Nevoia de Securitate

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Domnul Tolontan a dat o lovitură jurnalistică de excepție. Nu e cazul să fac un rezumat, sînt sigur că știți cu toții despre ce e vorba. La un moment dat, pe parcursul dezvăluirilor, a apărut un element interesant (numit „șoc“ sau „bombă“, în funcție de tabloidul care a preluat informația): SRI avea cunoștință de contrafacerea „biocidelor“ (un cuvînt pe care, evident, mi l-am introdus de curînd în vocabular) și a informat autoritățile statului. Firesc, atenția s-a orientat spre aflarea conținutului respectivelor dări de seamă, a numelor destinatarilor și a motivului lipsei lor de reacție. S-a cerut, așadar, declasificarea documentelor. Președintele a refuzat. Societatea s-a revoltat.

Pe mine m-a uimit că nu prea am auzit o întrebare (zic eu) esențială: ce a căutat SRI să pună sub urmărire, să investigheze, să se intereseze de soarta unor contracte comerciale, fie ele pe bani publici, pentru achiziția de dezinfectant? Cum de a ajuns un serviciu secret, menit a veghea la lupta cu spionu’, să cerceteze gradul de diluare al cloraminei? Publicul pare a se revolta pentru că notele scrise de spionii noștri au fost ignorate, nu pentru că au fost scrise. În plus, Traian Băsescu îl acuză de prea multă secretomanie pe Klaus Johannis și conducerea SRI-ului, afirmînd că s-a creat panică din pricina acestei excesive rigidități în comunicare. Iaca, mi se confirmă: Serviciul ar fi urmărit operativ compania Hexi. De aici, fandacsia-i gata! Au apărut toate teoriile conspiraționiste firești: ba e luptă între SIE și SRI, ba nu a fost accident, ci sinucidere sau înscenare pentru a-l face dispărut pe domnul Condrea.

SRI-ul și-a informat forul tutelar (Parlamentul). Firma Hexi nu reprezenta un caz de pericol pentru securitatea națională, astfel încît nu era sub urmărire operativă. M-am relaxat, într-un fel. În alt fel, iar a apărut crisparea. Bine, bine, Hexi nu era o amenințare la adresa securității naționale. Totuși, pe ce temei se făcuseră investigațiile și notele infomative? Faimosul Serviciu răspunde: în virtutea mandatului public, de „asigurare a exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, consacrate prin Constituţie“. Avînd în vedere că în legea fundamentală este trecut și dreptul la ocrotirea sănătății, orice atentat la el intră sub incidența activității SRI. Prin împingere la absurd, orice act de malpraxis medical ar trebui investigat de SRI!

Mai mult, între mandatele principale ale serviciului nostru de informații se găsește și lupta împotriva corupției, deoarece aceasta produce „disfuncţii majore în domenii de interes pentru segmente largi de populaţie, precum administraţia publică, justiţia, învăţămîntul, sistemul sanitar ori cel de protecţie socială.“ Acesta e tot un citat din site-ul organizației. Acum chiar m-am înfiorat! Aș fi de acord ca în materie de urmărit corupți (dată fiind lipsa de mijloace a procuraturii), SRI-ul să mai dea o mînă (tehnică) de ajutor. Dar... să faci investigații și analize despre administrație, justiție, învățămînt și sistemele de pensii mi se pare excesiv. Asta presupune enorm de multe resurse financiare și umane (agenți acoperiți în teren și analiști „la centrală“), sub mai puțin control democratic decît un guvern. Mai înseamnă recunoașterea instituțională a unei slăbiciuni crunte a administrației „clasice“. Plasează (mult prea) multă putere în mîinile unor oameni care ar trebui să se ocupe de altceva (în opinia mea, cel puțin). Atunci cînd ai la îndemînă cele mai bune informații din teren (mai de calitate decît ale executivului) și analiști capabili, este evident că ai o instituție care se află într-o poziție de superioritate față de un executiv handicapat de prea dese schimbări de personal, imagine publică proastă, resurse umane ceva mai subțiri.

Nu cred că SRI-ul a cerut toate aceste sarcini. Mă tem că i-au fost plasate în ogradă, în timp, din cauza slăbiciunii cronice a administrației. Din pricina actualului mandat, mult prea extins, mi-e teamă parcă mai degrabă de competența SRI-ului, decît de incompetența sa.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
Expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, cuprinzând imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă AGERPRES, va fi vernisată, joi, la Biblioteca Metropolitană București.
horoscop 3 august webp
Zodiile care vor da lovitura vieții lor, înainte de Anul Nou. Ce se va schimba în viața lor
Anul se apropie de final, dar pentru trei zodii norocoase, universul pare să aibă planuri mari. Aceste semne zodiacale vor experimenta schimbări pozitive și evenimente neașteptate care le pot schimba viața.
prazoki1 jpg
Rețeta pe care bunicile din Polonia o preparau în fiecare vineri. Ai nevoie doar de cartofi și făină
Multora dintre noi ne poate fi greu să ne decidem ce să mâncăm de-a lungul postului. Este destul de dificil să ne asigurăm o dietă sănătoasă și delicioasă atunci când postim, dar, există soluții ingenioase! Cu numai câteva ingrediente banale putem pregăti chiftele delicioase din cartofi!
Moscova, ianuarie 1959. Delegația PCR la lucrările celui de al XXI-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 4/1959)
Demascările politice din 1959: Un adevărat program vizând intimidarea intelectualilor
În cartea sa de amintiri mai aparte, pentru că sînt ale unui om obișnuit care s-a specializat în Istorie, și, prin, urmare proiectează viața sa individuală, de om obișnuit, pe un uriaș fundal istoric, Ioan Scurtu abordează demascările politice din 1959.
George Cosac presedinte FRT FOTO Mediafax
FR Tenis se umple de bani și îl umilește public pe finul lui Iohannis
FR Tenis a publicat pe site-ul oficial deciziile instanțelor.
FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.