Nevoia de Securitate

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Domnul Tolontan a dat o lovitură jurnalistică de excepție. Nu e cazul să fac un rezumat, sînt sigur că știți cu toții despre ce e vorba. La un moment dat, pe parcursul dezvăluirilor, a apărut un element interesant (numit „șoc“ sau „bombă“, în funcție de tabloidul care a preluat informația): SRI avea cunoștință de contrafacerea „biocidelor“ (un cuvînt pe care, evident, mi l-am introdus de curînd în vocabular) și a informat autoritățile statului. Firesc, atenția s-a orientat spre aflarea conținutului respectivelor dări de seamă, a numelor destinatarilor și a motivului lipsei lor de reacție. S-a cerut, așadar, declasificarea documentelor. Președintele a refuzat. Societatea s-a revoltat.

Pe mine m-a uimit că nu prea am auzit o întrebare (zic eu) esențială: ce a căutat SRI să pună sub urmărire, să investigheze, să se intereseze de soarta unor contracte comerciale, fie ele pe bani publici, pentru achiziția de dezinfectant? Cum de a ajuns un serviciu secret, menit a veghea la lupta cu spionu’, să cerceteze gradul de diluare al cloraminei? Publicul pare a se revolta pentru că notele scrise de spionii noștri au fost ignorate, nu pentru că au fost scrise. În plus, Traian Băsescu îl acuză de prea multă secretomanie pe Klaus Johannis și conducerea SRI-ului, afirmînd că s-a creat panică din pricina acestei excesive rigidități în comunicare. Iaca, mi se confirmă: Serviciul ar fi urmărit operativ compania Hexi. De aici, fandacsia-i gata! Au apărut toate teoriile conspiraționiste firești: ba e luptă între SIE și SRI, ba nu a fost accident, ci sinucidere sau înscenare pentru a-l face dispărut pe domnul Condrea.

SRI-ul și-a informat forul tutelar (Parlamentul). Firma Hexi nu reprezenta un caz de pericol pentru securitatea națională, astfel încît nu era sub urmărire operativă. M-am relaxat, într-un fel. În alt fel, iar a apărut crisparea. Bine, bine, Hexi nu era o amenințare la adresa securității naționale. Totuși, pe ce temei se făcuseră investigațiile și notele infomative? Faimosul Serviciu răspunde: în virtutea mandatului public, de „asigurare a exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, consacrate prin Constituţie“. Avînd în vedere că în legea fundamentală este trecut și dreptul la ocrotirea sănătății, orice atentat la el intră sub incidența activității SRI. Prin împingere la absurd, orice act de malpraxis medical ar trebui investigat de SRI!

Mai mult, între mandatele principale ale serviciului nostru de informații se găsește și lupta împotriva corupției, deoarece aceasta produce „disfuncţii majore în domenii de interes pentru segmente largi de populaţie, precum administraţia publică, justiţia, învăţămîntul, sistemul sanitar ori cel de protecţie socială.“ Acesta e tot un citat din site-ul organizației. Acum chiar m-am înfiorat! Aș fi de acord ca în materie de urmărit corupți (dată fiind lipsa de mijloace a procuraturii), SRI-ul să mai dea o mînă (tehnică) de ajutor. Dar... să faci investigații și analize despre administrație, justiție, învățămînt și sistemele de pensii mi se pare excesiv. Asta presupune enorm de multe resurse financiare și umane (agenți acoperiți în teren și analiști „la centrală“), sub mai puțin control democratic decît un guvern. Mai înseamnă recunoașterea instituțională a unei slăbiciuni crunte a administrației „clasice“. Plasează (mult prea) multă putere în mîinile unor oameni care ar trebui să se ocupe de altceva (în opinia mea, cel puțin). Atunci cînd ai la îndemînă cele mai bune informații din teren (mai de calitate decît ale executivului) și analiști capabili, este evident că ai o instituție care se află într-o poziție de superioritate față de un executiv handicapat de prea dese schimbări de personal, imagine publică proastă, resurse umane ceva mai subțiri.

Nu cred că SRI-ul a cerut toate aceste sarcini. Mă tem că i-au fost plasate în ogradă, în timp, din cauza slăbiciunii cronice a administrației. Din pricina actualului mandat, mult prea extins, mi-e teamă parcă mai degrabă de competența SRI-ului, decît de incompetența sa.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.