinuările domină argumentul și rațiunea.

Adevărul e că Nicușor Dan e mai de­grabă o dilemă, iar convingerile sale pe teme majore sînt absente. Preocuparea sa obsesivă privind e­vo­­lu­ția Bucureștiului l-a scutit pînă acum de obligația de a-și da cu părerea despre alegerile americane, invazia U­crai­nei sau încălzirea globală. Nu se poa­te deduce de nicăieri că ar urma liniile unei anume ideologii. Participarea sa la proteste punctuale nu poate fi interpretată decît în lumina subiectului respectiv, o extrapolare fiind mai aproape de un abuz decît de o analiză. Altfel spus, poți protesta împotriva exploatării gazelor de șist în localitatea X, de exemplu, fără ca de aici să reiasă că urăști capitalismul, libertatea și Occidentul. Nu l-am auzit pînă acum pe dl Dan citînd admirativ din Lenin, Dughin sau Ron Paul.

Problema majoră cu USB/USR ține mai degrabă de capacitatea organizației de a funcționa full time. Deocamdată, mare parte din operațiunea politică a lui Nicușor Dan a fost alimentată de entuziasmul unor voluntari și de banii unor oameni de afaceri care au în comun exasperarea față de partidele clasice. Nu e deloc sigur că acești voluntari vor continua să muncească, iar oamenii de afaceri să doneze pentru un proiect cu ambiții naționale care va fi silit, mai devreme sau mai tîrziu, să facă niște alegeri doctrinare. Apoi, extinderea rapidă în țară în perspectiva parlamentarelor din toam­nă presupune o viteză ne­în­tîl­ni­tă de a­gre­ga­re a organizațiilor locale. Asta va duce, inevitabil, la apariția în USR a tra­seiș­ti­lor, a veleitarilor și, în general, a dău­nă­­to­­rilor clasici care parazitează mediul politic. E naiv să ne închipuim că de la București, unde nu există acum decît un nucleu fără proceduri clare, va putea fi prevenită invazia. Altfel spus, USR riscă să devină un PSD sau un PNL mai mic și mai ridicol. Încă o tentativă de spargere a monopolului eșuată în recriminări și compromisuri. Adăugați la asta salvele de avertisment de care aminteam la început.

Nu trebuie să facem eforturi prea mari de imaginație pentru a ne închipui cum va fi tratat USR în momentul în care grupurile de interese atașate partidelor mari vor decide că influența le poate fi serios afectată. De la cîte un meme pe Internet (bănuiesc deja unul cu seceră, ciocan și figura lui Nicușor Dan sub acronimul USSR) și pînă la talk-show-urile dedicate („exclusiv imediat: dezvăluiri șocante“), trusa de scule a mașinăriei de murdărit caractere e nelimitată. Sigur, pentru un om în poziția lui Nicușor Dan, e cumva reconfortant să fie atacat de socialistul mandarin Victor Ponta de pe poziții de dreapta (în aplauzele unor membri PNL care, teoretic, nu au nimic în comun cu fostul premier), însă asta nu face decît să sublinieze că oamenii ăștia au sesizat un oarecare pericol. Nu spune mai nimic despre intențiile celui atacat. Cu riscul de a deranja entuziaștii USB/USR, să nu fii Victor Ponta nu e cine știe ce mare realizare.

La o privire rapidă către alegerile de duminică, observăm că USB a obținut un scor important pentru un partid nou, multe locuri în consiliile locale, însă nici o poziție de primar (cel puțin pînă la soluționarea contestației de la sectorul 1). Asta s-a întîmplat într-un context nemaipomenit de bun furnizat de disoluția comică a organizației PNL București și de absenteismul masiv. În condițiile unei mobilizări mai solide și ale unui discurs mai coerent al liberalilor, rezultatele USB ar fi fost probabil mai puțin bune. Să punem asta pe seama sorții și să observăm că, în buna tradiție a alegerilor locale de la București, nimeni nu știe mai nimic despre consilierii locali. Și aici îi includ și pe cei ai USB. Situația asta e pentru USB, în același timp, un risc și o oportunitate. Riscul e ca oamenii USB să se rămînă niște anonimi bine intenționați, oportunitatea e să arate că proaspătul lor partid are și substanță. Altfel spus, în cele cîteva luni rămase pînă la parlamentare, să facă cu adevărat opoziție în consilii. E primul lor test real și de el vor depinde în bună măsură evaluările din toamnă.

USR are un munte de urcat și nu o va putea face eficient fără să își aleagă calea pe care vrea să ajungă sus, fără să decidă pe cine și în ce fel vrea să reprezinte. Discursul vag, dar cuprinzător al antipoliticii are limite și, cînd vizezi poziții naționale, nu e numai contraproductiv, ci de-a dreptul necinstit. Am văzut deja efectele demagogiei la partidele mari și nu ne-a plăcut.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.